Steeds meer zonnepanelen op Utrechtse daken, maar niet iedereen doet mee Steeds meer zonnepanelen op Utrechtse daken, maar niet iedereen doet mee

Steeds meer zonnepanelen op Utrechtse daken, maar niet iedereen doet mee

Steeds meer zonnepanelen op Utrechtse daken, maar niet iedereen doet mee
Foto: Robert Oosterbroek
Het aantal zonnepanelen op daken in Utrecht blijft groeien. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat in 2021 op bijna een kwart van alle daken zonnepanelen waren geïnstalleerd en vorig jaar was dat gegroeid tot 36 procent. In de binnenstad liggen op nog geen 10 procent van de daken zonnepanelen, terwijl dit in Leidsche Rijn bijna 58 procent is. Ook blijkt dat de toename vooral te zien is op kleinere daken van bijvoorbeeld woningen of kleine bedrijven. De gemeente wil de achterblijvers de komende jaren ondersteunen zodat zij tóch zonnepanelen aanschaffen.

Het aantal zonnepanelen op daken in Utrecht blijft groeien. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat in 2021 op bijna een kwart van alle daken zonnepanelen waren geïnstalleerd en vorig jaar was dat gegroeid tot 36 procent. In de binnenstad liggen op nog geen 10 procent van de daken zonnepanelen, terwijl dit in Leidsche Rijn bijna 58 procent is. Ook blijkt dat de toename vooral te zien is op kleinere daken van bijvoorbeeld woningen of kleine bedrijven. De gemeente wil de achterblijvers de komende jaren ondersteunen zodat zij tóch zonnepanelen aanschaffen.

De gemeente maakt onderscheid tussen kleine daken en grote daken. De groei van de afgelopen jaren is vooral te zien op de kleinere daken. “Dit zijn daken die geschikt zijn voor kleine installaties (<15 kWp), bestaande uit met name woningen en kleine bedrijven”, schrijft het college in een brief aan de raad. De groei op deze daken komt volgens de gemeente waarschijnlijk door de energiecrisis en de bijbehorende stijging van de energieprijzen in 2022. “De verwachting is dat de groei de komende jaren zal doorzetten, maar dat de groei wel zal afvlakken.”

Op grote daken – geschikt voor grote installaties (>15 kWp) – was de groei minder hard. Het gaat hier volgens de gemeente met name om bedrijventerreinen. “De rem in de groei kan zeer waarschijnlijk worden verklaard door netcongestie.” Vanwege het stroomnetwerk dat vol dreigt te raken heeft Stedin in oktober 2021 aangekondigd dat grootverbruikers niet meer mogen terugleveren aan het net. “Dit maakt dat het minder vanzelfsprekend is voor grootverbruikers om hun (gehele) dak vol te leggen met zonnepanelen.”

Monumenten

Andere achterblijvers zijn Vereniging van Eigenaars (VvE’s), eigenaren met een laag inkomen, en mensen die een monument bezitten. Dit verklaart mogelijk ook het relatief lage aantal zonnepanelen in de binnenstad. De gemeente heeft de regels voor monumenten echter verruimd. Hierdoor hebben eigenaren sinds 1 januari van dit jaar meer ruimte om te verduurzamen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Bron: Gemeente Utrecht

“Een VvE heeft te maken met meerdere uitdagingen als het gaat om de aanschaf en gebruik van zonnepanelen”, schrijft het college. “We starten een pilot voor een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen voor kleine VvE’s. Zo’n gezamenlijke inkoopactie ontzorgt de VvE’s in het uitzoeken van een aanbieder en maakt dat de aanschafprijs voor panelen lager is.”

Warmtefonds

Woningeneigenaren met een laag inkomen kunnen bij het Nationaal Warmtefonds geld lenen zonder daar rente over te betalen. De gemeente gaat een dienst opzetten om deze groep te begeleiden bij de aanvraag van zo’n lenig.

Naast deze maatregelen om de ‘achterblijvers’ over de streep te trekken zegt het college te werken aan oplossingen voor netcongestie. “Om nu en in de toekomst grootschalige opwek van zon op dak mogelijk te maken.”

Reactie wethouder

“Meer en meer inwoners en ondernemers dragen via zonnepanelen een steentje bij aan de verduurzaming van Utrecht”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk. “De komende jaren bieden we extra ondersteuning voor achterblijvende groepen zoals VvE’s, monumenten en huiseigenaren met een laag inkomen. Denk daarbij aan de inzet van een adviseur voor VvE’s, ruimere regels voor monumenten en extra hulp en inkoopacties voor huishoudens met een laag inkomen.”

