Steeds meer daklozen in Utrecht; wethouder luidt noodklok | De Utrechtse Internet Courant Steeds meer daklozen in Utrecht; wethouder luidt noodklok | De Utrechtse Internet Courant

Steeds meer daklozen in Utrecht; wethouder luidt noodklok

Steeds meer daklozen in Utrecht; wethouder luidt noodklok
De daklozenopvang in Utrecht. Archiefbeeld DUIC
Er zijn steeds meer daklozen in Utrecht en de grens is bereikt. Volgens wethouder Maarten van Ooijen staat de opvang in de stad onder druk en is er snel nieuwe woonruimte en geld nodig. Utrecht heeft daarom samen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de noodklok geluid.

Er zijn steeds meer daklozen in Utrecht en de grens is bereikt. Volgens wethouder Maarten van Ooijen staat de opvang in de stad onder druk en is er snel nieuwe woonruimte en geld nodig. Utrecht heeft daarom samen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de noodklok geluid.

In een brandbrief aan onder andere minister-president Mark Rutte, minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren en minister van Financiën Wopke Hoekstra zeggen de vier grote steden dat de grens is bereikt en vragen het Rijk om hulp. Ze willen ten eerste meer woningen om daklozen op te vangen. Het aantal daklozen neemt toe, net zoals de wachttijd voor een woning.

Daarnaast vragen de wethouders om geld. Ze zeggen dat ze nu niet genoeg financiële middelen hebben om het probleem aan te pakken. Ook willen ze meer verantwoordelijkheid. “De oplossingen liggen steeds vaker buiten onze invloedssfeer.”

Tot slot willen de steden dat belemmerende wetgeving wordt aangepast. “Onze verwachting is dat zonder een landelijke aanpak het aantal daklozen in de grote steden, en daarbuiten, de komende jaren zal blijven stijgen.”

Verontrustend

De vier wethouders schrijven in hun brandbrief dat het aantal daklozen de afgelopen tien jaar is verdubbeld tot 40.000 mensen zonder dak boven het hoofd. Vooral de afgelopen twee jaar zijn er veel daklozen bijgekomen. “Het zijn voor ons herkenbare en zeer verontrustende cijfers”, is te lezen in de brief.

Deze zomer heeft de gemeente Utrecht al een extra tijdelijke opvangplek voor daklozen geopend. Bij De Stadsbrug aan de Koningin Wilhelminalaan staan vijftien bedden waar mensen de nacht kunnen doorbrengen.

Deze bedden zouden acht weken blijven staan maar Van Ooijen heeft besloten om de locatie langer open te houden. “Door het openen van deze tijdelijke extra locatie lukt het om alle rechthebbende daklozen een slaapplek te bieden. Omdat wij het niet wenselijk vinden dat er rechthebbende daklozen zijn die niet in de opvang terecht kunnen, hebben wij besloten om gedurende een langere periode de Stadsbrug als extra nachtopvanglocatie te openen.”

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Als er weer een stevige recesssie komt. (En de beursguru’s zitten op de lijn van ‘waar blijft ie nou’). Dan zal het daklozenprobleem een ongekende omvang krijgen. Koppel dat met het professionele bedelen, leegstaande winkels, minder toeristen, teruglopende horeca en de sfeer op straat kan in een half jaar volledig omslaan.

 2. Cico

  Ik neem aan dat dit lossstaat van de recente invasie van Oost Europeaanse bedelaars. Die zitten nu ook in Lombok voor de Appie Hein te bedelen. Afwisselend in ploegendienst met de collega onderaan de roltrap bij de Jaarbeurs voor een optimale bezetting.

 3. M.

  @Massegast: in ben bang dat u gelijk hebt. Het huidige kapitalistische economische systeem, met al zijn perverse prikkels, is aan het vastlopen. Denk in dit verband alleen al aan de huisvestingsproblemen en de daaraan verbonden schuldenproblematiek. En dat is nog maar een deel van de ellende, zoals bijvoorbeeld ook de toenemende ongelijkheid in inkomens en vermogens. De gemeenten zouden er goed aan doen nu al voorzieningen te treffen voor de honderden, zo niet duizenden en zelfs tienduizenden daklozen die er op korte termijn aan zitten te komen. Ik denk bijvoorbeeld aan slaapzalen met sanitaire voorzieningen.

 4. Michael

  @Massegast, en het zou zomaar anders kunnen gaan.
  Lekker onderbouwd allemaal. Fijn weekend!

 5. Michiel

  Het lijkt me vooral belangrijk de krakers hard aan te pakken….

 6. GeenStijl@Utrecht

  Ieder volk krijgt wat het toekomt …… met dank aan incompetente bestuurders.

 7. Lombokker

  @Cico
  Vroeger kocht ik nog wel eens een straatkrant, maar die verkopers heb ik al een hele tijd niet meer gezien. Oosteuropese bedelaars geef ik niets, dat is een grote oplichterij. En inderdaad strak georganiseerd, op het Haroekoeplein staat er nooit meer dan één, en altijd op dezelfde plek (bij de boodschappenwagentjes).

 8. Dakloos

  Daklozen dezelfde rechten toekennen als asielzoekers,,dus ook vooraan op de lijst met urgentie

 9. Erwin

  @M: bij mij loopt ie niet vast hoor, bij u wel?
  Hier klotst het geld tegen de plinten.

 10. Wim Vreeswijk

  Het gaat al sinds vadertje Drees hardstikke verkeerd met ons land. Verder geen commentaar.

