Stayokay krijgt gelijk: geen ondergrondse afvalcontainers voor haar deur op de Neude Stayokay krijgt gelijk: geen ondergrondse afvalcontainers voor haar deur op de Neude

Stayokay krijgt gelijk: geen ondergrondse afvalcontainers voor haar deur op de Neude

Stayokay krijgt gelijk: geen ondergrondse afvalcontainers voor haar deur op de Neude
Archieffoto
De plannen van de gemeente Utrecht om pal voor de deuren van Neude 4 en 5 ondergrondse afvalcontainers te plaatsen, gaan niet door. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op woensdag uitgesproken.

De plannen van de gemeente Utrecht om pal voor de deuren van Neude 4 en 5 ondergrondse afvalcontainers te plaatsen, gaan niet door. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op woensdag uitgesproken.

De ondernemers aan de noordoostkant van de Neude waren erg ontstemd toen het plan voor het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers voor hun deuren definitief werd. Stayokay en andere ondernemers kaartten de kwestie aan bij de rechter.

Twee meter voor de deur van het hostel Stayokay zouden vier ondergrondse restafvalcontainers moeten komen, staat in een besluit van het college van 30 november 2020. Het hostel heeft zich zorgen gemaakt over de (geluids)overlast die de containers zouden veroorzaken en heeft dit ook veelvuldig kenbaar gemaakt aan de gemeente. Er zijn geen venstertijden afgesproken voor het storten van bijvoorbeeld glas. Dit zou betekenen dat ook in de nachtelijke uren de kliko’s in de containers zouden kunnen worden geleegd.

Andere plekken

Waarom de restafvalcontainers precies op die plek moeten komen? Dat lijkt de gemeente niet goed uit te kunnen leggen. “Vanaf dag één hebben we alternatieve locaties aangedragen”, licht mr. S.W. Derksen de advocaat van de ondernemers toe. “We hebben met de gemeente meegedacht over andere locaties, maar deze werden ongeschikt gevonden.”

Ook nadat Stayokay een onderzoek naar alternatieve locaties liet uitvoeren, parkeerde de gemeente de containers voor de deuren van Neude 4 en 5. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft de gemeente onvoldoende onderbouwd waarom de alternatieve plekken voor de container niet geschikt zouden zijn.

Hinder

Het komt volgens Derksen, partner/advocaat bij Wijn & Stael Advocaten, niet vaak voor dat een rechter oordeelt dat (ondergrondse) containers niet geplaatst mogen worden op een bepaalde locatie. “Over het algemeen wordt aangenomen dat afvalcontainers een bepaalde hinder tot gevolg hebben en dit moet worden geduld. In dit geval oordeelt de rechter dat op deze locatie niet vaststaat dat er geen onaanvaardbare overlast ontstaat.”

De plannen voor het plaatsen van de containers op de bewuste locatie zijn voorlopig door de rechtbank opgeschort. De gemeente zal verder moeten kijken naar een andere plek voor de ondergrondse restafvalcontainers.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Wim

    Überhaupt waanzin dat de gemeente die dingen in de binnenstad wil plaatsen.

  2. Kaat

    Hier in de wijk staan ook containers voor woningen. Dat voor een hotel dan een uitzondering ivm geluidsoverlast gemaakt moet worden snap ik niet.
    Dat de containers midden op een binnenstadsplein gezet wordt vind ik dan wel weer discutabel. Misschien straatje tussen Neudeflat en Bieb?

  3. Peter de V.

    Mooi, we hebben hier een precedent. Bewaren dit artikel.

  4. Baliekluiver

    Een toeristentent die bezwaar maakt tegen (geluids)overlast, heel bijzonder!

  5. Wim

    @Kaat hadden die bewoners ook bezwaar moeten maken en een alternatief moeten zoeken.
    De M/V van de gemeente zijn niet zo slim en komen waarschijnlijk ook niet uit Utrecht

  6. Nina

    Niemand wil deze dingen voor zijn deur, maar ja…. ze staan er toch.

