Standplaatshouders in Utrecht krijgen meer tijd; huidige kramen mogen waarschijnlijk jaar langer blijven staan Standplaatshouders in Utrecht krijgen meer tijd; huidige kramen mogen waarschijnlijk jaar langer blijven staan

Standplaatshouders in Utrecht krijgen meer tijd; huidige kramen mogen waarschijnlijk jaar langer blijven staan

Standplaatshouders in Utrecht krijgen meer tijd; huidige kramen mogen waarschijnlijk jaar langer blijven staan
Standplaatshouders in Utrecht lijken even op adem te kunnen komen. De ondernemers hoeven dit jaar geen nieuwe vergunning aan te vragen, er komt namelijk een gedoogtermijn van ongeveer een jaar. Dat zei wethouder Susanne Schilderman donderdagmiddag tijdens een commissievergadering over het onderwerp.

Standplaatshouders in Utrecht lijken even op adem te kunnen komen. De ondernemers hoeven dit jaar geen nieuwe vergunning aan te vragen, er komt namelijk een gedoogtermijn van ongeveer een jaar. Dat zei wethouder Susanne Schilderman donderdagmiddag tijdens een commissievergadering over het onderwerp.

Door het instellen van een gedoogtermijn krijgen de ondernemers geen nieuwe vergunning, maar is er wel tijd voor de gemeente om tot een beter beleid te komen voor het verdelen van de plekken voor de standplaatshouders. Dezelfde tijd kan gebruikt worden door standplaatshouders om zich voor te bereiden op de veranderingen die eraan komen. Ondertussen kunnen de ondernemers hun plekje blijven gebruiken.

Donderdagmiddag kwam de gemeenteraad weer bijeen voor het standplaatshoudersdossier. We vatten het nog een keer kort samen. Eind 2023 lopen de vergunningen af voor alle huidige standplaatshouders, dat zijn de meer dan tachtig plekken waar nu bijvoorbeeld bloemenstallen, viskramen en kaasboeren te vinden zijn. Sommige van deze ondernemers zijn al tientallen jaren te vinden in Utrecht en kregen in die tijd gewoon steeds een verlenging van de vergunning. Vanwege Europese regelgeving mag straks iedereen meedingen naar de vrijkomende vergunningen. Het is dus nog maar de vraag of de bekende gezichten weer terugkomen. Hier is veel onrust over bij de ondernemers.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wethouder Schilderman

De onrust komt voort uit de slechte communicatie van de gemeente, maar ook omdat het college van B&W eerder voorstelde om de vergunningen later dit jaar te gaan verloten. Hier is vanuit de gemeenteraad breed kritiek op gekomen. Maar hoe moeten de vergunningen die vrijkomen dan verdeeld gaan worden? Daar is nog veel discussie over, bijvoorbeeld over welke selectiecriteria eventueel toegepast kunnen worden. Een deel van de raad ziet graag dat de gemeente alles uit de kast trekt om de huidige ondernemers hun plekje te laten behouden. Verschillende juristen hebben ook verschillende adviezen gegeven over wat er mogelijk is.

Uiteindelijk is er nu nog geen pasklaar antwoord, geen nieuw beleid. Daarom zei wethouder Schilderman dat er een gedoogtermijn kan komen. Die termijn zal ongeveer een jaar tot anderhalf jaar zijn. De komende weken moet dit nog verder uitgezocht en onderbouwd worden. Die onderbouwing is belangrijk om het gedogen ook juridisch mogelijk te maken.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Baliekluiver

    Uitstel van executie is tegenwoordig een populaire ‘oplossing’ voor politici die zich in de nesten hebben gewerkt. Waarom trekt wethouder Schilderman niet net zoals haar collega Voortman gewoon haar eigen plan en negeert ze de bestaande regelgeving?

