Sterke stijging overlast: Lachgas wordt verboden in groot gedeelte van Utrecht Sterke stijging overlast: Lachgas wordt verboden in groot gedeelte van Utrecht

Sterke stijging overlast: Lachgas wordt verboden in groot gedeelte van Utrecht

Sterke stijging overlast: Lachgas wordt verboden in groot gedeelte van Utrecht
Lachgaspatronen en ballonnen
Het gebruik van lachgas op straat wordt in een groot gedeelte van Utrecht verboden. In de wijken Overvecht, Noordwest, West en Zuidwest zijn de gebruikers niet meer welkom. De gemeente gaat het verbod uitbreiden vanwege de sterk gestegen overlast.

Het gebruik van lachgas op straat wordt in een groot gedeelte van Utrecht verboden. In de wijken Overvecht, Noordwest, West en Zuidwest zijn de gebruikers niet meer welkom. De gemeente gaat het verbod uitbreiden vanwege de sterk gestegen overlast.

Het bezit en gebruik van lachgas was al op een paar plekken in de stad verboden. Dat wordt nu flink uitgebreid. Deze uitbreiding is allereerst een gevolg van een sterke toename van het aantal meldingen van overlast en vervuiling door lachgas(patronen).

Het aantal meldingen steeg van 289 meldingen in heel 2019 naar 692 meldingen in de eerste 10 maanden van 2020. Daarbij zijn verreweg de meeste meldingen, ruim 75 procent, afkomstig uit de wijken Overvecht, Noordwest, West en Zuidwest.

Er komen ook veel meldingen uit delen van die wijken waar het gebruik nu nog niet verboden is. Om een lappendeken van gebiedjes te voorkomen waar lachgas verboden is kiest de gemeente nu voor een verbod voor een groot gedeelte van de stad. Het verbod gaat in op 4 januari.

Lachgas in andere grote steden

Ook andere steden nemen maatregelen om het gebruik van lachgas tegen te gaan. In Amsterdam wordt gehandhaafd op de verkoop van lachgas op straat middels het ventverbod en de APV (handel in op drugs gelijkende waar).

Sinds dit jaar geldt in Rotterdam een verbod op het gebruik van lachgas indien dit gepaard gaat met overlast. Dit verbod richt zich tegen hinderlijk lachgasgebruik in het algemeen in de openbare ruimte. Den Haag is voornemens om een lachgasverbod mogelijk voor de hele gemeente Den Haag te laten gelden, omdat het gebruik van lachgas zich niet beperkt tot een specifiek gebied of gedeelte van de stad.

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Ben zeer benieuwd naar de uitkomst van de eerste rechtszaken.

 2. Bromsnor

  Van Bromsnor mag lachgas gebruik overal verboden worden.

 3. Mark

  top, alleen zul je er in de praktijk nauwelijks iets van merken. Ik woon in Transwijk bij het 24 Oktoberplein. Hier wordt ontzettend veel gedealt en lachgas gebruikt. De politie komt hier ‘s nachts amper en de gemeente doet niks aan het dealen onder het UWV gebouw. Buurtbewoners durven niks te doen uit angst voor de dealers. met anonieme meldingen wordt niks gedaan. Zolang de politie en gemeente amper wat doen veranderd er dus niks. Symboolpolitiek waar de burger niks aan heeft. Het enige wat je kunt doen is verhuizen.

 4. Fred

  Gewoon overal verbieden.
  Dat geeft duidelijkheid, en er is geen enkele reden te verzinnen om het in andere plaatsen wel toe te staan.
  Dan verplaats je het probleem alleen maar, daar zullen de bewoners van die buurten wel erg blij mee zijn.

 5. Tomas

  Hoezo alleen in bepaalde wijken verbieden? Waarom zou het wel toegestaan moeten zijn om in Leidsche Rijn lachgas te gebruiken?