    In de buitenwijken hadden we gewoon de grijze kliko’s moeten houden. Toen dit afvalscheidingssysteem werd ingevoerd, was al duidelijk dat nascheiding op transportbanden prima ging.

    Grote verspilling van grondstoffen voor ondergrondse containers (incl. pasjessysteem dat inmiddels is afgeschaft) en alle grijze kliko’s zijn ook nog eens overbodig geworden.

    Iets met regeren en vooruitzien.

  7. woutvr

    Het idee zeg. Gefeliciteerd Stayoke. De gemeente kan m.i. de vuilnis gewoon ophalen.

  8. Rob Huibers

    Deze zin begrijp ik niet:
    “Ook nadat Stayokay een onderzoek naar alternatieve locaties liet uitvoeren, parkeerde de gemeente de containers voor de deuren van Neude 4 en 5.”

    Staan die containers er nu dan al?
    Geparkeerd?
    Graag antwoord, redactie.

  9. JdV

    Nimfy. Not in my front yard.

  10. Ineke

    @Wim: Bewoners en horeca in andere wijken, zoals Wittevrouwen en Vogelenbuurt, hebben ook tot aan de Raad van State alle procedures gevoerd en al hun bezwaren zijn afgewezen. Verbazend dat ineens verschil wordt gemaakt als het (grote) bedrijven betreft. Want conform de regels mogen de containers tot 3 meter (midden van de container) van huizen. Regels opgesteld door de gemeenten zelf. Resultaat: ook in de winter stinkende (ja ook bij lage temperaturen) en lawaaiige containers op 2,5 meter van hun voordeur. Wat mij betreft onbehoorlijk bestuur. Bekend is dat de betreffende huizen 5 – 10% in waarde dalen. Maar deze vervolgschade mag van de rechter. Overigens zouden in eerste instantie deze containers niet geplaatst worden in de binnenstad en de oude wijken er om heen.

  11. Kaat

    @Wim klinkt erg logisch, maar de communicatie van de gemeente is niet voor iedereen makkelijk terug te vinden en kennelijk heb je dan dikke pech…

  12. Luuk Upuuk

    Misschien moeten we met zun allen wat minder afval produceren?

  13. Realist

    @Nina. ‘Niemand wil deze dingen voor de deur’.. Dat klopt en daarom vraag ik mij af waarom de overheid die dingen dan wel voor deuren neerzet en niet op zoek gaat naar een systeem waar de bevolking zich in kan vinden. De rolcontainer, de vuilniszak, het was allemaal veel beter.

  14. Marcel

    Wat een gekte weer hier. Wim: we hebben ze op de Biltstraat. Geweldig. Geen overlast alleen maar gemak. Geen zooi meer en zwerfend vuil. Kan het iedereen aanraden. Al die zeurders weer moeten is ophouden. Kom kijken en praat met degene waar ze staan.

  15. Yoshua

    We mogen vanaf dit jaar ook meedoen aan de moderniteit van ondergrondse containers.
    Enkele mensen die niet in onze straat wonen plus een bewoonster die een container voor haar deur krijgt zijn bezig met verzet en het ophalen van handtekeningen tegen het plaatsen van de container voor haar huis.
    Heb al aangegeven dat ze maar met de gemeente moeten gaan regelen dat de containers bij ons voor de deur worden geplaatst.
    We ergeren ons aan niets, dan zijn ondergrondse containers vanzelfsprekend van harte welkom.
    Liever ondergrondse containers voor de deur dan vieze auto’s.
    Het actiecomité is al een tijdje geleden langs gekomen voor een tegenstem, we zijn voor en willen graag de ondergrondse containers voor ons huis.
    Niets meer gehoord van het actiecomité, ze hebben geen kaartje achtergelaten.

  16. Nina

    @ Marcel

    Met de buren in mijn straat met een afvalcontainer voor de deur heb ik gesproken en nee ze zijn niet blij. De stankoverlast is echt vervelend en dat ruik ik zelf ook, als ik mijn restafvalzak weggooi.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).