 11. M.

  @Erwin: bij mij ook niet, omdat ik geen schulden heb en goedkope fatsoenlijke huisvesting. Maar veel mensen gaan vanwege de hoge huizenprijzen door het oplopende tekort aan woningen inmiddels gigantische schulden aan. Zij kunnen dit doen, omdat de de rente uitzonderlijk laag is en daardoor de lasten laag zijn. Maar dat kan niet zo blijven: een hoogconjunctuur wordt namelijk altijd gevolgd door een economische en financiële crisis. De rente zal onvermijdelijk weer gaan stijgen, terwijl veel mensen, bijvoorbeeld door werkloosheid, hun schulden niet meer op kunnen voldoen.

 12. Hetty

  Goed, dat de noodklok geluid word, en goed, dat de locatie met extra bedden langer openblijft. Net las ik een geweldig initiatief in Philadelphia, zo succesvol, dat andere steden ook interesse hebben. Het zou hier ook uitstekend navolging kunnen vinden. https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/de-zuster-die-al-honderden-daklozen-van-straat-hielp?utm_source=Kerknet+Daily&utm_campaign=4327de8194-EMAIL_CAMPAIGN_2019_10_26_02_00&utm_medium=email&utm_term=0_071c968197-4327de8194-133432221

 13. Yoshua

  Probleem is onze asociale sociale huurwoningen systeem.
  Ik kom wekelijks mij clienten over de vloer die alleen wonen in een drie of vier kamer sociale huurwoning.
  Juist in deze deeleconomie moeten we direct sociale huurwoningen sociaal gaan inzetten.
  In een vier kamer woning kan je makkelijk zes personen laten wonen.
  Tante Annie van 79 is natuurlijk meteen een stuk minder eenzaam wanneer er een ongedocumenteerde oncoloog uit Eritrea of een verslaafde schizofreen van het Lepelenburg bij haar komt wonen.
  Sociale woningen dienen beter benut te worden om dakloosheid tegen te gaan.
  Laat de gemeente dit jaar nog het woonruimte overschot in kaart brengen dan is voor de zomer van 2020 niemand meer dakloos in onze stad.

 14. Scherpschutter

  M. 17:19

  Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. De linkse socialistische overheden door de hele E.U. hebben zich helemaal ongans geleend om de onbetaalbare linkse hobbies maar te kunnen betalen en hebben nu zoveel schuld op de nek dat de ECB (die onder bewind van Zuid-Europese Keynesianen het probleem heeft doen ontstaan) de rente niet KAN verhogen, want dan storten Griekenland, Italie, Frankrijk en Spanje acuut inelkaar.

  De rente gaat de komende jaren niet stijgen. Eerder nog verder dalen. Negatieve rente. Alles om maar nieuwe schuldenaren (die raken op) te kunnen vinden! Daarnaast zullen in het kader van grootschalige nieuwe schuldenaren vinden Greenbonds worden gelanceerd door het IMF en de ECB, welke verplicht zullen moeten worden gekocht door banken, de laatste paar semi-gezonde overheden en natuurlijk onze pensioenfondsen.

  Als ook dit niet werkt…Wel, zie Cyprus zou ik zeggen. Alles boven een ton ingevorderd. Om mee te beginnen.

  De prijs voor het anti-kapitalistische monetaire beleid en links (semi)socialistisch overheidsbeleid door de hele E.U. gaat de komende jaren betaald worden.

 15. Erwin

  @m: zou kunnen… die lage rente dus lekker voor 30 Jaar vastzetten tegen 2,25% en tegen die tijd zie je dan wel weer.

 16. Koel Hoofd

  Het kapitalistische economische systeem wordt gefaciliteerd en gestimuleerd door de politiek die dat aan het volk verkoopt als zijnde walhalla terwijl ze deze met hetzelfde gemak de schulden in werkt. Er komt inderdaad weer een recessie aan en die zal nog veel erger zijn als de jaren dertig. Wanneer komt die recessie? Dat is afhankelijk van de politiek die slaafs die mafketels van Brussel volgen. Soepkippen die in concurrentie zijn met de halve wereld en de andere helft hun moraal op legt. We hebben niet meer te maken met bestuurders met een visie, maar met middenkadermanagers met een eigen agenda die op de stoel van de directie zijn gaan zitten. Het volk wil dat niet meer, daarom zijn er nu overal massale demonstraties gaande, niet alleen in NL. Men vecht nu al voor het eigen hachie wat mensen zijn niet dom, ze kiezen alleen domme leiders bij gebrek aan beter.

 17. M.

  @Scherpschutter: los van alle ideologische prietpraat heeft de geschiedenis van eeuwen ons geleerd dat hoogconjunctuur en laagconjunctuur elkaar afwisselen met daartussenin vaak diepe economische crises, waar altijd de minder welgestelden het meest de dupe van zijn.

 18. Marcel

  Wat geweldig om hier de vaste zuurpruimen te zien die allemaal een oplossing hebben. Heb een verrassing voor jullie. Die crisis komt er niet. De rijken worden rijker ( met geld maak je geld ) en de armen blijven zo. Wat is trouwens arm? Dat is meestal de norm van de journalist die erover schrijft. Heb ontwikkelingswerk gedaan en dan bekijk je de wereld echt heel anders. Daklozen zul je houden als we niet met zn allen willen dat dit ophoud. En dat is het probleem. Het heeft te weinig het dicht bij mijn deur effect.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).