 6. woutvr

  Wat een nonsens, @Mark. Gewoon blijven melden hoor. Dat is de enige manier volgens mij om ze aan het werk te zetten. Van mij mag het ook overal in de gemeente verboden worden. Het is tenslotte ongezond.

 7. W.

  Mooi, hopelijk een eerste stap om het gedonder en de rotzooi rond de Marnixbrug en de JM Muinck de Keizerbrug aan te pakken.

 8. D.

  Met een scooter of een auto zit je zo in een andere wijk. Het probleem zal zich gaan verplaatsen… verbied het dan meteen in de hele stad (land).

 9. Pee

  Maatregelen van lik me vestje .
  Je gebied het helemaal of je verbied het niet ,maar niet half half.

 10. Monique

  Ik denk dat de overheid veel beter de verkrijgbaarheid van het lachgas aan banden kan leggen. Dit gaat het probleem alleen verplaatsen naar andere gebieden in de stad. De handhaving gaat ook niet echt goed m.i.

 11. 030

  Vroeger, begin jaren 90, kocht ik af en toe lachgaspatronen bij de Blokker (fl. 7,95 voor 10). Leuke tijd, van wat ik me er nog van kan herinneren. Lachgaspatronen op straat flikkeren vind ik dan weer niet netjes.

 12. RABE

  Gewoon landelijk verbieden. Als het gedeeltelijk verboden wordt, gaan ze toch ergens anders heen. Ik snap het niet. Wat zijn we bij de gemeente toch laks met alles. Maar met een verbod kunnen ze bij de gemeente geen geld uitgeven dus geen prestige.

 13. W

  Waarom niet in de hele gemeente Utrecht verbieden?! Is ook gemakkelijker te handhaven, lijkt mij.
  Dit gemeentebestuur is nu weer een waterbed aan het maken!
  En wat dacht je van al die ballonresten?
  Met Koningsdag is de politiek zo kordaat met het verbieden van het oplaten van ballonnen. Die groep mensen houdt zich daaraan en de kinderen staan nu dan ook lief met vlaggetjes te zwaaien bij een aubade op 27 april. Maar de gasten die lachgas gebruiken hebben overal lak aan! Ook restanten van die ballonnetjes bij het gebruik van die lachgaspatronen liggen op straat. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden is het spreekwoord politici!

 14. 19Bentje48

  NU!! Landelijk verbod van verkoop, in bezit en gebruik. En dat hadden ze bovendien al jaren geleden moeten doen. Nu is lachgas helemaal vercommercialiseerd en zijn de belangentegenstelling zo groot dat het niet meer is terug te dringen en te handhaven. Onze overheid laat het gewoon gebeuren (en niet alleen dit) en komt op het moment van (een te late) aanpak met halve en onafgestemde maatregelen.

 15. Piet

  Verkoop van lachgas aan particulieren zou verboden moeten worden. Bij de bron aanpakken dus. Die patronen dienen geen enkel nuttig doel.

 16. Bernhard

  @Mark: Zelfde verhaal hier in Overvecht. Politie en handhaving zie je zelden. En als je een keer een klacht doen indient dan krijg je als reactie dat zij niets kunnen doen omdat er geen strafbare feiten gepleegd worden. Hangen, beetje dealen, overlast veroorzaken, elke avond een halve vuilnisbelt aan troep achterlaten… moet kunnen toch? Dit lachgasverbod is symboolpolitiek en levert helemaal niets op.

 17. Justin

  Hier in Leidsche Rijn is het opvallend dat ik tijdens het wandelen met de hond zie op hoeveel plekken er gebruikt wordt. Om er maar eens een paar te noemen:

  – WC Vleuterweide bij de school
  – Park Den Ham
  – Maximapark
  – School in Veldhuizen
  – Tegenover de Stits
  – WC Veldhof

  En dan kom ik niet eens in Parkwijk! En overal troep laten slingeren. Politie wil/kan niet handhaven, er zelf wat van zeggen resulteert in een grote bek en bedreigingen. En waar komt het halfbakken Utrechtse regime mee? Symbool politiek!

