Stedenbouwkundige Riek Bakker krijgt Utrechtse onderscheiding voor plan Leidsche Rijn Stedenbouwkundige Riek Bakker krijgt Utrechtse onderscheiding voor plan Leidsche Rijn

Stedenbouwkundige Riek Bakker krijgt Utrechtse onderscheiding voor plan Leidsche Rijn

Stedenbouwkundige Riek Bakker krijgt Utrechtse onderscheiding voor plan Leidsche Rijn
Beeld: Derk Stenvers
Stedenbouwkundige Riek Bakker heeft zondag uit handen van burgemeester Sharon Dijksma de Zilveren Stadsmedaille gekregen. Bakker heeft het Masterplan Leidsche Rijn ontworpen en stond daarmee aan de wieg van de Vinex-wijk.

Stedenbouwkundige Riek Bakker heeft zondag uit handen van burgemeester Sharon Dijksma de Zilveren Stadsmedaille gekregen. Bakker heeft het Masterplan Leidsche Rijn ontworpen en stond daarmee aan de wieg van de Vinex-wijk.

De Zilveren Stadsmedaille wordt uitgereikt aan mensen die zich langdurig op een bijzondere manier hebben ingezet op sportief, cultureel, sociaal-maatschappelijk of ander gebied. De onderscheiding kan ook worden gegeven voor bijzondere verdiensten die doorwerken op het maatschappelijk leven en bijdragen aan het imago van Utrecht op nationaal niveau.

Ontwerp

Riek Bakker krijgt de onderscheiding dus voor haar plan voor de wijk Leidsche Rijn. Bakker kreeg in 1994 de opdracht om hiervoor een ontwerp te maken. In zes maanden tijd ging ze in gesprek met allerlei betrokkenen, zoals de gemeenten Utrecht en Vleuten-De Meern, inwoners, de provincie het waterschap, de NS en Rijkswaterstaat. Met al hun wensen in haar achterhoofd is Bakker vervolgens aan de slag gegaan met het ontwerp voor de wijk. Bakker vertelde in deze podcast al eens over dit proces en de inspiratie maar ook tegenslagen die daarbij kwamen kijken.

De wijk moest in verbinding komen te staan met Vleuten, De Meern en Haarzuilens en moest ook duurzaam en compact worden. Naast 30.000 woningen moest er ruimte zijn voor scholen, sportvelden, parken, ziekenhuizen, winkels, bedrijventerreinen en cultuur. De wijk viert dit jaar het 25-jarig bestaan en de uitreiking van de Zilveren Stadsmedaille aan Riek Bakker vond dan ook plaats op het slotevenement van deze viering.

Meerdere onderscheidingen

Bakker, die naast Leidsche Rijn ook bekend is van de Kop van Zuid in Rotterdam, kreeg al meerdere onderscheidingen voor haar werk. Ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, kreeg de Aletta Jacobsprijs, de Rotterdam Promotie Prijs en de Oeuvre Award. Aan deze reeks kan ze nu dus de Utrechtse Zilveren Stadsmedaille toevoegen.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
  1. Martien

    Ik noem haar het quisitiekanon van de bouwwereld

  2. Frank van Laar

    Gefeliciteerd Riek met je onderscheiding!!

    Meer dan verdiend, de mooiste vlag in top!

  3. Wim

    @ Martien

    Inquisitie?
    Acquisitie?

  4. jan

    Prachtig gebouwd alleen is er geen diversiteit aan inwoners en draait alles in het extreme om (jonge) gezinnen. En daarmee is de wijk niet interessant

  5. Jan

    Natuurlijk krijgt ze een onderscheiding want ze heeft Utrecht flink veranderd. Daarbij is alleen niet gekeken naar de kwaliteit van haar ontwerp, vind ik als inwoner van Leidsche Rijn. Naar mijn mening is er te weinig rekening gehouden met de bestaande natuur en cultuur historische waarden. Er is te veel focus op de winkelcentra met name LR Centrum, waardoor daar buiten nauwelijks ruimte is ingericht voor cultuur, horeca en bedrijvigheid. Mede hierdoor is er weinig werkgelegenheid zodat de meeste bewoners hun emplooi buiten de wijk hebben. Overdag is het hier uitgestorven en tijdens de spits een drukte omdat iedereen de wijk uit wil naar zijn werk of ‘s avonds weer terug naar huis. Vervoer binnen de wijk is een probleem. Auto’s worden via de ring geleid, maar ook voor fietsers en openbaar vervoer is reizen binnen de wijk omslachtig. De overkapte A2 en het Amsterdamrijnkanaal vormen samen een hindernis van en naar de stad en zijn onvoldoende ingebed in de wijk. Er is geen gebruik gemaakt van de hoogteverschillen en de wijk is afgekeerd van het water. Bij de bouw is ook geen rekening gehouden met de verandering van het klimaat. Woningen zijn niet energieneutraal gebouwd, er is onvoldoende schaduw op straat, in de winkelcentra en zelfs in de parken. Er is nauwelijks ruimte voor opslag van regenwater. Terwijl de oude waterloop ook voldoende kansen bood voor wonen op water en waterecreatie. Het culturele hart is na jaren nog steeds niet veel meer dan een bioscoop. Een gemiste kans voor een toonaangevend muziekcentrum en een internationaal museum. Het ontbreekt aan markante gebouwen en zichtlijnen zijn onvoldoende benut. De buurten verschillen onderling, maar binnen de buurten is veel eenvormigheid in bouwstijlen.

  6. W

    @jan: spijker op de kop. Over een jaar of 10 is LR probleemwijk numero uno. Mark my words!

