Steeds meer bomen in Utrecht, steeds minder in de binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Steeds meer bomen in Utrecht, steeds minder in de binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Steeds meer bomen in Utrecht, steeds minder in de binnenstad

Steeds meer bomen in Utrecht, steeds minder in de binnenstad
Bomen langs de Oudegracht
De gemeente Utrecht telt 160.000 bomen. Dat is een flink aantal meer dan in 2008 toen de gemeente nog 110.000 bomen in beheer had. In de binnenstad is het aantal bomen wel afgenomen. 

De gemeente Utrecht telt 160.000 bomen. Dat is een flink aantal meer dan in 2008 toen de gemeente nog 110.000 bomen in beheer had. In de binnenstad is het aantal bomen wel afgenomen. 

Utrecht is dan ook tevreden met haar eigen bomenbeleid. De laatste jaren zijn er steeds meer bomen bijgekomen doordat bomen tegenwoordig vaak verplaatst worden in plaats van gekapt. Ook zijn er 12.000 bomen bijgekomen doordat de gemeente het beheer van landgoederen heeft overgenomen.

Vooral in de Leidsche Rijn en Vleuten De Meern zijn er veel bomen bijgekomen de laatste jaren. In de binnenstad is het aantal bomen sinds 2008 juist met 228 afgenomen. De gemeente geeft hier wel bij aan dat er op de Moreelsebrug en langs de singel nog nieuwe bomen geplant gaan worden.

27 Reacties

Reageren
  1. paul

    en de particuliere bomen zijn onbelangrijk cq niet bestaand? wel heel overheidscentrisch bericht…

  2. Spiritus

    Haal de bomen aan de Oudegracht en Nieuwegracht maar weg. Die horen daar niet. Meer licht en zicht op de prachtige grachten, gevels en werven.

  3. Redhetzuiderpark

    Bij kasteel de Haar worden circa 800 bomen met kap bedreigt door de idiote uitbreidingsplannen van golfclub De Haar. Deze zaak is nu bij de Hoge Raad.

    Bij Amelisweerd worden circa 600 bomen met kap bedreigt door de onzinnige uitbreidingsplannen van de A27. De inspraakprocedure is nog bezig.

    Bij de Cremerstraat worden 250 bomen met kap bedreigt door de bizarre, achterhaalde en onduurzame plannen van Eneco om de stadsverwarming precies zo te vervangen, dat alle bomen in het parkje weg moeten. Eneco negeert tot nu toe alle signalen en houdt vast aan haar plan om vrijwel heel het parkje te kappen.

    In bovengenoemde drie gevallen gaat het samen over 1600+ veelal grote, volwassen en gezonde bomen, in en vlak rond de stad. De gemeente staat erbij en kijkt ernaar.

    Help ons strijden tegen deze zinloze kap en sluit je aan bij een van onderstaande initiatieven!

    Zuiderpark: http://www.facebook.com/Redhetzuiderpark

    Cremerstraat: http://www.facebook.com/Cremerstraat-utrecht-1511870035792253

    A27/Amelisweerd: http://www.vriendenvanamelisweerd.nl/

  4. Tom P.

    Hoe kan de gemeente nu in hemelsnaam tevreden zijn met het bomenbeleid als je kijkt naar de kaalslag die de afgelopen jaren in de binnenstad heeft plaatsgevonden en die nota bene dus nog onomwonden toegegeven wordt ook. Schande.

  5. Berend

    Spiritis, jij behoort kennelijk ook tot dat kleine clubje bomenhaters dat hier van tijd tot tijd roept dat die bomen op de Grachten wegmoeten. Onmisbaar voor het ecosysteem in de stad jongen. En ook ondeelbaar onderdeel van het beeld dat de Grachten uitstralen. Vastgelegd in een door de gemeenteraad goedgekeurde bomenvisie. Waar overigens momenteel grotelijks de hand aan gelicht wordt.
    Dat geroep dat de bomen daar niet thuishoren is een gotspe.

  6. herman

    De grachten zijn mooier zonder dan met bomen. Je ziet veel meer en het is historisch verantwoord, dus alle bomen plat op de Oude en Nieuwegracht!

  7. Willem

    Helemaal eens met Spiritus. Bomen horen niet in een stadscentrum, en zeker niet lanfs de werven en op het domplein. Het is verdikkeme toch geen bos..?
    Prima ontwikkeling dus, die verdwijnende bomen uit het centrum.

  8. G vd Vecht.

    De Landgoederen liggen in Bunnik.

