Stedin start met uitrol slimme energiemeters in Utrechtse woningen - De Utrechtse Internet Courant Stedin start met uitrol slimme energiemeters in Utrechtse woningen - De Utrechtse Internet Courant

Stedin start met uitrol slimme energiemeters in Utrechtse woningen

Stedin start met uitrol slimme energiemeters in Utrechtse woningen

Netbeheerder Stedin is vanochtend gestart met het aanbrengen van slimme energiemeters in de gemeente Utrecht. Huishoudens in Leidsche Rijn hebben de primeur waarna de komende vier jaar de rest van de stad moet volgen. 

De slimme meter wordt ingevoerd zodat Nederlandse huishoudens meer inzicht krijgen in hun energieverbruik. “Minder uitstoot van CO2 is een prominent thema in de energiewereld,” legt Judith Koole, directeur klant & markt van Stedin uit. “Eerder onderzoek dat Stedin liet uitvoeren, toonde aan dat klanten gemiddeld ruim zes procent op hun energierekening kunnen besparen door de slimme meter te koppelen aan een display of app en hun verbruik actief te monitoren. Zo helpt de slimme meter bij het verminderen van de uitstoot en het energiebewustzijn van de klant.

2030

Utrecht heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De komst van de slimme meter zou hierin een stap in de goede richting zijn. Wethouder Lot van Hooijdonk (duurzaamheid) zegt hierover: “Door de slimme meter is het energieverbruik veel beter te volgen. Hierdoor wordt het voor bewoners nog makkelijker om te besparen op hun energierekening.”

13 Reacties

Reageren
 1. Jaap

  Ik kan prima zelf energie besparen. Daar heb ik geen slimme meter voor nodig en de betuttelende bemoeienis van een energieleverancier. Bovendien kan de energieleverancier de meter op elk moment op afstand aflezen. Zo weten ze hoe laat je opstaat en hoe laat je naar bed gaat en of je wellicht afwezig (op vakantie) bent. Is deze informatie wel in goede handen ?
  Je kunt de slimme meter gewoon weigeren, ook al zullen ze beweren dat dat niet kan.

 2. Geenstijl@Utrecht

  Dit is gewoon om weer de burger te kunnen controleren, en nog meer mensen hun ontslag aan te zeggen, en dan spreek ik nog niet van de privacy, dus laat je niet bedonderen of onder druk zetten door Stedin.
  http://www.wijvertrouwenslimmemetersniet.nl/

 3. Trol

  Hier nog enkele tips voor mensen die het niet weten of ze het plaatsen kunnen weigeren,
  https://www.privacybarometer.nl/nieuws/3854/Slimme_meter_weigeren.
  Laat je dus niets wijsmaken door Stedin/Eneco.

 4. Mikel

  Oooo ik zet gelijk mijn aluminium hoedje op hoor!!!

 5. Reporter

  Vandaag? Daar zijn ze een maand geleden al mee begonnen ? oud nieuws dus

 6. Herman

  Vooral weigeren dat ding!
  Is volgende stap in onze Big Brother samenleving waar de overheid ons in de gaten wil houden.

  Er wordt iedere keer iets opgedrongen waar we helemaal niet om gevraagd hebben.

 7. jeroen de vries

  Die zogenaamde slimme meter komt er bij mij niet in, zeker niet nu de regering een geheim wetsvoorstel indient om al het internetgebruik te kunnen aftappen. (paranoia modus aan, alu hoedje op)

 8. Max

  Ik snap die angst rondom een slimme meter totaal niet.
  Als je echt bang bent dat een groot bedrijf gaat verkopen waar je bent of wat je doet zou ik me eerder zorgen maken over de maker van je smartphone operating system (Google, Apple) of je telecom provider (KPN, Vodafone, ZIggo). Die kunnen bijvoorbeeld ten alle tijden op je modem inloggen en bekijken welke apparaten er mee verbonden zijn en of er verkeer is.

  Zelf heb ik nog een oude draaischijf meter maar deze heb ik via een Youless zelf ‘smart’ gemaakt waardoor ik gemakkelijk mij actuele verbruik kan inzien en bijhouden.
  Heel handig je standby verbruik te bekijken en er wat aan te doen zodat je geld en het milieu kan besparen. Ik zie meer voor dan nadelen voor iets wat gratis geïnstalleerd wordt.

 9. Van Pimpelen

  Allereerst gefelicitaart met de nieuwe vormgeving/lay-out; tot nog toe wel prettig werkend. Allertweedst klopt m’n ip-adres wederom niet, al is het huidige anders dan het voorgaande (ergens iets megantisch/gigantisch mis?). Allerderdst heb ik m’n energie-verbruik prima in de hand; geen meter die dat verbeterd!
  Allervierdst -last but not least- wens ik Mario Gibbels van DeStadUtrecht.nl veel sterkte bij z’n revalidatie, en dat hij zonder al te veel restverschijnselen de werkzaamheden kan hervatten. Voorts ondersteuning/support van collega’s, omdat niet-aangeboren hersenletsel op de loer ligt, en niet door iedereen begrepen wordt.

 10. Jaap

  “Huishoudens in Leidsche Rijn hebben de primeur”? Beetje oude primeur dan, alle woningen van na 2008 in Leidsche Rijn zijn al standaard van zo’n meter voorzien. Er zijn er dus al duizenden geplaatst in Utrecht. Dit is echt héél oud nieuws.

 11. Albert J. P.

  Inderdaad oud nieuws zoals Jaap al zei. Hier in Lunetten kreeg ik afgelopen maand al een monteur op de stoep voor de slimme meter. Die meterwissel is toen niet doorgegaan door problemen maar gaat wel binnenkort gebeuren.

 12. Domtoren64

  Ze proberen op allerlei manieren al hun hobby’s door je strot te duwen. Had ook vaak gelezen dat men als excuus aangaf, dat men dan geen meteropnemer meer hoefde langs te sturen. Nou die is al jaren niet meer geweest, want je krijgt een mailverzoek van het Nutsbedrijf en ik geef dan effe via Internet mijn standen dor. Dat gaat helemaal prima en zo laat ik het ook. Ook zal bij mij Stedin voor niets aan de deur komen, want mijn oude meter is nog helemaal prima en er komt bij mij geen slimme meter en mocht mijn oude er mee ophouden, dan nog is men verplicht op mijn verzoek mij te voorzien van een nieuw exemplaar, idem als de mijne nu is. Ik heb via verschillende bronnen vernomen, dat je gewoon kan weigeren.

 13. Albert J. P.

  Meteropnemers zijn er nog wel degelijk. Iedere 3 jaar komt er toch nog iemand van Stedin aan de deur, om bij te houden of de standen die je aan je energieleverancier doorgeeft kloppen. Een aantal maanden geleden is me dat nog overkomen (in Hoograven waar ik toen nog woonde).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).