Groep ‘De Grauwe Eeuw’ wil naamsverandering straten Lombok: “Racistische indoctrinatie” | De Utrechtse Internet Courant Groep ‘De Grauwe Eeuw’ wil naamsverandering straten Lombok: “Racistische indoctrinatie” | De Utrechtse Internet Courant

Groep ‘De Grauwe Eeuw’ wil naamsverandering straten Lombok: “Racistische indoctrinatie”

Groep ‘De Grauwe Eeuw’ wil naamsverandering straten Lombok: “Racistische indoctrinatie”
Een bijzonder verzoek viel gisteren op de mat bij de commissie straatnaamgeving van de gemeente Utrecht. De groep ‘De Grauwe Eeuw’ ziet graag straatnamen die verwijzen naar het koloniale verleden verdwijnen uit het straatbeeld.

Een bijzonder verzoek viel gisteren op de mat bij de commissie straatnaamgeving van de gemeente Utrecht. De groep ‘De Grauwe Eeuw’ ziet graag straatnamen die verwijzen naar het koloniale verleden verdwijnen uit het straatbeeld.

“De Jan Pietserszoon Coenstraat is vernoemd naar een massamoordenaar welke de gehele bevolking van de Molukse Banda eilanden heeft uitgeroeid ten gunste van handelsbelangen.” Het is één van de standpunten van de groep, die het verzoek aan de gemeente niet verder wil toelichten in de media.

De Grauwe Eeuw is een nationale actie gestart tegen de verheerlijking van het koloniale verleden in Nederland. “Nog steeds wordt de onderdrukking van de Indonesische bevolking op grote schaal vereerd in Nederland en wij hebben daarom besloten tot een nationale actie tegen alle koloniale verheerlijking, om te beginnen in Utrecht waar een hele wijk gewijd is aan de kolonisatie van Indonesië.”

De actiegroep vindt het kwalijk dat de gemeente ‘meewerkt aan racistische indoctrinatie’. De straatnamen in Lombok verheerlijken koloniale massamoordenaars en zijn in de ogen van de groep bedoeld om genocide ten behoeve van winst te normaliseren. “Dat uitmoorden uit kapitalistische motieven is niet iets van vroeger want het gebeurt nog steeds op grote schaal. Omdat wij van kinds af aan hebben meegekregen dat dit iets goeds is worden er geen vragen gesteld bij dit soort massamoorden”, verklaart De Grauwe Eeuw in de brief.

“Niet breed gedragen”

De gemeente heeft inmiddels aan de groep en DUIC laten niet in te gaan op het verzoek. “We waarderen dat mensen meedenken over de inrichting van de stad om ervoor te zorgen dat iedereen zich hier prettig voelt”, laat woordvoerder Matthijs Keuning weten. “Het wijzigen van een straatnaam gebeurt in Utrecht alleen bij hoge uitzondering.”

Het wijzigen van een straatnaam heeft grote administratieve gevolgen en kost daarmee veel tijd en geld voor onder meer de bewoners en gemeente. “Participatie bij de vaststelling en eventuele wijziging van straatnamen vinden we erg belangrijk om ervoor te zorgen dat een besluit zo veel mogelijk draagvlak heeft. Op basis van de mail van deze actiegroep kunnen wij niet vaststellen of dit verzoek tot wijziging van straatnamen breed wordt gedragen, ook omdat wij een dergelijk verzoek niet eerder hebben ontvangen. Wij zien geen reden tot wijziging van de genoemde straatnamen en gaan ook niet in gesprek met deze actiegroep”, besluit Keuning.

Gekoppelde berichten

59 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Misschien een goed idee om alle Nederlanders maar weg te sturen uit Nederland, met al die foute gedachtes en hun foute verleden, bah je word er misselijk van als allochtoon.

 2. Ronald

  Zullen we dan ook maar het koloniale verleden uit de geschiedenisboekjes halen?

 3. Ron

  Zucht…..

 4. Ad

  Kan de ajax dreef ook veranderd worden?

