Steen reageert: “Aantijging ‘homohater’ is smaad” | De Utrechtse Internet Courant Steen reageert: “Aantijging ‘homohater’ is smaad” | De Utrechtse Internet Courant

Steen reageert: “Aantijging ‘homohater’ is smaad”

Steen reageert: “Aantijging ‘homohater’ is smaad”
Steen tijdens het optreden gisteren in Park Transwijk. Foto: Marco Hanenburg
Steen laat nu weten zich niet te herkennen in de aantijging en zegt dat de media zijn tweets flink verdraaid hebben. Eén van de tweets zegt dat Steen ‘voor gay rappers een concentratie kamp gaat bouwen’. “Dit is inderdaad een omstreden uitspraak die veel te ver gaat, absurd en controversieel is. Maar dat is wat de artiest Steen doet; over de top gaan, grenzen opzoeken en controversiële, absurde uitspraken doen. Als je dan een homohater bent zou dat betekenen dat artiesten, cabaretiers en kunstenaars die in de omgeving van artistieke vrijheid omstreden uitspraken maken of hebben gemaakt over verschillende geaardheden van nu af aan bestempeld worden als racisten en homohaters. Ik ben geen racist of homohater.”

De Utrechtse rapper Steen was eind vorige week ineens nationaal nieuws nadat hij werd weggezet als homohater in de pers. Aanleiding hiervoor was een opinieartikel op JOOP.nl, waarin werd gerefereerd aan uitspraken van de rapper. Zo scheldt hij soms met de term ‘KK gay’ op de sociale media. De auteur, David Eerdmans, vindt dat het Bevrijdingsfestival geen podium had moeten bieden voor dergelijke ‘homohaters’.

 

Gekoppelde berichten

Steen laat nu weten zich niet te herkennen in de aantijging en zegt dat de media zijn tweets flink verdraaid hebben. Eén van de tweets zegt dat Steen ‘voor gay rappers een concentratie kamp gaat bouwen’. “Dit is inderdaad een omstreden uitspraak die veel te ver gaat, absurd en controversieel is. Maar dat is wat de artiest Steen doet; over de top gaan, grenzen opzoeken en controversiële, absurde uitspraken doen. Als je dan een homohater bent zou dat betekenen dat artiesten, cabaretiers en kunstenaars die in de omgeving van artistieke vrijheid omstreden uitspraken maken of hebben gemaakt over verschillende geaardheden van nu af aan bestempeld worden als racisten en homohaters. Ik ben geen racist of homohater.”

Smaad

Steen ziet de aantijgingen van Eerdmans die de zaak aan het rollen brachten als smaad. “Steen zal altijd wause dingen blijven zeggen maar ik heb hier mee laten zien dat er naast de knettergekke artiest “Steen” ook een mens zit zoals iedereen. Ondanks de meer dan verdubbelde omzet op de webshop sinds het homohaat artikel van David Eerdmans zie ik zijn aantijgingen als smaad.”

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. hans

  Laten we deze man geen extra zendtijd meer geven.
  Was niets, is niets en het zal ook niets iets worden

 2. Michiel B

  Iemand doet uitingen waaruit blijkt dat hij vind dat mensen met een andere sexuele geaardheid in concentratiekampen geplaatst moeten worden (waar – zoals we weten – mensen de meest vreselijke dingen zijn aangedaan en waar de dode lichamen zich dagelijks opstapelden). Vervolgens zegt iemand anders: als je dat zegt, dan haat je kennelijk die mensen die je in dat kamp wil hebben, gelet op het feit dat het in feite een soort doodsverwensing is. Dat zijn de feiten. Smaad? Hier is toch zeker geen sprake van een onterechte beschuldiging?

  Dat die Steen nu dit als antwoord geeft, geeft aan dat zijn intellectuele capaciteiten duidelijk niet onderdeel zijn van het imago. Zijn uitspraken gaan namelijk wel wat verder dan enkel “absurde” en “controversiële” uitspraken doen. En dan die generalisatie erbij: “Iedereen die wat over homo’s zegt is dan een homo-hater!”. Man man man, dan heb je het niet begrepen. Weinig verrassend, voor iemand die zich beroept op de vrijheid van meningsuiting, maar niet beseft dat artikel 7 toch lager staat dan artikelen 1 en 6.

