Stadsnomaden kraken terrein voormalige waterzuivering in Lage Weide in Utrecht Stadsnomaden kraken terrein voormalige waterzuivering in Lage Weide in Utrecht

Stadsnomaden kraken terrein voormalige waterzuivering in Lage Weide in Utrecht

Stadsnomaden kraken terrein voormalige waterzuivering in Lage Weide in Utrecht
Bron: Instagram Sterrebaanvinders
Een groep krakers heeft afgelopen weekend een terrein aan de Sterrebaan in Utrecht opnieuw gekraakt. De locatie op industrieterrein Lage Weide werd vorige week ook al gekraakt maar toen besloot de politie om te ontruimen.

Een groep krakers heeft afgelopen weekend een terrein aan de Sterrebaan in Utrecht opnieuw gekraakt. De locatie op industrieterrein Lage Weide werd vorige week ook al gekraakt maar toen besloot de politie om te ontruimen.

Op het terrein stond de voormalige waterzuiveringsinstallatie die werd gebruikt om het afvalwater van Maarssen te zuiveren. Omdat de waterzuivering naar Leidsche Rijn is verplaatst, werden de gebouwen op het terrein begin 2022 gesloopt. Volgens de krakers staat het terrein sindsdien leeg.

De krakers omschrijven zich ook wel als stadsnomaden en zijn in Utrecht geen onbekend verschijnsel. De afgelopen jaren woonden ze op verschillende braakliggende terreinen. De stadsnomaden kiezen er bewust voor om op alternatieve wijze te wonen. Zo wonen zij in campers, caravans, bouwketen en zelfgebouwde huizen.

De groep pleit ervoor dat de gemeente Utrecht mogelijkheden biedt voor experimenten met alternatieve woonvormen. Omdat dit nu nog niet zou gebeuren vinden de stadsnomaden het gerechtvaardigd om braakliggende stukken terrein te kraken.

Eerder gekraakt

Afgelopen week werd het terrein aan de Sterrebaan al gekraakt, maar toen besloot de politie het te ontruimen. In Utrecht gaat de politie soms direct tot ontruiming over, maar soms worden de krakers met rust gelaten. “Het lijkt erop alsof het wel of niet slagen van een actie afhangt van welke officier er die dag in dienst is en wat de emotionele bui van de politie is die op onze melding afkomt”, aldus een van de krakers.

Kraken is verboden in Nederland, maar dat betekent niet dat er ook altijd direct opgetreden mag worden tegen krakers. Dit komt omdat er verschillende rechten, zoals het huisrecht, en belangen afgewogen moeten worden.

Politiek

In februari van dit jaar werd er in de gemeenteraad nog een motie aangenomen waarmee burgemeester Sharon Dijksma werd opgedragen om met de politie en het Openbaar Ministerie af te spreken dat krakers in principe niet strafrechtelijk aangepakt worden, maar civielrechtelijk.

De krakers roepen via een verklaring de burgemeester en de gemeenteraad op om dit beleid na te komen. “Wij roepen de gemeenteraad en de burgemeester op om rekening te houden met de rafelranden van de stad. Deze vrijplaatsen geven de stad namelijk kleur, terwijl de stad vrijwel niets doet om deze vrijplaatsen te koesteren en ze het krediet te geven dat ze verdienen.”

21 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Ook stadsnomaden hebben recht op een plekje in de stad Utrecht, het zijn niet mijn types,maar als mensen deze woonvorm kiezen,laat ze vrij in hun keuze.

 2. Baliekluiver

  Geenstijl@Utrecht: iedereen heeft recht op een plekje, maar er bestaat geen recht op een gratis plekje of een plekje in Utrecht.

 3. Scherpschutter

  @Geenstijl@Utrecht.nl

  Met u eens dat het deze mensen vrij zou moeten staan om een stuk land te kopen en dat naar eigen inzicht in te richten en gebruiken, maar van de bezittingen van een ander heb je natuurlijk wel af te blijven. Zo werkt dat in de beschaving.

