Steeds minder problematische jeugdgroepen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Steeds minder problematische jeugdgroepen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Steeds minder problematische jeugdgroepen in Utrecht

Steeds minder problematische jeugdgroepen in Utrecht
Afgelopen jaar is er opnieuw sprake van een daling in het aantal problematische jeugdgroepen in Utrecht. Ook zitten er steeds minder jongeren in die groepen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Afgelopen jaar is er opnieuw sprake van een daling in het aantal problematische jeugdgroepen in Utrecht. Ook zitten er steeds minder jongeren in die groepen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Sinds 2012 heeft de gemeente de aanpak van jeugdgroepen aangescherpt en geïntensiveerd. Voor alle groepen wordt een speciaal plan van aanpak gemaakt, waarin specifiek wordt gekeken naar het individu, maar ook naar de groep als geheel. Bij die aanpak worden ook ouders en bewoners actief betrokken.

Om de problematische jeugdgroepen in kaart te brengen, verdeeld de gemeente de groepen onder in drie verschillende categorieën: hinderlijke groepen, overlastgevende groepen en criminele groepen.

Dalende trend

De gemeente zegt dit jaar weer een dalende trend te zien. Van het aantal groepen in mei 2015 zijn vier groepen nieuw, de overige groepen waren in 2014 ook al aanwezig. Ook worden de jeugdgroepen steeds kleiner. Vorig jaar waren er gemiddeld nog 14,2 leden per groep, dit jaar zijn er nog gemiddeld 9,8 leden per groep.

In mei 2015 telde de gemeente Utrecht 12 problematische jeugdgroepen in de stad, waarvan 3 hinderlijk, 4 overlastgevende en 5 criminele groepen. In mei 2014 werden er nog 14 jeugdgroepen geteld. Toen zaten er in totaal 199 jongeren in die groepen, dit jaar nog 118.

Sinds 2011 is er een grote daling te zien in het aantal jongeren dat behoort tot een problematische jeugdgroep. In 2011 waren het nog 739 jongeren, in 2015 is dat aantal teruggebracht tot 118.

jeugdgroepen

10 Reacties

Reageren
 1. Bas

  Allemaal dankzij de harde hand van de PVV! Geert, mijn stem heb je. Niet.

 2. [email protected]

  Zijn dit werkelijke cijfers, of zijn dit uit de duim gezogen cijfers zoals gebruikelijk in Utrecht.

 3. Boy

  those numbers don’t add up.

 4. Girl

  @Boy

  If you spoke Dutch, you would know that the upper 3 lines are amounts of groups, which in fact do add up to line 4 (Totaal).

  The bottom line is the amount of young people in the above mentioned groups, which isn’t supposed to add up.

  Why are you on a Dutch news web site anyway?

 5. Luuk Upuuk

  Is dit goed nieuws of niet?? Woorden als : “minder” “daling” hebben een nogal negatieve lading en dat klinkt in dit stukje erg door. Een stijgende trend van minder probleemgroepen is een wat positievere benadering!

 6. Prof. Zonnebloem

  Luuk, heb je geblowd ofzo? Tuurlijk is dit positief nieuws… “Daling” en “minder” hebben een negatieve lading!?

 7. Luuk Upuuk

  @ Prof. Zonnebloem , toen ik dit schreef nog niet, maar nu wel……. 😉

 8. [email protected]

  Aha die propaganda machine van het stadskantoor/afdeling veiligheid draait weer op volle toeren.
  Wie zegt dat dit echt zo is, is dit weer een positief rekensommetje zoals ze dat ook met de milieu metingen doen.
  Ik merk er nog niets van op straat.

 9. Dienmeibos

  Wat voor begeleiding krijgen die gasten dan? En hoe kun je een probleemgroep beginnen zodat je ook recht hebt op begeleiding?

 10. @Dienmeibos

  Er staat dat je recht hebt op ‘aanpak’, niet op begeleiding.

  Trommel al je vrienden en vriendinnen op en ga in Wittevrouwen autoruiten intikken en naar voorbijgangers spugen, dan ben je een eind op weg denk ik.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).