Steeds vaker mondkapjesplicht of -advies in Utrechtse gebouwen Steeds vaker mondkapjesplicht of -advies in Utrechtse gebouwen

Steeds vaker mondkapjesplicht of -advies in Utrechtse gebouwen

Steeds vaker mondkapjesplicht of -advies in Utrechtse gebouwen
Standbeeld Herman Berkien bij het Ledig Erf was ook voorzien van mondkapje
Het kabinet komt vrijdagmiddag met een precies advies over het gebruik van mondkapjes in ‘publieke binnenruimtes’. Dan moet ook duidelijk worden wat precies de definitie wordt van publieke binnenruimtes. Ondertussen is er al steeds vaker een mondkapjesplicht, of advies, te vinden bij Utrechtse gebouwen.

Het kabinet komt vrijdagmiddag met een precies advies over het gebruik van mondkapjes in ‘publieke binnenruimtes’. Dan moet ook duidelijk worden wat precies de definitie wordt van publieke binnenruimtes. Ondertussen is er al steeds vaker een mondkapjesplicht, of advies, te vinden bij Utrechtse gebouwen.

Stadsschouwburg, Centraal Museum, gemeentelijke gebouwen, TivoliVredenburg, Albert Heijn, Hema en tal van andere winkels; op steeds meer plekken wordt een mondkapje geadviseerd. Ze laten de keuze aan bezoekers en medewerkers of ze een mondkapje willen dragen. Het Centraal Museum en Bijenkorf gaan een stapje verder en verplichten bezoekers een mondmasker te dragen. Winkelcentrum Hoog Catharijne heeft laten weten de lijn van het kabinet te volgen en wacht het definitieve advies af.

Tekst gaat verder onder Tweet

Vooruitlopend op het officiële advies is de Rijksoverheid wel al met een lijst gekomen waar ze het gebruik van mondkapjes aanmoedigen: winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, kappers en benzinestations. Ook in de horeca zoals restaurants, cafés, theaters en concertzalen wordt het gebruik geadviseerd, maar mensen kunnen de mondkapjes wel afdoen als ze zitten. Rond 18.00 uur komt de kabinet met de volledige maatregel.

17 Reacties

Reageren
 1. Adriaan

  Symboolpolitiek.
  Wettelijke status lijkt er nauwelijks, dus lastig.
  Aerosol fiets volledig door niet medisch masker.
  Grote zware druppels vallen toch vrijwel meteen op de grond.
  Blijft in iemands gezicht ‘spetteren met consumptie praten’ over als praktisch nut. Maar ja, dan adem je het nog niet in…… Overdracht vindt in luchtwegen plaats.
  Praktische tip: stof massaal met nagelbijten, in je neus peuteren etc. Oftewel gezicht niet meer aanraken. vast geen 100% score, maar helpt vast meer dan een niet medisch masker..
  En wat is er op tegen je ademhaling te reguleren? Dus niet ademen of uitademen als je langs iemand loopt ipv dan net inademen? Ik doe dat oa.

  Dit lijkt allemaal gedaan om te verbloemen dat de overheid achter de voordeur niks te zeggen heeft. Het lijkt immers wel aantoonbaar dat besmettingen buiten niet meer dan een handjevol zijn geweest en dus eigenlijk alles binnen.
  Waar het om draait is de Ct, oftewel de combinatie van Concentratie en tijd, dat je een besmettelijk aerosol inademt. En die Ct is in een geventileerde ruimte waar je je langs mensen doorheen beweegt vast te klein om gevaarlijk te zijn. Een avond op een verjaardag naast iemand zitten is een heeel ander verhaal, potentieel riskant.

 2. Hans

  @ Adriaan

  ‘ En wat is er op tegen je ademhaling te reguleren? Dus niet ademen of uitademen als je langs iemand loopt ipv dan net inademen? Ik doe dat oa.’
  Goed standpunt Adriaan. Bewijst dat je bewust omgaat met de risico’s. Maar waarom zou een neus-mondmasker daar niet iets, ook al is het wellicht weinig – aan toe kunnen voegen? In elk geval voorkomt het dat zich al teveel ‘consumptie’ verspreidt om iemand heen, kleine wolkjes waar we allemaal mee te maken hebben, van de zijde van de producent als ook aan die van de ‘consument’.
  Ik draag sinds kort het mondmaskertje in de supermarkt. Ik meen te merken dat mensen een beetje met een boogje om me heen gaan. Mooi bijkomend effect! Alle beetjes helpen. En vlak het effect van bewustzijn op gedrag niet uit. Het moet een nationale sport worden om de R factor van corona ver onder de 1 te krijgen. Ja, laten we er een sport van maken!

 3. Adriaan

  Ha Hans,

  Ieder maakt zijn eigen afwegingen. Ik ga die dingen niet meer dragen, ontloop de medemens liever.
  Aan uitstootbeperking van de fijne consumptie doet het masker niks en grove druppels vallen zonder maskers op de grond, maar dat schreef ik al.
  Maar als mensen zich er goed bij voelen, prima.

  A.

 4. Hadjememaar

  Tja, als je thuis blijft hoef je geen masker op.