  Vrijheid van meningsuiting eindigt op het moment dat je aanzet tot haat. Wat mij betreft doet het COC gewoon aangifte tegen dit figuur (zie artikel 137c, 137d en 137e van het Wetboek van Strafrecht) en laat het OM hem maar vervolgen. Kan de overheid ook eens laten zien dat ze opkomen van de rechten van minderheden…

 3. Erwin

  De reactie van Steen lezend kan ik niet anders dan concluderen dat hij compleet gestoord is.

 4. Niels Bokhove

  Het is weer hetzelfde liedje. Zodra iemand van belediging wordt beschuldigd, vliegt hij/zij naar de vluchtheuvel: “Kunstenaars mogen dat doen. En er is vrijheid van meningsuiting.” Het is ronduit een uiting van lafheid.
  Ten eerste: is Steen een artiest, een kunstenaar? Ik betwijfel dat.
  Maar veel belangrijker is dat vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting steeds worden verwisseld. Vrijheid van denken is inderdaad absoluut en onbegrensd, vrijheid van meningsuiting is dat niet. Je kunt niet alles zeggen wat je denkt, dat is een wijdverbreid heersende misvatting. Je hebt simpelweg rekening te houden met je medemensen, omdat we allemaal in een sociale omgeving leven en in allerlei opzichten ook afhankelijk zijn van die omgeving. Ook Hans Teeuwen en andere cabaretiers krijgen kritiek wat dat betreft: je kunt Erdogan ook op andere manieren stevig bekritiseren dan door hem idiote scheldwoorden naar zijn hoofd te slingeren. Hou zelf altijd je fatsoen, zou ik zeggen, dan kunnen ze je daarop niet meer terugpakken.
  Nederlanders hebben in het buitenland al jaren de twijfelachtige reputatie van vergaande lompheid. Het wordt alleen maar erger. Decadentie heerste er allang en neemt nu alleen maar toe.

 5. EA

  Ok, je (be)noemt je zelf (tot) artiest en eigent je dan automatisch het recht toe alles te mogen zeggen onder de noemer “artistieke vrijheid”………………… Bedenkelijk……………..

  Helemaal bizar als je denkt dat je zelf alles mag zeggen, maar vervolgens de mening van een ander niet respecteert………..Tenenkrommend!

 6. Claudia

  Kansloos figuur…snap de organisatie ook niet, je nodigt zo’n gast bij voorbaat toch niet uit als je weet dat ie zulke aantijgingen op zn naam heeft staan?

 7. Rietje

  Wat een jankerd.
  Grote bek hebben en dan verbaasd zijn dat niet iedereen staat te juichen.
  Je zult jezelf maar oh zo interessant vinden.

 8. Spees

  Ik vind de reacties van mensen erg voorspelbaar en erg kort door de bocht. Allereerst is Steen gewoon een artiest en inderdaad een kunstenaar. Hij was ooit toegelaten tot de Rietveld, maar is halverwege begonnen met zijn rapcarrière. Laten we daar niet over discussiëren, ook al is zijn muziek niet mijn smaak. Ongetwijfeld heeft Steen een dubbel agenda, want het kan ook marketing zijn of achteraf gepraat over je bedoelingen. Maar hij heeft wel een punt.

