‘Stijging coronabesmettingen in Utrecht geen reden voor mondkapjesplicht’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Stijging coronabesmettingen in Utrecht geen reden voor mondkapjesplicht’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Stijging coronabesmettingen in Utrecht geen reden voor mondkapjesplicht’

‘Stijging coronabesmettingen in Utrecht geen reden voor mondkapjesplicht’
Ook in Utrecht is een sterke stijging te zien van het aantal coronabesmettingen. Er zijn vrijdag 25 nieuwe besmettingen gemeld. Dit is het hoogste aantal sinds medio mei. Ondanks deze cijfers is volgens de gemeente geen reden om een mondkapjesplicht te overwegen.

Ook in Utrecht is een sterke stijging te zien van het aantal coronabesmettingen. Er zijn vrijdag 25 nieuwe besmettingen gemeld. Dit is het hoogste aantal sinds medio mei. Ondanks deze cijfers is volgens de gemeente geen reden om een mondkapjesplicht te overwegen.

In Amsterdam en Rotterdam is het vanaf 5 augustus in sommige drukke gebieden van de stad wel verplicht een mondkapje te dragen. Ook in die steden is een stijging te zien van het aantal besmettingen. Van een landelijke regel is geen sprake, het kabinet is geen voorstander voor mondkapjesplicht.

De gemeente Utrecht is nu ook nog geen voorstander: “We blijven stevig inzetten op maatregelen om de anderhalve meter afstand in de openbare ruimte te waarborgen en monitoren de drukte in de stad. Mocht dit aanleiding geven voor aanvullende maatregelen, zullen we de invoering van mondkapjes overwegen. Hier is op dit moment geen reden toe.”

Eerder heeft de gemeente wel gemerkt dat sommige horecazaken de regels van 1,5 meter onvoldoende in acht nemen. Daarom is besloten om actief te handhaven op naleving van de noodverordening bij risicolocaties.

Gekoppelde berichten

36 Reacties

Reageren
 1. Hans

  Waarom geaarzeld met het invoeren van een plicht tot het dragen van mondkapjes in de openbare rukmten (winkels, bibliotheken, stationstraverse, musea etc.)? Zoals de Belgische topviroloog van Ranst onlangs opmerkte, het is wel vervelend maar je hang de mensen nu ook weer geen steen van 20 kg om de nek. Het went.
  Naar zijn inzicht is het dragen van mondmaskers in openbare ruimten een maatregel die mee kan helpen het virus in te dammen. Het hoeft niet overal, maar maak er slim gebruik van.
  We lopen dus achter de feiten aan zolang we er niet aan willen. Utrecht zal zeker omgaan, maar eerst moet het – vrees ik – nog wat erger worden met de besmettingsgraad vooraleer we deze verstandige maatregel bij de andere maatregelen gaan voegen.

 2. Robin

  @Hans. Het effect van (niet-medische) mondkapjes is niet aangetoond. En als het echt zo’n effectief middel was geweest, dan hadden we geen moeite gehad om dit aan te tonen. Voor zover we nu weten kun je even goed een feestmuts opzetten. Of zo’n chirurgijn masker zogenaamd tegen de pest.

  De reden dat we gevraagd worden door bijvoorbeeld winkeliers om mondkapjes op te zetten, is omdat ze hun winkel niet dicht willen doen. En burgemeesters willen geen straten afsluiten. Logisch. Dat kun je hen niet kwalijk nemen. Men wil van alles proberen om hun winkel of stad draaiende te houden. Ook met middelen die de gezondheid niet of nauwelijks helpen. Mensen met tegenstrijdige belangen zijn gevaarlijk om naar te luisteren. Houdt gewoon afstand binnen. Dat is bewezen effectief.