 4. Binnenstadbewoner

  Opvallend dat de ‘stadsnomaden’ / krakers uistluitend in uiterst populaire gemeentes zoals Amsterdam en Utrecht willen wonen en dan graag ook nog op een mooie locatie.

 5. Marius

  Mooi dan sommige mensen nog de ballen hebben om tegen het kapitalistisch systeem in te gaan.

 6. Ihsan

  De gemeente zit niet te wachten op stadsnomaden, tinyhouse-bewoners, woonwagenbewoners, krakers, of überhaupt mensen die alternatieven creëren voor de vastgelopen woningmarkt. Dat is allemaal maar lastig en levert weer een hoop werk op voor de ambtenaren. Daarnaast kijkt men gewoon neer op mensen die tevreden zijn met minder dan een rijtjeshuis of riant appartement. Zo eist de gemeente dat elk appartement minstens 50m2 woonoppervlak heeft, terwijl veel mensen daar helemaal niet op zitten te wachten (en het ook niet kunnen betalen). Door dat soort idiote regels maken ze de stad onbetaalbaar voor mensen die ook tevreden zijn met minder. Maar ze weten altijd beter wat goed voor je is, de politici en ambtenaren…

 7. Katja

  @Binnenstadbewoner: Lage Weide mooie locatie ?

 8. Scherpschutter

  @Marius

  Welk kapitalistisch systeem? De overheid beheerst, domineert en controleert alles.

 9. Uuu

  @ Mistoetert

  De overheid die in de pocket zit van het internationale zakenleven? Die overheid?

  Herinnert u zich de busjes met geblindeerde ramen vol met CEO’s nog die wanneer zij met de vingers knippen een privé-onderonsje met de premier krijgen?

  De lokale overheid die vastgoed (zie het stationsgebied) belangrijker vindt dan wat anders?

  Die wel miljarden subsidies over heeft voor het bedrijfsleven, maar toeslagenouders bewust de vernieling in helpt?

  Over die overheid heeft u het?

 10. Zuilen030

  @Ihsan, wat een onzin, in heel NL kun je niet gratis wonen zoals de stadsnomaden wensen, en woonwagenbewoners kun je niet vergelijken met deze types.

 11. Hans

  @ Scherpschutter

  ‘Welk kapitalistisch systeem? De overheid beheerst, domineert en controleert alles.’

  Bijna goed.

  Het kapitalisme wordt aan alle kanten gestut, gesteund en bevoordeeld door, ja? u raad het al, door de huidige beleidsmakers die via ons overheidsapparaat het neoliberalisme als ideologisch uitgangspunt gestalte geven.

  Wat de stadsnomaden betreft, wie beweert hier dat die ‘gratis’ willen wonen? Dat lijkt alleen maar zo omdat zij door diezelfde overheid niet in staat worden gesteld om een simpel lapje grond te huren dan wel te pachten zodat de vrije woonvorm die zij verkiezen een beetje kan floreren. Vandaar dat ze op het kraken van een braakliggend stuk grond zijn aangewezen. Erken nou gewoon dat er groepen zijn in onze samenleving die liever niet in een rijtjeshuis willen wonen maar op hun eigen manier het dak boven hun hoofd willen creëren. In vrijheid.

 12. woutvr

  Fijn om te horen dat de krakersbeweging nog leeft en dat leegstand wordt voorkomen! Goed hoor!!

 13. Nuchter

  @Hans,

  In uw goedheid bent u beslist bereid om de stadsnomaden uw lap grond ter beschikking te stellen. Vrijgevigheid is uw genot toch?

 14. Kliko

  Respect. Keep up the good work. Ik heb nog wel een fornuis extra.

 15. Sidney

  Goed zo. Utrecht kon een station bouwen zo luxe als dubai, maar voor de bewoners zorgen met betaalbare woningen doen ze niet. Ook arme mensen mogen in de stad wonen en jongeren kunnen gewoon niet tot hun 40e thuis blijven wonen.

