Steeds meer mensen bezoeken de Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Steeds meer mensen bezoeken de Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Steeds meer mensen bezoeken de Utrechtse binnenstad

Steeds meer mensen bezoeken de Utrechtse binnenstad
Na jaren van teruggang groeit het aantal bezoekers van het centrum van Utrecht weer. In 2010 bezochten 22 miljoen mensen het centrum en vorig jaar waren dat er al 29 miljoen. Dit zijn echter nog lang niet de aantallen van vóór de crisis met meer dan 32 miljoen bezoekers in 2008.

Na jaren van teruggang groeit het aantal bezoekers van het centrum van Utrecht weer. In 2010 bezochten 22 miljoen mensen het centrum en vorig jaar waren dat er al 29 miljoen. Dit zijn echter nog lang niet de aantallen van vóór de crisis met meer dan 32 miljoen bezoekers in 2008.

De helft van de bezoekers van het centrum bestaat uit mensen die in Utrecht wonen en 35 procent komt uit de omliggende regio’s. Slechts 15 procent van de bezoekers van het centrum zijn toeristen.

Toeristen
De gemeente Utrecht is in 2017 gestart met een Toeristisch Bezoekersonderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat ruim 60 procent van de toeristische bezoekers van de stad uit Nederland komt. Bijna 30 procent van de bezoekers komt uit een ander Europees land en ruim 11 procent komt van buiten Europa.

Buitenlandse toeristen komen vooral uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Buiten het Europese continent is Utrecht vooral populair in de Verenigde Staten, Australië en Canada.

De meeste mensen die Utrecht bezoeken blijven maar één dag in de stad. Om deze reden worden er in de nabije toekomst hotels gebouwd om het aanbod van overnachtingsmogelijkheden te vergroten.

Populaire attracties
Uit het onderzoek blijkt ook dat bezoekers van Utrecht vooral graag een wandeling door het historische centrum maken en de tijd nemen om de stad te bekijken. Daarna zijn de Domkerk, winkelcentrum Hoog Catharijne en de Domtoren de meest populaire attracties.

Ook het Spoorwegmuseum, de Jaarbeurs en het Centraal Museum worden veel bezocht door toeristen.

Naast het eigen onderzoek heeft de gemeente samen met Utrecht Marketing een onderzoek laten uitvoeren door de Katholieke Universiteit Leuven. Uit dat onderzoek blijkt dat in Utrecht nog geen sprake is van overtoerisme zoals bijvoorbeeld in Amsterdam, Brugge of Venetië wel het geval is. Wel is bijvoorbeeld de drukbezochte Domkerk een plek met een beperkte capaciteit voor bezoekers.

Drukte
Daarnaast bestaat er ondanks het bovenstaande gegeven wel een gevoel van drukte bij een deel van de bewoners. Deze drukte is volgens de gemeente vooral merkbaar rond de Steenweg, waar vooral gewinkeld wordt. Een groot deel van dit winkelend publiek bestaat uit mensen uit de stad of de directe omgeving. De gemeente zegt dat het Museumkwartier een populaire toeristische plek is, maar dat daar geen drukte wordt ervaren.

Bovendien blijkt uit het onderzoek dat ruim 80 procent van de mensen die in Utrecht wonen, werken of studeren vindt dat toerisme goed is voor de stad. Daartegenover staat wel dat ongeveer 40 procent van mening is dat meer toerisme wenselijk is. Minder dan 10 procent zegt last te hebben van de toeristen in Utrecht.

De toeristen die Utrecht bezoeken zijn echter zeer positief. Volgens het onderzoek is het gemiddelde rapportcijfer dat zij geven aan het bezoek van Utrecht een 8,6.

14 Reacties

Reageren
 1. Rottebert Peermans

  Hmmm drukte??? Ik vind dat we van de Steenweg een stadsboulevard voor voetgangers moeten maken zodat iedereen in een lange rij moet lopen en elkaar niet kan inhalen. De winkels moeten ook moeilijk bereikbaar worden net als de rest van Utrecht!