  2. Primula

    Wat een clusterfuck! Standplaatshouders die te horen krijgen dat ze eind dit jaar weg moeten. Twee van hen die tijdens de infoavond pas horen dat hun hele plek vervalt. Er werd stellig beweerd dat loten moet en uitstel niet kan, maar onder politieke druk blijkt alles vloeibaar. Hopelijk komt er snel duidelijkheid, want de onzekerheid voor de standplaatshouders blijft.

  3. Uuu

    Toch even wat feiten tegen de onderbuik:

    Als een vergunning verloopt hoort het eigenlijk vrij normaal te zijn dat ook anderen kans maken op een/ die stallingsvergunning. De openbare ruimte is namelijk niet van de ondernemer in kwestie. Dat dit de afgelopen 40 jaar niet gebeurd is en vergunningen steeds stilzwijgend/ automatisch verlengd zijn is net zo vreemd als een gemeente die zich achter Europa verschuilt, terwijl het haar eigen regels zijn die deze situatie creëren.

    Wil je als ondernemer een vaste plek hebben en de komende jaren dagelijks op die(dezelfde) plek ondernemen, dan is het misschien wijs om geen stallingsvergunning aan te vragen, maar om een winkelpand te huren. Al dan niet samen met een andere kraamhouder, of een aantal kraamhouders. Hoe goed zou dat idee eigenlijk zijn?

  4. Max

    Schandalige actie van de gemeente! Je bouwt je hele ondernemening om de stand en dan ineens ben je je vergunning kwijt? Persoonlijk zie ik een natuurlijk verloop, als niemand in de familie de zaak wilt overnemen dan komt die vrij voor een andere. Niets is fijner om even naar je vertrouwde zaak te lopen en poef ineens is ie weg!

  5. W

    Lekker balen dit. Ik weet van menig bloemenverkoper dat zij ook wel op de Oudegracht zouden willen staan of op de Kleine Singel. Nu moeten ze weer twee jaar wachten om in te kunnen schrijven op die plekken!

  6. Lisa

    @ Max

    Dat weet je toch als je een TIJDELIJKE standplaatsvergunning aanvraagt, dat deze ook weer afloopt? En dat het ook niet automatisch zo is dat je maar verlenging krijgt?

    Je hoeft geen kraam te exploiteren he? Dat is een keuze.

  7. Will

    Fijn dat de standhouders meer tijd krijgen om hun business plan uit te werken. Het feit dat je standplaats niet eeuwigdurend van jou is, dat weet en wist je. Zoals bij elk bedrijf dien je daar op te anticiperen en heb je bedrijfsrisico’s. Nieuwe ondernemers brengen ook nieuwe markt, dus sociale betrokkenheid volgt ook met anderen. Dat zielige verhaal over Venetia past helemaal niet bij deze issues. De familie bezit heel veel panden in binnenstad en kunnen dus net zoals Broodje Mario lekker geld in korte periode verdienen vanuit hun eigen pand op zelfs dezelfde plek.

  8. Klaasjan

    In het komend jaar het dossier in een zodanig diepe lade opbergen dat het vergeten wordt.

  9. Peter

    @ Baliekluiver ( de naam staat niet voor niets voor nietsnut) en Uuuu

    Wel eens van empathie,karakter vd stad en ik wil als College/ partij ( D66) vooral maar deugen? Kom op zeg, dit hoort bij de stad,of gaan de yuppen al het karakter uit de stad halen? En een winkelpand huren Uuuu? Haha…dat is onbetaalbaar geworden in Utreg….jullie zijn totaal van de wereld!

  10. Pee

    “Dezelfde tijd kan gebruikt worden door standplaatshouders om zich voor te bereiden op de veranderingen die eraan komen. ”
    Met andere woorden ‘ over een jaar gaat er dus wel geloot worden.’
    Dan valt er niets meer over in te brengen want ze hebben de standhouders een jaar de tijd gegeven om plannen te maken .

  11. Uuu

    @ peter

    Wat heeft dit in hemelsnaam nou weer met deugen te maken?

