In het Werkoord aan Heuveloord 140 (achter restaurant LE:EN) op Rotsoord organiseert Utrecht Manifest, 4e biënnale voor social design, tot juni elke vrijdag een serie verkennende gesprekken over Het Nieuwe Werklandschap. Thema van het eerste gesprek op 30 maart is ‘de invloed van tijd op kwaliteit’.
Op 8 december 2011 opende de vierde editie van het Utrecht Manifest biënnale voor social
design, met als titel ‘Het Nieuwe Werklandschap’. Tijdens deze aftrap werd Rotsoord tot
Werkoord verklaard en gingen de vier hoofdprojecten van Het Nieuwe Werklandschap van
start. De biënnale duurt tot en met mei 2012 en heeft het karakter van een ‘ontwerpend onderzoeksproject in ontwikkeling’, waarbij de focus ligt op de wijk Rotsoord en haar bewoners.
Het centrale thema is het potentieel van ‘het werklandschap’ als ontwikkelingsmodel voor binnensteden. In veel steden, waaronder de Utrechtse wijk Hoograven, verdwijnt de industrie om plaats te maken voor bijvoorbeeld een nieuw appartementencomplex. Tegelijk is de arbeidsmarkt en de manier van werken drastisch aan het veranderen. Deze verschuivingen hebben ingrijpende gevolgen voor de sociale en economische en dus maatschappelijke structuren in onze wijken. Maar hoe ontwikkelen steden een structuur die ingrijpt op de nieuwe omstandigheden.
Het Nieuwe Werklandschap stelt voor om bedrijvigheid, van kleinschalige ambachtelijke productieplekken tot ultra-tech flexwerkers, weer een centrale plaats te geven in het straatbeeld. Aan de hand van vier projecten onderzoekt Het Nieuwe Werklandschap de meerwaarde van dit model voor bijvoorbeeld de sociale cohesie, een duurzame invulling het mobiliteitsvraagstuk, economische duurzaamheid en nieuwe vormen van overdracht van kennis en vaardigheden. Daarmee plaats ze design in het hart van een sociaal economisch, en daarmee maatschappelijk, veranderingsproces.
Bij het Werklandschap EET, onderdeel van Utrecht manifest 4, staan de volgende vragen centraal: Hoe smaakt Rotsoord? Biedt het voormalige industriegebied een voedingsbodem voor een eetbaar landschap? Ontwerpers ontwikkelen, in samenwerking met amateurs en professionals op het gebied van voedsel-productie, tools en strategieën om Rotsoord als culinaire werkplaats op de kaart te zetten.
De gespreksavond morgen in het Werkoord staat in het teken van ‘de invloed van tijd op kwaliteit’. Kan fastfood het van slowfood winnen? Is kant en klare kwaliteit haalbaar? En kunnen we wellicht een vijfde seizoen ontwerpen? Aan het gesprek nemen deel: Jan Willem van der Schans (specialist op het gebied van stadslandbouw en initiatiefnemer van Eetbaar Rotterdam), Garmt Dijksterhuis (o.a. manager sensatie, perceptie en gedrag bij Unilever) en Lars Charas (projectmanager op het gebied van duurzame voeding en voedsel van de toekomst). Daniëlle Arets (House of Commens) en Ester van de Wiel (ontwerper publieke ruimte en co-curator Utrecht Manifest 4) zullen het debat, dat om 20.00 uur van start gaat, modereren.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.