Stank rond rioolwaterzuiveringsinstallatie Overvecht binnenkort misschien verleden tijd Stank rond rioolwaterzuiveringsinstallatie Overvecht binnenkort misschien verleden tijd

Stank rond rioolwaterzuiveringsinstallatie Overvecht binnenkort misschien verleden tijd

Stank rond rioolwaterzuiveringsinstallatie Overvecht binnenkort misschien verleden tijd
Beeld: Google 3D
De stank rond de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Brailledreef in de Utrechtse wijk Overvecht is binnenkort misschien verleden tijd. Maar er is ook discussie over wat nu precies de geurnorm is.

De stank rond de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Brailledreef in de Utrechtse wijk Overvecht is binnenkort misschien verleden tijd. Maar er is ook discussie over wat nu precies de geurnorm is.

De stank wordt veroorzaakt door het slib dat verwerkt wordt door de installatie. Hierin zitten twee stoffen die volgens het hoogheemraadschap veel geur hebben. Het lavafilter van de rioolwaterzuiveringsinstallatie haalt deze stoffen er niet goed uit.

“Daarom zijn er extra geurbeperkende maatregelen gerealiseerd”, aldus de gemeente Utrecht. Met de nieuwe maatregelen probeert het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden de stank ‘substantieel te verminderen’. In november worden de maatregelen toegepast.

Norm

Daarnaast is er discussie over de geurnorm. De provincie Utrecht heeft vastgesteld dat de installatie in Overvecht niet binnen de afgesproken geuremissie blijft. Het hoogheemraadschap interpreteert deze geurnomen echter anders. De provincie heeft daarom de landsadvocaat gevraagd een onderzoek in te stellen.

“Zodra de landsadvocaat heeft aangegeven welke geurnormen van toepassing zijn, zal Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden verzocht worden aan te geven op welke wijze en binnen welke termijn de rioolwaterzuiveringsinstallatie kan voldoen aan deze geurnormen.”

Meldingen

Ondertussen blijven er meldingen over de geuroverlast binnenkomen. Er is afgesproken dat het hoogheemraadschap deze meldingen zelf ontvangt. Dit zou nodig zijn voor een adequate opsporing van de oorzaak van de stank.

De verwachting is dat er april volgend jaar een extra geurbehandelingsinstallatie is die de stank tegengaat.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Wie was er eerder? De RWZ of de klagende bewoners? Beetje het zelfde wanneer stedelingen met een groene bloemkool tussen de oren alle juridische middelen inzetten om buurman boer te laten stoppen.

  En zo worden we met en door onszelf volledig in de maling genomen.

 2. Pee

  Een geurnorm slaat nergens op.
  De mensen horen gewoon geen stankoverlast te hebben.
  Dat werd vanaf het begin al gezegd maar nu blijkt dat ze die geur niet onder controle kunnen krijgen .
  Dus komt er iemand wel even bepalen tot welke maten de mensen de stank moeten dulden.

 3. Stinkende Bromsnor

  Wie plaatst dit nou midden tussen de huizen? Ja ik weet het, het is er al jaren en jaren en het hele systeem is er op aangepast. Rondom de zuivering zijn ze nu verder alles aan het volbouwen terwijl de stank al jaaaren niet te harden is. Je zult er maar wonen. Dan kun je wel gaan bakkeleien over de norm, maar het is dan nog steeds hartstikke goor.
  En dan is er nog al het laagfrequent geluid in de omringende wijken. Geen idee hoeveel daarvan daar vandaan komt, want niemand wenst er naar te kijken. Daar zijn helemaal geen normen voor.

 4. jan

  Ik begrijp eigenlijk nog steeds niet waarom ze de hele installatie niet verplaatst hebben naar de rand van de stad. Weet iemand dat?

 5. Wim

  @Harry,
  De RWZ is toch echt later gebouwd dan dat er bewoners kwamen in Overvecht en zeker de bewoners aan de overkant van de Vecht .
  Een riool zuivering hoort gewoon niet midden in een stad. Het heeft wel de dtinkrivier de Vecht van zijn vervuiling afgeholpen.

 6. Lombokker

  Geurnorm omhoog? Geen probleem! Moeten alle ingezetenen wel een paar dubbeltjes extra voor betalen. Daar maakt zich bij het Hoogheemraadschap niemand druk over.

 7. Stadsie

  Dankzij het saneren van de vuilnisman hebben we nu stinkende sinkholes overal in de stad. Kan de landsadvocaat daar ook iets over zeggen?

 8. Bromsnor

  Echte Bromsnor verbaast zich over “misschien” in de titel. De stank is af en toe niet te harden.

 9. Henk

  Niemand weet zeker nog hoe het vroeger rook, en hoe ongezond die omgeving was, met de benekluif.
  We zijn er gigantisch op vooruit gegaan, laten we dan geen onhaalbare eisen stellen, de gemeente doet wat haalbaar is, zonder dat we gelijk de gemeentelijke bijdrage met 50% omhoog zien schieten.

 10. Hunger

  Een levendiger zorgt voor afbraak van h2s en neemt geen geurafbraak.

 11. Wim Vreeswijk

  Lijkt me niet erg jofel om dit naast je deur te hebben. Mogelijk is die geur wel een heimelijke coronaverspreider in onze stad?

 12. Rietje

  De mensen die vinden dat omwonenden niet zo moeten zeuren wonen duidelijk niet on de buurt.
  Het is echt super ranzig.

 13. Katja

  Misschien ?

 14. Ruben

  Klachten blijven delen!

 15. Koel Hoofd

  Ik woon hemelsbreed bijna 2km verderop en soms (als het weer tegenzit) is de stank niet te harden.
  Dat is wel een dingetje van de laatste paar jaar?

 16. Lauwerecht

  Rietje heeft gelijk, bovendien is de hele installatie sinds hij vernieuwd is veel meer stank gaan produceren. Volgens mij is dat genoeg aanleiding om klachten in te dienen. Langs het zandpad kun je niet fietsen of lopen zonder te kokhalzen danwel over je zuiger te gaan.

 17. paul

  komt hier niet een jachthaven ?

 18. Gemeente

  Misschien het beste plan is om een overkapping aan te brengen, waarschijnlijk moet dit dan over een groot deel van de installatie. Ben ook benieuwd of de keuze naast de vecht nog nadelig is qua waterkwaliteit, zou er zomers best in willen duiken. Maar of dat nu zo verstandig is..

 19. Pieter

  Hele installatie verplaatsen naar rijnsweerd, randje van de stad bij de krommerijn?! =D

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).