    Je vraagt een tijdelijke vergunning voor een x-aantal jaar aan; je kiest er zelf voor om in de kraambusiness te zitten. Als mijn baan bij mijn bedrijf overbodig wordt heb ik dat toch ook maar te accepteren en uit te kijken naar een andere baan? Zo werkt dat toch? Ik zit toch ook al jaren in deze business en heb toch ook mijn familie hiervan te onderhouden? Je kent de spelregels toch als ondernemer zijnde? Of je hoort de spelregels te kennen. Dat de gemeente Utrecht je in het verleden als 40 JAAR (!!!!) lang in strijd met de regels gematst heeft, wil toch niet zeggen dat ze dat bij aflopen contract maar weer moeten doen?

    Daarnaast hebben deze families al 40 JAAR lang geld verdient in de openbare ruimte die van ons allemaal is en zijn daarbij bevoordeeld ten opzichte van andere kraamhouders. Daar hoor ik de kraamhouders niet over. Ze hebben daar goed en meer dan aardig aan verdiend hoor.

  12. Wim Vreeswijk

    Een jaar langer……..? Dat is nog veel te mager. Dat zou minstens 10 jaar moeten worden en dan nog zouden ze verschoond moeten blijven van dit soort akelige broodroof e.a. leed.

  13. Blaag

    @ Wim

    En dan staan ze over 10 jaar weer te klagen en te zeuren zeker over dat men zogenaamd niet wist dat men een contract voor 10 jaar had gesloten

  14. JdV

    @uuu: als jij 40 jaar lang zonder klachten de stoep van jouw buurman hebt gebruikt om naar je voordeur te komen is er een recht ontstaan. Dat zal bij een gang naar de rechter worden bevestigd. Hetzelfde geldt wellicht in deze situatie. De rechter zal uitspreken dat als er 40 jaar lang ongewijzigd hetzelfde beleid is uitgevoerd de uitvoeringsinstantie dit niet zonder redelijke overgangstermijn mag beeindigen omdat er verwachtingen zijn en investeringen zijn gedaan op basis van genoemde beleid. 1 tot 1 1/2 jaar lijkt vrij kort. Ik denk dat 5 jaar redelijk zou zijn.

  15. Leon

    En dan over een jaar weer klagen dat ze hun heilige plek kwijt raken zeker? Wat is er zo moeilijk aan een ‘tijdelijk contract’. Je kunt de publieke ruimte niet gegarandeerd voor onbepaalde tijd mogen bezetten met je kraam.

  16. Peter

    @ Uuu

    Goed verdiend?

    Zeker de 3 jaar Corona vergeten?

    Deze kraamhouders geven de stad een ” smoel” gezelligheid en bedrijvigheid!

    Maak eerst eens een reservelijst van kraamhouders die evt een kraam willen beginnen, kijk dan of het ” inclusief ” is, dus niet 5 kaaskramen bvb. Daarna verder kijken en evt loten om een ander ook de kans te geven, en als dat zo is,laat je die nieuwe Goodwill betalen aan de oude kraamhouders, want die hebben daar een klantenkring opgebouwd

    Toon eens wat empathie man, je lijkt die de Groot van D66 wel, het moet en zal gebeuren volgens mijn wil!

  17. Uuu

    @ Peter

    Als er iemand geen last van corona heeft gehad dan zijn het (levensmiddelen-)winkels en kramen, want die waren gewoon open. Weet je nog? Bij gebrek aan horeca en dergelijke hebben zij zelfs meer geld omgezet.

    Daarnaast wist men al dat de vergunning eindig was (10 jaar). Je krijgt niet standaard een verlenging van je vergunning. Die hebben ze al minstens 4x wel gehad. En misschien wel onterecht.

    En ik lijk niet op iemand van d’66, heb niks met d’66 en je zegt dit ook alleen maar om mij in diskrediet te brengen.

  18. Nina

    En hoe precies verwachten de overheid dat deze en potentiële standhouders zich komend jaar moeten voorbereiden op een niet-gegarandeerde standplaats? Ik ben werkelijk erg benieuwd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).