 3. Johnny

  “Het is absoluut noodzakelijk in cafés mondkapjes te dragen. Dat geldt ook voor andere binnenruimten waar meer mensen bij elkaar komen en in voetbalstadions”. Eerste resultaten van een groot onderzoek dat vooraanstaand hoogleraar en natuurkundige Detlef Lohse van Universiteit Twente uitvoert, wijzen uit dat kleine druppeltjes in de lucht een grotere rol bij de verspreiding van het virus spelen dan werd gedacht.
  Volgens de hoogleraar moet Nederland zo snel mogelijk mondkapjes binnen verplichten :
  https://www.ad.nl/binnenland/onderzoek-wijst-uit-mondkapjes-in-kroeg-absoluut-noodzakelijk~a74e43c7/

  Amrish Baidjoe, veld-epidemioloog en microbioloog, riep het kabinet vorige week in een brief op mondkapjes in binnenruimtes te verplichten. Volgens hem lijkt het of Nederlandse beleidsmakers als premier Mark Rutte (VVD) en RIVM-coronachef Jaap van Dissel een imagoprobleem vrezen als ze omgaan. „Er is zo lang gezegd: mondkapjes werken niet. Dan wordt het lastig daarop terug te komen. Het past in de trend dat er met te veel stelligheid is gecommuniceerd over dingen waarover geen zekerheid was.” Britse en Amerikaanse onderzoekers, die dat deze epidemie onderzochten, vonden nog geen enkel geval van besmetting door een „geïnfecteerd masker”. :
  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/29/er-is-te-lang-gezegd-mondkapjes-werken-niet-a4007304

 4. Marianne Donker

  De huidige maatregelen zouden heel effectief zijn – als iedereen zich eraan zou houden. 1,5 meter, handen wassen, blijf thuis bij klachten, laat je testen. bron- en contactopsporing. Hoe simpel kan het zijn? Maar heel vele mensen vertikken het, zelfs die simpele 1,5 meter.
  Waarom zou je dan een nieuwe maatregel invoeren, waar de effectiviteit van omstreden is, die mensen ook niet zullen willen opvolgen (zeker niet in de privésfeer en binnenshuis!) en die ook niet te handhaven is? Zie je studenten al een mondkapje dragen op hun feestjes? En ga je het zelf doen op de buurtbarbecue of bij de babyshower van je pasgeboren nichtje ?
  Mondkapjes zijn vooral symboolpolitiek. En wie een mondkapje wil dragen moet dat vooral doen. Ik zie het nog maar zelden.

 5. Robin

  @Johny. Anders lees je artikelen even. ‘Onderzoek wijst uit’, ja. Onderzoek wijst uit dat druppeltjes in de lucht een rol spelen. Dat onderzoek vertelt niks over mondkapjes. Dat mondkapjes daarom werken is een conclusie die het AD zelf trekt. Ik laat het liever over aan de wetenschap. Stuur me het onderzoek maar dat de effectiviteit van niet-medische mondkapjes bewijst. Dan praten we verder. Je tweede artikel is nog vager. Dat stellen ze dat het lastig te onderzoeken is en dat ze niet weten of het 5 of 50% effectief is. Lekker makkelijk om te zeggen dat je het niet kunt onderzoeken. En dat het daarom toch maar waar moet zijn. Met zo’n marge kan het ook gewoon niet effectief zijn. Stuur me het onderzoek. Geen artikelen die een natte vinger in de lucht houden en daarmee de publieke opinie proberen te beinvloeden.

 6. Erwin

  @robin: waarom dragen we in het OV dan een mondkapje en geen feestmuts..? Idem voor vliegtuig?
  Waarom draagt vrijwel het gehele buitenland en NL niet? Is onze wetenschap verder/anders/beter?

 7. Wim Vreeswijk

  Komt gewoon door extreme overbevolking in onze stad waardoor het voor de Utrechters steeds meer onmogelijk elkaar met 150 centimeter te blijven ontwijken. Indien U het hiermee eens bent, stem dan ook tegen GL met haar uitbreidingsplannen van nog een 100.000 extra inwoners. Gewoon super slecht en ongezond voor een leefbaar Utrecht !

