Sterrenkundig Instituut Utrecht weg uit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Sterrenkundig Instituut Utrecht weg uit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Sterrenkundig Instituut Utrecht weg uit Utrecht

Sterrenkundig Instituut Utrecht weg uit Utrecht

Het Sterrenkundig Instituut Utrecht (SIU) gaat samenwerken met de faculteiten Nijmegen, Leiden en Amsterdam en zal vanwege deze samenwerking verdwijnen uit Utrecht. Juni vorig jaar maakte de bètafaculteit van de Universiteit Utrecht (UU) haar plannen bekend voor herstructurering van onderzoek en onderwijs. Binnen deze plannen is er geen plaats meer voor het SIU. Dit betekent een abrupt einde voor een bijna 370-jarige traditie van sterrenkundig onderzoek en onderwijs in Utrecht.

De bekendmaking vorig jaar bracht veel beroering te weeg. Staf en studenten van het SIU gaven destijds te kennen diep geschokt en teleurgesteld te zijn en vonden de beslissing niet gebaseerd op argumenten betreffende kwaliteit en excellentie en daarom absurd en arbitrair. Kort na de bekendmaking heeft NOVA het voortouw genomen om in constructief overleg met de UU, alle stafmedewerkers met hun promovendi, postdocs en materiaal onder te brengen bij andere sterrenkundige instituten. Het merendeel van de vaste staf heeft daar inmiddels inderdaad een nieuwe aanstelling gekregen. NOVA is de toponderzoekschool waarbinnen de Nederlandse sterrenkundige instituten (Amsterdam, Groningen, Leiden, Nijmegen en, tot voor kort, Utrecht) samenwerken. Om voor de laatste keer stil te staan bij het opheffen van één van ’s werelds oudste sterrenkunde-instituten en bij de geschiedenis van dit vermaarde instituut, wordt van 2 tot 5 april in Noordwijkerhout een conferentie gehouden.

Het SIU heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de oprichting van een observatorium in Utrecht in 1642. Onder de leden bevinden zich beroemde wetenschappers als Pieter van Musschenbroek en Marcel Minnaert, die verantwoordelijk was voor de beroemde Utrechtse Atlas van het zonnespectrum. Oorspronkelijk vond het sterrenkundig onderzoek plaats in een instituut in het centrum van Utrecht, dat vanaf 1854 was gevestigd in de sterrenwacht de Sonnenborgh, dat gebouwd was op een bastion en een deel van de verdedigingsmuur rond het stadshart van Utrecht. Sinds 1987 is het Instituut gevestigd aan het Princetonplein op de campus van de Universiteit Utrecht, de Uithof. De rijke geschiedenis van het sterrenkundig onderzoek in Utrecht blijft voor het publiek te zien in de Sonnenborgh.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).