 18. woutvr

  @Bernard, tja, als je niet blijft melden houdt natuurlijk alles op. Maar volgens mij ook het gelijk om er iets over te zeggen…

 19. Anna

  Daar gaat ze zich niet aanhouden en alles verschuift naar nog meer plekken met overlast. De vechtdijk ligt vol net al kleine industrie in Zuilen. Beter om patronen uit de handel te halen en anders overal verbieden in heel Nl met als het gedoogd wordt naar de koffieshop. Dit is een flutmaatregel.

 20. MJPD

  Kunnen/willen we het niet handhaven? Laten we het dan maar verbieden. Verbieden, verbieden, alles moet maar verboden worden. En het (online) Nederlandse volk roept gedwee mee totdat hun eigen vrijheden nog verder worden ingeperkt dan nu al het geval is.

 21. Koel Hoofd

  Dankzij het neoliberalisme het lachgas intussenzodanig vercommercialiseerd dat het overlast en verslaafden geeft. De logica van het neoliberalisme is dan ook ver te zoeken.

  Sommige wijken wel en andere wijken niet = waterbed effect.
  Ook de logica hiervan is weer eens ver te zoeken.

  Als het om automobilisten pesten en plukken gaat is men er als de kippen bij (zijn zelfs speciale ‘opsporingsauto’s’ voor gemaakt). Maar wanneer het om sociale veiligheid gaat dan staat men helemaal achteraan. Waarom is dat?

 22. Wim

  MJPD, wat wil jij in hemelsnaam handhaven als er geen verbod is?

 23. HArry

  Wordt er nog minder gelachen. En er wordt de laatste tijd al zo weinig gelachen.

 24. UTRECHTSE JANTJE

  Hoe moeilijk kan het nou zijn om het overal te verbieden in Utrecht ! Maar ook …Waarom wordt het niet zo geproduceerd , dat het alleen gebruikt kan worden , dan waarvoor het in de handel is …Daar moet dus maar eens met de producenten over gepraat worden , en anders de licentie overwegen in te trekken van bedrijven die niet mee willen werken hieraan …

 25. Pee

  @MJPD

  Dit is een soort verbod wat de meesten van ons niet zal raken maar wel overlast kan inperken.

 26. 030

  @ UTRECHTSE JANTJE

  Het zou inderdaad geen gek idee zijn om een onschuldig maar ontzettend goor smakend goedje toe te voegen waar je ook nog eens ontzettend van uit je muil gaat stinken.

 27. Scherpschutter

  Kan de gemeente niet gewoon in 1x menselijk plezier als zodanig verbieden? Dat gaat een stuk sneller dan al die 100.000 kleine stapjes om iedere vorm van menselijke vreugde te verpesten en vrijheid af te nemen.

 28. cas

  Utrechtse Jantje, het wordt geproduceerd waarvoor het gebruikt dient te worden, ben je echt zo dom? Alleen gebruikt een kleine groep het nu op een andere manier. wat als iedereen ineens benzine gaat drinken, wordt je dan ook boos dat de producenten het verkeerd maken..??
  En een verbod… wat als je het gewoon voor goede zelfgemaakte slagroom wil gebruiken? Wat altijd beter is dan die troep uit een bus.

 29. UTRECHTSE JANTJE

  @cas … Jantje is beslist niet dom , en als ik van lekkere slagroom ergens op of in wil smullen …Heb ik daar beslist geen lachgas bij nodig ….Verder sluit ik mij bij het idee van @030 aan …. hahaha !

 30. cas

  @ Utrechtse jantje, misschien kan je er niks aan toevoegen door de productie doeleinden…. Lijkt me niet lekker als je roesje of mousse/schuim stinkt. En voor de auto-industrie kan het alleen moet je weer kijken of een toevoeging niet schadelijk is voor de motor.
  hahaha!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).