Het stiltecentrum in Hoog Catharijne komt terug na alle verbouwingen in het winkelcentrum. Vredesorganisatie PAX en Klépierre, eigenaar van Hoog Catharijne, hebben een overeenkomst over het Stiltecentrum getekend. Als de verbouwingen zijn voltooid eind 2022, is het Stiltecentrum wederom toegankelijk voor het publiek.
“Ik ben blij dat we het Stiltecentrum open kunnen houden voor publiek dankzij deze overeenkomst met Kléppiere”, zegt PAX-directeur Anna Timmerman.
“Lang voordat er in Hoog Catharijne gewinkeld werd, hadden de zusters van de Eucharistie een klooster op deze plek. Duizenden mensen hebben de afgelopen jaren een moment van rust, gebed en ontmoeting in het centrum kunnen vinden”, aldus Timmerman. “Met deze overeenkomst houden PAX en Kléppiere, ook na de renovatie van Hoog Catharijne, deze bijzondere plek in ere.”
Het Stiltecentrum omvat een kapel, een ontmoetingsruimte en een vergaderruimte. De zusters van de Eucharistie zijn eigenaar van het pand, op hun verzoek houdt PAX sinds 1991 toezicht op het pand.
6 Reacties
ReagerenDe sloop van de oude Stationswijk tbv van Hoog Catharijne is ooit mogelijk geworden door een contract tussen de rechtsvoorganger van Klépierre en de Zusters van Eucharistie. Klépierre is erg gesteld op het naleven van oude contracten. Zie de toegangen via de perrons naar de Moreelsebrug. Dan geldt het omgekeerde natuurlijk ook. Klépierre moet zich nu aan dit oude contract houden, terwijl ze diep in hun hart misschien wel anders zouden willen. Gelukkig blijft het Stiltecentrum temidden van het commerciële geweld overeind. In het ‘oude’ Hoog Catharijne was er nog een tekst van Jan Engelman aangebracht:
“Stil zijn in het wild gewemel
van een wereld zo ontzind,
stil en droomen van een hemel
waar het zwakste overwint.”
Jammer dat het verdwenen is. Jammer ook dat Jan Engelman nooit in een straatnaam in Utrecht ‘vereeuwigd’ is. Ook niet in Hoog Boulandt, waar diverse dichters en schrijvers vernoemd zijn. Jan Engelman heeft veel betekend voor het behoud van de Utrechtse binnenstad. Hij heeft met Marga Klompé de singeldemping weten te beperken, waardoor het herstel van de Singel in onze tijd weer mogelijk werd. De gemeente Utrecht heeft hier nog een klein inhaalslagje te maken, naar mijn smaak.
Nog een kleine aanvulling. De hierboven weergegeven tekst van Jan Engelman is nu te zien in de Breedstraat, hoek Korte Lauwerstraat. Gelukkig maar.
“Hij heeft met Marga Klompé de singeldemping weten te beperken”
Bij deze 15 jaar durende strijd waren veel meer mensen betrokken en hij ging niet alleen over de singels, maar over het vernietigen van de gehele middeleeuwse stad.
@Massegast: Van harte deel ik je treurnis dat Engelmans tekst ooit verdwenen is. Maar aangezien die tekst nu bij de Breedstraat te lezen is (ik was erbij betrokken), moeten we maar een andere tekst van hem of een andere dichter (Nijhoff?) voorstellen.
Ooit heb ik de gemeente het voorstel voor een Engelmanstraat gedaan, maar het antwoord was dat dat verwarring met Engelmansplaat in Lunetten zou geven. OK, maar er is toch wel een WG van de Hulststr. naast de Hulststraat is.
@Singelcomité: betrof ook het Feuchtinger-plan. Ook Pyke Koch zat erbij en de vroegere vriendin van Martinus Nijhoff.
Een stiltecentrum in een koopkathedraal. Stilte is vooralsnog niet te koop?
het oude gedeelte. het laatste ouwe gedeelte zoals je kan zien op de foto. Is dat er nog?? of is het inmiddels al afgebroken. ga al 2 jaar niet meer naar hoog catharijne. weet dus niet wat er zich allemaal afspeelt.