  9. R

    Uit statistiek blijkt dat bomen de panden in een straat 10% in waarde laat stijgen. Steden met veel bomen zijn in de zomer tot 8 graden koeler dan steden die boomloos zijn. Bomen zijn goed voor de biodiversiteit in steden. Bomen geven koelere schaduw dan terras-parasols, waardoor terrasjes met bomen een hogere omzet halen dan terrasjes zonder bomen. Bomen dragen ook bij aan het geluksgevoel en wooncomfort in steden. Bovendien, 2000 jaar geleden was heel Nederland louter bos; het argument dat vroeger iets niet bestond is dus geen reden om het nu weg te halen: dan moeten we namelijk ook de loop van de rivieren herstellen en de Oude & Nieuwe gracht dempen.

    Kortom; de bomenhaters hier denken teveel vanuit hun eigen situatie, zonder te bedenken hoe enorm groot de meerwaarde van bomen voor overige stadsbewoners zijn. Gelukkig veranderen we beleid niet omdat 1 of enkelen iets anders willen; dan konden we immers nooit meer iets besluiten want altijd is er wel een tegenstander te vinden. 😉

  10. BB

    Hee daar hebben we Willem weer. Onze Oudegrachtbewoner die zich stoort aan die kastanje voor zijn deur en ondertussen een heel bos haters in het geweer heeft gebracht tegen het kostbare groen in onze binnenstad.

  11. kees van oosten

    De gemiddelde leeftijd van de bomen in Utrecht is in enkele jaren fors gedaald. Dat betekent dat volwassen bomen steeds meer worden vervangen door dunne sprietjes.
    Het probleem is dat de groeicondities voor bomen in de stad steeds beroerder worden met name door toenemende verharding.
    Wat het bomenbeleid betreft heeft de gemeente weinig om trots op te zijn.

  12. Charlotte

    De bomenhaters (tuurlijk joh!) denken teveel vanuit hun eigen situatie. Gelukkig doet “R” dat niet en heeft hij – o toeval – het algemeen belang voor ogen.
    Ik zou er overigens niet zo zeker van zijn dat het slechts “enkelen” zijn die pleiten voor een boomvrije gracht en werf.
    Bomen geven schaduw, maken werven en kades en straten kapot met hun wortels, ontnemen het zich op de prachtige panden langs de gracht, ontnemen daglicht in de woningen, vallen geregeld om, hebben ziektes en vaak vieze beestjes, en zorgen voor een lagere temperatuur (8 graden volgens R) in de steden.

  13. Frederik

    Zouden al die voorstanders van een kale (binnen)stad wel eens in andere (grote) steden (Londen, Parijs, Rome, you name it) zijn geweest? En zouden zij zich die steden kunnen voorstellen zonder de door hen verwenste bomen? Ach, ze zullen wel weer iets roepen. Het groen in de stad is bij hen als parels voor de zwijnen.

    Ik adviseer Charlotte overigens in de woestijn te gaan wonen en dan niet in een oase. Nooit last van schaduw en dus lekker warm.

  14. Charlotte

    @Frederik: leuk dat je erover begint, ik kom toevallig geregeld in Madrid en Rome. Wat denk je? Planten ze daar bomen op Piazza Navona of Plaza Mayor? Nee natuurlijk niet! En wat hebben we (weliswaar een jaar of 40 geleden, maar toch…) op het Domplein geplant?

  15. Ben

    @ Frederik

    Dat geroeptoeter om kale grachten en een kale binnenstad is dan ook niet serieus te nemen. Weet niet uit welke hoek dat geluid komt maar kennelijk is er een klein groepje dat vindt dat groen niet in een stad thuis hoort. Tsja. Het zij zo.

  16. Arjan Verhoeven

    @Frederik,

    Ook in Parijs dachten ze, een rijtje bomen dat fleurt die kades vast een beetje op en verdomd:

    http://www.123rf.com/photo_7087233_famous-quay-of-seine-in-paris-with-trees-and-buildings.html

    Dat dachten ze hier ook:

    https://www.duic.nl/cultuur/kleurenfotos-van-utrecht-eind-19e-eeuw-een-kale-dom-en-een-oudegracht-zonder-reclame/

    Ik ben, als lid van “#teambomenhater”, echt wel ‘s buiten Nederland geweest, dank voor de jij-bak, maar heb toch nooit een stad gezien waar het zo uit de hand is gelopen. Waar een wandeling over de kade een gevaarlijke exercitie is geworden, waar elk jaar weer bomen van ouderdom en een zuchtje wind spontaan omvallen, en waar de allermooiste panden van de stad alleen nog van dichtbij te bewonderen zijn.

    Maar goed, wat is jouw plan? Gewoon maar laten groeien? Natuur zijn werk laten doen? Over 10 jaar de kades afgesloten omdat de veiligheid van bezoekers niet langer gegarandeerd kan worden? Over 20 jaar de gracht preventief afgesloten voor boten na het grote ongeluk “dat niemand zag aankomen”, waarbij de advocaten toch niet na gaan laten dat er al sinds jaar en dag bomen van pure ouderdom omvallen? Over 50 jaar de eerste grachtenpanden ontruimen? Er moet toch érgens een punt zijn dat het zelfs voor #teambomen te gek wordt?