 2. MJPD

  Een gemeente die notabene i.s.m. Utrecht MARKETING een eigen onderzoek start over toerisme in de eigen stad, is eigenlijk de slager die z’n eigen vlees keurt. Utrecht is alleen maar gebaat bij zoveel mogelijk toerisme in haar ambitie om een dependance van Amsterdam te worden.

  Wat zeggen de in het artikel genoemde percentages namenlijk, als niet bekend is wat de steekproefgrootte is, welke doelgroepen zijn ondervraagd, welke (subjectieve?) vraagstelling is gehanteerd, et cetera?

 3. Herman

  Dus niet meer zeuren over drukte.
  Vroeger was het veeeeel drukker!

 4. JdV

  Fietsen moet per nu verboden worden in de middeleeuwse binnenstad. Uiteraard is de stad daar helemaal niet geschikt voor, dus binnen de singel moet fietsen niet langer worden toegestaan. Faardoor zal de drukte verminderen en blijven woningen en winkels bereikbaar. Voetgangers krijgen prioriteit.

 5. BramD

  @JdV: Inderdaad!

 6. Angelique

  Misschien wordt het tijd voor een zgn. “knip” voor voetgangers op de Oudegracht, ter hoogte van de Vinkenburgstraat, de Stadhuisbrug en het Wed.

 7. Wouter

  Als je een beetje handig loopt en de Oudegracht/Steenweg zoveel mogelijk mijdt kun je ook op zaterdag prima in alle rust je dingetjes halen in de binnenstad. Zie je overigens ook nog eens mooie stukjes, steegjes en hofjes van de binnenstad die je anders nooit ziet. 🙂

 8. Koel Hoofd

  In 2010 was de crisis nog in volle gang en stond het winkelpersoneel elkaar beetje aan te staren. Nu zijn er amper winkels over want men shopt massaal online, en is het vergeven van de horeca die elkaar de tent uit concurreert. Toeristen komen voor een half dagje want meer is er toch niet te doen noch te beleven, een derde van de bezoekers uit de provincie, maar de helft woont in de stad! Wat betekend dit? Het bestuur heeft de slogan “utrecht stad van vermaak en beleving”. Nou volgens de bezoeker is er niets te beleven en te weinig vermaak want ze blijven massaal weg! Alleen mensen die er wonen komen nog naar de binnenstad. Aangezien bijna 35% van de inwoners tussen de 18 en 34 jaar is, komen die op de fiets naar de binnenstad voor een drankje en om gezien te worden (enrom vrouwenoverschot) want aankopen doen ze lekker lui online.

  Kortom, het gemeentelijk beleid heeft weer eens hopeloos gefaald!

 9. BdV

  Nog geen sprake van overtoerisme. Dat is mooi. Laten we daar dan maar op gaan wachten.

 10. Gerard Brugmans

  “Uit dat onderzoek (van de Universiteit Leuven) blijkt dat in Utrecht nog geen sprake is van overtoerisme zoals bijvoorbeeld in Amsterdam, Brugge of Venetië.” Maar nergens lees ik wat we moeten doen om dat schrikbeeld in de toekomst te voorkomen. In tegendeel: veel mensen willen nog meer toerisme en er moeten nog meer hotels worden gebouwd. Waar andere steden kampen met de rampzalige gevolgen van overtoerisme doen wij juist ons best om dat voor elkaar te krijgen!

 11. Marcel

  @koel hoofd,
  Nou dat koele hoofd is niet echt gelukt. Je maakt je eigen waarheid. Maar aan de hand van wat je beschrijft kan je precies zien wat je doet. Lekker rondslenteren in onze geweldige binnenstad, je niet storen aan een paar fietsers en lekker op een terras zitten en kijken naar ons overschot. Je hebt een tof leven zo te zien :-))

 12. Koel Hoofd

  @marcel Kijk jij maar eens op wistudata, kan je nog iets van leren.

 13. bee

  utrecht mist een pretpark.

 14. Gerard Brugmans

  @bee: Utrecht is een pretpark!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).