Sterrenwijk vreest voor vluchtelingenopvang Gansstraat | De Utrechtse Internet Courant Sterrenwijk vreest voor vluchtelingenopvang Gansstraat | De Utrechtse Internet Courant

Sterrenwijk vreest voor vluchtelingenopvang Gansstraat

Sterrenwijk vreest voor vluchtelingenopvang Gansstraat
Naast een groep bewoners van Overvecht lijkt ook een groot deel van Sterrenwijk niet te wachten op de komst van een vluchtelingenopvang in de buurt. In de wijk zijn veel spandoeken opgehangen met teksten als ‘Wilders, help ons’ en ‘AZC, weg ermee’.

Naast een groep bewoners van Overvecht lijkt ook een groot deel van Sterrenwijk niet te wachten op de komst van een vluchtelingenopvang in de buurt. In de wijk zijn veel spandoeken opgehangen met teksten als ‘Wilders, help ons’ en ‘AZC, weg ermee’.

Vanaf 2019 wordt het Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat het tweede definitieve Asielzoekerscentrum (AZC) van de stad. Hiermee hoopt de gemeente op de lange termijn genoeg vluchtelingen te kunnen opvangen. Bewoners laten nu weten het hier niet mee eens te zijn. De gemeente heeft anderhalve week geleden de bewoners geïnformeerd met een wijkbericht en gaat in het voorjaar, als er iets meer duidelijk is, bewonersavonden organiseren.

Raadsinformatieavond

Vanavond staat er een extra raadsinformatieavond op het programma om duidelijkheid te scheppen over de nieuwe manier van vluchtelingen opvangen in de stad. In het stadhuis krijgt de gemeenteraad de tijd om de wethouder te bevragen over de nieuwe situatie waarin twee definitieve AZC’s in de stad komen en twee tijdelijke opvanglocaties.

De avond zal bestaan uit twee delen. Tijdens het eerste deel krijgen aangemelde meepraters uit Utrecht het woord. Het tweede deel is een zogeheten technisch deel. De raadsleden stellen dan vragen aan de wethouder, onder andere over hoe het proces is verlopen, welke opties er nog meer waren, welke criteria gehanteerd zijn bij de locatiekeuze, wat de (contractuele) afspraken zijn met COA en de financiële consequenties.

Het debat is vanavond live te volgen.

IMG-20160118-WA0003
Een spandoek tegen het AZC in de Gansstraat. ‘Ons wijk’ is een bijnaam voor Sterrenwijk

46 Reacties

Reageren
 1. Mikel

  Haha. Ik denk dat juist door de komst van de asielzoekers het gemiddelde intelligentieniveau fors omhoog krikt. En het gemiddelde criminaliteitscijfer per bewoner fors omlaag.

 2. Rob

  Helemaal eens met Mikel. Men moest zich schamen. Het zijn verdorie vluchtelingen die huis en haard zijn verloren. Een beetje menselijkheid mag ook van de Sterrenwijk worden verwacht. En overigens God bewaar me voor Wilders

 3. [email protected]

  Ik begrijp überhaupt niet dat de Utrechtse politiek niet begrijpt dat er onder de inwoners van Utrecht veel angst heerst over asielzoekers, en dat is ook terecht gezien de gebeurtenissen in diverse Europese landen met asielzoekers en de misdragingen tegen in het bijzonder vrouwen.
  Maar de fietsende politieke elite houd daar absoluut geen rekening mee, en komt niet op voor deze inwoners van Utrecht die terecht bezorgd zijn en graag wegkijken van de realiteit.
  Ik hoop alleen dat vanavond iedereen zijn gezonde verstand gebruikt en zich niet laat verleiden tot fysiek geweld, want dan heeft de Democratie verloren en de fietsende politieke elite hun gelijk.

 4. Joris

  @[email protected] De democratie GAAT verloren als mensen een niet democratische partij aan gaan hangen, een partij die het door ons ALLEN gekozen parlement voor rotte vis uitmaakt.

 5. Peter

  @[email protected]

  Je hebt gelijk. Maar hoe rationaliseer je de angst voor de immigranten? Zelfs ons toch overwegend linksdragende nieuwsaanbod lukt het niet om positieve berichten de negatieve te laten overschaduwen.

  Ik snap heel goed dat Sterrenwijk zich zorgen maakt, het is echt om de hoek en niemand wil 500 mannen opgevoed in een achtergestelde cultuur in zijn achtertuin.

  Persoonlijk snap ik niet zo goed waarom de AZC’s midden in de stad moeten komen. Het is toch in principe een tijdelijke woonruimte tot de besloten is of de asielaanvrager mag blijven of niet. Laten we dat proces versnellen, dan hebben we een stuk minder plaatsen nodig en kan alles netjes in een spook gemeente in Groningen gebeuren.