 8. Michiel

  Het is 31 juli en prachtig weer om naar de stranden te gaan. De stations staan vol met mensen, met of zonder mondkapje op nog geen halve meter afstand van elkaar. Daar kun je van alles van vinden en denken maar het feit is dat de regel niet werkt. En dit geldt voor veel meer situaties, zoals op straat en in winkels. Hierin ligt ondermeer de keuze, gooi je alles op slot of geef ruimte? Juist daarom vervagen grenzen en interpreteren mensen zelf wat ‘veilig’ is. Juist daarom gaat het nu mis op meerdere plekken in ons land en daarbuiten.

 9. Lauk

  Wat mij opvalt is het absolute denken over mondkapjes: het helpt wel of niet. Als leek denk ik dat het deels helpt: een groot deel van de uitademing gaat door het kapje; dat houdt i.i.g. de grote druppels tegen en ik vermoed dat met een kapje op de verspreiding minder ver zal gaan. Maar ook als het maar deels helpt gaat er ook een duidelijk signaal van uit: oppassen, er is iets aan de hand. Ik dénk dat het helpt om ook andere maatregelen serieuzer te nemen.

 10. Robin

  @Erwin. Het niet-medische mondkapje in het OV is een middel om op een plek vitaal voor onze samenleving wel toe te kunnen staan dat mensen dicht op elkaar zitten en op de andere plek (de kroeg/winkels) dit niet toe te staan. Het mondkapje in het OV is nooit ingezet als middel tegen verspreiding. Het is ingezet om mensen rustig te houden over de verschillen in regels.
  Met een feestmuts houden mensen zich er niet rustig over. Met een mondkapje wel.

 11. Robin

  Dan nu waarom onze overheid geen mondkapjes verplicht en andere landen wel. Onze wetenschap is niet anders. Onze wetenschap is ook niet beter. Het verschil ligt erin dat in Nederland (gemiddeld genomen) veel meer vertrouwen is in de overheid en overheidsdiensten zoals het RIVM. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen, maar die boeren die het nieuws halen zijn een minderheid. Het vetrouwen in de overheid in Nederland is groot. Daardoor kan de Nederlandse overheid meer leunen op cijfers en wetenschap, in plaats van mee gesleurd te worden door de mening van stemmingmakers op sociale media en in de krant.
  Als mensen masaal hun werk neerleggen, plunderen en hun kinderen van school gaan houden omdat we geen mondkapjes dragen, dan zal de politiek draaien en moeten we in Nederland ook mondkapjes dragen. Dat zal niet zijn omdat ze dan ineens bewezen effectief zijn tegen corona. Dat zal zijn omdat de samenleving niet meer functioneerd zonder.

 12. Koel Hoofd

  Wim Vreeswijk heeft gelijk!
  Utrecht heeft dankzij GL en D66 de ambitie om de meest gezonde stad van Nederland te worden. Maar deze partijtjes hebben ook de ambitie om meer mensen op een kluitje in kleine peperdure hokjes te proppen want : dat is sociaal en gezond in het kader van vermaak en beleving omdat we daar het klimaat mee redden. Staat gewoon te lezen in hun verkiezingsprogramma’s van de afgelopen jaren.

 13. Monique

  Een niet-medisch mondkapjes beschermt je niet. Daarom is goed afstand houden veel belangrijker.

 14. Scherpschutter

  @Robin 12:03

  Als u vraagt om bewijs dan is het minste dat u kunt doen in beginsel afvragen of wat u vraagt wel empirisch bewijsbaar is….

  U vraagt namelijk naar bewijs van iets dat in praktische zin niet te bewijzen is door het schier oneindige aantal variabelen dat mogelijk is. Het ene niet-medische mondkapje is het andere niet bijvoorbeeld. Er zijn letterlijk tienduizenden materiaalsoorten en ook duizenden pasvormen. Hoe denkt u dit objectief te kunnen bestuderen en meten? Daarnaast is de ene coronapatient de andere ook niet. Het aantal virons dat iemand uitademt kan een factor 1.000.000(!) verschillen…Daarom zijn sommige mensen superspreaders die er honderden aansteken en steken anderen helemaal niemand aan. U vraagt om bewijs van iets dat in essentie niet te bewijzen is door het onmogelijke aantallen variabelen in de vergelijking…Een slechtzittend papieren mondkapje op een superspreader levert compleet andere data op dat een goed zittend katoenen versie op een marginale besmetter. En ook de katoensoort levert vervolgens weer andere resultaten. Er zijn letterlijk miljarden variabelen.