 5. Hans

  Oh mijn god. Daar heb je ze weer hoor. Die parmantige ‘links’ angehauchte revisionisten die de geschiedenis maar gemeen vinden en deze daarom willen herschrijven en verdoezelen. Wees een kerel en ga de confrontatie aan. Elke keer dat je het straatnaambordje van J.P. Coen ziet kan je zijn wreedheden herdenken en je kinderen uitleggen dat Nederland een rot land is met een verschrikkelijke geschiedenis. Laat die kans niet liggen.
  Of beter. Ga jezelf eens inzetten tegen de hedendaagse (internationale) misstanden zoals slavernij bijvoorbeeld, die in de Arabische wereld nog steeds staande praktijk is. Of ga je tijd eens benutten in de bejaardenzorg waar onze (groot)ouders, wat de overheid betreft, nog steeds in hun eigen stront kunnen zakken. Of is dat niet sexi genoeg of helemaal niet politiek correct en SJW achtig?

 6. Jeroen de vries

  Ja. Goed plan. En dan natuurlijk ook de Ajaxdreef. Want dat is een schande voor de oprechte fcu fan. En die burgemeester Reiger met zijn straat. Beetje burgervader spelen terwijl de arbeiders scheel keken van de honger. Weg ermee. Wat te denken van het Wilhelminapark. Onder haar bewind vondt tenslotte de uitbuiting van deze arme kolonieen plaats. Onmiddelijk veranderen. En eens een keer goed met de bezem door al die straatnamen in Utrecht. Ik durf te wedden dat over meer dan 50% wel een kritische kanttekening te maken valt. En meteen aanpassen uiteraard. Ps hebben we ook niet een Isisdreef op overvecht 🙂

 7. Utrechter

  Ik ben het volstrekt eens met een voorgenomen straatwijziging. Toen ik mij laatst verdiepte in onze koloniale geschiedenis (in de jaren ’90 niet geleerd op het gymnasium) schrok ik mij rot over de grotendeels onbekende wandaden uit het verleden. Een straatnaam vernoemen kan dan écht niet en dan is een hoge uitzondering écht gerechtvaardigd. Politiek getinte zaken, prima, maar dit was een volstrekte massamoordenaar. Indonesië heeft zoveel moois waar we deze straat naar kunnen vernoemen. Voorwaarde is wel dan een duidelijke meerderheid van de straatbewoners zelf daar ook achter staat.

 8. Fredy

  Niet de straatnamen veranderen, maar een andere naam eronder zetten. Bijvoorbeeld: onder J.P. Coenstraat de Diponegorostraat (verzetsstrijder) of onder Generaal van Heutszlaan (te Baarn) de Nasutionstraat (bevelhebber van de vrijheidsstrijders tijdens de koloniale oorlogen). Dan maar meteen ook Feyenoorddreef onder Ajaxdreef plaatsen.

 9. Ahmed Abtec

  Ik heb heimwee naar de discussie over vluchtelingen. Xxxjes een syrier

 10. Peter

  Ik zie wat mensen vanuit de onderbuik reageren zonder de feiten te onderzoeken. Let op: er begint er straks nog eentje te klagen dat negerzoenen en jodekoeken en Zwarte Piet ook al onder druk staan. Maar die straatnamen staan daar helemaal los van.

  Veel namen kunnen gewoon blijven. Maar het historisch beeld van JP Coen is – gelukkig – wat realistischer geworden dan op het moment dat Lombok werd gebouwd. Dat is geen revisionisme. Dat is voortschrijdend inzicht, zo werkt wetenschap. Vasthouden aan JP Coen is als vasthouden aan het beeld dat de Aarde plat is omdat je geen zin hebt in nieuwlichterij dattie rond zou zijn. Die man was geen held, zoals het foute historische beeld van heldenverering in de tijd toen Lombok werd gebouwd, maar voerde massamoorden uit in wat we nu IS-stijl zouden noemen. Het is bezopen dat er nog straatnamen naar hem vernoemd zijn.

 11. Luuk Upuuk

  Gvd, dat je achteraf , met hedendaagse inzichten niet blij bent met onze geschiedenis is te begrijpen. Maar ga niet de pagina’s die nu een ongewenste geschiedenis weergeven, uit onze geschiedenis weggummen.

 12. Humbly

  Zullen we dan ook de naam nelson mandelabrug veranderen want dat was tenslotte ook een terrorist…….

