Steeds meer Utrechtse ondernemers houden deuren dicht, maar politiek wil meer; desnoods een verbod Steeds meer Utrechtse ondernemers houden deuren dicht, maar politiek wil meer; desnoods een verbod

Steeds meer Utrechtse ondernemers houden deuren dicht, maar politiek wil meer; desnoods een verbod

Steeds meer Utrechtse ondernemers houden deuren dicht, maar politiek wil meer; desnoods een verbod
Steeds meer winkeliers van de Utrechtse binnenstad houden om energie te besparen hun deur gesloten tijdens openingstijd, maar dit is volgens een aantal politieke partijen niet genoeg. Zij willen dat de gemeente nog meer actie onderneemt om energieverspilling tegen te gaan en als dit te veel werk is openstaande deuren gaat verbieden.

Steeds meer winkeliers van de Utrechtse binnenstad houden om energie te besparen hun deur gesloten tijdens openingstijd, maar dit is volgens een aantal politieke partijen niet genoeg. Zij willen dat de gemeente nog meer actie onderneemt om energieverspilling tegen te gaan en als dit te veel werk is openstaande deuren gaat verbieden.

Teams van een door de gemeente ingehuurd bureau hebben in oktober en november vorig jaar ondernemers in het centrum van Utrecht bezocht, en zij hebben hen tips gegeven om energie te besparen. Eén daarvan was om de deur gesloten te houden tijdens openingstijd. “Het blijkt dat voor de actie 31 procent van de ondernemers de deur dicht had; na de actie was dit percentage gestegen naar 46 procent”, was te lezen in een raadsbrief.

De Utrechtse fracties van Partij voor de Dieren, Volt, en GroenLinks noemen deze stijging ‘een mooi succes’, maar ze zeggen daar ook bij dat er nog meer gedaan kan worden. “De helft van de deuren in de Binnenstad staat nog wel open, en er zijn nog meer wijken in Utrecht dan alleen de Binnenstad waar energiewinst te behalen valt.”

Vervolg

De partijen hebben schriftelijke vragen ingediend over het onderwerp. Zo willen zij onder meer weten of de actie van de gemeente een vervolg krijgt. “Kan het college toezeggen om deze actie voort te zetten en meer ondernemers in de binnenstad zover te krijgen de deuren dicht te laten houden?”

Daarnaast willen de fracties weten of de ondernemers in andere wijken dan ook worden bezocht. Als dit niet wordt gedaan omdat het bijvoorbeeld te veel werk zou zijn, stellen de partijen voor om openstaande winkeldeuren te verbieden via lokale wetgeving. “Dit levert immers winst op voor portemonnee van de ondernemer en voor het klimaat […].”

Terrasverwarming

Tot slot hebben de partijen het over de ‘heikele kwestie’ van de ‘niet-duurzame’ terrasverwarming. Amsterdam zou momenteel aan het onderzoeken of dit verboden kan worden en Utrecht volgt dat nauwgezet. Als dat onderzoek te lang duurt, stellen de fracties voor om in de tussentijd ondernemers te benaderen met de vraag of zij de terrasverwarming uit willen zetten.

Begin december vorig jaar deed DUIC een rondgang door de Lange Elisabethstraat en de Steenweg. Daaruit bleek dat ongeveer de helft van de zaken in deze straten de deuren gesloten hadden. Een aantal ondernemers gaf destijds aan dat zij de deuren openhielden omdat klanten dan makkelijker naar binnen kwamen.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
  1. Connaisseur

    Wanneer ik over de Ganzenmarkt Stadhuisplein Neude drieharingenstraat loop,,,,staan heaters aan
    Ook als er geen gasten zitten,,,de heaters blijven branden
    Hoezo energie besparen
    Op de horecaterrassen wordt echt niet bespaard
    De heaters blazen een vermogen de lucht in

  2. jos stelling

    Het is bijna lente. Wellicht iets voor bij de volgende verkiezingen?

  3. Marcel Visser

    Wow, wat geweldig. De politiek/bestuur gaat zich weer bemoeien met ondernemers. Denkt u niet dat de rekening van gas en licht genoeg ondernemers doen besluiten tot actie die goed is voor hunzelf? Kan het bestuur van Utrecht zich niet beter uitsloven om in de Rijnpolder met plannen te komen voor duurzaam bouwen? En daar morgen mee beginnen. Hout skeletbouw bv? De bemoeizucht van het bestuur van Utrecht is echt bizar. En ik weet er alles van. Al 65 jaar ondernemer in Utrecht. @connaisseur, u weet er alles van zie ik.

  4. Taeke D.

    Er is ook zoiets als een voorbeeldfunctie.

  5. Lexus

    @Connaisseur: de horeca is voor ons gemeentebestuur (D66, Groen Links, PvdA, Student & Starter, ChristenUnie: https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/college-van-b-en-w/) heilig. Een grof schandaal en tegenovergesteld aan hun mooie vrome praatjes over het milieu.