  Eerst het homo haten: in vrijwel iedere mannelijke tak van sport of cultuur is er sprake van homofobie. Voetbal, basketbal, vechtsporten, hiphop, rock, etc etc. Het is geen binnenhuisarchitectuur, maar het terrein van mannelijke mannen die graag een duidelijk wereldbeeld hebben over hoe een man zich hoort te gedragen. Een homo wijkt daarvan af, is daarom bedreigend voor de mannelijke mannen en daarom schakelt hij over op uitsluiting en terug aanvallen. Voorbeelden zijn er zat, boze blanke rapper Eminem ging Steen voor. Niet alleen gays moeten het ontgelden, ook vrouwen die zich niet onderdanig genoeg gedragen. Dr Dre sloeg erop los, Eminem staat er bekend om, ga maar door. Bizar dat die COC gay over dit gangbaar wangedrag gaat janken en geen enkele oplossing biedt behalve uitsluiting. Terwijl dat juist averechts gaat werken, want kunnen gays dan voortaan niet meer naar dikke hiphopfeesten? Moet je verplicht naar Abba luisteren? WTF zeg…

  Dan het schelden met kanker. Ik vind ik het een zeer slechte ontwikkeling dat schelden met kanker een dusdanig zwaar taboe is geworden dat er boycots worden opgezet. Alsof je daar kanker de wereld uit mee helpt. Dat was met TBC hetzelfde geval een tijd terug, toen lag schelden met ‘tering’ en ‘tyfus’ zeer gevoelig. Nu niet, want er sterft bijna niemand meer aan. Toch raar dat alleen in de Nederlandse cultuur wordt gescholden met ziektes, terwijl in de rest van de wereld dat niet gebeurt.
  Iedereen vindt kanker verschrikkelijk en koppelt dat aan onmacht en verdriet. Daarom mag je er niet zachtzinnig mee omgaan. En dat is dan precies datgene wat straatschoffies vervolgens doen: veel schelden met kanker. Met een slecht accentje, want ABN praten is ook niet cool. Ze willen zich eenmaal onderscheiden als aparte groep met een hoge sociale status. Daarom drinken ze allemaal een energydrink, dragen ze dezelfde capuchonkleding en bontkragen en zijn dure auto’s uit Duitsland het hoogst haalbare. Precies hetzelfde gedrag als peperdure koffie drinken, peperdure ‘natuurlijke’ voeding eten, baarden en rommelige knotjes, idioot veel geld neerleggen voor een bak- of racefiets, ga maar door. Er zitten nauwelijks rationele redenen achter, behalve dat je bij een groep wilt horen en je daarom aanpast aan groepsgedrag.
  Mensen uitsluiten omdat ze schelden met kanker, dat is nu precies de reden waarom dit soort ‘gangsters’ schelden met kanker. Ze willen niet bij brave DUIC lezers horen! Met uitsluiten bereik je daarom geen klap. Overigens beseft Steen zich zeer goed dat kanker gevoelig ligt. Na een incident bij BNN heeft hij voor iedere keer dat hij kanker zegt 10 euro overgemaakt aan het KWF. In tegenstelling tot erover zwijgen of anderen de mond te snoeren, is dit wel een effectieve manier om kanker te bestrijden.

  Conclusie: Steen kaart wel dit soort taboe’s aan door er een karikatuur van te maken. Althans, dat is zijn verdediging. Kunst kan inderdaad dit soort maatschappelijke kwesties aankaarten. Of dat Steen zijn bedoeling was weet ik niet, maar zijn optreden zet het wel weer op de kaart.

 9. Joda

  Spees, ik hoor je!

 10. Rietje

  @spees
  Gast.
  Waar heb je het over ?!

 11. Michiel B

  @Spees, Ik zie dat uw reactie afwijkt van de norm, dus… laten we u maar in een concentratiekamp zetten! Nee, ik bedoel dat niet serieus. Dit is toch geen acceptabele uitspraak tegenover u? Of wel? Uw argumentatie van “maar iedereen doet het ook bij andere groeperingen!” overtuigt niet. Omdat ze in het midden-oosten homo’s en verkrachte vrouwen stenigen hoeven wij dat toch niet normaal te vinden? Dat sommige groeperingen homo-haat “normaal” vinden is ook geen reden om dan maar homo-haat goed te keuren en niet te verwerpen. Dat ze “er niet bij willen horen” is ook geen reden om dan maar homo’s in elkaar slaan goed te keuren omdat dat “lekker rebels” is tegen de rechtsorde. Beetje “civil disobience” kan heus wel, maar daar zijn zeker grenzen en bovendien kan de gevestigde orde daar in overeenstemming met de wet tegen optreden. Krakers in de jaren 60/70, die een goed punt hadden destijds en helemaal niet zulke ernstige dingen deden, werden ook gewoon tot bloedens toe neergeknuppeld door de ME. Dan moet je wel overtuigd zijn van je zaak.

