Star Lodge Hotels in Utrecht blijft langer in gebruik als opvangplek voor vluchtelingen Star Lodge Hotels in Utrecht blijft langer in gebruik als opvangplek voor vluchtelingen

Star Lodge Hotels in Utrecht blijft langer in gebruik als opvangplek voor vluchtelingen

Star Lodge Hotels in Utrecht blijft langer in gebruik als opvangplek voor vluchtelingen
Star Lodge Hotels aan de Biltsestraatweg in Utrecht wordt langer gebruikt voor de opvang van vluchtelingen dan eerder was aangegeven. Nu heeft de gemeente, mede vanwege de schaarste aan opvangplekken, besloten dat er tot medio juli volgend jaar vluchtelingen in het hotel kunnen verblijven.

Star Lodge Hotels aan de Biltsestraatweg in Utrecht wordt langer gebruikt voor de opvang van vluchtelingen dan eerder was aangegeven. Nu heeft de gemeente, mede vanwege de schaarste aan opvangplekken, besloten dat er tot medio juli volgend jaar vluchtelingen in het hotel kunnen verblijven.

De eerste mensen arriveerden op 15 december 2021 in Star Lodge Hotels in Utrecht. Er is daar plek voor in totaal 330 vluchtelingen. Destijds werd gezegd dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deze plek voor maximaal zes maanden zou gebruiken, maar dat is nu aangepast.

De gemeente zegt namelijk dat de noodzaak voor opvanglocaties voor het COA onverminderd hoog blijft en dat het verzoek is binnengekomen om de noodopvang in Star Lodge Hotels te verlengen. Ook de eigenaar van deze plek is hiervan op de hoogte gebracht.

Mensenrechten

“Gezien de nood voor opvangplekken, de goede landing van deze opvang in de wijk en dat Utrecht staat voor mensenrechten, heeft het college ingestemd met verlenging van de noodopvang, tot medio juli 2023”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Eerder werd ook al een noodopvang geopend in het voormalige pand van Holland Casino in Utrecht. Dit gebouw werd eind maart in allerijl gereedgemaakt om mensen uit Ter Apel op te vangen.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  “Destijds werd gezegd dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deze plek voor maximaal zes maanden zou gebruiken, maar dat is nu aangepast.”

  Tja.

  “Nothing is so permanent as a temporary government program” – Milton Friedman

 2. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Als je die Friedman lijn doortrekt….dan is straks de hotelbranche sector vluchtelingenopvang betaald door de overheid. Kan dat COA eindelijk opgedoekt worden.

 3. Henk

  Wat boeit jou dat?

  De eigenaar van Star Lodges sowieso niet. Die heeft zijn zaak nu tenminste vol zitten (en krijgt daar geld voor), de buren ook niet, want die zijn daar niet of nauwelijks te vinden.

  En u woont niet in de buurt van Utrecht.

 4. Lachgas

  Laatst on het nieuws. Veel bedrijven zijn tijdens de coronaperiode instand gehouden door overheidssteun.
  Heeft dit hotel geen normale klanten? Makkelijk verdienen zo en door overheid in leven gehouden?

 5. Erin

  @ss: ja dus..?

 6. Joost

  @scherpschutter
  Yep, en door de gemeente licht en simpel beoordeeld want toch maar voor 6 maanden. Moet toch kunnen?
  Mark my words: over 5 of 10 jaar staat het er nog. Met allemaal impact op de omgeving enzo. Tja dat hadden we ook niet verwacht toen….

 7. Utrechtvoorutrecht

  @SS Lees: de gemeente heeft goedgekeurd dat er langer vluchtelingen gehuisvest MOGEN worden. Het is natuurlijk aan de eigenaar/ondernemer om daar iets mee te doen, of niet. Maar gezien uw reactie kunnen we verwachten dat de eigenaar zegt: “Nee, nee, ik doe het niet meer want 6 maanden was de afspraak.”

  Overigens hulde voor de eigenaar voor dit initiatief, en voor de gemeente voor het flexibel opstellen.

 8. Nina

  Dat was te verwachten Waar moeten deze mensen anders heen? Er is een schreeuwend tekort aan opvangplaatsen en dat is voorlopig niet opgelost.

 9. Peter de V.

  Tja, als er geen andere woonruimte is, dan gaat zo he?
  We kunnen wel verbaasd en verontwaardigd doen maar zo lang iedereen blijft stemmen op de regeringspartijen die de sociale huursector afbreken en dol zijn op te dure huur en flexwoningen, gaat dat niet veranderen.

  Goed voor de bewoners dat ze nog even hier kunnen blijven.
  Goed voor de hoteleigenaar die de komende tijd 100% bezetting heeft zonder daar reclame en promotie tegenaan te hoeven gooien.

 10. René

  Met dank aan de Scherpschutters en Koele Hoofden van deze wereld die blijkens hun eerdere schrijfsels vinden dat wij vooral zaken moeten blijven doen met (bedrijven in landen met) dubieuze regimes en zich als verwende kleuters gedragen als hen wordt gevraagd om een (economisch) offer te brengen ten gunste van anderen die het minder goed hebben.

 11. Henk

  Wat kost dat?

 12. Pee

  @Henk
  Dat kost de gemeente de hoofdprijs die op 1 of andere manier weer door de burgers opgehoest moet worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).