Stadsbelang wil duidelijkheid over problemen met de Utrechtse Bazaar Stadsbelang wil duidelijkheid over problemen met de Utrechtse Bazaar

Stadsbelang wil duidelijkheid over problemen met de Utrechtse Bazaar

Stadsbelang wil duidelijkheid over problemen met de Utrechtse Bazaar
De lokale politieke partij Stadsbelang Utrecht wil duidelijkheid van de gemeente over de problemen bij de Utrechtse Bazaar. De rechter liet deze week weten dat de gemeente de huur mag opzeggen en dat er flinke bedragen terugbetaald moeten worden. Fractievoorzitter Cees Bos vraagt zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen.

De lokale politieke partij Stadsbelang Utrecht wil duidelijkheid van de gemeente over de problemen bij de Utrechtse Bazaar. De rechter liet deze week weten dat de gemeente de huur mag opzeggen en dat er flinke bedragen terugbetaald moeten worden. Fractievoorzitter Cees Bos vraagt zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Dat het niet goed ging met de Utrechtse Bazaar was al langer bekend. De gemeente heeft vaker geschreven over de problemen die er zijn met het bedrijf. Al geruime tijd betaalt de Utrechtse Bazaar de volledige huur niet.

Randje van faillissement

De Utrechtse Bazaar is als Zwarte Beurs in 1981 opgericht en vestigde zich in de bloemenveiling in Vleuten. In 2012 verhuisde de bazaar naar de Groenewoudsedijk naast het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar wordt een ruimte gehuurd van de gemeente Utrecht. Al eerder gaf het bedrijf aan op het randje van een faillissement te zitten.

De Utrechtse Bazaar en de gemeente stonden eerder deze maand tegenover elkaar bij de rechter. Het geschil ging onder andere over de hoogte van huur. De rechter gaf echter de gemeente op alle punten gelijk. Daarom mag de huur per februari 2020 opgezegd worden en moet de Utrechtse Bazaar een hoop geld terugbetalen.

Bedrag

Er worden verschillende bedragen genoemd. De rechtbank schrijft in een persverklaring over 500.000 euro huurachterstand. Maar de Utrechtse Bazaar moet waarschijnlijk veel meer terugbetalen. Cees Bos van Stadsbelang Utrecht noemt een bedrag van ongeveer 1,5 miljoen euro. Ook in het uitgebreide vonnis van de rechtbank wordt een veel hoger bedrag genoemd dan slechts de eerder verklaarde 500.000 euro huurachterstand.

Fractievoorzitter Bos wil nu van de gemeente weten waarom er zo lang is gewacht met gerechtelijke stappen. Ook wil de politicus weten wat de gemeente gaat doen als de bazaar helemaal niet kan terugbetalen. Daarnaast wil Bos weten wat de consequenties zijn voor de vele standhouders die hun plek verliezen om te ondernemen als de Utrechtse Bazaar dichtgaat.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Uiteindelijk worden de standhouders de dupe van de maatregel, om de Utrechtse Bazaar te sluiten. Kan de gemeente Utrecht niet bijspringen, door een lagere huur te vragen. Anders staat binnenkort weer een beroepsgroep op straat en in de kou.
  Ik hoop van harte, dat de Utrechtse Bazaar een doorstart kan maken.

 2. Lombokker

  Waarom het zolang heeft geduurd? Waarschijnlijk hadden ze op het Stadskantoor geen standaardbrief voor dit soort situaties 😉

 3. Kadoendra

  @Lombokker

  “Waarom het zolang heeft geduurd?”

  Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat het komt omdat de overheid vaak d.m.v procedures communiceert.

 4. Wim

  De bazaar had zich nooit in deze uithoek moeten laten plaatsen na de uitkoop van de veiling.
  Gemeente Utrecht heeft ook geen echte stimulans gemaakt door een onmogelijke route in Papendorp.
  Waarom lukt de zwarte markt in Beverwijk wel

 5. Cico

  Ik snap eigenlijk niet waarom je naar zo’n afgeragd pand wilt afreizen voor wat goedkope spullen die je elders ook kan kopen. Blijkbaar denken er meer zo over, aangezien de bezoekersaantallen kelderen. Andere markten worden volgens mij goed bezocht

 6. Koel Hoofd

  Stadsbelang Utrecht is eigenlijk de enige partij die kritische vragen durft te stellen en zich niet laat afschepen met politiek correcte dooddoeners.
  Beetje raar eigenlijk dat dit maar een klein partijtje is, gezien de puinhoop die de gevestigde elite kan maken vanwege politiek gewin.

 7. Pannenkoek

  Na de markt in Vleuten moesten ze naar een andere plek. Prima, werd de huidige locatie. Echter daar moest zoveel aan verbouwd worden, dure sprinkler installatie, brand scheidingen. De huren werden verdubbeld voor de standhouders. Stonden er steeds minder. Was niet meer terug te verdienen. Dan nog de actions en bigbazars die goedkoper zijn dan op de zwarte markten…. Denk als ze de huren lager zouden maken waardoor ook de prijzen kunnen zakken of onderhandelbaar zouden zijn, het misschien nog winstgevend zou kunnen zijn. Maar nu? Nooit. Vroeger kon je over de hoofden lopen, nu echter kun je bijna voetballen zonder iemand te raken…. 😇

 8. Appie

  Reden van sluiten is de concurrentie van de koopzondag binnen de gemeente, enig idee hoeveel concurrentie een dergelijke markt is voor de lokale ondernemer?

 9. Omar Waseq

  Het lijkt dat de huidige organisatie een in principe goed concept niet heeft kunnen laten slagen. Wellicht kunnen jongere ondernemers met een andere visie dit nog redden. Ik geloof wel een ‘de bazaar’ in een ander jasje.

 10. Marcolato

  Zo het heel erg vinden maar alleen de koopzondag was denk.ik niet de rede maar was vaak een rommeltje in de hallen en de prijzen vaak net zo duur als de winkels een hapje eten werd ook steeds minder een biertje moest je zoeken nee denk dat het goed zo is
  Prijzen van kraam huur ook erg hoog voorals als je een zondag niet kon of een feestdag zoals kerstmis Pasen moest je gewoon betalen anders gaan in richten en andere regels komt er weer meer kraam.houdersen bezoek

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).