 13. stefan

  Misschien kunnen er onderborden komen waarop staat wat voor ellende de bewuste persoon heeft aangericht.

 14. cas

  Zucht…..

 15. Bij de Neude linksaf

  Hans, wat parmantig links en wereldburgerig van je dat je zo begaan bent met mensen die als slaven worden behandeld in de Arabische wereld! En meer geld in de verzorgingsstaat voor ouderen die hun eigen broek niet kunnen ophouden? Sounds like socialism to me…

 16. bas

  subsidie intrekken en opdoeken die handel. Ik heb liever dat mijn belastinggeld aan daadwerkelijk goede dingen wordt besteedt.

 17. wimutrecht

  Nederland en haar voorgangers hebben geleefd en gehandeld in de tijd waarin men leefde en de gang der dingen als normaal werd beschouwd. Wij zijn rijk geworden door onze geest van ontdekken en handelen. Daar is afgezet in de tijd van toen niets mis mee. Die rijkdom heeft later geleid tot andere inzichten, gezondheidszorg, onderwijs etc, etc. Iedereen die in dit land heeft gestudeerd, gebruik maakt van gezondheidszorg en ons hele sociale solidariteitsbeginsel heeft geprofiteerd door de staat van welzijn in dit land. Nog anders gezegd: Ik en ieder ander collaboreert, profiteert, gedraagt zich als een echte Nederlander over de ruggen van mensen in verre landen die al 400, 300, 200, 100 jaar geleden overleden zijn. Ik denk niet dat die nog wakker zullen worden. Maar misschien is een reisje naar Indonesië voor “de Grauwe Eeuw” louterend in die zin dat daar ons gemeenschappelijk verleden geplaatst wordt in het heden met alle verworvenheden van dien. Maar ja een nederlaag in ridicule opvattingen zullen deze leden van de “Gouden Eeuw” (grauwe eeuw) wel niet willen
  e

 18. Hans

  Ik wordt hier zo moe van
  Las laatst ook al dat moorkoppen
  Chocolade bolle genoemd moeten worden
  Maar daar komen de dikke mensen mensen weer tegen op
  Omdat die vaak bolle genoemd worden
  En dat dus niet prettig vinden
  WE SLAAN DOOR MENSEN WE SLAAN DOOR

 19. Intar Webz 33.3

  This brings back memories, ik heb daar als student nog in de buurt gewoond in de jaren ’90 (Daendelsstraat) 🙂

  Dagelijks kwamen er er toen woedende mensen langs met teksten als “JP go home” , en “JP Coen we kunnen ook wel zonder doen” etc.

  DAT IS DUS EEN GRAPJE: niemand heeft zich toen ooit druk gemaakt over een straatnaam daar. Was (is) trouwens best een fijne buurt toen om te wonen (Golff supermarkt de beste 🙂 )

 20. nickster

  Kom waarom dan niet algehele geschiedenisvervalsing. Lekker in de ontkenningstuip. Weg met ons blanke, misdadigers van het verleden. Nu moeten boeten. vergeet niet dat er nog steeds 12 miljoen autochtone nederlanders zijn. En als die het zat zijn, wat niet meer lang kan duren, dan mogen jullie gaan klagen.. Want dan kom je met dit soort ongein niet meer weg.

 21. dieter

  Nou, dan mag eindelijk het koninklijk huis met z’n Oranje familie ook worden opgeheven. Als je de geschiedenis van die familie kent en hoe die met zowel eigen bevolking als wel andere bevolkingen omging in het verleden schrik je ook enorm. Ondertussen is er echter een meerderheid die het koninklijk huis en z’n familie opgeheveld en door een groot deel vereerd.

 22. 3500

  Heb begrepen dat de Hulk een verzoek heeft ingediend om de Groeneweg te wijzigen in Blauweweg. Ben heel benieuwd wat Grote smurf daarvan vind.

 23. Wil Heitinga

  Knettergek!