  Daarnaast is het van belang om u te realiseren dat niet-medische mondkapjes u niet beschermen. U draagt een mondkapje per definitie om ANDEREN te beschermen….voor als u besmet bent zonder het door te hebben. Ze beschermen u NUL tegen aerosols.

  Wat mondbedekking wel doet (of dat nu een sjawl, keukenpapier of niet-medisch mondkapje is) is het aantal besmette aerosols dat u verspreidt drastisch verminderen. Aerosols vormen zich doordat u grotere druppels uitstoot (ook als u ademt) die vervolgens in de lucht drogen waardoor het virus airborne/aerogeen wordt. Mondbescherming (in welke vorm dan ook) voorkomt aerosolvorming doordat die grotere druppels voor een aanzienlijk deel worden afgevangen ongeacht de materiaalsoort….Zelfs een sinaasappelnet op uw gezicht zou een bijdrage leveren en vocht vangen.

  Voor meer informatie over druppel- en aerosolvorming verwijs ik u naar de baanbrekende studie van William Wells uit 1955. Anno 2020 wereldwijd nog altijd DE bronstudie aller bronstudies. Sluit ik ter uwer lering af met het corrigeren van uw denkfout aller denkfouten opdat u deze redeneringscatastrophe nooit meer begaat:

  “Abscence of evidence does not mean evidence of absence.”

 15. JJ

  En woppa: 431 besmettingen de afgelopen 24 uur; en dat op een zaterdag gemeld. Bijna x3 t.o.v van vorige weeek. En zaterdag = nooit de piekdag, dat is doorgaans de woensdag en donderdag. We zijn dus in een paar weken tijd van 80 besmettingen per dag naar 431 gegaan. Over niet al te lange tijd zitten we dus weer op 800 besmettingen per dag en dus weer in een 2e golf. En die viruswaanzin mensjes maar demonstreren. Mijn aaname.: deze groep is grotendeels verantwoordelijk voor de huidige laksheid onder de bevloking ten aanzien van de richtlijn. Wie durft ze voor het gerecht te slepen?
  Je gunt niemand een ernstige ziekte, maar het is wel afwachten wat er gebeurd als een viruswaanzin bijeenkomst een brandhaard blijkt te zijn. Net als Donald’s bijeenkomst laatst.

 16. Scherpschutter

  @JJ

  En tegelijk lagen er nog nooit zo weinig patienten op de IC als vandaag sinds de uitbraak van het virus:

  https://www.dvhn.nl/extra/Er-lagen-in-Nederland-nog-nooit-zo-weinig-patiënten-met-corona-op-de-intensive-care-sinds-de-uitbraak-van-het-virus-25891027.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  Wat acht u aannemelijker? 1) Corona is kennelijk totaal niet gevaarlijk meer….of 2) de gehanteerde meetmethodes (als je het al meetmethodes kunt noemen) kloppen voor geen meter? U moet kiezen want you can’t have your cake and eat it too…

 17. Stadsie

  Iedereen kan/moet zelf nadenken en zelf kiezen, waarom wachten tot iemand ons zegt er eentje te dragen. Ga niet het weekend naar drukke plekken of winkelstraten. Als je toch moet ben je vrij om er eentje op te zetten. BEscherm je je zelf dan bescherm je ook anderen.
  Zelf op vrijdagochtend boodschappen gaan doen, 3 winkels bezocht, vooraf een kapje opgezet en na de laatste winkel weer af. Voelde heel relaxed en iedereen houdt extra afstand. Ik ga niet wachten tot Rutte of wie dan ook dat gaat verplichten.