  Als de zoeker dan is goedgekeurd kan hij met zijn verblijfsvergunning in de rij aansluiten met de rest van Nederland voor een woning.

  Kan het PBC gewoon iets moois worden.

 6. [email protected]

  @Joris 19 JANUARI 2016 OM 11:44;
  Joris,Wilders zal zeker niet de oplossing zijn, maar ook niet de huidige politieke elite die graag de zaken verbloemd.
  Maar noem jij nu eens een partij op die wel opkomt voor deze mensen die hersenloos zouden zijn volgens linkse reaguurders, alleen omdat men het niet eens is met het linkse knuffel gedachte goed, en het kom maar binnen gehalte.
  Wij als Europa moeten deze mensen helpen in het land van herkomst, hier ligt niet de oplossing van hun probleem, sterker nog deze toestroom is een ontwrichting voor de Europeanen en zal niet lang meer draagbaar zijn vrees ik.

 7. Tja

  Vroeger zaten er in het PBC pas echt mensen om bang van te worden; een enorme vooruitgang lijkt me dus.

  Daarnaast is het misselijkmakend om te zien dat mensen die uit een oorlogsgebied wegvluchten, waar mede door toedoen van het Westen een enorme puinhoop is ontstaan voor gelukszoeker worden uitgemaakt. Ik vind namelijk mensen die 8 uur per dag op hun luie reet zitten in de Sterrenwijk misschien ook wel van alles en nog wat, maar van mij mogen ze bestaan en daar wonen, ook al wonen ze bij mij om de hoek en zorgen met name bewoners uit de Sterrenwijk voor fietsendiefstallen bij mij in de buurt en voor enorme vuurwerkoverlast van september t/m 31 december. Maar zo kort door de bocht wil ik niet reageren. 😉 .

  Waar men beter de energie in kan steken, voorkomen dat ronselaars met fundamentalistische ideetjes, gewoon mensen met een Nederlands paspoort, de vluchtelingencentra langsgaan om zieltjes te winnen; zoals de NRC*next vanochtend belichtte, dit schijnt met name in Utrecht en omstreken te gebeuren namelijk. Vluchtelingen die moe en teleurgesteld zijn, zijn toch wat makkelijker te ronselen.

 8. HJ

  Ik snap niet dat Sterrenwijkers zich drukmaken om een AZC in Sterrenwijk.. De Gansstraat ligt officieel in Watervogelenbuurt.. Vandaar dat die straat de Gansstraat heet en niet Saturnusstraat of Orionstraat..

  Oke, het ligt dichtbij elkaar. Maar denk dat het in wezen niet heel anders wordt. TBS’ers worden Azielzoekers.

 9. Willem

  Er is wel begrip voor de situatie van de vluchtelingen. Maar 600 is wel vrij veel voor deze wijk. Families hebben de voorkeur boven jonge mannen. (Maar die zijn er nu eenmaal minder) De gemeente Utrecht heeft een slecht track record als het gaat om voorkomen en oplossen van problemen. Hebben we niet de ‘eer’ om gemeente te zijn met het hoogst aantal criminele jeugdbendes? Hooligans van FCU die worden beloond voor wangedrag. Veel bedelaars en zwervers in oosten van de stad; zonder oplossing. Los dat eerst op, en kom dan nog eens terug.

 10. Suus

  In de stad is niet goed, in een dorp is niet goed, waar dan wel? Ik woon dichter bij het PBC dan heel Sterrenwijk en ik vind het een prima locatie. Als ze bang zijn voor overlast dan snap ik dat niet, want hun eigen kinderen verzorgen nu al voldoende overlast (scheldpartijen, bekogelen met vuurwerk, enz.). Gun een ander ook eens wat en wees blij dat we het hier zo goed hebben dat andere mensen hier hun toevlucht zoeken. Als hier oorlog was zouden de meeste Nederlanders ook geen genoegen nemen met het eerste land waar ze terecht komen, maar doorgaan tot ze een plek vinden waar het leven prettig is.

 11. Gerry Jöris

  Vreselijk die reacties uit de buurt. IZijn de mensen écht zo dom dat zij denken dat hun heil van die geblondeerde karnavalspruik zal komen. Zij zouden nog wel eens van een hele koude kermis thuis kunnen komen.
  Ik hoop dat er voldoende weldenkende mensen in Utrecht wonen die de centra een faire kans zullen willen geven.
  Van een oude collega leerde ik: Want de mens die lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.

