Steeds meer zonnepanelen in de stad: gemeente Utrecht lijkt doelstelling te halen Steeds meer zonnepanelen in de stad: gemeente Utrecht lijkt doelstelling te halen

Steeds meer zonnepanelen in de stad: gemeente Utrecht lijkt doelstelling te halen

Steeds meer zonnepanelen in de stad: gemeente Utrecht lijkt doelstelling te halen
Steeds meer Utrechtse daken hebben zonnepanelen. 17 procent van de daken is inmiddels voorzien, terwijl dit vorig jaar nog 13 procent was. De stad ligt hiermee goed op koers om de eigen doelstelling van 20 procent in 2025 te halen.

Steeds meer Utrechtse daken hebben zonnepanelen. 17 procent van de daken is inmiddels voorzien, terwijl dit vorig jaar nog 13 procent was. De stad ligt hiermee goed op koers om de eigen doelstelling van 20 procent in 2025 te halen.

Het percentage daken met zonnepanelen is dit jaar gestegen naar 17 procent. In 2019 was dat 13 en in 2018 9 procent. Woningcorporaties hebben een grote inhaalslag gemaakt en zijn gestegen van 6 procent in 2019 naar 14 procent dit jaar.

Particuliere daken zitten op 20 procent. Bij sportaccommodaties is 21 procent voorzien van zonnepanelen, bij onderwijsgebouwen 24 procent en bij gemeentelijke gebouwen 26 procent. Bedrijven en kantoren lopen nog wat achter, met 10 procent bezetting.

Zonnepact

Om de aanschaf van zonnepanelen verder te stimuleren, gaat de gemeente samen met andere partijen samenwerken in een zogeheten zonnepact. Dit samenwerkingsverband moet het voor bedrijven gemakkelijker maken om zonnepanelen op hun dak te leggen.

In het zonnepact werken verschillende partijen samen om ondernemers te helpen bij de verschillende stappen die nodig zijn om zonnepanelen aan te schaffen. De partijen die meedoen zijn onder meer bedrijventerreinverenigingen, ondernemersvertegenwoordigingen, adviseurs, banken en de provincie Utrecht.

Ondernemers

“We merken dat veel ondernemers graag zonnepanelen willen, maar dat ze daar door de drukte van de dagelijkse bedrijfsvoering niet aan toe komen”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk (energie).

“Ook weten aanbieders van zonnepanelen deze groep niet altijd te bereiken. Daardoor zijn ondernemers vaak nog onbekend met de mogelijkheden. We hebben het zonnepact opgericht om daar verandering in te brengen. We willen ondernemers informeren en ontzorgen, waardoor het een behapbare stap wordt om zonnepanelen te nemen. Zo profiteren ondernemers van een lagere energierekening en werken we samen aan een prettige en gezonde stad die steeds meer draait op duurzame energie.”

11 Reacties

Reageren
  1. paul

    Het Ambitie nivo mag wel flink omhoog wat mij betreft. Na 60 % in 2030 bv. Zo voorkom je mede grootschalige wind molens die ten kosten gaan van woningbouw en veel overlast bezorgen in stedelijke omgeving.
    Door de zorgen van gebruikers uit de hand te nemen ontstaat aannemelijk een veel hogere bereidheid. Bied een gratis Scan aan hoeveel zonnen panelen mogelijks zijn en biedt een gemeentelijke lease koop constructie aan zonder winst oogmerk.
    Het % overheids gebouwen met zonnen panelen is nog erg laag, hier kan ook versnelling in komen omdat de eigenaar deels de overheid is. ideaal is als deze niet energie neutraal zijn , maar zelfs producent worden.

  2. Scherpschutter

    Paul

    Met welk concreet, tastbaar en meetbaar doel? Graag uw calculaties.

  3. Kadoendra

    Denemarken is zo beetje het duurzaamste land in Europa en de reden hiervan is dat de bewoners meeprofiteren van het duurzaam opwekken van energie.

    Heel veel woning eigenaars in Nederland willen wel zonnepanelen aanschaffen, maar in Nederland is het voor particulieren financieel niet echt aantrekkelijk om meer zonnepanelen aan te schaffen voor het opwekken van meer stroom dan dat de eigenaar zelf gebruikt.

    Een particulier die met zijn zonnepanelen meer energie aan het net levert dan dat hij/zij zelf gebruikt gaat er financieel maar zeer matig op vooruit daar hij/zij er niet veel geld voor terug ziet.

    Dus de overheid moet er voor gaan zorgen dat de overproductie van stroom door particulieren veel beter financieel beloont gaat worden.
    Hierdoor gaat het voor particulieren aantrekkelijker worden om meer zonnepanelen aan te gaan schaffen dan dat ze voor hun eigen huishouden nodig hebben.

  4. waldorff

    @ Paul: er bestaat al een online kaart waarin je kan zien welk dakdeel van je (koop)huis geschikt is voor zonnepanelen (www.zonatlas.nl). Er moet idd nog wel iemand langs komen om te kijken of alles in de praktijk ook kan…
    De overheid biedt een zeer goedkope lening aan om je huis mee te kunnen verduurzamen; de energiebespaarlening.

  5. Carmelo

    Toch bijzonder he. Men heeft doelstellingen, oom in gemeente Nieuwegein, maar daar geven ze geen subsidie! Blij voor de mensen in de rest van de provincie dat het wel kan. Voor mij iig een show stopper om zonnepanelen aan te schaffen in Nieuwegein.

  6. Herman

    Mooi, nog platte daken zat!
    Dan kunnen die idiote windmolens achterwege blijven.

  7. GeeWee

    Zonnepanelen zijn een mooie ontwikkeling. Mooi om te zien dat steeds meer Utrechters panelen op hun dak hebben liggen! We hebben er zelf ook 8 op het dak liggen. Echter, de opwek is vooral in de maanden april t/m september. Voor de wintermaanden kunnen we echt niet zonder aanvulling door windenergie. Maar kunnen we die windmolens niet beter op zee concentreren?

  8. Janah

    Heb zelf sinds 2 jaar 10 zonnepanelen. Had verwacht dat er meer in de buurt zouden volgen. Is niet geval. Misschien het ook omdat veel daken een dakkapel hebben. Als deze aan de “zijkant staat blijft er te weinig ruimte over.

  9. Ilvy

    Weet iemand een collectief waar je zonnepanelen kunt kopen als je ze niet op eigen dak kunt leggen? Ik woon in oost, maar kom niet verder..

  10. HArry

    Jammer dat in zonnepanelen zoveel vergif zit.

  11. Stuurvrouwtje aan wal

    Stuurvrouwtje is het eens met Kadoendra.

    En vindt sowieso dat er in het bouwbesluit moet komen te staan dat er op een dak altijd zonnepanelen moeten worden geplaatst.

    Stuurvrouwtje vraagt zich af waarom wel de minimale plafondhoogte met 10-20cm verhoogd kan worden in dat besluit, maar zoiets als een klimaatprobleem en afhankelijkheidsprobleem (van landen waar je niet afhankelijk van wilt zijn) oplossen, wordt aan de burger/markt zelf overgelaten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).