 18. Hans

  Bericht via NOS.nl:

  ‘Viruswaanzin-voorman Willem Engel riep tijdens zijn toespraak mensen herhaaldelijk op elkaar de ruimte te geven’.

  Die 1,5m waar Engel zo tegen is ziet hij dus zelf toch ook wel ergens zitten.

 19. HArry

  Zojuist de beelden gezien uit Berlijn. 1.300.000 mensen die tegen de aanval op hun grondrechten demonstreren. En dat is nou net het probleem mensen. Met misbruik van een virus de rechten van de mens inperken. Hier in Utrecht of waar dan ook ter wereld. We worden volledig in de maling genomen.

  Kom in opstand!

 20. drexciya

  De media moet een keer ophouden met mensen richting angstpsychose te duwen. Men doet het voorkomen, alsof je anderen ombrengt, wanneer je geen mondkapje draagt. In de VS is het al zo erg, dat iemand pepperspray op een vreemde toepaste, die geen mondkapje droeg.

  Het is nog steeds zo, dat de kans dat je echte ziek wordt van Covid-19, erg klein is, wanneer je niet tot de risicogroep behoort. Verder zijn de behandelprotocollen een stuk verbeterd (géén beademing meer, maar bloedstollingsremmers, en ontstekingsremmers), wat de sterftecijfers flink heeft gereduceerd.

  Er is dus geen reden voor de extreme reacties die van veel mensen in de reacties hier zie. Wat ik meer als een probleem zie, is de invloed van de maatregelen op de economie, wat de neergang van de economie, die al was ingezet, verder versnelt. Nu de loonsubsidie, waar op grote schaal misbruik van is gemaakt, ophoudt, gaan de failissementen komen, en dat zal hard gaan.

  Verder heb ik 0 vertrouwen in de overheid, denk aan de controles op Schiphol; zijn de 9/11 maatregelen ooit teruggedraaid? Nee, en dat gaat hoogstwaarschijnlijk ook met deze maatregelen niet gebeuren.

 21. Marcel

  @HArry
  U heeft gevoel voor humor. Denk tenminste dat uw reactie zo bedoeld is. Het gezonde verstand zegt: blijf thuis als je je niet goed voelt. Bij u zou ik zeggen: blijf vooral thuis, zet de tv-aanbod en kijk naar wat er in de wereld gebeurd. Misschien dat u na een kop koffie uw gevoel voor humor bijsteld? Het lijkt mij dat als er stijging van het aantal besmettingen zijn de mensen iets niet goed doen. De rest laat ik aan uw gezonde verstand over?

 22. jan

  Als iedereen zich ook maar een beetje meer aan de corona regels zou houden dan was het allemaal geen probleem en zouden de aantallen niet stijgen. Maar nee men doet alsof het virus niet bestaat. En niet alleen de jeugd.

 23. Jan kievit

  Zolang geen medicijn is tegen corona is min afstand houden 1.5mtr de beste oplossing er sterven duizenden mensen aan dit zeer gevaarlijke en onberekenbaar corona virus makkelijke regels niet opvolgen dus corona virus ontkenners

 24. Angela

  Ik vraag me af of het percentage ook is gestegen. Ze hebben het nu alleen over aantallen. Dat dat gestegen is, is in principe logisch nu er meer mensen worden getest. Dus ik denk dat het percentage meer zegt dan aantallen. Zo was er ergens anders (ben even de plaatsnaam kwijt) een grote stijging in aantallen en paniek alom. Maar later bleek het percentage wel lager te liggen.

 25. Stadsie

  Het boek Infectieziekteverspreiding uit 2013 geschreven door en voor professionals laat in de huidige transmissie fase niets aan duidelijkheid te wensen over. Stap 1 quarantaine. Stap 2 mondneusmaskers. Jammer dat onze overheid en RIVM dit niet kunnen en willen begrijpen.

 26. Katja

  @Wim, volkomen gelijk. En 25 besmettingen op dik 300.00 inwoners, en gelet op de drukte op straat, tsja.