 12. Lex

  We moeten Angst niet verwarren met Boosheid.

  Volksvertegenwoordigers die niet het volk vertegenwoordigen. Dat vind ik ondemocratisch. En dat maakt me Boos.

  Dat niet gekozen Burgemeesters beslissingen nemen zonder aan de eigen bevolking te denken vind ik ondemocratisch.

  Overigens opvallend dat we tot op heden nog geen wanklank horen uit Oog in Al. ( 150+250 erbij )
  De ‘ vluchtelingen’ zullen zich gaan vervelen en gaan rondhangen in de wijk en Park Oog in Al.
  Ik vermoed dat de bewoners in Oog en Al lijntjes hebben met onze lokale politici. En dat scheelt spandoeken en protesten

  Je eigen stadsgenoten voor dom en crimineel uitmaken door Mikel en Rob. Jullie zijn voorstanders van Middeleeuwse barbaarij ?

 13. Jeroen

  De Gansstraat vreest al vele jaren voor Sterrenwijk. Weten ze ook eens hoe dat is.

 14. Ernst Oosters

  Overigens wordt deze locatie van gevangenis tegenover begraafplaats in de volksmond ( met dank aan humorvolle Sterrenwijkers ) ” t’ Luie End ” genoemd: Aan de ene kant liggen ze, aan de andere kant zitten ze.
  Nog suggesties voor een nieuwe naam?
  ” t’ End ” wellicht?

 15. Frank

  “Geen geluk zoekers in ons wijk.”

  Wees gerust. Wie geluk zoekt in die wijk, zal het niet vinden…

  En schildersbedrijf Melra hoeft van mij geen klandizie te verwachten.

 16. homie

  Op de Haydnlaan zitten er 450.
  Daar is meer buitenruimte dan op de Gansstraat.
  De geplande 600 lijkt me erg veel met relatief weinig ruimte pp.
  Zo’n 300 op deze locatie lijkt me beter passen.
  Deze mensen hebben nogal wat ontberingen achter de rug en moeten wel opgevangen worden.
  Waarom de overheden steeds maar weer kiezen voor massale opvang. Zouden ze dit meer spreiden zou de acceptatie in de diverse lagen van de samenleving beter zijn
  (ben zelf een watervogelaar bewoner)

 17. Wim Vreeswijk

  Het meest eenvoudige èn democratische is, als er een lokaal bindend referendum wordt uitgeschreven, zodat iedere Utrechter op dit punt eenmalig kan meebeslissen in deze heikele kwestie. Volgens een recent onderzoek van het SCP in 18 EU-landen, zoals medegedeeld in Elseviers Weekblad van 18 januari 2016, blijkt dat inmiddels 73% van de EU-burgers tegen nòg meer migratie is. Nu Utrecht nog! Als de gemeenteraad zijn taak zich serieus neemt gaan ze hiermee akkoord!

 18. Joris

  @[email protected]
  Het zijn juist altijd de linkse partijen geweest die zich juist hebben bekommerd om de mensen die het om wat voor reden dan ook minder hebben. En dan heb ik het dus vooral over de mensen die nu vaak om het hardst staan te gillen omdat Wilders zegt dat ze dat moeten doen.

  Die linkse partijen vinden dat er óók plek moet zijn voor vluchtelingen, want dat past nu eenmaal in het wereldbeeld van die zogenaamde ‘linkse elite’. Die willen dat álle mensen het goed hebben.
  Je moet toch wel oogkleppen ophebben om dat niet te zien.

 19. Johan

  “Want de mens die lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.”

  Goed punt Gerry, die ga ik even onthouden. 🙂

 20. Berend

  Ik snap dat ze niet staan te juichen, maar die teksten op die doeken zijn wel van een heel bedroevend niveau.

 21. Lauk

  Het lijkt mij goed om de bezwaren van de omwonenden serieus te nemen (is niet hetzelfde als direct alle wensen inwilligen), ook als ze wellicht ongenuanceerd worden gebracht.
  In ieder geval zal men bij opname vluchtelingen/asielzoekers goed moeten letten op de herkomst (dus geen mensen toelaten die met de vluchtelingen ‘meeliften’ om hier hun geluk te zoeken) dus goed screenen. Verder gedegen voorlichting aan nieuwkomers (omgangsvormen, gelijkheid man/vrouw, acceptatie homoseksualiteit etc.), seksuele opvoeding aan jongteren en duidelijk maken dat zij zich hier aan onze wetten dienen te houden en anders hun vluchtelingstatus op het spel zetten. Verder zou Utrecht een stapje extra moeten zetten en naast huisvesting voor vluchtelingen óók huisvesting te realiseren voor lage inkomensgroepen in Utrecht die langer zouden moeten wachten als vluchtelingen woningen krijgen. Dan maar hogere belastingen voor de rijkere inwoners of uitstel van leuke dingen als grachten doortrekken,dure trambaan e.d. Het mag niet zo zijn dat onze barmhartigheid voor echte vluchtelingen (waar ik stérk voor pleit) ten koste gaat van Nederlanders die achteraan moeten sluiten. én-én in plaats van óf-óf. Sterke schouders moeten de zwaarste lasten dragen. En waarom de Nederlandse banken niet vragen extra bij te dragen nu zij op onze kosten (belastingbetalers) uit de sores zijn gehaald? Ik noem maar een voorbeeld. Staan er verder geen lege kantoorgebouwen die kunnen worden gebruikt?