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. Marianne Coopmans

  Mijn VvE wil heel graag zonnepanelen op het dak, maar we worden als een grootverbruiker gezien. Het stroomnet is voor ons vol en niks zonnepanelen dus.
  Kan/gaat de wethouder daar iets aan doen?

 2. Pee

  Zorg er maar eens voor dat de mensen de gewonnen stroom behoorlijk kunnen opslaan zodat ze er langere tijd zelf op kunnen draaien .
  De mensen met een oude meter hebben meer plezier van zonnepanelen dan mensen met een slimme meter want de oude meter draait gewoon terug .
  de slimme meter levert stroom aan de energie bedrijven terug waar je ook nog zelf belasting over betaald ,en in de periode dat er weinig stroom opgewekt kan worden betalen ze gewoon de hoofdprijs voor het stroom van de energiebedrijven .
  Als het stroomnet het nu al niet kan verwerken is het niet zo slim om de boel te promoten om zelf stroom op te wekken mits er een mogelijkheid is om zelf de stroom op te kunnen slaan.
  Dat kan nu ook wel maar ben je een godsvermogen kwijt voor een thuisbatterij met het vermogen om voor een paar dagen stroom op te slaan en dat is veel te weinig .

 3. rob

  leg die lelijke dingen op de snelwegen, heb je 2 dingen in 1x opgelost..

 4. M

  @marianne: hier ook, kleine VvE, toch gezien als grootverbruiker. Hoop dat die pilot er snel komt.

  Desondanks zie ik liever een oplossing voor de stadsverwarming, die kosten blijven maar oplopen en dat kost echt veel te veel.

 5. Lombokker

  Nu terugleveren aan het net minder oplevert of zelfs wordt verboden, is het natuurlijk minder interessant om zonnepanelen te plaatsen. Hier is echter wel een oplossing voor: de thuisbatterij. In zo’n thuisbatterij kan je de energie die je tijdens zonuren ‘over’ hebt opslaan. en die energie ‘s avonds en ‘s nachts weer gebruiken.

  Bijkomend voordeel van thuisbatterijen is dat er minder stroom uit het net wordt getrokken, wat gunstig is omdat ons elektriciteitsnetwerk niet genoeg capaciteit heeft (netcongestie). Het ligt daarom voor de hand om het gebruik van thuisbatterijen te stimuleren door subsidie te verstrekken op de aanschaf ervan.

  https://www.rvo.nl/onderwerpen/zonne-energie/netcapaciteit

 6. Chloé

  Gegeven dat particuliere verhuurders zelf de energierekening niet betalen, en geld het enige is wat ze iets interesseert, waarom zouden zij zonnepanelen installeren? Dit moet gewoon verplicht worden.

 7. Jaco

  @ Pee

  Dat is de spijker op de kop. Ik vond het eigenlijk verbijsterend dat de politiek helemaal niets doet met het concept van de thuisbatterij.
  Er had allang een mooie subsidieregeling ontwikkeld moeten zijn om de aanschaf van thuisbatterijen te stimuleren. Er werkt tenslotte niets beter tegen netcongestie dan zelf opgewekte stroom ook zelf te gebruiken, in plaats van zoals nu het allemaal het net op te pompen waar niemand er op zit te wachten.

 8. deGroot

  Zou ook handig zijn als Woningbouw Corporaties wat gaan doen. Ik zit in een huurhuis van Bo-eX en zij laten helaas weinig initiatief zien!

 9. Mojoman

  Het heeft natuurlijk geen enkele zin nieuwe acties te bedenken zolang het net vol zit. Logisch toch!
  Energiemaatschappijen en netwerkbeheerders maken de dienst uit. Dáár moet wat aan gedaan worden!

 10. W.

  Mijn huis heeft een schuin dak (lessenaar) gericht op het noorden. Onbegrijpelijk dat bij de bouwaanvraag zi’n 20 jaar geleden de gemeente dat nog toegestaan heeft. Daardoor heeft t totaal geen zin daar panelen op te leggen. De architect en ontwikkelaar hadden er blijkbaar ook geen belangstelling voor. Keuzes uit het verleden bepalen zo de toekomstige mogelijkheden.

 11. Jelmer

  Onze vve heeft het dak opgedeelt naar delen van waar elke bewoner recht op heeft.
  Ik mag 8.
  Mn onderburen 12 omdat zij 1.5x zo groot huis hebben.
  Ik wacht met plaatsen. Beetje kip ei verhaal.
  Er zit een stoep tussen mij en mn benzine auto. Dus mn teveel aan stroom zou ik niet in nn auto kunnen stoppen. Diezelfe auto kan ook als home battey funcrioneren. Gebruik hem meestal in het weekend voor 2x 75km.
  Hoe gaat de gemeente daar een oplossingen voor vinden. Mn 3 kw verbruik is te laag om 1 paneel aan te schaffen en cv op electra is niet te doen. Inductie heb ik al.