 16. Scherpschutter

  @Hans

  Dat een overheid bepaalde groepen stut, steunt en bevoordeeld ten opzichte van andere groepen, is nu niet bepaald bewijs van een kapitalistisch systeem, Hans….LOL. Het perfect bewijs voor het tegendeel.

 17. Hans

  @ Scherpschutter

  Uw blik op de wereld – en de overheid als fenomeen in het algemeen – is niet altijd even helder. Wellicht het nachtkastje een keertje opschonen en voor de verandering ‘Atlas Shrugged’ een keertje vervangen door een beter boek? Het kan helpen.

 18. Uuu

  @ Mistoetert

  Wel als alle keuzes die een overheid maakt ten faveure van kapitalistische ondernemingen zijn en in het nadeel van de employee/ gemiddelde burger. Zoals de dagelijkse praktijk in Nederland is.

  Het kapitalisme is een stroming die gedragen en ondersteund wordt door een overheid. Net als het neo-liberalisme. Zie daar de reële situatie in Nederland. De gemiddelde burger in Nederland is 3e rangs. Het (multinationale) bedrijfsleven comes first. En daarna komen belastingontduikende en ontwijkende “burgers”> de vermogenden. Er is geen sprake van een gelijke rechtspositie meer in dit land.

  Dat een overheid zichzelf macht toe-eigend is niet voorbehouden aan het communisme. Het is ook voorbehouden aan neo-liberale, rechts-totalitaire en dictatoriale overheden.

  @ Binnenstadsbewoner

  Een braakliggende niet gebruikte waterzuivering (en dus ook rioolwaterzuivering?) op een industrieterrein wat in Oost-Europa niet zou misstaan een mooie locatie noemen?

  Daarnaast is dit terrein van de gemeente, dus ook van de gemeenschap. Dan moet de gemeente er maar een nuttige bestemming aan geven. Hoeft het ook niet gekraakt te worden. De gemeente wacht weer tot ze het kunnen verkopen aan de hoogste bieder, wat alle grondprijzen weer verder doet opdrijven en dus in het NADEEL van de gemiddelde burger is.

 19. Scherpschutter

  @Uuu

  En ook Uuu maakt dezelfde enorme denkfout als Hans. Er is natuurlijk geen enkele sprake van een kapitalistisch systeem waar een overheid de ene groep bevoordeeld ten nadele van de andere. LOL

  Uw kernprobleem is wel anders dan dat van Hans. Waar voor Hans geen enkel woord een concrete betekenis lijkt te hebben, lijkt u slechts eenvoudigweg niet weten wat kapitalisme eigenlijk precies is.

 20. Blaag

  @Misschuttert

  “En ook Uuu maakt dezelfde enorme denkfout als Hans. Er is natuurlijk geen enkele sprake van een kapitalistisch systeem waar een overheid de ene groep bevoordeeld ten nadele van de andere. LOL”

  Lekker inhoudelijk ook.

  En er is geen kapitalistisch systeem waarin de overheid de ene groep bevooroordeelt (en de andere benadeelt)? Misschien eens een spiegel op de huidige hedendaagse westerse samenleving richten wellicht.

  Volgens mij weet u niet meer zo goed wat er speelt in de wereld en in Nederland.

  Uuu nailed het zo hard als je het maar kan nailen.

 21. Binnenstadbewoner

  @ katja/ uuu: Utrecht is booming. Grondprijzen zijn torenhoog en stijgen maar verder door. Kun je van alles van vinden, maar is de realiteit. Elk braakliggend terreintje in Utrecht is daarom goud waard. Ook in lage weide dat overigens een uitstekende locatie heeft. Op fietsafstand van bijv. de binnenstad.

  Krakers die gratis en voor niks willen wonen. Niet in Noord Friesland ofzo, maar in de allerpopulairste stad van Nederland.

  Dat de gemeente wacht met verkopen om de prijs ondertussen te laten oplopen, is een leugen. Het terrein is niet eens in eigendom van de gemeente maar van stichtse rijnlanden die het voor eigen gebruik gaat herontwikelen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).