Stedin ook de komende vier jaar weer partner energietransitie in de gemeente Utrecht Stedin ook de komende vier jaar weer partner energietransitie in de gemeente Utrecht

Stedin ook de komende vier jaar weer partner energietransitie in de gemeente Utrecht

Stedin ook de komende vier jaar weer partner energietransitie in de gemeente Utrecht
Stedin blijft de komende vier jaar samen met de gemeente Utrecht werken aan de energietransitie. De gemeente noemt Stedin een ‘strategische partner’ in de transitie naar een fossielvrije energievoorziening.

Stedin blijft de komende vier jaar samen met de gemeente Utrecht werken aan de energietransitie. De gemeente noemt Stedin een ‘strategische partner’ in de transitie naar een fossielvrije energievoorziening.

Het is de taak van de netbeheerder om de publieke gas- en elektriciteitsnetwerken aan te leggen, te beheren en te onderhouden. Omdat het bedrijf in de gemeente een monopolie heeft is het gereguleerd en staat het onder toezicht van de Autoriteit Consument & Markt.

In juli 2016 had de gemeente een samenwerkingsovereenkomst met Stedin gesloten. Dit was voor de duur van vier jaar. “Daarin zijn afspraken gemaakt over de samenwerking op verschillende thema’s zoals sturing openergie-infrastructuur, grootschalige woningbouwrenovaties, inzicht in energieverbruik, duurzaamvervoer en innovatie”, aldus de gemeente. Deze samenwerking wordt nu dus verlengd tot minimaal 2024.

De gemeente zegt dat de huidige infrastructuur gedurende de energietransitie behoorlijk aangepast moet worden. “Denk hierbij aan het verzwaren van het elektriciteitsnet in verband met meer elektrisch vervoer en elektrificatie van de warmtevraag in de gebouwde omgeving, en over enkele jaren de verwijdering van het gasnet in grote delen van de stad.”

Bovengronds

Ook bovengronds gaat het een en ander veranderen. Zo komen er distributiestations en zal er de komende tijd veel worden gegraven. “Binnen de strategische samenwerking wordt er aandacht aan besteed om deze impact zo veel mogelijk te beperken.”

Minimaal twee keer per jaar vindt er overleg plaats tussen Stedin en de gemeente. “Binnen de samenwerking bewaken we de voortgang van gezamenlijke projecten, en bespreken nieuwe ontwikkelingen dan wel belemmeringen.”

6 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Waarom is een bedrijf dat deze investeringen moet doen en bij een iederover de vloer komt maar 4 jaar verzekerd van een contract, dus ook de medewerkers worden die als contract wordt beëindigt dan door een nieuwe party overgenomen met alle onzekerheid die daar bij hoort.

 2. erwin

  @wim: omdat we dit soort rare fratsen in de hoogtijjaren van het liberalisme met z’n allen (..) hebben besloten. Geldt overigens voor een hoop andere zaken ook. Raar maar waar.

 3. Gregor

  Stedin zal nu extra zijn best doen met goede kwaliteit tot gevolg. Immers, zodra ze niet leveren vliegen ze de laan uit en komt een andere partij het beter doen. De maatschappij profiteert dus optimaal! Werknemers gaan mee, dus kennis blijft behouden. Niet functionerende monteurs kunnen keurig naar de uitgang worden geleid. Het is dus maar goed dat de overheid van deze taak wegblijft. Win win dus!

 4. Niet mijn naam

  @Wim: als er een nieuwe beheerder komt zal die een netwerk moeten bezitten (Artikel 10a lid 1 Elektriciteitswet 1998: “De netbeheerder, met uitzondering van de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet, beschikt over de economische eigendom van het door hem beheerde net.”).

  Momenteel bezit voor zover ik weet alleen Stedin zo’n netwerk. Een nieuw netwerk aanleggen voor heel Utrecht in de hoop beheerder te kunnen worden is praktisch gezien geen optie, dus een eventuele nieuwe beheerder zal wel bij Stedin gaan shoppen.

  Anders gezegd: zo heel vrij is die markt niet, nieuwbouwwijken wellicht uitgezonderd.

 5. Herman

  Geweldig allemaal. Ben benieuwd hoeveel in- en extern advies en andere kosten er allemaal voor dit bla bla verhaal.zijn gemaakt.
  Dit soort taken werd voorheen normaal en zonder dit contract circus gedaan, gewoon omdat het een maatschappelijke taak was waar we allen belang bij hebben, de zogenaamde nutsbedrijven.

 6. Koel Hoofd

  @Herman
  Die nutsbedrijven zijn sinds 1993 (oprichting van de EU) om zeep geholpen, De verplichte openbare aanbesteding in de Europese vrije markt zou de ten gunste van de consument (overheid is ook consument) komen.
  Kritische economen wisten in de jaren tachtig al dat dit niet het geval was, hun inzicht is helaas door de ‘neoliberale kapitalistische gelovigen’ tot vrij recent keihard onder de mat geschoffeld.

  Stedin doet het verder goed hoor, zij hebben de specialisten wel in huis.
  Ze hebben alleen minstens 4 miljard nodig om de politiek correct gewenste energietransitie in utrecht uit te voeren zodat de stad van een toekomstbestendig electriciteitsnet wordt voorzien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).