“Stadsverarming Utrecht”: voor een eerlijke en duurzame stadsverwarming | De Utrechtse Internet Courant “Stadsverarming Utrecht”: voor een eerlijke en duurzame stadsverwarming | De Utrechtse Internet Courant

“Stadsverarming Utrecht”: voor een eerlijke en duurzame stadsverwarming

“Stadsverarming Utrecht”: voor een eerlijke en duurzame stadsverwarming
Deze maand is het initiatief ‘Stadsverarming Utrecht’ van start gegaan. ‘Stadsverarming Utrecht’ zet zich in voor een eerlijke en duurzame stadsverwarming in Utrecht. Volgens het initiatief is er op dit moment erg veel mis met de stadsverwarming, zo zou het onder andere te duur zijn en kun je niet overstappen naar een andere leverancier.

Deze maand is het initiatief ‘Stadsverarming Utrecht’ van start gegaan. ‘Stadsverarming Utrecht’ zet zich in voor een eerlijke en duurzame stadsverwarming in Utrecht. Volgens het initiatief is er op dit moment erg veel mis met de stadsverwarming, zo zou het onder andere te duur zijn en kun je niet overstappen naar een andere leverancier.

In Utrecht worden zo’n 40.000 huishoudens voorzien van de stadsverwarming van Eneco. Omdat men niet kan overstappen naar een andere leverancier is op 1 januari 2014 de Warmtewet ingegaan. Een wet die ervoor moet zorgen dat de huishoudens niet teveel betalen. Volgens het initiatief werkt dit echter niet. Het niet-meer-dan-anders-principe, een principe dat aangeeft dat je niet meer betaalt dan huishoudens zonder stadsverwarming, schijnt niet te kloppen. In de afgelopen jaren zijn de vaste lasten van mensen met stadsverwarming meer dan 26% gestegen.

‘Stadsverarming Utrecht’ gaat de komende tijd via Social Media, inspraak en een online petitie aandacht vragen voor de negatieve kanten van Stadsverwarming. Het initiatief heeft acht speerpunten, zo is stadsverwarming onder andere: te duur, een monopolie en kun je het niet opzeggen. Voor de initiatiefnemer, Bart van den Heuvel, van ‘Stadsverarming Utrecht’ is duurzaamheid ook een heel belangrijk punt. Volgens Van den Heuvel zorgt de stadsverwarming zoals het nu geregeld is ervoor dat Utrecht nooit klimaatneutraal kan zijn in 2030.

De stadsverwarming staat onder controle van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Begin dit jaar kwamen er veel klachten bij het ACM binnen over het feit dat sinds de nieuwe warmtewet de maandlasten aanzienlijk omhoog zijn gegaan. Het ACM is op dit moment aan het onderzoeken waar die hogere maandlasten vandaan komen.

9 Reacties

Reageren
  1. Frank

    Eh… 3500 Euro voor het dichtdraaien van een kraan, het aanbrengen van een zegel, het deleten van een klantrecord in een database en het sturen van een eindfactuur?

  2. Hassan

    Heb al jaren mijn vraagtekens bij stadsverwarming. Goed dat jullie aandacht besteden aan dit initiatief!

  3. Laurens

    Heel erg goed! Ik kreeg ooit eens ee berekening opgestuurd waarin werd “bewezen” dat het niet duurder is dan een CV ketel van een gemiddelde woning van dezelfde afmeting, maar die klopte van geen kant. Zo lieten ze zien dat stadsverwarming zelfs goedkoper was, maar daarbij vergeleken ze vaste lasten (zonder verbruik) met een gemiddelde prijs van CV ketel met verbruik en onderhoudskosten o.i.d. Kortom, het klopt van geen kant en het is buitensporig duur.

  4. Ardo

    In een eerdere uitspraak heeft de rechter gesteld dat geen vastrecht hoeft te worden betaald als er geen enkele warmteafname is. De aansluiting blijft dan gewoon zitten, er wordt alleen niet gefactureerd; hetgeen een groot verschil is met €3500 voor het fysiek verwijderen van de aansluiting.

  5. Laura

    Duurzaam is het zeker niet. De vastrechten zijn zo hoog ten opzichte van de variabele kosten (een-persoons huishouden) dat het geen enkele zin heeft om te proberen op de laatste te besparen. Betalen (en flink ook) moet je toch wel, dus kan je de verwarming net zo goed gebruiken. Zodra het ook maar enigszins koud wordt gaat bij mij de verwarming aan, niks eerst dikke trui oid. Voor de kosten maakt dat namelijk nauwelijks uit…

  6. Mimi

    Heb een factuur van 1800 euro liggen voor het vervangen van de buizen onder de vloer, met dat bijna-kokend-hete water dat Eneco erdoorheen pompt als medeoorzaak voor de snelle slijtage. Idealiter had ik ook nog de warmtewisselaar moeten vervangen ad 2500 euro, ook al is Eneco wettelijk verplicht deze voor een eurootje of 200 per jaar aan mij te verhuren. Men geeft echter aan dat “Eneco bereid is het door de vingers te zien” als mensen zelf een nieuwe warmtewisselaar aanschaffen. Go Eneco!

  7. Toine Goossens

    Voor stadsverwarming geldt in heel Nederland een eenheidstarief. Maakt niet uit waar je woont of wie de leverancier is. De ACM blijft in gebreke.

  8. Roos Geerse

    Ook een probleem: onopgemerkte lekkages. Een buurvrouw van mij merkte alleen maar doordat ze op zoek ging naar muizen dat bij haar de buizen lekte. Reken maar dat weglekkend water de kosten voor een heel complex omhoog stuwt, maar gecontroleerd hierop wordt er niet. Kan ook komen doordat men niet weet wie verantwoordelijk is voor welk deel van de installatie: Eneco of de wonginbouwvereniging.

  9. Bram de Goede

    ik vind het heel slecht dat mensen die restwarmte gebruiken veel meer moeten betalen dan mensen met een eigen ketel. Er zou zeer ruimhartig met een belasting korting moeten worden omgegaan. Dit moedigt mensen niet aan om restwarmte te gaan gebruiken. Dus stroomt het koelwater het Amsterdam-Rijnkanaal in, vooral bij langdurig warm en droog weer een probleem.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).