 22. Marc

  vind de reacties van sommige schokkender dan die van bezorgde buurtbewoners en de tegenstanders van een azc , mensen die angst hebben worden als dom weggezet, hebben geen intelligentie en worden ook nog ff tussen neus en lippen door beticht van racisme, dat is pas misselijkmakend ! wederom het bewijs dat de linkse ideologie meer agressie herbergt dan de zogenaamde rechtse aanhangers ! om steeds maar weer mensen die tegen een azc zijn te demoniseren als dom en racistisch vind ik een treurige gang van zaken van een groepering die meent het beste met een ieder voor te hebben , maar als je niet mee gaat in de stroom wordt je weg gezet als racist ! en dat is hypocriet !

 23. wimutrecht

  Sterrenwijk ligt aan de andere kant van de Kromme Rijn met de Venuslaan/Rubenslaan als kunstmatige barrière. En de ironie? De Sterrenwijk? Wie moet bang voor wie zijn. Wat dat betreft is er al wel een geschiedenis met deze wijk die ook nu nog steeds voornaam in alle cijfers vertegenwoordigd is bij onze instanties.

 24. [email protected]

  @Marc 19 JANUARI 2016 OM 16:38,
  Ik sluit helemaal bij jou verhaal aan, sommige voorstanders zijn geen haar beter, blijkbaar een elitair trekje om mensen op die manier neer te zetten als dom en racistisch.
  Er zijn genoeg feiten die deze mensen tot deze actie heeft aangezet.

 25. Joris

  @[email protected] Als mensen zich racistisch opstellen, heb ik er geen probleem mee als ze hersenloos o.i.d. worden genoemd, door wie dan ook.
  Verder is het natuurlijk zo dat het juist die linkse partijen zijn die zich altijd hebben ingezet voor de zwakkeren in de samenleving, ook voor de Tokkies.
  Het is een gotspe om dat te ontkennen.

 26. Richard

  Geweldig, de reacties hier van mensen die NIET in die wijk wonen.
  Een en al vooroordelen: dom, tokkie, bang om niks, harteloos. Allemaal over 1 kam geschoren. En dan als “argument” toevoegen, dat “men” niet zo bang moet zijn voor die arme asielzoekers, want ze hebben het toch zo zwaar gehad enzo. Totdat er een AZC op je eigen stoep wordt geknald natuurlijk. Of je eigen koters worden lastiggevallen door middeleeuwse idioten. Prachtig, en dan afgeven op het “niveau” van mensen in een zeer sociale wijk. Ik zou zeggen: meld u allen aan vanavond, en stel voor om dat AZC bij u naast de deur te zetten: beter nog, neem er zelf een paar in huis. Mensen die daar tegen zijn zijn allemaal aso’s toch? U zelf niet natuurlijk!

  Na zoveel ellende in letterlijk heel Europa en ja, ook in onze Nederlandse AZC’s, is het volstrekt logisch dat men bedenkingen heeft bij dit soort opvang. En volledig gebaseerd op praktijkvoorbeelden, ook nog! Maar foei, dat mag je niet zeggen, want dan ben je racist, xenofoob en minderwaardig.

  Mensen die hun land ontvluchten maar wel hun hele familie achterlaten, zelf niks opbouwen en door minimaal 6 vrije en veilige landen zijn gereisd omdat Nederland net iets meer gratis dingetjes regelt, dat is natuurlijk de normaalste zaak van de wereld! Maar waag het niet om je mening te geven en terechte zorgen te uiten over een hele horde gelukszoekers die qua denkbeelden nog in de middeleeuwen zitten. Want dat is fout! Stelletje hypocriete wereldverbeteraars.