 27. Dustin

  Mondkapjes zijn wel aan te raden.

  Er zijn hier een hoop mensen die niet naar informatie hebben gezocht en toch een hele stellige mening hebben. Ook worden er uitspraken over de interpretatie van de resultaten gedaan terwijl de wetenschappelijke achtergrond duidelijk ontbreekt.

  Ga anders zelf even zoeken op Pumbed en Google Scholar en je vindt al vrij snel dat niet-medische mondkapjes VOORAL het verspreiden voorkomen. Daar doe het voor! Daarnaast reduceert het de kans op besmetting misschien bij de drager tot zo’n 30%, ook mooi meegenomen.

  Die 1.5 is dan weer vrij willekeurig en helpt waarschijnlijk niet in een gebouw met slechte luchtfilters.

 28. JJ

  @HArry

  Er waren zeker geen 1.3 milj. mensen in Berlijn op de been. De politie schatte enkele tienduizende mensen, hetgeen in demonstratiestad Berlijn vrij gewone taferelen zijn. Ze zijn daar wel wat gewend. Waarom zo opzichtig foutieve cijfers de wereld in helpen? Met welk doel? De organisatie wordt/ is aangeklaagd, o.a. door zorgpersoneel dat zich geschoffeerd voelt.

  @ Scherpschutter. Zoals meerdere keren aangegeven: ziekenhuis- en IC-opnames hobbelen weken achter een golf aan. De vorige keer was dat enigzins gelijktijdig met het zien van de golf, omdat het virus zich al ongezien langer aan het verspreiden was. Ook heeft het virus zich toen in en via veel ouderen verspreid itt nu via veel jongere mensen. Heel cru gezegd: veel ouderen en zwakkeren zijn al overleden in de vorige golf.

  Overigens zit er wel degelijk een lichte stijgende lijn in IC en ziekenhuisopnames. We spreken elkaar wel weer over een paar weken. Typisch dat je nu de hard stijgende dagelijkse cijfers van besmettingen in Nederland en de wereld maar even negeert. Er is alweer een zorgstelling in quarantaine wegens besmetting onder personeel trouwens.

  Meer besmettingen alleen toeschrijven aan meer testen kan alleen als verhoudingsgewijs het aantal positieve uitslagen in relatie tot het aantal testen laag is; hetgeen hard aan het veranderen is. Met een R= 1.4 (en binnen niet te lang een R=2 =1 iemand besmet gemiddeld 2 mensen) en in België R= 3.4, hebben we bewezen stijgende cijfers en is een golf bezig te ontstaan. Deze besmettingsgraad hebben we vanaf half maart t/m 2 weken geleden niet gehad (de gehele 1e lockdown) Zou je toch aan het denken moeten zetten.

 29. Scherpschutter

  @JJ

  Hier heeft u weer de hete aardappel waar u nu al 5 posts omheen draait:

  We negeren de regels al maanden en maanden. Het aantal IC-opnames bleef maar dalen en dalen en bereikte 2 dagen geleden het laagste punt sinds maart…

  Pas op: hete aardappel! Is corona een minder erstig virus geworden of kloppen HUGO’s metingen van geen kant? Want de verhouding IC-opnames en aantal besmettingen is al maanden en maanden precies 1 op 200.

  Verklaar deze hiaat in uw paniekaanval.

 30. D'n Jos

  @ Katja

  Er zijn niet 25 besmettingen in Utrecht. Er is een groei van het aantal besmertingen per DAG van nu 25 gemiddeld. Dat maakt per week al 7x 25= 175 x 3 (2 weken incubatietijd + minimaal 1 week ziekte)= 525 op 300.000 inwoners. Dat is dus meer dan 1 besmetting op 1000. Dat is alweer behoorlijk veel bij een ziekte. Zeker in een dichtbevolkte stad. Bij jou in de buurt wonen wel wat meer dan 1000 mensen en er komen er ook al wat meer in je supermarkt. + NIEMAND lijkt nog richtlijnen te volgen wat kans op besmetting vermedigvuldigt. De kans dat je besmette mensen op dagelijkse basis in je eigen buurt tegen het lijf loopt is groot. En dat alleen nog maar in 3 weken tijd op basis van de huidige cijfers die dus wekelijks aan het verdubbelen zijn.

