Stankoverlast rond waterzuiveringsinstallatie in de Utrechtse wijk Overvecht blijft aanhouden Stankoverlast rond waterzuiveringsinstallatie in de Utrechtse wijk Overvecht blijft aanhouden

Stankoverlast rond waterzuiveringsinstallatie in de Utrechtse wijk Overvecht blijft aanhouden

Stankoverlast rond waterzuiveringsinstallatie in de Utrechtse wijk Overvecht blijft aanhouden
Beeld: Google 3D
De stankoverlast in de omgeving van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in de Utrechtse wijk Overvecht blijft aanhouden. De VVD en PvdA hebben daarom schriftelijke vragen over de kwestie ingediend. De fracties willen onder meer weten of het mogelijk is dat er uitwerpselen in de naastgelegen Vecht belanden.

De stankoverlast in de omgeving van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in de Utrechtse wijk Overvecht blijft aanhouden. De VVD en PvdA hebben daarom schriftelijke vragen over de kwestie ingediend. De fracties willen onder meer weten of het mogelijk is dat er uitwerpselen in de naastgelegen Vecht belanden.

De stankproblemen rond de waterzuivering aan de Brailledreef, die eigendom is van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, spelen al jaren. In oktober 2020 werd aangekondigd dat een maand later extra maatregelen zouden worden genomen om de overlast te verminderen.

Toen werd gezegd dat de overlast wordt veroorzaakt door het slib dat verwerkt wordt in de installatie. Hierin zitten twee stoffen die veel geur hebben. In 2020 werd gezegd dat het lavafilter van de rioolwaterzuiveringsinstallatie deze stoffen er niet goed uithaalt.

Uitwerpselen

Ondanks de maatregelen speelt het probleem nog steeds. Eerder deze maand is een artikel in De Telegraaf verschenen waarin woonbootbewoners zeiden dat ze soms uitwerpselen voorbij zien drijven in de Vecht.

De fracties van de VVD en PvdA willen weten of het mogelijk is dat er op bepaalde momenten, bijvoorbeeld na heftige regenbuien, slib uit de installatie in de Vecht terecht kan komen.

Mocht dit het geval zijn dan willen de partijen weten welke oplossing er verwacht wordt vanuit het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en welke rol de gemeente hierin kan nemen.

Reces

Tot slot merken de fracties op dat het erop lijkt dat er nu vanwege het zomerreces geen actie ondernomen wordt. “Vindt het college deze kwestie niet urgent genoeg om nu duidelijkheid over te scheppen en naar een oplossing te zoeken?”

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Bakfiets

  Misschien te kort door de bocht gedacht, maar kunnen ze deze waterzuivering niet buiten de stad plaatsen?

 2. Koel Hoofd

  @Bakfiets
  Er is de laatste jaren vlakbij de waterzuivering veel nieuwbouw gekomen op locaties welke voorheen groene oases of bedrijfsruimte waren.
  Misschien is de stankoverlast het gevolg van die binnenstedelijke stadsuitbreiding?

  Meer mensen in de stad betekend meer water wat gezuiverd moet worden,
  tel daarbij op dat er veel meer mensen vlakbij de waterzuivering wonen,
  dat is echt het ideale recept voor stankoverlast.
  Het gemeentebestuur noemt dat echter gezond en leefbaar….

 3. Lombokker

  @Bakfiets
  De zuivering is het ‘eindpunt’ van het hele rioleringsstelsel in Utrecht. Verplaatsen gaat miljarden kosten. De zuivering lag er trouwens al eerder dan de woningen die er nu in de buurt staan.
  Een oplossing gaat er heus wel komen, maar bij organisaties als Waterschappen (en Rijkswaterstaat en Provincies) duurt dat altijd héél, héél erg lang.

 4. Adriaan

  Bakfiets: u trekt aan een gelopen paard, dat ding is net nieuw.

