Stayokay en Muzum willen cultuurhotel in Utrecht: Wolvenplein lijkt ideale locatie | De Utrechtse Internet Courant Stayokay en Muzum willen cultuurhotel in Utrecht: Wolvenplein lijkt ideale locatie | De Utrechtse Internet Courant

Stayokay en Muzum willen cultuurhotel in Utrecht: Wolvenplein lijkt ideale locatie

Stayokay en Muzum willen cultuurhotel in Utrecht: Wolvenplein lijkt ideale locatie

Utrecht krijgt mogelijk een ‘cultuurhotel’. Budget-hotelketen Stayokay en Muzum hebben onlangs een intentieverklaring ondertekend om een combinatie van hotel en huis voor Utrechtse en Stichtse kunsten te ontwikkelen: CultuurHôtel Utrecht. Er wordt nog gezocht naar een geschikte locatie, maar gevangenis Wolvenplein staat hoog op het lijstje.

Marijke Schreiner, algemeen directeur van Stayokay: “Het is een intentieverklaring, dus het kan nog alle kanten op. De komende maanden gaan we kijken naar panden, dan moet er nog gekeken worden naar de verbouwing en de financiering, dus op zijn vroegst zal het cultuurhotel in 2015 openen.”

Neudeflat? Postkantoor? Inktpot? Tivoli? Stadhuis?

Adviseur van het project is architect Hans Sluijmer, hij bracht de twee partijen bij elkaar en kijkt nu mee naar de mogelijke vestigingslocaties. “Er zijn een tiental gebouwen in de binnenstad vrij waar we naar gaan kijken. We hadden een oogje op de Neudeflat, maar dat plan is gestrand doordat de eigenaar van het gebouw een andere gegadigde voor liet gaan. Ook het postkantoor wordt het niet, dat zit te onhandig in elkaar. Wel gaan we kijken naar de mogelijkheden van De Inktpot, Tivoli en het deel van het Stadhuis dat straks wordt afgesloten omdat men naar het Stadskantoor gaat.”

Ruimte voor ruim 300 bedden

Maar Sluijmer is vooral erg enthousiast over de mogelijkheid van een cultuurhotel in gevangenis Wolvenplein. “Dat ligt goed, biedt genoeg ruimte – er zullen zo’n 300 a 400 bedden komen, verdeeld over ongeveer 120 kamers – en heeft een eigen signatuur. Maar er is nog niets zeker hoor, het hangt van allerlei zaken af: doet het Rijk wel afstand van het gebouw? Wat is de reactie van de directe omgeving? Wat zijn de kosten?” De kosten raamt Sluijmer nu op ruim 15 miljoen. “Maar dat hangt ook weer allemaal af van het gebouw, de verbouwing en of we gaan kopen of huren.”

Utrecht is perfecte stad

Wat wel al een stuk duidelijk is, is waarom er voor Utrecht is gekozen. Schreiner: “Utrecht heeft behoefte aan en ruimte voor budgetaccomodaties, het is een belangrijke studentenstad en wordt internationaal steeds bekender, wat toeristisch natuurlijk gunstig is. Het is daardoor de perfecte stad om een experience & low budget hotel op te zetten.”

Voor Muzum is de link met Utrecht al helemaal duidelijk. De stichting wil oude en nieuwe kunsten uit de Domstad en de provincie een eigen, permanente plek geven in een Utrechts cultuurhuis waar de kwaliteit hoog en de drempel laag is. Daarbij gaat het niet alleen om beeldende kunst, maar ook om muziek, theater, literatuur, architectuur, dans en andere, nieuwe kunsten.

Niet concurreren, maar samenwerken

Voorzitter van Stichting Muzum, Felix Visser, licht toe dat in CultuurHôtel Utrecht alle kamers en openbare ruimten voorzien zullen zijn van beeldende kunst. Ook benadrukt Visser dat de organisatie niet met bestaande initiatieven en activiteiten wil concurreren, maar juist wil samenwerken om verschillende kunsten en thema’s te belichten.

Schreiner vat het kort en bondig samen: “Het is een prachtig project.”

2 Reacties

Reageren
  1. Martijn Berendsen

    Klinkt als een hele logische locatie en een mooie invulling voor het Wolvenplein!

  2. Bert Poortman

    Stadsdorp Wolvenburg is een buurtinitiatief om de nieuwe bestemming van de te sluiten gevangenis te laten passen bij de buurt en de stad. Dit initiatief zou er mogelijk goed bij passen met het behoud van het monumentale gebouw. De buurt heeft ook nog andere goed inpasbare wensen.

    Het zijn positieve toevoegingen voor de buurt en de stad!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).