 31. Jones

  @ HArry

  En vandaag? Enorm ja die 100 verdwaalde demonstranten op het inmense museumpleim en die 40 in Enschede. Echt een revolutie die ontketent is… Viruswaanzin met een aanhang van ong. 0.01% onder de totale Nederlandse bevolking. Als die schatting niet wat te hoog is.

 32. Francien

  Laat gewoon de kwetsbaare mensen binnen blijfen. En de rest het normaal leven oppakken. Ja er zullen mensen besmet raken..
  Ja er zullen mensen ziek worden.. Maar deze mensen worden weer beter en bouwen inmunitijd op. Laat deze mensen daarna plasma doneren.. En de zwakker hebben een anti stoffenprik. En we zijn binnen 6 maanden klaar

 33. Inez

  @Francien: Ik ben kwetsbaar maar ik ga toch echt niet nog 6 maanden binnen zitten. Als de rest zich aan de regels houdt hoeft dat ook niet.
  Bovendien: voorkomen is beter dan genezen.

 34. Joas

  @ francien

  Waar heb jij gezeten de laatste maanden?

  De antistoffen tegen corona zijn bij ex-patiënten na ongeveer 3 a 4 maanden weer zo goed als verdwenen, waardoor je weer ziek kan worden. Er wordt dus geen immuniteit opgebouwd.

  Daarnaast hebben we maatregelen genomen specifiek om de zorg te ontlasten, die kan piekbelastingen, die bij dit virus horen, niet aan. Daarom deden we wat we deden, maar kennelijk ben je dat helemaal vergeten. Dat was namelijk de reden voor lockdown 1 en social distancing. Niet om te voorkomen dat mensen ziek worden, maar om grootschalige besmettingen te voorkomen en pieken in de zorg te voorkomen. Dat ik dit nog moet uitleggen.

 35. Scherpschutter

  @D’n Jos 14:17

  “Er zijn niet 25 besmettingen in Utrecht. Er is een groei van het aantal besmertingen per DAG van nu 25 gemiddeld.”

  Helemaal niet. Er worden via tests 25 mensen per dag gevonden die corona hebben…of al lang hebben gehad! Als u in februari al corona had en nu een test doet, dan test u positief….Er is helemaal geen groei van het aantal besmettingen met 25 per dag in het hier en nu. Die conclusie kunt u totaal niet trekken op basis van wat via tests aan historische en besmettingen gevonden wordt. Dat is welhaast een aanslag op logica als zodanig.

  Als er werkelijk in het hier en nu meer besmettingen zouden zijn in het hier en nu dan zou het aantal IC-opnames wel groeien. Dat groeit echter niet en is al maanden stabiel. Er liggen 19 man op de IC…

 36. J Huismans

  @ Scherpschutter wrong again.

  Er zijn meer positieve uitslagen bij minder uitgevoerde testen; hetgeen duidt op een groei van het aantal besmettingen.

  Daarnaast, als ik het goed lees, was het een reactie op Katja, die het slechts had over 25 bewezen besmettingen op 300.000 inwoners, hetgeen sowieso onjuist is en u onbrdoeld juist bevestigd. (Er worden dus al minstens 25 besmettingen per dag GEMETEN).

  https://nos.nl/artikel/2342842-aantal-positieve-coronatests-bijna-verdubbeld-minder-tests-meer-besmettingen.html

  Ook in provincie/ regio Utrecht een aanzienlijle stijging bij minder tests. Sterker nog. Eerder werden de cijfers over 2 weken bekend gemaakt (toen er dus meer getest werd), nu ligt het cijfer over afgelopen week (gemeten besmettingen) al dus hoger dan in de 2 weken daarvoor samen. Gewoon even RTV Utrecht in de gaten houden.

  J. Huismans, huisarts

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).