Stadspodium over het verdwijnen van de gemengde school uit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Stadspodium over het verdwijnen van de gemengde school uit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Stadspodium over het verdwijnen van de gemengde school uit Utrecht

Stadspodium over het verdwijnen van de gemengde school uit Utrecht
Beeld: Stadspodium Utrecht
Stadspodium Utrecht organiseert woensdag een gesprek over de tweedeling op Utrechtse basisscholen. Het Podiumgesprek, waaraan iedereen kan meedoen, is op 12 december vanaf 19.00 uur in ZIMIHC theater Stefanus aan de Braziliëdreef 2.

Stadspodium Utrecht organiseert woensdag een gesprek over de tweedeling op Utrechtse basisscholen. Het Podiumgesprek, waaraan iedereen kan meedoen, is op 12 december vanaf 19.00 uur in ZIMIHC theater Stefanus aan de Braziliëdreef 2.

De tweedeling op de Utrechtse basisscholen neemt volgens de initiatiefnemers toe. “Steeds minder vaak zitten kinderen van rijkere ouders in de klas met kinderen van armere ouders. Rijkere ouders sturen hun kind steeds vaker naar de goed aangeschreven school enkele kilometers verderop in plaats van naar de buurtschool om de hoek.”

Daardoor zou de gemengde school uit de stad verdwijnen. Ook omdat veel ouders graag willen dat hun kinderen naar een school gaan waar ze kunnen leren in een omgeving die lijkt op thuis. “Zo leren ze wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Zoals bij de Hindoestaanse Shri Krishna school in De Meern en recent in Leidsche Rijn met de komst van de islamitische Al Arqam basisschool. Daarmee verdween wel per direct het gemengde karakter van de naast liggende openbare school De Klimroos.”

Tijdens de bijeenkomst wordt de vraag gesteld of er reden is om opnieuw te investeren in gemengde basisscholen of dat de keuzes van ouders moeten worden geaccepteerd en daardoor ook een verdere groei van bijzondere scholen, pedagogisch en religieus, zal zijn.

12 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Al het onderwijs verplicht openbaar maken, scheiding tussen religie en school.

  2. Berend

    Inderdaad, openbare scholen. Hobby’s na schooltijd thuis.

  3. Fred

    @Geenstijl
    Gelukkig staat de vrijheid van onderwijs nog in de grondwet en kan daardoor niet in een vloek en een zucht worden opgeheven.

  4. Gerard Brugmans

    We hebben in Nederland wat ze noemen ‘vrijheid van onderwijs’, maar dat is een verhullende naam voor een ordinaire financiële deal die de christelijke partijen in 1917 hebben afgedwongen als prijs voor hun steun aan het vrouwenkiesrecht. Ook tegenwoordig ontleent elk schoolbestuur met een religieuze of levenbeschouwende basis haar bestaansrechts aan deze schaamteloze koehandel. Het geeft deze scholen de mogelijkheid om aan de poort te selecteren en andersdenken buiten de deur te houden. Die vorige eeuwse verzuiling stimuleert in hoge mate de segregatie waar wij nu zo mee worstelen. Ik begrijp werkelijk niet hoe bestuurders, leerkrachten én ouders (dus ook de juffen en de moeders van dat vrouwenkiesrecht) hier nog steeds aan mee durven te werken!

  5. Menno

    Eens met Gerard. Als we artikel 23 van de grondwet afschaffen ontstaan er goede mogelijkheden om dit soort problemen voor een groot deel aan te pakken. Gescheiden onderwijs is naar mijn bescheiden mening niet meer van deze tijd.

  6. cas

    Wel of geen religie, de scheiding zal altijd blijven bestaan. Misschien in iets mindere mate. Daarnaast is een groot deel van deze “rijke” ouders doordrenkt van hypocriet gedrag. De wereld verbeteraars en open samenleving mensen zolang zij er maar geen last van hebben.