 24. John Den Haag

  Gewoon negeren. Weer een clubje wat probeert wat geld of “schadevergoeding” los te peuteren. En daarbij natuurlijk heel graag vergeet dat veel van de blanke wandaden in allerlei landen enthousiast werden ondersteund door lokale stammen die er een kans is zagen van eeuwenoude concurrenten af te komen.
  Daarnaast hoeven wij ons als blanke Nederlander niet schuldig te voelen voor wat onze voorouders hebben aangericht. Dat was een andere tijd, een tijd waarin 95% van de burgers van de land ook zwichtte onder de terreur van de adel en het grote geld.
  Inmiddels hebben we dat opgelost en achter ons gelaten, om vage redenen lukt dat heel veel van de “slachtofferlanden” niet want die blijven er, ondanks hun vrijheid, zelf een grote puinbak van maken. Ook onze schuld zeker?

 25. Bert

  De protestantse milities van Willem van Oranje trokken tijdens de 80-jarige oorlog rovend en plunderend door het land. Katholieke kloosters werden overvallen, priesters werden onthoofd. Hoogste tijd om de rol van de Vader des Vaderlands in onze geschiedenis te heroverwegen.

 26. JK

  Je wordt er toch moe van. Als het je hier niet bevalt, ga dan lekker.

 27. C. Verval

  Deze Grauwe Actie lijkt meer op het wegpoetsen van een dubieus verleden – waarvan overigens dik is geprofiteerd. Niets zal nog doen herinneren aan die zwarte bladzijden. Ons treft geen blaam, kijk maar eens hoe zuiver onze zieltjes zijn en hoe schoon ons blazoen en hoe onze straatnamen slechts verwijzen naar fijne, leuke dingen en nobele personen en helden.
  Sporen uitwissen, geschiedsvervalsing en ‘Wir haben es nicht gewusst und wissen immer noch nichts’ – iets anders is er niet van te maken.

  Tijl Uilenspiegel, een schelm noemden wij hem, maar ook wel een beetje een klootzak. Kijk hoeveel Tijl Uilenspiegelstraten Nederland telt.
  Zie de Krugerstraten, -lanen en -pleinen in Nederland. Paul Kruger, de keurige Gereformeerde opperbevelhebber, die zo goed kon vechten en Zuid-Afrika op orde (?) bracht, o.a. met strafexpedities tegen inheemse stammen. Het woord ‘strafexpeditie’ zou al voldoende moeten zijn alle bordjes met zijn naam over te schilderen.

  En hoe zat het ook weer met de Kruistochten? (U weet wel, toen wij 900 jaar geleden de boel in het midden oosten eens gingen opschonen onder het motto: er is maar één god, namelijk die van ons). Onthoofden was ons handelsmerk toen.
  De Derde Kruistocht – om er maar een te noemen- Hendrik III (veel herdacht in namen voor lanen- en -pleinen. En kijk, wie hebben we daar? Willem I! Ook alom vereeuwigd in straat, laan en plein. Goed gezelschap, nietwaar?

  Kortom, veel schilderwerk. Succes, Grauw heeft potten grijs genoeg.
  Niet alles valt te ‘shoppen’, laat eens zien hoe het echt is en was. Misschien leren we er nog iets van, in plaats van naar opgepoetste, rimpelloze en aan een standaardbeeld van schoonheid beantwoordende, onberispelijke geschiedenis te kijken.

 28. Lucas

  Beste “Bij de Neude Linksaf”.

  Aangaande uw reactie op Hans: “Hans, wat parmantig links en wereldburgerig van je dat je zo begaan bent met mensen die als slaven worden behandeld in de Arabische wereld! En meer geld in de verzorgingsstaat voor ouderen die hun eigen broek niet kunnen ophouden? Sounds like socialism to me…”

  Volgens mij begrijpt u het punt niet helemaal. Hij zet niet voor niets Links tussen aanhalingstekens. Daarmee bedoeld hij juist te zeggen dat hij graag zou willen dat mensen die zich “Links” noemen, zich ook op daadwerkelijk linkse zaken zouden richten, i.p.v. dit politiek correcte geneuzel. Vandaar ook de aanhalingstekens.

  Dit is geen aanval op links gedachtegoed, dit is een aanval op politieke correctheid van mensen die zich links noemen maar zich niet bezighouden met traditioneel linkse zaken

 29. TP

  Als oud bewoner van de JP Coen straat heb ik de recent uitgekomen biografie van JP Coen gelezen (Jur van Goor, mei 2015). Aan diegenen die er interesse in hebben kan ik aanraden hetzelfde te doen (wel flinke pil met 400 pagina’s).