  6. Pee

    “Dit levert immers winst op voor portemonnee van de ondernemer en voor het klimaat […].”
    Dat maakt het verschil, dacht het niet.
    @Marcel Visser
    De polder volbouwen geeft minder co2 dan de polder zelf?

  7. Matt

    Ik zie er veel meer in om consumenten er van bewust te maken dat ze in winkels met open deuren en op terrassen met verwarming die continu aan staat te veel betalen. Waarom zou je als consument verkwistende ondernemers spekken?

  8. Wim

    De politiek moeten zich eens met belangrijkere zaken bemoeien namelijk woonruimte en niet de ondernemers allerlei regels opleggen die echt wel naar hun portemonee kijken.

  9. Jan

    De Utrechtse fracties van Partij voor de Dieren, Volt, en GroenLinks noemen het een succes dat steeds meer deuren dicht zijn. Ach ja, gehandicapte mensen tellen niet mee bij deze fracties. Als je slecht ter been bent en afhankelijk van een scootmobiel, hoe kom je dan naar binnen? Staan dan de leden van deze fracties bij de deuren klaar om de deur open te doen voor iemand met een scootmobiel?
    Mensen hoe ook eens rekening met mensen met een beperking!!

  10. Lexus

    @Jan: mijn ervaring is dat mensen met een bewegingshandicap met genoegen door anderen, ook door jongeren, worden geholpen. Zo egoïstisch zijn de mensen nu gelukkig ook weer niet. Dat hoeft dus geen probleem te zijn.

  11. Len

    Als er een heater nodig is om op een terras te zitten, is het dus schijnbaar niet warm genoeg om op een terras te zitten. Ergo, terras sluiten. En laat de verstokte rokers maar een beetje lijden voor hun verslaving.

  12. rmn

    Het is tijd voor meer weerstand tegen bemoeizuchtige politici die in het dagelijks leven op microniveau willen meebeslissen over uw en mijn keuzes. Kappen met deze onzin. En snel.

  13. Nuchter

    Ach, wat een kletspraat weer van deze partijen. Willen voor hun achterban in het nieuws komen.
    Laten ze er dan gelijk bij zeggen dat Utrecht nalatig is om te handhaven dat kantoorpanden vanaf 1 januari van dit jaar minimaal energielabel C dienen te bezitten. Nog niet de helft van de panden in Utrecht voldoet daar aan.
    De oorzaak is laks handhavingsbeleid.

    Met de panden die van de gemeente zelf zijn, is het nog veel erger gesteld. Ook dat laten deze raadsleden gewoon gebeuren. Wat is de toegevoegde waarde van deze partijen voor onze stad?

  14. Nina

    Iemand verbieden diens deur open te zetten?
    Er zal wel (weer) geen juridische basis zijn voor dit idee.
    Waar je maar druk mee kan zijn, als gemeenteraad……

  15. Statler

    @ Lexus:
    daar gaat het niet om. De bereidheid is er, maar een helpende persoon is niet altijd ter plaatse. Gesloten deuren kunnen dus storen in de autonomie van mindervaliden. En om hulp moeten vragen kan als belastend ervaren worden.
    En vergis u niet, zelfs de rollator brigade heeft deze problemen vaak al.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  16. Tegengeluid

    @connaisseur aan het Stadhuisplein zit geen horeca alleen het stadhuis. Veel horeca mag een voorbeeld nemen aan o.a. de Zaak aan de korte Minrebroederstraat dat nog nooit terrasverwarmers heeft gebruikt maar met dekens werkt. Kan dus wel en gebeurd dus ook..
    Deuren dicht bij winkels? Je zal maar in een rolstoel of scootmobiel zitten of zelf de deur niet kunnen opendoen. Verbod? dan ook een gebod, een deurbel!

  17. Utreg Faalt

    De Gemeente moet eerst eens naar zichzelf kijken. Zoals de Rekenkamer al heeft gedaan. Pas 2 van de ruim 300 gemeentelijke gebouwen zijn verduurzaamd in plaats van de geplande 57 die in de Gemeente zelf had vastgelegd in de Versnellingsopgave Energieneutraal Kernvastgoed. Doe daar eens wat aan voor naar anderen te wijzen.

  18. jos stelling

    Nog een ideetje: eenrichtingsverkeer voor voetgangers. Leuk voor de handhavers en het alleen kijken naar achterhoofden voorkomt veel ergernis.

  19. Katja

    Deuren dicht en een verbod op terrasverwamers. Energieverspilling. Toen het duur was deden ze wèl de deuren dicht en verwarmers uit. Kan dus gewoon.

  20. Realist

    @Katja. Dit is betutteling van de bovenste plank. De overheid moet ten dienste staan van de burger, niet andersom.

