Staking streekvervoer nog niet voorbij; vijftien nieuwe stakingsdagen gepland | De Utrechtse Internet Courant Staking streekvervoer nog niet voorbij; vijftien nieuwe stakingsdagen gepland | De Utrechtse Internet Courant

Staking streekvervoer nog niet voorbij; vijftien nieuwe stakingsdagen gepland

Staking streekvervoer nog niet voorbij; vijftien nieuwe stakingsdagen gepland
Archieffoto DUIC
De stakingen in het Utrechtse streekvervoer zijn na deze week nog niet voorbij. Vakbond FNV kondigt vijftien nieuwe stakingsdagen verspreid over zes weken aan, als werkgevers in het streekvervoer niet over de brug komen met een beter voorstel voor een nieuwe cao Streekvervoer. De acties beginnen volgende week dinsdag 28 februari en duren tot en met vrijdag 7 april. 

De stakingen in het Utrechtse streekvervoer zijn na deze week nog niet voorbij. Vakbond FNV kondigt vijftien nieuwe stakingsdagen verspreid over zes weken aan, als werkgevers in het streekvervoer niet over de brug komen met een beter voorstel voor een nieuwe cao Streekvervoer. De acties beginnen volgende week dinsdag 28 februari en duren tot en met vrijdag 7 april. 

In het streekvervoer wordt al maanden actie gevoerd voor een betere cao. De vakbonden FNV en CNV willen dat de werkgevers maatregelen nemen om de werkdruk te verlagen en ze eisen een loonstijging van 16,9 procent over een periode van een jaar. 

Hanane Chikhi, onderhandelaar CNV: “Het is waardeloos dat dit nodig is, maar de maat is echt vol. Er móet iets gebeuren aan het gejaag en gejakker in het openbaar vervoer. Het gevolg is een hoog ziekteverzuim. We vragen al jaren om meer lucht in de roosters. En die komt er maar niet. Het is nu klaar, we willen daar betere afspraken over.” 

Vijftien stakingsdagen 

Welke gevolgen de stakingen precies voor het Utrechtse streekvervoer gaat hebben, is nog niet bekend. De stakingsperiode van zes weken begint volgende week dinsdag 28 februari. Daarna wordt er gestaakt op donderdag 2 maart, maandag 6 maart, woensdag 8 maart, vrijdag 10 maart, dinsdag 14 maart, woensdag 15 maart, maandag 20 maart, woensdag 22 maart, vrijdag 24 maart, woensdag 29 maart, donderdag 30 maart, maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april. 

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Zuilen030

  Blijf maar volhouden met deze absurde looneis, dupeer nog maar weer 15 dagen reizigers.
  Werkdruk verminderen is prima, maar de looneis van bijna 17% is absurd.

 2. Binnenstadbewoner

  Een looneis van 16,9 % …. in 1 jaar tijd …. ronduit bizar en losgezongen van de economische werkelijkheid.

  De chauffeurs willen kennelijk dat de vervoersbewijzen ook met 16,9 % omhoog gaan want wie zou dat anders moeten gaan betalen?

 3. Utrechtvoorutrecht

  @BB Eén jaar? Van welk jaar was de vorige CAO dan? 2022? En een paar stoelen meer gevuld en je hebt het al bij elkaar gespaard.

 4. G. de Vries

  Ben die staking meer dan zat. Mijn solidariteit gezakt tot zero, zero. Teveel mensen zijn afhankelijk van het ov en dat staken raakt tot diep in de samenleving: te laat of helemaal niet naar school of werk. Waarom niet gratis vervoeren? Dus rijden en laat de vervoersmaatschappijen de dupe zijn en niet de afhankelijke passagier. Succes gegarandeerd!.

 5. Claire Obscur

  Hierboven mist iedereen duidelijk de pointe.
  Ik zal het uitleggen, de mensen met bullshitbanen krijgen 3x zoveel betaald als mensen met essentiele beroepen die de maatschappij
  letterlijk draaiende houden zodat die bullshitbanen overbetaalde bullshitbanen kunnen zijn.
  Die bullshitbanen merken die essentiele beroepen niet eens op, ze zien ze letterlijk niet eens staan, totdat ze er niet zijn en ze het allemaal
  zelf moeten doen.
  Heeft niets met kapitalisme te maken, maar alles met graaien.
  Zolang dit soort organisaties zwaar in de top blijven zitten met allerlei net zo onnodige lagen ertussen blijft het zo.

 6. WvR

  Volhouden werkgevers!
  Die stakingskas raakt een keer op.
  Ieder jaar een stakinkje van een paar dagen gevolgd door het direct door de knieen gaan levert niks op, en raakt de kas niet.

  Volhouden!
  Een maand. Twee. Drie, whatever it takes.
  En je bent voor zeer geruime tijd van rupsje-nooit-genoeg af.

 7. Koel Hoofd

  @Claire Obscure
  Helemaal mee eens.
  Die bullshitbanen denken ook nog dat de essentiele banen van een makkelijk gegeven #metoo applausje kunnen leven…

 8. Kb

  “Waarom niet gratis vervoeren (i.p.v. helemaal niet rijden)?” wordt er gevraagd.
  Antwoord: geen optie, want de rechter heeft bepaald dat dat ook een vorm van staken is en daarmee zouden werkgevers de gederfde inkomsten kunnen verhalen op de stakers.

 9. JdV

  @ClaireObscure: Gelukkig heb je met een bullshit baan helemaal geen last van stakend OV. OV is voor paupers, bejaarden en studenten. Mensen met een bulshit baan hebben 2 auto’s. Minimaal. Dus ik zou zeggen staak maar tot je een ons weegt (als bezitter van een bullshit baan).

 10. WvR

  @JdV:
  Afgezien van het “…OV is voor paupers, bejaarden en studenten…” (het is soms best handig, maar kan prima zonder), en dat ik geen twee of meer auto’s heb (één is genoeg voor mij), maar wel trots eigenaar ben van een “bullshit baan”:
  Hear, hear.
  Laat ze maar staken.

  Daarnaast is het aardige natuurlijk dat Claire Obscure & Koel Hoofd impliciet aangeven zelf geen bullshit baan te hebben. Die verdienen hun geld, meest waarschijnlijk gefinancieerd door bullshit banen, met werkzaamheden zonder welke de samenleving niet zou kunnen functioneren.

  Ik ben zeer benieuwd met welke niet-bullshit activiteiten ze dag doorbrengen.

 11. Hans

  Zelfgenoegzaamheid is geen persoonlijke kwaliteit, meneer of mevrouw JdV. Vroeg of laat zult u er mee geconfronteerd worden op manieren die u nog zullen verrassen.

 12. JdV

  Jij-bakken is geen persoonljjke kwaliteit Hans. Vroeg of laat zult u ermee geconfronteerd worden op manieren die u nog zullen verrassen.

 13. Hans

  Wat de eerdere post van JdV betreft kan vastgesteld worden dat er een minachtende, neerbuigende houding uit spreekt jegens gebruikers van het OV. Dit doet vermoeden dat er superioriteitsgevoelens bij de schrijver spelen: ‘paupers, bejaarden, studenten’.
  Daar op wijzen roept kennelijk irritatie op bij deze scribent. En vervolgens komt hij/zij met een ‘jij-bak’. Wie de schoen past trekke hem aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).