  Het beeld dat wel eens wordt geschetst als dat hij een oorlogsmisdadiger zou zijn wordt naar mijn mening ontkracht. JP Coen was een van de eerste (1587 -1629) NLse ‘wereldburgers’ die werd geboren in Hoorn, opgeleid werd in Rome en uiteindelijk in Indonesië belandde. Hij onderwierp de Banda eilanden inderdaad met harde hand maar was daarin wel een man van zijn tijd. Een tijd waarin vele oorlogen werden uitgevochten (o.a. NL – Spanje / NL – Portugal / NL – Engeland / oorlogen tussen rijken in Indonesië onderling). JP Coen bleek in dat krachtenveld een slimme manager en geboren politicus. Hij is een van de grondleggers geweest van positie van de VOC in Azie waar tot dan toe de Portugezen de dienst uitmaakten. Daarna waren we als kleine Nederland plotseling een wereldmacht (voor 1 eeuw lang).

  Naar mijn mening zijn de straatnamen van Lombok heel goed passend bij het internationale en exotische karakter van de wijk en een mooie verwijzing naar het verleden. Het zou zonde zijn daar verandering in aan te brengen.

 30. Johnny

  Wat een grauwe actie van die groep. Doodzwijgen verder. Al die letters hier niet waard.

 31. Ton

  Grote zucht…

 32. Ton2

  Blij met de reactie van de gemeente en volhouden!

 33. Ihsan

  Het is net zo dom om star aan straatnamen vast te houden als om ze massaal te veranderen. Niet alle straatnamen hoeven geweizigd te worden, maar in enkele gevallen zou dat best gepast kunnen zijn! Een stalin-laan zou direct hernoemd moeten worden. Onze samenleving ontwikkeld zich. Dat is een goede zaak, anders hadden wij hier ook nog slavernij zoals in Saudi Arabie. Laten wij onszelf dus niet meten naar hun standaard. Aangezien ik het Nederlands onderwijs heb genoten ben ik niet bekend met de daden van J.P. Coen of andere zeelui en kolonisten. Als zij daadwerkelijk grove misdaden hebben gepleegd is het gepast om deze straatnamen aan te passen. Sowieso zou het gepast zijn om ook straten naar verzetshelden en lokale intellectuelen te vernoemen. Het “internationale en exotische karakter” is niet enkel gelegen in koloniale overheersing. Indonesie was niet enkel een “exotische” fantasie. Het was ook een harde werkelijkheid. Tijd om wakker te worden. “Internationaal”, globaal, cosmopolitisch, multicultureel, divers… dat staat niet gelijk aan afbraak van onze geschiedenis, maar aan een beetje meer waardering voor de geschiedenis van de ander. Trouwens ook aan onze eigen geschiedenis. Het zou een ieder goed doen om brieven van migranten naar Nederland uit de Gouden Eeeuw te lezen. Dit land is gevormd door 5 eeuwen migratie, niet enkel van Fransen, Engelsen, Duitsers en Denen, maar ook van Noren, Polen, Italianen, Grieken, Spanjaarden, Portugezen, Ieren, Schotten, IJslanders, Turken en Joden. Dit Nederland was de inpsiratie voor de Amerikaanse Founding Fathers. Ik heb meebetaald aan het monument voor de omgekomen Utrechtse Joden, en ik zal meebetalen aan een monument voor slavernij in Lombok. In mijn ogen is Utrecht niet exclusief voor “autochtonen”, hoewel dit mogelijk de meest witte, gesegregeerde stad van Nederland is.

 34. Christina

  Het is maar een straat naam……..

 35. Hans

  Bij de Neude linksaf 19/8/2016 – 8:24
  Jezelf tegen de hedendaagse slavernij op m.n. het Arabisch schiereiland te weer stellen en een menswaardig bestaan voor hulpbehoevenden en bejaarden wensen heeft tegenwoordig niets met socialisme te maken maar alles met fatsoen en respect. Het chronisch gebrek daaraan in socialistische kringen bewijst o.a. PvdA staats secretaris Van Rijn wel.
  bovendien pleit ik niet voor meer geld maar voor beter, menswaardiger, (bejaarden)zorg.