  17. Gerben

    plaats alle bomen terug in de binnenstad

  18. Caro

    Ik woon al 50 jaar in de binnenstad en die bomen stonden er al daarvoor.altijd het gevoel gehad dat je door de kruin liep als kind. Ze staan op menig schilderij en tekening. En nu op de foto
    Zet liever eerst je fiets weg dat is de ergste aanfluiting. Liever de fietsen weg dan de bomen

  19. wimutrecht

    @G v/d Vecht. De landgoederen Amelisweerd I en II en Rhijnauwen zijn al decennia lang eigendom van de gemeente Utrecht en al decennia lang in beheer van Utrecht. Dat ze in Bunnik liggen is slechts op papier. Inmiddels zijn andere landgoederen rond Utrecht ook in beheer bij Utrecht. Misschien een goede reden te annexeren.
    @Redhetzuiderpark. Valse cijfers. Natuurlijk is het een onzinnig plan bij kasteel de Haar maar er zijn 7..000 bomen in november 2015 geplant in het Parkbos in aanleg. In totaal staan er 70.000.
    Amelisweerd. Het gaat om 120 bomen. Met een compensatie van 600. Inspraak is slechts over de aankleding. Dat het MOET gaan gebeuren kun je iedere dag ervaren.
    Cremerstraat een veelvoud aan bomen komt er terug. Bovendien heeft het maar weinig met stadsverwarming of Eneco te maken. Eneco moet de stadsverwarming (Spoorverdubbeling) omleggen en gebruikt dit om daar de stadsverwarming te vernieuwen. Veel belangrijker is de SPOORVERDUBBELING Utrecht Centraal/Utrecht LeidscheRijn. Bovendien wordt een deel van de bomen verplaatst.
    Zuiderpark. In de hele gemeente Utrecht is nergens een Zuiderpark. Kennelijk is onzin verkopen niet alleen een beroepshobby van Kees vd Oosten. Er is een woningbouwproject Park Zuid aan de rand van het MaximaPark. Ook met bomen genoeg.

  20. cas

    Op de grachten is het wel wat Arjan zegt. De bomen daar zijn gewoon te groot. En heb ook geen zin dat de gemeente elke 5 jaar weer miljoenen belasting centen in renovatie moet stoppen.
    Dus een selectiever bomenplan opstellen voor de toekomst waar minder bomen zijn en die niet de omvang aannemen van de huidige.

  21. Berend

    @ cas en andere slimpies.

    Deze discussie is zinloos want allang gevoerd.

    https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwen/bouwprojecten/herstel-werven/bomen-op-de-werven

    Zie de bomenvisie, te vinden via deze link. Bomen staan op de grachten, bomen horen op de grachten en bomen blijven op de grachten. En inderdaad, voor zover de situatie dat toestaat.

    Helder genoeg. De pest is dat de gemeente zijn eigen goedgekeurde visie volstrekt aan de gemeentelijke laars lapt. En dat is triest. Net zo triest als de constatering van de gemeente zelf in dit nieuwsitem dat het aantal bomen in de binnenstad terugloopt.

  22. paul

    Bomen zijn niet per definitie positief. Steeds meer zie je bij aanplant dat te weinig rekening wordt gehouden met de Architectonische bijzondere waarde van panden of omgeving.Kijklijnen zijn belangrijk in de openbare ruimte, en scheppen orde en herkenning.

  23. Dirk

    Een pragmatische oplossing zou zijn om de bomen aan de oude gracht te vervangen door kleinere bomen die in een ingegraven bak geplaatst worden (a la moreelsebrug) zodat ze niet al te groot worden en de grachten kunnen kapotmaken.

    Dit probleem vereist wat mij betreft een wat langere termijn beleid dan het huidige (om de paar jaar herstelwerkzaamheden uitvoeren).

  24. Arjan Verhoeven

    @Berend,

    Ik wist al dat er een gemeentelijke “bomenvisie” was, dat er kennelijk een plaatselijke verordening is uitgevaardigd dat elke Utrechter die visie moet delen is echter nieuw voor me.

  25. FD

    Ik vind het uitgedunde stuk gracht tussen de Vollersbrug en Geertebrug erg fraai geworden.
    De gracht is geen park maar een paar bomen her en der moet kunnen.

  26. Willem

    @Dirk op de Moreelsebrug komen geen echte bomen. Op deze brug plaatsen ze ‘bomen’ van metaal.

  27. Dirk

    @Willem
    Het zijn dan wel ijzerbomen, maar het zijn toch echt levende bomen 🙂

    http://cu2030.nl/archive/2016-06-07/bomen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).