  7. Scherpschutter

    De segregatie in de maatschappij neemt toe. Niet meer dan een logische ontwikkeling dat dit ook in het onderwijs gebeurt. Een natuurlijke ontwikkeling bovendien. Mensen wonen, werken en leren nu eenmaal van nature het liefst samen met mensen die eenzelfde normen- en waardenstelsel aanhangen (zie ook de enorme segregatie in de VS bijvoorbeeld). en daar is uiteraard werkelijk niets mis mee. Ik heb mijn kinderen ook naar een zogenaamde ‘blanke’ school gebracht.

    De overheid dient zich daar in mijn beleving dan ook verder totaal niet mee te bemoeien en zou enkel een faciliterende rol op zich moeten nemen. Biedt onderwijs waar vraag naar is, of dat nou Islamitisch, Hindoestaans, Christelijk of atheïstisch is.

    Tegelijk moet je uiteraard niet blind zijn voor alle maatschappelijke problemen die hier later uit zullen ontstaan (zie maar eens een fatsoenlijke baan te vinden met Islamitisch onderwijs op je CV), maar goed. Dat is uiteraard eveneens de verantwoordelijkheid van de ouders.

    Wie het beste voor heeft met zijn kinderen stuurt ze naar de beste school. Het lijkt me zeer ongezond als een falende en doorlopend veranderende organisatie als een overheid om de zoveel jaar bepaalt en dicteert wat het begrip ‘beste’ exact omvat. Laat dat lekker aan burgers over om in te vullen.

  8. Gerard Brugmans

    Beste Scherpschutter,
    Wellicht onbedoeld bevestigd u precies wat er mis is met onze ‘vrijheid van onderwijs’: ouders kunnen hun kinderen niet naar de beste school sturen zolang die school de ruimte krijgt om die kinderen te weigeren. Daarom zijn christelijke scholen (die u veelzeggend ‘blanke school’ noemt) vaak zo wit, en worden openbare scholen te zwart. Dat heeft dus juist niets met kwaliteit te maken maar alles met uitsluiting. En dat is absoluut geen ‘logische ontwikkeling’, maar een naar gevolg van enorme macht die christelijke scholen en hun achterban 100 jaar geleden in dit land hadden!

  9. bee

    onderwijs moet men niet gaan mengen met het geloof,om het even welk geloof.
    dan zal je altijd afscheidingen houden.

  10. Scherpschutter

    @Gerard Brugmans 11/12/2018 – 13:11

    Als scholen niet langer de mogelijkheid hebben om kinderen te weigeren die het niveau niet hebben, cultureel niet passen, andere normen of waarden aanhangen of bijvoorbeeld een andere religie aanhangen, dan bestaan er straks geen ‘beste’ scholen meer, heer Brugmans. Dan is het 1 grote grijze homogene drab der middelmatigheid (als het meevalt). Dat kan toch ook niet uw bedoeling zijn?

    Nee, hoe langer ik daar over nadenk hoe meer ik er van overtuigd ben dat het maar goed is ook dat alle scholen leerlingen kunnen weigeren. Het zou toch ook verschrikkelijk zijn als bijvoorbeeld een Islamitische school ineens verplicht massaal atheïsten toe zou moeten laten…? Het zou een spreekwoordelijke aanslag op de gedoceerde waarden zou betekenen, en vermoedelijk ook op de sfeer onderling. Daar is helemaal niet bij gebaat joh.

    De segregatie zal doorzetten. Net als in de USA en eigenlijk overal ter aarde. Nogmaals: dat is volkomen natuurlijk, normaal en maar goed ook. Mensen leven, wonen, werken en leren nu eenmaal het liefst met mensen die het normen en waardenstelsel delen. Scholen zouden in mijn optiek dan ook absoluut leerlingen moeten kunnen blijven weigeren.

  11. Cico

    Segregatie is inderdaad heel slecht. Dat hebben we al gehad met de verzuiling, momenteel speelt het weer een rol en wordt het ‘polarisatie’ genoemd.

    Alleen ligt de schuld niet bij 1 groep (moslims en hindoestanen die een eigen school willen). Witte Nederlanders kiezen massaal voor een ‘goed aangeschreven school’ kilometers verderop.

    Blijkbaar kiest *iedereen* voor een eigen bubbel, met alle gevolgen van dien.

  12. Corry

    Weg met artikel 23.Religie hoort niet thuis in het onderwijs.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).