Station Utrecht Centraal scoort goed onder de reizigers Station Utrecht Centraal scoort goed onder de reizigers

Station Utrecht Centraal scoort goed onder de reizigers

Station Utrecht Centraal scoort goed onder de reizigers
Utrecht Centraal. Foto: Robert Oosterbroek
Het overgrote deel van de reizigers is tevreden over station Utrecht Centraal. Maar liefst 90 procent van de ondervraagden geeft het station een 7 of hoger. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2019.

Het overgrote deel van de reizigers is tevreden over station Utrecht Centraal. Maar liefst 90 procent van de ondervraagden geeft het station een 7 of hoger. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2019.

Het onderzoek is in opdracht van ProRail en NS uitgevoerd door I&O Research. Het bureau ondervroeg vorig jaar 150.000 reizigers. Station Utrecht Centraal staat op de 17e plek in de lijst. In totaal zijn er 575 stations onderzocht.

Met deze positionering scoort Utrecht Centraal het best van alle stations uit de provincie. Vermoedelijk heeft de recente verbouwing te maken met het resultaat. Volgens NS stijgt de waardering van reizigers bij nieuwe stations.

Centraal stations

Utrecht scoort ook goed ten opzichte van andere grote Nederlandse stations. Alleen Arnhem Centraal en Rotterdam Centraal scoren beter. Deze stations staan op een gedeelde tweede plek in de lijst.

Het populairste station van Nederland is het Limburgse Klimmen-Ransdaal. 97 procent van de reizigers is tevreden over dit station. Het slechtst scoort station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant. Slechts 27 procent geeft dit station een 7 of hoger.

Bekijk hier de hele lijst.

12 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Wat ik mis op de perrons, zijn afgesloten wachtkamers. Die zijn er nu niet meer, in ieder geval niet op perron 1-4. Het is een tochtgat, en zeker s winters is het geen pretje, om hier op de trein te moeten wachten. Voor de verbouwing waren deze afgesloten wachtkamers er nog wel.

 2. Bill

  Scoort goed?? Het is een van de nieuwste stations in het land, een 17e plek is dan allerbelabertst. Je hoort, bekend met de ideeën en wensen van nu, in de top te staan en niet zo laag. Naar mijn idee is dit een stem die aangeeft dat er nog heel veel werk op Utrecht CS te verzetten is.

  In Arnhem en Rotterdam hebben ze ‘t blijkbaar wel begrepen.

 3. Koel Hoofd

  Kan me niet voorstellen.
  Het is een rotstation geworden. Dat oude was echt veel reizigervriendelijker dan deze koude, lekkende windhal met minuscule monitoren met slechte trein info.
  Maar ja, mensen die niet beter weten vinden het lekker modern.

 4. marijn

  de lift vanuit de fietsenstalling naar stationsplein, die op de promoplaatjes staat ingetekend, lijkt nooit gerealiseerd te zijn. loop je slecht maar fiets je wel, dan kun je 600 meter omlopen of krijg je een trap na (pun intended)

 5. Herman

  Utrecht is inderdaad een heel mooi station, alleen is het in de winter erg koud en tochtig

 6. Isabelle

  Ga eens op bus 38 wachten. Het hele busstation is één grote nare koude windtunnel en op de uiteinden mag je ook nog eens in de regen staan.

  CS zelf is koud in de winter en heet in de zomer. Ook een manier om reizigers weg te jagen.

 7. waldorff

  Sluit me aan bij alle andere opmerkingen:
  *ongezellig / sfeerloos
  *boven de perrons (en trouwens op de perrons ook)heel weinig zitruimte als je moet wachten
  *koud/tochtig
  *onduidelijke stromen voor personen-iedereen wil zich vaak door een klein hoekje (bijv. richting HC proppen)

 8. Gregor

  Wat mij altijd heeft verbaasd is dat de plafonds op de sporen gelegen onder de stationshal nooit zijn afgewerkt. Smerige aanslag plus dito spinnenrag tegen lelijke betonnenbalken. Hier is sprake van ordinair bezuinigingswerk, maar het maakt de sfeer niet beter op. Tot slot is de horeca verdieping 1 farce gebleken, loopt voor geen meter. Jammer!

 9. Frits

  @Bill,
  De score van Utrecht wijkt niet echt af van die van de andere verbouwde grote stations. Doordat de verschillen zo klein zijn, lijkt het net alsof er een enorm verschil is tussen Arnhem en Utrecht, maar het is maar 3 procentpunt. Vorig jaar trouwens in het voordeel van Utrecht, nu hebben Arnhem en Utrecht van score gewisseld. Die dingen gebeuren.

 10. Jeff

  Utrecht centraal is een mooi modern station met alle gemakken en duidelijke bewegwijzering. Ik vind hier wel erg veel negativiteit maar zou wel graag iets meer uit de wind staan op de perrons. Voor de rest zou il geen negatieve punten kunnen noemen

 11. JdV

  Vooral de speciale waterattracties scoren goed denk ik. Reizigers lopen af en toe een fris en verassend watervalletje tegemoet tijdens of na wat regen. Dat maakt het interessant, dat je nooit weet waar je tegen een mooi waterballet aanloopt.

 12. Kadoendra

  In vergelijk met het oude jaren ’80 NS station is het nu 100% beter!
  Ik mis alleen het grote NS treinen info scherm, niet alleen voor de handigheid, maar ook voor het vergroten van de reis beleving.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).