  Niemand zegt trouwens dat men moet zwijgen over de “aangekaarte” issues. Allerminst. Het is mij volstrekt onduidelijk waar u dat vandaan haalt, want zeker over de ziekte kanker is de maatschappelijke discussie steeds verdergaand en de homo-acceptatie is – mede door de steeds liberale houding van de VS – nog altijd een onderwerp van discussie.

  En ja, kunst (en wellicht een karikatuur) is zeker een goede manier om dingen onder de aandacht te brengen. Deze kwesties zijn echter geen taboe (als een recht in de grondwet staat is het niet echt nog taboe te noemen, maar dat terzijde) en bovendien, een daadwerkelijke artistieke uiting van een dergelijke omvang gaat vergezeld van een zekere context danwel toelichting danwel uitleg of “iets”. Als ik schijt in een blik is dat geen kunst, tot het is voorzien van context (en dat is notabene in de overtuiging dat alles kunst kan zijn…). Rapper Steen roept maar wat en voert dan als argument aan de “vrijheid van meningsuiting”. Dat is als excuus letterlijk aanvoeren dat wat hij zegt in ieder geval niet illegaal is. Als dat je rechtvaardiging is, kom je wel van ver hoor. Of je dat nu ook als “kunst” moet bestempelen.

  Als ik vroeger op muziekles zat, mag ik dan ook haatzaaien? Moeten we Wilders bij voorbaat niet vervolgen, omdat hij wel eens een tekening heeft gemaakt op de kleuterschool of omdat hij nu een speech-artiest is? Hitler was ook een schilder, dus Mein Kampf is allemaal prima en joden-, homo- en invalidenhaat moet maar kunnen? De holocaust: dat was gewooneen statement over hoe de mensheid de waarde van het leven ziet. Moet kunnen, als je kunstenaar bent…

  Steen had nu kunnen uitleggen hoe het volgens hem echt zit. Dat doet hij niet. Hij zegt dat zijn uitspraken prima kunnen volgens onze maatschappelijke normen, want toegestaan onder de vrijheid van meningsuiting. Nou, daar zijn veel mensen het toch niet mee eens. Als Steen zo lekker rebels wil doen voor zijn imago, dan moet hij eens een jaartje in de gevangenis zitten. Lekker “stoer” als zo “gangsta” bent.

 12. Rietje

  @Spees.
  De wereld is idd erg verdeeld en kei en keihard.
  Hoe gaat melden dat je vindt dat gays naar de gaskamers moeten en tot vervelens toe het woord kanker herhalen daar iets aan bijdragen. En wat heeft kunst daarmee te maken ? Ja kunst is een fantastisch middel om te shockeren en taboes te doorbreken. En ja, ik begrijp ook heus wel dat dat soms beter gaat met straattaal en andere dingen op een comfortabel niveau. Maar leg me uit wat wat deze jongen doet toevoegt aan oplossingen. Of bevestigt hij vooral dat alles en iedereen k*t is.
  En als er dan mensen zijn die de discussie willen aangaan, gaat ie een portie zitten jammeren. Waarom ?! Doe dan je mond open. Vecht dan voor iedereen die niet meekomt in deze keiharde wereld. Desnoods met lelijke woorden en slechte muziek. Maar sta eens ergens voor. Schreeuwen kunnen we allemaal.

 13. Josie

  @spees ik hoor je ook!

  Kadaverrap heet dat… wat verwacht men dan… Ik heb familieleden aan kanker verloren en heb veel homovrienden… Maar Steen kan ik absoluut waarderen. Zodra je hem serieus gaat nemen hoor je alleen maar negatieve dingen. Daarbij doneert hij ruig aan het KWF.. dat kunnen de meeste hier niet zeggen denk..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).