 36. Andre

  Niet op reageren en al helemaal niet met een naamswijziing.

 37. BDNL

  Beste Lucas, prima deze uitleg van iemand anders’ argument. Maar Hans levert kritiek op een actiegroep die tegen het verheerlijken van massamoorden in andere delen van de wereld is, met het argument dat ze zouden moeten strijden tegen ándere massamoorden in andere delen van de wereld. Dat slaat toch nergens op.

  En sowieso om de eeuwige en doodvermoeiende ‘Linkse’ verdachtmaking erin te gooien, zwaktebod. Dit lijkt me een belangengroep met antiracistische motieven, daar is volgens mij niet zoveel links of rechts aan.

 38. piet

  ik wil graag meer van dit soort straat namen.

 39. Rob van der Hilst

  Klinkt vrij vol dat ‘Groep De Grauwe Eeuw’. Maar wie zitter erin, en naar welk postadres valt aan de werkgroep een vakantiekaartje te sturen?
  Of zit achter die naam slechts een persoon (twee kan natuurlijk ook) met een geschiedenisknobbel en veel vrije tijd? Dus namen en rugnummers svp.
  Ben benieuwd.

 40. isabelle

  @ Hans: Utrecht heeft een heel groot bos vol met verontwaardigde kabouters, die graag anderen de (geschiedenis)les lezen. Protesteren om niets. Ga inderdaad eens wat zinvols met je tijd doen, stelletje ueberkleuters!

 41. SV030

  @Ihsan 19/8/2016 – 12:59
  Vanwaar de hatelijke toon in uw reactie? En als de stad Utrecht u niet bevalt, waarom dan niet uw geluk ergens anders zoeken?

 42. Ihsan

  @SV030 Volgens mij heb ik geen hatelijke reactie geplaatst. Uw reactie is echter wel zeer hatelijk. Ik ben Utrechter in hart en nieren. Geboren en getogen. Anders zou ik ook niet aan het Joods Monument hebben bijgedragen. Wie geeft u het recht om mij de stad te wijzen? Als u niet tegen de mening van andere Utrechters kunt lijkt het mij verstandig dat u zelf uit de stad vertrekt.

 43. SV030

  @Ihsan
  Het gaat niet om uw mening, die respecteer ik (al ben ik het er zeker niet mee eens). Het klinkt echter nogal aanvallend en agressief, ook deze laatste reactie weer. Probeert u zich niet zo op te winden en in plaats daarvan te genieten van het leven in deze ‘meest witte, gesegregeerde stad van Nederland’. Het is ook een van de gelukkigste steden :-). Fijn weekend!

 44. Hans

  isabelle 19/8/2016 – 13:51
  Scherpe argumentatie, Isabelle. Jij komt er wel.

 45. Liefhebber van Utrecht

  Weet iemand wat er staat als omschrijving van JPC op het bord?

 46. Charles

  Watd is er mis met een stukje nationalistisch erf goed . Het is onderdeel van de Nederlandsche geschiedenis. Het verlogenen van je herkomst is je Eigen bestaansrecht ontkennen.

  Laten we ons met ons allen eens druk gaan maken om serieuze dingen.

  Charles

 47. Ihsan

  @SV030 Wat is er precies ‘aanvallend en aggresief’ aan mijn comments? Is het een probleem als ik u ‘wit’ noem? en de stad gesegregeerd? Ik ben officieel een tweederangsburger (allochtoon), maar ik mag zogenaamd het woord ‘wit’ niet in de mond nemen? Al 15 jaar word ik beschimpt en aggresief benaderd in de media, maar als ik mijn mond open moet ik ophoepelen? Dat accepteer ik niet. Vrijheid van meningsuiting geld niet alleen voor u. En de stad is nu eenmaal extreem gesegregeerd vergeleken met andere grote steden in Nederland. Sorry for bursting your bubble. Fijn weekeind.

