Stijging dierproeven bij Universiteit Utrecht en UMC; ook coronatests op huisdieren Stijging dierproeven bij Universiteit Utrecht en UMC; ook coronatests op huisdieren

Stijging dierproeven bij Universiteit Utrecht en UMC; ook coronatests op huisdieren

Stijging dierproeven bij Universiteit Utrecht en UMC; ook coronatests op huisdieren
Archieffoto
Het aantal dierproeven bij de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht is van 19.078 in 2019 gestegen naar 20.433 in 2020, een toename van 1.355. Volgens de instellingen is dat te verklaren door een groot onderzoek met zebravissen en onderzoek naar corona bij huisdieren en asieldieren.

Het aantal dierproeven bij de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht is van 19.078 in 2019 gestegen naar 20.433 in 2020, een toename van 1.355. Volgens de instellingen is dat te verklaren door een groot onderzoek met zebravissen en onderzoek naar corona bij huisdieren en asieldieren.

De universiteit en het UMC Utrecht willen zo weinig mogelijk proeven met dieren doen. Eerder daalde het aantal proeven dan ook flink, zo waren er in 2001 nog 51.900 proeven, maar dit jaar is er dus een stijging. Corona heeft ook invloed op de cijfers. Want aan de ene kant werden proeven uitgesteld of afgelast door de pandemie, aan de andere kant werden er ook bij honderden katten en honden coronatesten afgenomen.

Voor alle dierproeven werden in totaal 22.427 dieren gebruikt. Vooral muizen worden veel gebruikt, in totaal 9.960 stuks. Daarna volgen zebravissen met in totaal 3.096 dieren, 2.292 honden en 2.085 kippen. Ook paarden, katten, fretten, varkens, cavia’s, schapen en andere dieren werden gebruikt.

Zebravissen

De vele zebravissen werden gebruikt voor onderzoek naar de invloed van chemische stoffen in het milieu op stofwisselingsziekten als obesitas en diabetes. Voor het onderzoek werd een stukje van de vin weggeknipt om de dieren van elkaar te kunnen onderscheiden. De vissen werden gehouden in aquaria in het laboratorium. Ze werden uiteindelijk gedood, om ze te kunnen onderzoeken.

Coronatesten

Extra coronaonderzoek werd gedaan in de vorm van onderzoek waarbij 203 honden en 429 katten in huishoudens, dierenopvangcentra en dierenartsenpraktijken werden getest op corona. Dit gebeurde met ‘licht ongerief’, zoals het afnemen van speeksel of bloed. Er kwamen geen laboratoriumdieren aan te pas.

Het doel van dit onderzoek was om na te gaan of honden en katten die dichtbij mensen leven een rol spelen in de verspreiding van het virus. Voorlopige resultaten laten zien dat honden en katten geïnfecteerd kunnen worden door hun baasje, maar ook dat de huisdieren niet of nauwelijks ziek worden en geen rol lijken te spelen in de verspreiding van het virus.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Geen rationeel mens zal bezwaar hebben tegen deze minimale stijging.

    Hoe zit het met mensenproeven? Als de Universiteit immers niet meer op dieren wil testen, zal het toch op iets anders moeten gebeuren.

  2. Koel Hoofd

    Blijf het onlogisch vinden, dierproeven gebruiken om medicijnen/behandelingen voor mensen te testen.
    Dieren hebben nu eenmaal een andere fysiologie dan mensen.

  3. Kadoendra

    @Scherpschutter

    Bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen wordt er naast dierproeven ook onderzoek gedaan naar de werking van de nieuwe medicijnen bij vrijwillige proefpersonen die hier ook meestal betaald voor krijgen.

    Elk nieuw medicijn moet uiteindelijk drie meestal langdurige testfases doorlopen waar vrijwillige proefpersonen aan deel kunnen nemen.

    Het kan zijn dat de proefpersonen een verschillende dosis krijgen en meestal krijgt ook een gedeelte van de proefpersonen een placebo.

    De proefpersonen moeten voor een bepaalde tijd in een onderzoekscentrum verblijven waar ze medisch zeer nauwkeurig worden gevolgd om kennis te krijgen van de werking en de eventuele bijwerkingen van het nieuwe medicijn.

    Nieuwe medicijnen ontwikkelen is meestal niet eenvoudig en kost naast heel veel geld ook een jarenlang traject en bij elke testfase moet uiteindelijk blijken of het nieuwe medicijn goedkeuring gaat krijgen van b.v de USA medicijnenwaakhond, de FDA om door te mogen gaan naar de volgende testfase.

    Bij heel veel nieuwe medicijnen blijft het de vraag of ze uiteindelijk alle drie de testfases succesvol zullen gaan doorlopen.

    Overigens wat onze DUIC vriend @Koel Hoofd zegt klopt helemaal en daarom zal het altijd nodig zijn om nieuwe medicijnen te testen op vrijwillige proefpersonen.

  4. Moniek

    @Scherpschutter
    Als antwoord op uw vraag: kijk slechts naar de tests van coronavaccins.

  5. RABE

    Kunnen we ze niet vervangen door criminelen?? Daar zijn er genoeg van.

  6. Scherpschutter

    Moniek

    Daar noemt u inderdaad wel een fraai voorbeeldje van een fase 3 in menselijke experimenten op ongekende schaal, waar Kafoendra van sprak.

  7. Moniek

    Dat was een grapje, neem ik aan, RABE. Even serieus: men heeft dit wel eens gedaan resp. voorgesteld (al heb ik de feiten op dit moment niet paraat), maar gebruikmaken van criminelen in de gevangenis voor medische experimenten, voor donatie van lichaamsdelen, bloed etc. wordt tegenwoordig gelukkig als onethisch beoordeeld. Die mensen zijn nl. niet geheel vrij in hun beslissing mee te werken.

  8. RABE

    Moniek, Mensen kunnen zelf beslissen, dieren niet.
    Het was dus geen grapje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).