Stem op het Utrechts Woord van het Jaar 2018; Uithof, Bollendak of hoogbouwfetisjist? | De Utrechtse Internet Courant Stem op het Utrechts Woord van het Jaar 2018; Uithof, Bollendak of hoogbouwfetisjist? | De Utrechtse Internet Courant

Stem op het Utrechts Woord van het Jaar 2018; Uithof, Bollendak of hoogbouwfetisjist?

Stem op het Utrechts Woord van het Jaar 2018; Uithof, Bollendak of hoogbouwfetisjist?
Wat is volgens jou het Utrechts Woord van het Jaar 2018? DUIC verzamelde de afgelopen dagen vele inzendingen en kwam tot een shortlist van 10 woorden. Lezers kunnen stemmen op een van de 10 opties.

Wat is volgens jou het Utrechts Woord van het Jaar 2018? DUIC verzamelde de afgelopen dagen vele inzendingen en kwam tot een shortlist van 10 woorden. Lezers kunnen stemmen op een van de 10 opties.

Al jaren kan er aan het eind van het jaar worden gestemd op Van Dale Woord van het Jaar. Dinsdag is bekend geworden dat het ‘blokkeerfries’ is geworden. Dit jaar organiseert DUIC ook een woord van het jaar-verkiezing, maar dan natuurlijk wel de Utrechtse variant.

Eerder dit jaar was er veel belangstelling voor het ultieme Utrechtse woord, met als – terechte – winnaar: jochie. Maar wat is het Utrechtse Woord van het Jaar 2018? Op vrijdag 28 december sluit de poll en wordt het Woord van het Jaar gekozen. Doe mee!

Wat is het Utrechts Woord van het Jaar 2018?

 • Bollendak (31%, 938 Votes)
 • De Uithof (29%, 900 Votes)
 • Uithoflijndebacle (13%, 383 Votes)
 • Hoogbouwfetisjisten (10%, 296 Votes)
 • Eau de Gracht (7%, 212 Votes)
 • Patatstraat (4%, 124 Votes)
 • Uppie (3%, 99 Votes)
 • Fame (2%, 69 Votes)
 • Plofkraakraadslid (1%, 19 Votes)
 • Dreuzelschoen (1%, 16 Votes)

Total Voters: 3,056

Loading ... Loading …

Bollendak – Nieuw in het Utrechts vocabulaire: het Bollendak. De overkapping op het Stationsplein in Utrecht met de ‘bollen’ heeft al snel een bijnaam te pakken.

De Uithof – Veel ophef dit jaar over de naamswijziging van De Uithof naar Utrecht Science Park. De naam zal niet helemaal verloren gaan, want er zal een straat, plein of gebouw worden vernoemd naar De Uithof.

Dreuzelschoen – Dit woord is afgelopen jaar opgekomen in het Utrechtse studentenleven. En wordt gebruikt om een saaie, degelijke (dames)schoen mee te omschrijven.

Eau de Gracht – Utrecht heeft eigen flessenwater. Het water komt niet, zoals de naam doet vermoeden uit de gracht, maar uit de kraan. ‘Utrecht heeft toch het lekkerste kraanwater van de wereld.’

Fame – De graffititag Fame was overal in de stad te vinden. Op honderden plekken komt de graffiti voor. De verantwoordelijke man is in afwachting van zijn rechtszaak. Fame staat overigens voor Fuck All My Enemies.

Hoogbouwfetisjisten – Leidsche Rijn krijgt het eerste Utrechtse gebouw hoger dan de Domtoren. Het zorgde voor veel discussie en de voorstanders van de hoogbouw werden al snel ‘hoogbouwfetisjisten’ genoemd.

Patatstraat – De bekende verbinding tussen station Utrecht Centraal en Hoog Catharijne werd gesloopt. In de volksmond was deze plek bekend als de ‘patatstraat’ met veel patatbakkers.

Plofkraakraadslid – Een voormalig kandidaat-raadslid van Stadsbelang Utrecht wordt verdacht van betrokkenheid bij acht plofkraken of pogingen daartoe. Hij werd bekend onder de naam: plofkraakraadslid.

Uithoflijndebacle – Al jarenlang een onderwerp van gesprek, maar dit jaar werd het echt een debacle. De aansturing van het project Uithoflijn vertoonde vanaf de start van het project belangrijke tekortkomingen.

Uppie – De vergeten hoogwerker op station Utrecht Centraal. Een hoogwerker bleef achter na werkzaamheden en kon het station niet meer verlaten. De NS besloot de hoogwerker te gaan gebruiken op het station en zocht een nieuwe naam: Uppie.

3 Reacties

Reageren
 1. Alweer

  Jochie..

 2. Bernhard

  Uithof natuurlijk.

 3. Tim

  Waarom wordt Uithof als woord gepresenteerd? Het is geen typisch verzonnen onofficieel bestaand woord dat wellicht een kenmerk of situatie in Utrecht aanduidt, maar gewoon een wijk-/gebiedsnaam dat altijd juridisch officieel is opgenomen(voordat het veranderde in USP althans), net als Wittevrouwen, Wijk C, Rivierenwijk, Hoograven, Lunetten enz.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).