  21. Bert

    Was Groen Links niet die partij die jarenlang hun hoofdkantoor in een oud land op de oudegracht had met energielabel g en zelfs in de weekenden alle lampen aan had?

  22. Koel Hoofd

    De politiek heeft niets te zeggen over het deurenbeleid van private MKB ondernemingen op hun eigen terrein.
    Elke wetgeving daarvoor zal sneuvelen bij Hoge Raad maar ook EU Hof.
    Sneue actie Partij voor de Dieren, Volt, en GroenLinks, maar zo typisch ‘kijk ons eens klimadeugen op microniveau ballonnetje’ voor verkiezingstijd.
    De wereld is veel groter dan Utereg, en vooral ook heel erg veel groter dan predikkend Nederland en nog belangrijker, heeft 500 biljard tinten grijs.

  23. Lexus

    @Statler: Katja heeft gelijk. Wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen. Ooit van een deur- of winkelbel gehoord? Die bestaat al eeuwen! In geval van nood kan de ondernemer zelf de deur opendoen. Dat laatste kan dankzij dw moderne techniek al vele jaren ook van afstand met een druk op een knop. Kortom, ik ben geenszins onder de indruk van uw bezwaren.

  24. Stadsie

    Laten we anders tijdslots invoeren zodat deuren niet onnodig open blijven. En terrasverwarming enkel nog voor gasten met een onderliggende aandoening.

  25. Chris

    Ik vind het trouwens behoorlijk misdadig om voor de buitenlucht te stoken, zeker sinds fossiele brandstoffen opraken, de prijzen in tijden van nood gigantisch stijgen en daardoor mensen in de problemen komen en de noodvoorraad dan leegloopt.

    Waarom zou de overheid niet mogen eisen dat winkels gewoon hun deur dichtmaken? Er zitten toch niet voor niets deuren in panden? Het is ook de overheid die de problemen mag oplossen (reserve gasvoorraden aanleggen).

    Het zijn dezelfde ondernemers die de deuren open zetten en stoken voor de buitenlucht die het eerste komen bedelen voor noodfondsen, omdat ze zogenaamd de stookkosten niet kunnen betalen. Al helemaal wanneer het grootwinkelbedrijven of multinationals betreft. Sowieso subsidiëren wij in Nederland (vooral de grote) “ondernemers” gigantisch (degene die het neit nodig zouden moeten hebben). Dat vergeet iedereen wel eens. Met echt ondernemen heeft dat natuurlijk weinig van doen.

    Die trekken als eerste de subsidiekaart (of verhogen vaak prijzen in tijden van nood onnodig, zie Albert Heijn, giga-winst maken als nooit te voren, zogenaamd de prijzen verhogen vanwege stijgende grondstoffen. Yeah right).

    Dan dan het gehandicaptenargument….. wat een slecht argument: deurbel, personeel dat de deur kan openen en SCHUIFDEUREN.

    En ja, als die winkelier niet maanden/ jaren voor de buitenlucht zou stoken dan hadden ze makkelijk en echt MAKKELIJK de investering voor een schuifdeur kunnen betalen. En bij een monumentaal pand: je kan ook ouderwetse deuren voorzien van een automatisch systeem en sensor (of de al geopperde knop, waardoor de deuren langzaam open zwiepen). Het hoofdstation in Groningen heet dat al eeuwen.

  26. Statler

    @Lexus@Chris,
    Eens dat het meer dan wenselijk is dat die deuren gesloten zijn. Ik geef alleen aan dat die gesloten deuren consequenties hebben voor minder mobiele bevolkingsgroepen. Dit is niet zo eenvoudig technisch opgelost. Automatische deuren zijn niet eenvoudig/overal toepasbaar. Maar het is goed dat het op de agenda gekomen is, dan komt er beweging in.
    @Chris
    er zijn genoeg ondernemers die ook met de deur dicht met moeite rondkomen, benodigde toestemming gebouweigenaren enz. De realiteit is weerbarstig, ik denk dat “de politiek” ook moet meedenken, en niet alleen oekazes uitvaardigen.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  27. Stuurvrouwtje aan wal

    Stuurvrouwtje vindt ‘Duurzame terrasverwarming’ een contradictio in terminis.

    Er is niets duurzaams aan de buitenlucht verwarmen. Ook niet als het op zonne-energie is. Die duurzame energie had beter voor echt nuttige bestemmingen gebruikt kunnen worden.

  28. Lexus

    @Statler: om een gelijk speelveld te creëren voor alle ondernemers zou de overheid in dit geval — en trouwens ook in een heleboel andere gevallen — wel een “oekaze”, beter gezegd gewoon bindende regelgeving, moeten uitvaardigen. Juist het loslaten van veel regels door een knetterrechtse neoliberale overheid heeft in Nederland de afgelopen decennia tot tal van nagenoeg onoplosbare problemen geleid. Tegen “meedenken” bestaat vanzelfsprekend geen bezwaar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).