  7. Katja

    Nou, totaal geen respect voor het toen bestaande landschap. In plaats van te bouwen en in te bedden, werd alles weg-gebulldozerd. Zo af en toe zie je nog een eenzame boerderij, of een verlaten stukje oude weg van een paar 100 meter.

  8. Rob H.

    @Jan: Met een paar minuten ben je vanuit Leidse Rijn, bij een toonaangevend muziekcentrum. En welke buitenwijk van een stad in Nederland heeft een internationaal museum?

  9. jan

    @w het is nu al een probleemwijk voor mensen die hun gehoor lief is. En straks zijn al die kinderen tieners en dan is alle openbare ruimte een speelterrein en hangplek. Een zeer slecht vooruitzicht

  10. Paul

    Zeker wel terecht verdient, denkend dat deze plannen bijna 30 jaar terug ontstonden. Een helder concept met gelukkig de A2 tunnel, en maxima park, en 3 trein stations.
    Gemiste kansen zijn er ook. Leidserijn Centrum is nog steeds geen intercity station, en wordt omringd door ongebruikte ruimtes, parkeer garages, en veel laagbouw. De verbinding met winderige bus station is vaag.
    Ook bij andere stations Terwijde en Vleuten wordt vooral laagbouw geplaatst. Wel goed is juist de verhoogde baan, die eigenlijk een optimale zonnepanelen dijk zou kunnen zijn.
    Ook het Maxima park is wel heel erg groot leeg ” hart” van de wijk.
    Een sterkere visie over meer diversiteit van architectuur ontbreekt.
    Het Amsterdam Rijn kanaal is een ” vergeten” element. Juist hier zou hoger bouwen een sterkere optische verbinding met de bestaande stad kunnen zijn.
    Ook lage wijde zuid vlak bij het Centrum station is vreemd genoeg buiten beschouwing gelaten…

  11. ImportUtrechter

    @jan: Ik ben geboren en getogen in Almere. Met dat in het achterhoofd ben ik het grondig met je oneens. Alles wat daar fout is gegaan, doen ze hier 10x beter. Hadden dingen beter bedacht kunnen worden? Zeker! Maar zo dramatisch als jij het voorstelt is het echt niet.

    En noem eens een nieuwbouwwijk waar de bewoners niet “extreem” jong zijn. De oudste delen zijn dus de afgelopen 25 jaar wat diverser geworden qua leeftijdscohorten.

    De huidige woningprijzen zijn een grotere bedreiging voor de diversiteit/leefbaarheid. Maar dat is een landelijk probleem en heeft niet alleen betrekking op LR…

  12. Le coq sportif

    @Jan nog nooit zon hoop onzin bij elkaar gehoord.

  13. Le coq sportif

    @Katja dat is gewoon niet waar, voorbeelden te over: Groenedijk, Zandweg, Verlengde Utrechtseweg etc.

  14. S

    @rob: oef, een internationaal museum..? Help me even…

  15. The true vlerk

    Als inwoner kan ik zeggen dat Jan geen ongelijk heeft. Desolaat is het woord op vele plekken. Het is een woonoord gericht op consumeren, niet per se een leefomgeving. De natuur is echter wel dichtbij…

  16. Ramon

    Die Jan….

    In je eerste verhaal klagen over gebrek aan bedrijvigheid, horeca en cultuur. Het is een uitgestorven wijk zegt je

    In je tweede post zeggen dat het nu al een probleem wijk is als je je gehoor lief hebt.

    Wat denk je dat meer horeca , cultuur en bedrijven doen…de boel stiller maken?

    Voor de rest nog een hele berg kul argumenten waar ik niet een op in wil gaan..

  17. stefan

    Welverdiend! Van mij had het een gouden stadsmedaille mogen zijn. Al bijna vanaf het begin woon ik in het fijnste stadsdeel van Utrecht: Leidsche Rijn!

  18. Martijn van Andel

    Graag zou ik u willen vertellen dat na 17jaar hier in Parkwijk te wonen het alleen maar beter wordt.
    Terecht zo’n stadswoning!

  19. Utrechter2

    Wat maakt een wijk of stadsdeel sterk/succes en wat maaft een wijk zwak een mislukking?

    1) het staat of valt of je aantrekkelijk bent voor woningzoekenden met jeugd die geen overlast veroorzaakt.

    2) sterke punt van Overvecht: veel openbaar groen en een groot winkelcentrum met grote AH. Zwak punt: veel hoogbouw en te weinig eengezinswoningen. 2e zwakke punt: zie punt 1.

    3) Rotterdam Zuid : winkelcentrum Zuidplein, de Ahoy, en de geïsoleerde ligging wordt door de metro goed gecompenseerd. Zwak punt: vragen aan Leefbaar Rotterdam.

    4) Houten: zeer veel eengezinswoningen genoeg privé groen en openbaar groen, dat laatste vooral in de groene longen zonder auto’s , alles op fietsafstand. Ook het station is altijd op fietsafstand vanwaar je elk kwartier in ca 10 minuten op Utrecht Centraal staat. Zwak punt :de rondweg die juist door de groene longen overbelast is in de spits. Geen groot park voor zover ik weet.

  20. Jan

    @ Ramon. Er zijn meer mensen die Jan heten.

  21. Ben van Diest

    https://images.app.goo.gl/z11xjDyP2NcbHsCj9
    Vergelijk dit plan met wat de gemeente ervan gemaakt heeft. Zie het mozaiek op het Berlijnplein. Overtuin, openbaar groen… Grond verkocht voor ‘sociale’ woningbouw met de veelzeggende naam ‘Nieuw Oost’ en het appartementencomplex Bellevue. Dit ipv een uniek park dat de verbinding had kunnen zijn met Utrecht Oud West. Had het hoogteverschil niet gebruikt kunnen worden voor een openlucht theater?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).