 12. Nina

  Door netcongestie heeft het vooralsnog geen zin om nog meer zonnepanelen te plaatsen. Ik neem aan dat de wethouder hiervan ook op de hoogte is?

 13. jan

  De thuisbatterij kan niet uit. Je kan niet meer dan 20kwh opslaan en dan heb je al een grote. Daar kan je in de zomer misschien wat mee maar in de winter niet. In de winter heb je de stroom het meeste nodig als je een warmtepomp hebt bv

 14. De count

  Thuisbatterij is inefficient en kansloos. Je moet je hele zomer overproductie opslaan om de winter door te komen. De doorsnee batterij is net genoeg voor een paar dagen en overbodig in de zomer als ie opgeladen wordt

 15. Koel Hoofd

  @Pee
  Die thuisbatterijen zijn in de toekomst wel interessant, als ze stuk beter zijn geworden.
  Nu zijn ze nog peperduur en niet efficient genoeg omdat ze net genoeg kWh kunnen opslaan voor een klein en zuinig (NB!) huishouden.
  m.a.w. op een zomerdag leveren je dakcellen meer op dan je batterijtje kan opslaan, de enige die daar baat bij heeft is Eneco want Stedin draait voor de netcongestie op.

  @Jacco
  Verdiep je eens in de geldstromen van die energietransitie, dat verklaart alles.

 16. Nico

  Zonnepanelen, goed voor millieu en uw beurs. Wat u te veel heeft levert u terug tegen mooie prijs. Dat war einmal. eerst werd wat je kreeg stuk minder en nu moet je vaak al betalen als je stroom terug geeft. Als een ieder straks voorzien van panelen dan gaan we pas echt betalen ben ik bang. Zoiets afschrijving bank eerst wekelijks gratis (service), toen maandelijjks nu betalen als je wil hebben omdat je geen pc hebt. Dat was ook zo met bankpasje, eerst gratis en toen een ieder had betalen voor pasje. Eerst vlot laden van auto bij laadpaal nu stukken minder snel. En zo zal het ook weer gaan bij de panelen als bijna iederen ze heeft dus ik wacht nog wel even.

 17. Jeroen

  Wat wil je. Als terugleveren geld gaat kosten heb ik er toch niks aan? Het moment dat ik juist stroom wil gebruiken (meestal ‘s avonds) leveren die dingen weinig op. Dure investering waarbij de terugverdientijd op z’n minst onduidelijk is.

  Ik wacht fijn even.

 18. Stadsie

  Vroeger hadden we een gat in de grond. Daar kwam gratis gas uit. Nu moet het huis van het gas en een paneel op het dak. Dat paneel is gewoon een nieuw gat in de grond.

 19. Peter

  @Redactie: Wat is dit voor collectivistische titel?

 20. Malle Aggie, kleine profeet

  Wij gebruiken heel weinig stroom, hebben bijv. geen wasdroger en wassen eens per 3 of 4 weken wit en idem kleur. Wij houden de hele winter een warmetruiendag, dan zijn zonnepanelen echt niet rendabel, zeker gelet op wat de andere reageerders zeggen.

 21. Herman

  Wat een vervelende tendentieuze kop. Alsof je mee moet doen en slecht bent wanneer je dat niet kan of wilt.

 22. M.

  Het blijkt dat een relatief beperkte welgestelde groep profiteert van de salderingsregeling, terwijl alle anderen, inclusief de mensen met de kleinste beurs, daaraan meebetalen. Ook daarvoor moet een goede oplossing komen.

 23. Harm Hoeksema

  Mensen in Utrecht hebben slechte ervaringen met zonnepanelen als ze er maar twee plaatsen zoals op de foto links.
  Altijd minimaal 8 zonnepanelen plaatsen!

 24. fam Ho

  Het zou echt prettig zijn als ‘De Gemeente’ wat deskundiger handelt. Dit idee is toch gewoon inmiddels vreemd nu HET punt is dat het net vol zit? Ook subsidies/uitgaven moeten toch echt doordachter? Zouden alle wethouders, raadsleden, ambtenaren en raadsleden hier nou prive ook niet raar van staan te kijken? Echt graag goed omgaan met de stad.

 25. Nina

  Geen zonnepanelen, maar wel 100% duurzame energie van Eneco en dus wat elektriciteit betreft hier al 0 op de meter.

  Gewoon wat meer geld betalen voor energie omwille van het klimaat. Een hogere prijs levert ook eerder een prikkel op om te willen besparen op verbruik.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).