 27. Mikel

  Gelul van de bovendste plank Marc en lex.
  De hele wijk hangt van paupers, criminelen en uitkeringstrekkers aan elkaar. Haal je kop eens uit het zand. Ik kan me nog een tijdje geleden herinneren dat een lesbisch stel welke toen in sterrenwijk ging wonen, meteen werd weggepest.
  Tevens is sterrenwijk een flink stuk verwijderd van het pbc. Zit ook nog de krommerijn tussen.

 28. RWF

  @[email protected], je had het niet treffender kunnen verwoorden “inwoners van Utrecht die terecht bezorgd zijn en graag wegkijken van de realiteit”.

  Deze inwoners zijn dus bezorgd, maar kijken toch weg van de realiteit. Niet handig als je ergens bezorgd over bent om te weg te kijken van de realiteit. Want dat is de realiteit: er komen vluchtelingen, en ze moeten ergens wonen. Nog los van of je het wil of niet, ze komen. Ze zijn er. Of je nou vindt dat ze in de regio opgevangen moeten worden of niet, ze komen. En dan moet je handelen.

  Realiteit, das een goeie.

 29. sacha

  Ik ben het helemaal met je eens Mikel! Juist een wijk als de sterrenwijk zou er alleen maar op vooruitgaan. Je hebt precies verwoordt wat ik dacht!

 30. Arjan Verhoeven

  @Rob

  “Het zijn verdorie vluchtelingen die huis en haard zijn verloren.”

  Kom op zeg, voor een eerlijke discussie kan een béétje realisme toch nog wel? Als het Wilders kwalijk wordt genomen het over “testosteronbommen”te hebben, dan moest links ook maar ‘s ophouden met “Met hun laatste krachten wisten de apothekers en vaatchirurgen uit Allepo na alle martelingen nog net uitgehongerd de grens van Nederland te bereiken in de hoop daar wel veilig te zijn, en hun nieuwe vaderland economisch naar nieuwe hoogte te stuwen”. Daar is namelijk gewoon niets van waar. De écht zielige mensen zitten in kampen rond Syrie, degenen die hier weten te komen is HUN 1%. Als ik op mijn mobieltje zou lezen met welke egards de heren hier ontvangen worden terwijl ik in een kamp in Turkije de 1500 euro niet zou hebben om ook een poging te wagen zou ik woest zijn.

  En dan heb je natuurlijk mensen die gewoon dood gaan aan lepra en niet eens een mobieltje hebben. 50 euro om een patient op te sporen en te genezen.

  Kortom, als ik mocht kiezen waar de Nederlandse regering mijn geld aan uitgaf dan is dat niet aan AZC’s in Nederland.

 31. tony

  zijn jullie echt zoooo naïef?
  Ga eens op bezoek bij mensen die in de omgeving van een asielzoekerscentrum wonen.
  vraag naar de feiten.
  het is echt verschrikkelijk wat er ontstaat in een wijk o.a diefstal,intimidatie,en nu recentelijk de vele aanrandingen en verkrachtingen die doelbewust worden verzwegen.
  echte vluchtelingen zijn tevreden met een dak boven hun hoofd en een veilige thuis haven.
  waast ik nu zie is om van te kotsen.
  klagen over voedsel en verveling.

 32. Kees B

  Ik woon zelf naast het geplande asielzoekers centrum aan de Gansstraat. Hier woon ik al meer dan twintig jaar naast het Pieterbaan centrum. Het “Luie End” Aan de ene kant liggen ze (begraafplaats) , aan de andere kant zaten ze, (gevangenis).
  De Watervogelbuurt is NIET Sterrenwijk!
  Eindelijk zijn er plannen om dit mooie gebouw aan de Gansstraat weer leven in te blazen door de komst van nieuw bloed. Ik weet zeker dat de plaatselijke kleine ondernemers die nog steeds aanwezig zijn, (Allochtonen), geen enkel bezwaar tegen het geplande asielzoekers centrum hebben.
  De “Sterrenwijk”, is en blijft een wijk apart. Daar wordt je als import zo al zo niet makkelijk geaccepteerd.
  Ik heb me al aangemeld voor een baantje.

 33. Oog in Al'er

  We hebben hier in onze wijk honderden asielzoekers. Ik heb er, afgezien van wat exotisch uitziende mensen in de winkels nooit iets van gemerkt. Eerst even afwachten, wedden dat de overlast voor de buurt gaat meevallen? Overigens: Tussen Sterrenwijk en het PBC liggen honderden meters en stroomt een rivier. Ze gaan er niet eens komen.

 34. OHNEEEEE

  @Mikel
  Ben je ervaringsdeskundige of heb je dat van horen zeggen. Er zijn er een aantal bij die idd de hele dag op hun reet zitten, maar er zijn er in Sterrenwijk ook die harder voor hun centen werken dan de heren die de hele dag op hun reet zitten en de hele stad om zeep helpen.