 5. Scherpschutter

  @Adriaan

  “Waar het om draait is de Ct, oftewel de combinatie van Concentratie en tijd, dat je een besmettelijk aerosol inademt.”

  Zeer juist en bijzonder verheugend om hier eens een bericht te mogen lezen van een geinformeerd rationeel persoon dat op de hoogte is van de laatste wetenschappelijke stand van zaken aangaande dit virus.

  Ga zo door, goede man!

 6. Adriaan

  Jaap van Dissel zei het vandaag nog eens in een interview met de NOS: nauwelijks effect & een politiek besluit….

 7. Scherpschutter

  Interesting….

  https://nos.nl/artikel/2350709-van-dissel-blijft-erbij-gewone-mondkapjes-hebben-weinig-effect.html

  “Mondkapjes een politieke keuze”, aldus van Dissel.

  Daar komen de lang voorspelde aerosolenscheuren. Van Dissel gooit het kabinet onder de bus nadat hij door heeft gekregen dat hij zelf onder de bus is gegooid. Van Dissel heeft niet lang meer….

 8. Ab

  Probleem met mondkapjes is dat Nederlanders in het algemeen viezeriken zijn (*)
  Slechte combinatie met zuinigheid waardoor een mondkapje een paar dagen mee moet gaan en een vochtige lap in jaszak wordt.
  Soortgelijk probleem met de zwarte handschoenen. Meerdere keren gezien dat medewerker met dezelfde handschoenen broodjes maakt, de kassa en klant bedient, schoonmaakt en de voorraad bijvult. Nog nooit iemand handschoenen of mondkapje zien verversen.
  Mondkapjes kunnen hun nut hebben en goed als iemand er voor kiest te gebruiken maar een algemene plicht lijkt me averechts werken

  (*) onderzoek gaf aan dat na toiletbezoek slechts 50% handen wast, slechtste score van Europa.

 9. Peet

  Ik draag mondkapje in winkels en in drukke gebieden
  Was mijn handen,,regelmatig
  2 meter afstand
  Gezond verstand,

 10. HArry

  @Peet Jouw gezonde verstand leidt er wel toe dat je jezelf niet meer blootstelt aan andere virussen en bacteriën waardoor je weerstand tegen het Corona en andere schadelijke virussen afneemt.

  Je weerstand is als een spier die regelmatig moet worden getraind om op kracht te blijven.

  Je gezonde angstige verstand maakt je dus tegelijk vatbaarder voor het Corona.

  De Zweedse aanpak was dus zo gek nog niet. Maar dat is Zweeds verstand.

 11. JanV

  @HArry,

  De Zweedse aanpak gaat net zo goed over afstand houden en drukte mijden.

 12. Scherpschutter

  @JanV 12:53

  In tegendeel. In Zweden gaat het om het beschermen van een handjevol kwetsbaren en de rest mag (zo goed als) lekker vooral blijven doen en laten waar men zin heeft. Dit zijn de actuele directieven en regels in Zweden:

  1) 70-plussers wordt aangeraden het contact met andere mensen zo veel mogelijk te beperken.
  2) Ook andere potentieel kwetsbare groepen worden aangeraden thuis te blijven.
  3) Ga niet naar feestjes en andere sociale evenementen.
  4) Vermijd reizen in de spits.
  5) Bijeenkomsten van maximaal 50 personen zijn toegestaan.
  6) Verzorg- en verpleegtehuizen mogen geen bezoek ontvangen.

  En het resultaat mag er vooralsnog natuurlijk wezen! Alleen de allerzwakste en meest slechte leiders bouwen collectieve gevangenissen voor de hele bevolking waar een handjevol kwetsbaren goed beschermen (en tegelijk ook vrij laten!) al afdoende is. Sterker leiders leggen de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk bij het individu.

 13. Erwin

  Voor het eerst denk ik dat Scherpschutter een keer gelijk heeft: de dagen van Van Dissel zijn geteld.
  Voor de goede orde: de epistels van SS bevatten verder naar mijn mening een hoop onzin.

 14. Michael C.

  Mooi al die paniek, in de Printerette op de Voorstraat een half uur geleden sta ik te printen en wil daarna afrekenen. Een vrouw die net binnenkomt tegen mij: “maximaal 5 personen in de winkel”. Ik: “dat is even zélf opletten en zélf tellen als je de winkel binnenstapt”. Het worden mooie weken!

 15. JanV

  @scherpschutter: Je doet net of je iets anders zegt, maar naast de door jou genoemde punten gelden ook in Zweden basisregels omtrent het coronavirus. Lees zelf hier na in het Engels: https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/protect-yourself-and-others-from-spread-of-infection/

  In t kort:
  – houd afstand binnen en buiten
  – blijf thuis bij ziekte/symptomen
  – was je handen regelmatig
  – vermijd drukke plekken

  Heel vergelijkbaar met de regels in Nederland.

 16. Scherpschutter

  @JanV

  Jan, je weet toch wel wat het verschil is tussen vrijblijvend advies en een regel, neem ik aan? In Zweden bepaal je helemaal zelf of je aan die flauwekul meedoet of niet.

 17. Esrin W.

  @ Michael C: dus eigenlijk zeg je “wat een stomme doos”.
  Mooi verwoord wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).