  Stank blijkt naast slibbehandeling, ook vaak voor te komen uit het aanvoerstelsel en ontsnapt dan via de voorbezinkers. Daar waar het rioolwater de plant binnen komt goed afzuigen. Er valt iets voor te zeggen om al in die verdeeltoren te beluchten om zo de stank als het ware uit het water te strippen.
  In een lavafilter worden stankcomponenten biologisch afgebroken. Daarna wil men nog wel eens een actief koolfilter naschakelen, vaak in opdracht van een handhavende instantie. Actief kool werkt in een dergelijke setting vaak niet overtuigend en is kostenverhogend (wij burgers betalen dat!) en niet duurzaam omdat die kool heen en weer fabriek moet om met warmte te worden gereactiveerd.
  Lavafilters zijn dus leuke dingen, niet altijd 100% afdoende, maar de afgezogen lucht met de blowers zo de beluchtingtanks inblazen werkt vaak nog beter. Elders in het land doet men dat zo. Moet je blower wel tegen kunnen. Het is een overweging voor lief te nemen dat de bestaande blowers vervroegd af worden geschreven en te vervangen door exemplaren die wel tegen corrosievere lucht kunnen. De leverancier geeft vaak immers geen garantie op een net andere toepassing, maaar, het kan meevallen cq is een rekensom. Scheelt de kosten van het bedrijven van een vaak matig presterend lavafilter & toebehoren.

  Drollen in de Vecht uit de rioolzuivering is onder normale operationele omstandigheden onwaarschijnlijk. Die worden overwegend door de gemalen stuk geslagen en dus lost de drol op en wat er van over blijft wordt voor lozing in een screen verwijderd. Het lijkt me aannemelijker dat er elders een overstort op het rioolstelsel zit, wat zijn water bij extreme regenval op de Vecht loost. Ja, dan inclusief drollen, wc papier, maandverband, condooms. Beetje jaren 80 looks….

 5. Adriaan

  O ja, Overvecht heeft een http://www.nereda.nl Dit is een Nederlandse vinding/innovatie.

 6. Rob. H.

  Ik zou zeggen, verplaats het ding naar Polder Rijnenburg. Heeft er niemand last van.

 7. @Rode Bruger

  @Koel Hoofd en @Lombokker

  Zo te horen zijn jullie niet heel bekend met de omgeving, i woon op een kleine tweehonderd meter afstand, wel benedenwinds dus ik heb niet zo vaak stankoverlast. 90% van de woningen in mijn wijkje staan er al een stuk langer dan die rioolzuivering. Het klopt dat er inderdaad veel nieuwbouw omheen gebouwd, maar niet alleen deze mensen hebben stankoverlast.

  De kosten bedragen ook geen miljarden. Bij de wijzigingen van 2018 was het budget €120 miljoen. Er zal een nieuwe locatie bij moeten komen, dus dat zal een aardige duit kosten. Misschien dat de gemeente bij een dergelijke keuze wel wat beter nadenkt over de locatie.

 8. Adriaan

  Stop svp die onzinnige discussie over verplaatsen zuivering. Gaat niemand doen. Choose your battles!

  Stank blijft een subjectief iets. Lichte geur van water in de biologische tanks zul je altijd iets houden. Continue pure rotte eieren lucht kan goed opgelost.
  Af en toe dergelijke stank niet: slibbehandeling stinkt iets en al worden vrachtwagens nog zo braaf in afgesloten ruimten geladen, ze moeten eens naar buiten en de deuren open…..

  Provincies/handhavers kiezen vaak voor zogenaamde bestaande technieken en hebben mij eerder bewezen daar geen verstand van te hebben…..
  Let op mijn woorden: ze gaan, als dit hun te lang duurt, actief kool na het lava filter verplichten, om er vervolgens achter te komen dat dit mega veel kost en niet erg best werkt.
  Ik weet van een uitstekende referentie waar men die stinkende lucht gewoon door de biologische waterzuiveringstanks blaast. Probleem opgelost.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).