  En als je het dan zonodig vindt om alles wat vaak vrouw en kinderen achterlaat in “oorlogs gebied” neem er lekker zelf een paar gelukzoekers in huis. Maar hou vooral lekker op met elke sterrenwijker over 1kam te scheren.

 35. Jeroen

  De vraag die nog niet gesteld is (voor de huurwoningen in Sterrenwijk ook niet zo relevant): wat gaat dit met de huizenprijzen van omgeving Gansstraat/Koningsweg doen? Daar zou ik me als huiseigenaar in dat gebied pas zorgen om maken!

 36. Tja

  @ O nee

  1) Hou in de eerste plaats eens op vluchtelingen uit een oorlogsgebied gelukszoekers te noemen.

  2) Ook onder vluchtelingen zit uitschot, het zijn net mensen.

  3) Het percentage pedofielen, verkrachters en aanranders onder de autochtone Nederlandse bevolking ligt vele malen groter dan het percentage onder vluchtelingen is. Ben je ook zo bang voor al die mensen uit je wijk die moordzuchtige en pedofiele neigingen hebben en onderdrukte seksuele gevoelens, alleen zijn het mensen die je toevallig niet kent, of waarvan je het niet weet? Geloof maar dat het toch zeker een X aantal mensen in je straat en buurt is.

  4) In het PBC zaten pas echte psycho’s die waarschijnlijk regelmatig op proefverlof zijn gestuurd jouw buurt in, daar heb ik nooit iemand tegen zien protesteren.

  5) Het geplande AZC komt in de Watervogelenbuurt en vanuit die buurt heb ik geen ene wanklank gehoord, toch vreemd. Het AZC komt niet in de Sterrenwijk, ik herhaal het AZC komt niet in de Sterrenwijk..

  6) Het AZC opent pas in 2019, het zal dus mensen opvangen die al in de procedure zitten en het zijn dus mensen die de komende tijd al gescreend zullen worden. Men weet dus wie er in terecht komt.

  7) Het leven zit vol met risico’s. Je kan daadwerkelijk aangerand, verkracht, overvallen en vermoord worden, dit kan dagelijks gebeuren, door je…….buurman bijv. De komst van 500 extra mensen zal deze riscio’s niet aanzienlijk doen teonnemen. Het risico dat er tussen de vluchtelingen psychopaten en idioten zitten is daarentegen, altijd aanwezig, maar zie punt 2. Het zijn net mensen.

  8) De woningrpijzen in Utrecht zullen alleen maar stijgen de komende jaren, aangezien het de meest gewilde plek is in Nederland om te wonen. Voor een woningeigenaar die zijn huis jaren geleden gekocht heeft en bijna afbetaald heeft is dit alleen maar goed nieuws. Zeker in Utrecht-Oost. Als men in de Sterrenwijk wat gastvriendelijker zou zijn tegenover nieuwkomers zou men daar, wil je jouw huis verkopen, van mee kunnen profiteren. Als huiseigenaar in deze buurt die het AZC zo vreest zou dit een gouden kans kunnen zijn om tegen veel te veel geld van je huis af te komen. Overigens heeft dit opdrijven van marktpijzen door de overheid in een spel met makelaars zeer negatieve gevolgen voor de huurpijzen. Nu al, aangezien de coöperaties veel te veel huur vragen, zeker in Utrecht-Oost. In dit opzicht, aangezien het grootste gedeelte huizen in de Sterrenwijk huurhuis is, zal het dalen van de prijzen van de huizen alleen maar gunstig zijn voor (nieuwe) huurders. Aangezien coöperaties marktprijzen vragen. Dus, dan moet je de komst van een AZC nu juist toejuichen.

  8) Niemand noemt de inwoners van de Sterrenwijk dom, echter worden de tegenstanders van het AZC op verkeerde argumenten gewezen. Gewoon, omdat de argumenten niet kloppen. Als je een discussie voert moet je wel met goede argumenten komen. Dat heeft weinig met links of rechts te maken. Daarnaast is de Sterrenwijk wel een wijk die nu kampt met probleempjes, hoofdzakelijk veroorzaakt door het autochtone deel van de bevolking die daar woont. Dat zijn gewoon feiten gebaseerd op cijfers die kloppen.