 48. Martin

  Ik was vorig jaar in Kaapstad, Zuid-Afrika en zag veel namen van townships en straten die gebruikt werden in de periode dat de Nederlandese kolonisten daar flink hebben huisgehouden. Die namen worden nog steeds gebruikt. Je zou verwachten dat na de afschaffing van de apartheid de namen massaal veranderd zouden zijn. Ook de standbeelden van mensen die inmiddels echt niet meer als held gezien worden, staan er nog steeds. Ik vroeg aan de taxichauffeur waarom dat niet veranderd was. Hij zei: dit is onze geschiedenis. De geschiedenis verandert niet als we de namen veranderen. Wijze woorden.

 49. Toine Goossens

  Heel snel vergeten, deze flauwekul. Het is een of andere duistere facebook groep die op 9 december 2015 haar laatste bericht heeft getweet. Om op 25 juli te ontwaken met een tweet over koloniale verheerlijking.

  Zonder publicatie op DUIC zou er geen haan naar hebben gekraaid. Laten we constateren dat de redactie het aantal reacties terug ziet lopen en wat reuring nodig heeft.

 50. Willem

  @toine: volgens mij ben ik het nog nooit eens geweest met jou op dit forum, maar nu sla je voor het eerst de spijker op z’n kop.
  Duic kan wel weer een opkikker gebruiken en geeft derhalve dit cluppie (?) veel te veel aandacht.

 51. anna

  Als we nu eens alle (straat) namen alleen nog een voornaam gebruiken zijn we af van wat, wie heeft gedaan? Of gaan we alle mensen onder een vergrootglas leggen? Dan blijft er volgens mij niet veel over.

 52. Frans

  De Bersiapdreef?

 53. Ed

  Tja, de naam Paul Krügerbrug kon geruisloos gewijzigd worden, daar woonde niemand 😉 Even zoeken voor de jonge Nederlandertjes!

 54. Ihsan

  @Martin. In delen van Zuid-Afrika waar veel zwarten wonen zijn de straatnamen wel veranderd:

  “Similarly to the Northern Cape as noted above, the Western Cape has experienced only a few minor street name changes in the largest cities, but have escaped major name changes of cities and towns because the majority of the population are not Black, but instead Afrikaans or English-speaking Coloureds”

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_placename_renaming_in_South_Africa

 55. SV030

  @Ihsan, Ik heb medelijden met u. Kom op zeg, met zo’n instelling zult u nooit uit deze cirkel geraken. En ben ik inderdaad ook blij dat u niet mijn chagrijnige en serieuze buurman/vrouw bent. Er gebeuren vreselijke dingen in de wereld, en u weet het voor elkaar te krijgen om u druk te maken over straatnaambordjes?

 56. MtU

  Laat deze groep eerst maar eens uit de anonimiteit treden.

 57. Toine Goossens

  @SV030,

  Nou is het wel genoeg geweest. Ga eens met beide voeten op de grond staan en doe normaal. Ihsan geeft gewoon een mening en laat ook nog eens blijken dat hij heel veel van onze geschiedenis weet. En ja, hij geeft ook een mening, dat mag.

 58. Ihsan

  Volgens mij ben u diegene die zich er druk om maakt. Ik leg heel rustig uit waarom het gepast zou zijn om zo’n verandering in overweging te nemen. Het zijn juist de mensen die tegen verandering zijn die zich hier nogal fel uitspreken. Lees aub nog een keer de reacties terug. Welke kant gebruikt hier de grootste wooren? Er worden hier argumenten gebruikt als dat ‘wij onze cultuur opheffen’, ‘wij onze herkomst verloochenen’, ‘Wir haben es nicht gewusst’… Dat zijn nogal felle uitspraken. En die komen niet van mij. Ik ben geen chagrijn, maar ik ben inderdaad zeer serieus en kritisch. Ik heb uw medelijden echt niet nodig, laat staan uw advies.

 59. Jacob Zuidvlieger

  Hoe gaan we de straten dan noemen? Straat 1, 2 , 3 enz.
  Wie zijn verleden niet kent, heeft geen toekomst meer.
  Ongetwijfeld zullen er nog meer zaken zijn die gepasseerd zijn die niet zo netjes waren.
  Stalin, Mao tse toeng, Lening….al een ideetje opgedaan?
  ongetwijfeld komen de actievoerders uit de anonimiteit, zoals rechtschapen mensen doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).