  Door een discussie te voeren over het AZC op basis van aannames die niet kloppen (wat rechts doet), voorkom je dat je het hebt over zaken die wel degelijk relevant zijn en idd vaak door links niet erkend worden, zoals het ronselen van vluchtelingen door fundamentalistische gekkies (zie NRC*next van gisteren), of vluchtelingen die niet snappen hoe een Westerse samenleving er uit zou moeten zien. Dat zijn nu juist de mensen die WEL aangepakt moeten worden, maar juist de manier zoals rechts de discussie induikt, zorgt ervoor dat links in ene verdedigende kramp schiet. Allebei zeer onterecht.

  Ook uit de krant deze week, de armste 10 + % van de Nederlandse bevolking hoort bij de rijkste 5, 6 % van de wereld. Dus hoezo kunnen (echte) vluchtelingen die natuurlijk een van de rijkste en stabiele regio’s in de wereld opzoeken, niet geholpen en opgevangen worden hier? Of is een nieuwe flatscreen, een nieuwe scooter/ auto, vakantie echt zo belangrijk. Daarnaast als je je nu eens echt zorgen zou maken over je inkomen, opleiding, etc. Dan moet je vooral doorgaan met op de grote blonde poedel te stemmen, of op de VVD te stemmen. Aangezien met name deze twee partijen, gelet op hun stemgedrag, nu niet zoveel op hebben met het armste deel van onze bevolking. Je zou dan beter weer gewoon net als vroeger een vakbond kunnen oprichten of lid kunnen worden van een bestaande. Daarmee kun je in rap tempo je eigen positie verbeteren, die door de elite in Nederland ten koste van het armste deel van de bevolking ingenomen wordt. Ik geef maar een suggestie. Hiermee kun je meer bereiken dan afgeven op 500 mensen die in een AZC komen wonen.

 37. [email protected]

  @Joris 19 JANUARI 2016 OM 17:51,
  Ik ben niet links en rechts, maar wel realistisch genoeg om te zien dat deze beide politieke stroming geen oplossing zal bieden.
  @RWF 19 JANUARI 2016 OM 18:18,
  Dit is een schrijffout, ik bedoelde de politiek die wegkijkt, maar laat ik heel duidelijk zijn, er is geen plaats voor gelukzoekers in Nederland, laten wij anders een Democratisch referendum houden in Nederland en die uitslag dan ook politiek respecteren.

 38. Kees B

  Comments
  Het is opmerkelijk dat de grootste schreeuwers van Populistisch Rechts alweer roepen dat er maar een Referendum hierover komen moet.

  Buurtbewoners die graag willen weten wat de plannen zijn, en naar een informatieavond gaan van de Gemeente Utrecht, worden overschreeuwd door zogenaamde bezorgden bewoners. Met vuurwerk bommen en de inzet van voetbal Hooligans wordt iedere informatie bijeenkomst een Media happening.

  Ik vind het woord Tokkies zwaar beledigend. Het zijn gewoon bewoners van een wijk die zich zorgen maken over alle onzin en leugens die door Populistisch Rechts over Asielzoekers wordt gezegd.
  Geef nooit de Macht over aan burgers die niet de mogelijkheid hebben om verder dan hun eigen neus te kijken.

  Referenda heeft niets met democratie te maken. In de politiek is niets zwart of wit, ja of nee.
  Laten we bijvoorbeeld maar eens een referendum houden over, wel of niet belasting betalen, of dat de doodstraf weer ingevoerd moet worden.
  Volgens de peilingen van Maurice de Hond krijgt de PVV 41 procent van de stemmen. Denken jullie nu echt dat de PVV de meeste stemmen gaat krijgen zodra er landelijke verkiezingen zijn? De meeste mensen die zeggen dat ze pvv stemmen kunnen hoogstwaarschijnlijk het stemhokje niet vinden, of weten niet eens dat er verkiezingen zijn.

 39. Paulien

  Ik zag vanmorgen dat de spandoeken verwijderd zijn. Op wiens initiatief: van de bewoners of zijn ze gesommeerd de spandoeken weg te halen?

 40. Joris

  Ik wil bij deze mijn excuses aanbieden voor het bezigen van de term ‘Tokkies’.
  In dit geval deed ik precies hetzelfde als de vuurwerkgooiers en overschreeuwers, iets wat ik absoluut niet wil.
  Mea Culpa.

 41. Arjan Verhoeven

  @Tsja, “3) Het percentage pedofielen, verkrachters en aanranders onder de autochtone Nederlandse bevolking ligt vele malen groter dan het percentage onder vluchtelingen is. ”

  Dat is verrassend nieuws. Heb je daar een bron bij?
  Hier lees ik precies het tegenovergestelde: http://www.nrc.nl/next/2016/01/16/relatie-afkomst-en-zedendelict-taboe-1577250

  (Waarbij de kindbruiden die nu in AZC’s zitten natuurlijk niet tellen als kindermisbruik.)

 42. Tja

  @ Arjen Verhoeven

  Jij maakt een veelgemaakte denkfout, door vluchtelingen gelijk te schakelen met migranten (uit het met name Arabische gebieden > natuurlijk is er wel een correlatie). Maar a + b = niet automatisch c. In absolute aantallen zijn er natuurlijk sowieso meer gevaarlijke mensen te vinden onder de autochtone bevolking. Daarnaast is er zeker een correlatie tussen opleidingsniveau, armoede en seksuele misdrijven, met het oog hier op zou ik me zeker in de Sterrenwijk, met zijn voornamelijk autochtone arme, laag opgeleide bevolking, sowieso nu al iedere dag zorgen maken. Daarnaast is het argument “mijn kinderen” niks anders dan een goedkoop argument/ sentiment om je eigen angst goed te praten.

  Je laatste argument is een grappige. Er wordt hier meermaals door reageerders vermeld dat het vooral single mannen zonder familie zijn die hier terecht komen. Die kindbruiden zijn hier dus niet. Daarnaast is het hier strafbaar, niet daar. Moreel verwerpelijk, naar mijn en jouw maatstaven, maar je kan niet zomaar met definities gaan goochelen.

  Fijn dat je verder geen commentaar hebt op mijn andere punten 🙂

 43. Wim Vreeswijk

  Ik zou eerst maar eens wat leeswerk verrichten en objectieve bronnen raadplegen. Hieruit blijkt inderdaad het tegenovergestelde.

 44. Arjan Verhoeven

  Ik schakel vluchtelingen gelijk met niet-autochtonen, want dat zijn het ook. Ik begon niet over “mijn kinderen”, JIJ begon over pedofilie onder autochtonen.

  En van “vooral single mannen” naar “die kindbruiden zijn hier dus niet” is een knappe. En nee, het is niet hier strafbaar, want het is een “huwelijk”. http://www.ad.nl/ad/nl/36281/Vluchtelingenstroom-West-Europa/article/detail/4151314/2015/09/28/Tientallen-kindbruiden-onder-stroom-asielzoekers.dhtml

  Dat ik me even beperkt heb tot jouw allerergste leugens is om hier geen epistel van 20 pagina’s te schrijven.

 45. Tja

  @ Arjen Verhoeven

  Ach……., maar als je het oneens bent met de ander, moet je de ander niet meteen tot leugenaar bombarderen. Dat is wel erg makkelijk.

  En ruk inderdaad de zaken die ik beschrijf uit zijn verband, succes met beargumenteren. Hoe dan ook, succes met bang zijn.

  Als je nog niet doorhebt dat je in een relatief veilig en welvarend land woont, dat zelden zo veilig en welvarend geweest is als het nu is, dan heeft een gesprek voeren op basis van argumenten sowieso al geen zin. Dat wil niet zeggen en ik herhaal, dat wil niet zeggen, dat alles OK is en niets verwerpelijk is. Dat geef ik ook aan. Het liegen dat rechts doet is net zo schadelijk als het liegen dat links doet. Bovendien voorkomt dit dat het voeren van een gesprek over de echte gevaarlijke zaken niet mogelijk is en dat is dus….gevaarlijk. Maar succes met het volgen van de toneelstukken die onze landelijke en plaatselijke politiek opvoert (ze hebben namelijk nauwelijks iets te zeggen).

  En ja, de vluchtelingen zijn welkom in mijn achtertuin, incl. de mogelijke risico’s (mits goed gemonitord) , want daar bevindt het PBC zich. Ik ben blij dat al die TBS’ers met hun proefverloven er niet meer zitten iig, want die vormden pas een echt risico. Of is iedereen de uitbraken die af en toe plaatsvonden vergeten?

  Trouwens, als je idd een gesprek goed wil vormen, dan is dat alleen mogelijk door veel taal te gebruiken. Als je een inhoudelijk gesprek wil reduceren tot een paar loze kreten dan is een inhoudelijk gesprek sowieso al niet mogelijk. Dat je mijn tekst al zwart maakt door het een epsitel te noemen (negatief vanuit jouw kant) zegt eigenlijk al genoeg.

 46. Wim Vreeswijk

  Kees of hoe je ook mag heten: Je hebt het over een peiling van 41% bij Maurice de Hond. Alvast zeer bedankt voor deze (natte) droom want dat zijn omgerekend 61,5 kamerzetels, dus bijna 50,1% en dan kan Wilders bijna zijn plannen ten uitvoer brengen in Nederland èn Utrecht…..De wens is kennelijk de vader van de gedachte.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).