Stiltecentrum Hoog Catharijne niet meer te vinden door verbouwingen | De Utrechtse Internet Courant Stiltecentrum Hoog Catharijne niet meer te vinden door verbouwingen | De Utrechtse Internet Courant

Stiltecentrum Hoog Catharijne niet meer te vinden door verbouwingen

Stiltecentrum Hoog Catharijne niet meer te vinden door verbouwingen
Het Godebaldkwartier in Hoog Catharijne. Het stiltecentrum is voor de vishandel naar links. Archief DUIC
Het Stiltecentrum in Hoog Catharijne is weggestopt in ‘een donkere, duistere en doodlopende gang’. Hierdoor blijven bezoekers weg en worden vrijwilligers ontmoedigd. Dat schrijven verschillende kerkelijke leiders in een brandbrief naar Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne.

Het Stiltecentrum in Hoog Catharijne is weggestopt in ‘een donkere, duistere en doodlopende gang’. Hierdoor blijven bezoekers weg en worden vrijwilligers ontmoedigd. Dat schrijven verschillende kerkelijke leiders in een brandbrief naar Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne.

Het winkelcentrum wordt grootschalig verbouwd. Het Stiltecentrum zat op de route van het Moreelsepark naar het station, inmiddels is de voetgangersroute langs de stilteruimte geblokkeerd. Hierdoor is het Stiltecentrum nu nauwelijks meer vindbaar en is het stiltecentrum gelegen aan een doodlopende gang.

Er is bij tijd en wijle moeizaam overlegd tussen vertegenwoordigers van Klépierre en Vredesbeweging PAX, de beheerder van de ruimte, over een nieuw ontwerp die voor beide partijen acceptabel was, is te lezen in de brandbrief.

“Vooruitlopend is al in augustus 2017 – en zonder voorafgaand overleg met Vredesbeweging PAX – de doorgaande voetgangersroute langs het Stiltecentrum afgesloten. Daarmee is de onzichtbaarheid en onvindbaarheid van het Stiltecentrum al maanden een hard feit”, staat in de brief. Klépierre heeft nu laten weten dat de realisatie van het bouwdeel Moreelsepark is verschoven van 2020 naar 2023.

Verbouwing

“De belofte dat de verbouwing begin 2018 klaar zou zijn. We zaten ons al te beraden op een grootste opening. Voorlopig gaat dit dus niet gebeuren”, zegt voorzitter van de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken. Wanneer de verbouwing wel gaat plaatsvinden weet hij niet, maar hij benadrukt dat nog vijf jaar op deze locatie, niet te doen is. In ieder geval niet als het centrum op een doodlopende gang gelegen blijft.

Korff wist dat de voetgangersroute langs het stiltecentrum een keer afgesloten zou worden, maar benadrukt dat de route uiteindelijk zonder overleg is geblokkeerd. “Het aantal bezoekers is nu ongeveer 10% van wat het was”, aldus Korff. De gang is volgens hem donker, duister en weinig uitnodigend.

Vrijwilligers

Korff wil nu in ieder geval een verwijsbord in Hoog Catharijne hebben: “Op de wand waar vroeger de banketbakker zat, tegenover de visboer.” Dit is volgens Korff ook noodzakelijk om de vrijwilligers tegemoet te komen. “Bij ons komen vrijwilligers vanuit heel het land om te helpen. Als je onzichtbaar blijft en je zit maar met een handjevol bezoekers, dan komen mensen uit Woerden niet meer. Gaan we in Utrecht zo met bedrijven om?”, vraagt Korff zich af.

In de brandbrief vragen de kerkelijk leider zich af of het Stiltecentrum betrokken gaat worden bij de conceptontwikkeling. Dit is nog niet verduidelijkt door de directie stellen zij. Inmiddels zijn er door verschillende Utrechtse politieke partijen ook raadsvragen gesteld over de kwestie.

6 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Ze moeten wat meer herrie maken, dan vinden mensen ze vanzelf.

 2. Herman

  Klepierre trekt zich van niemand wat aan, met als enige uitzondering haar aandeelhouders.
  Met winkeliers, bezoekers, Utrechters, treinreizigers, kerken, gemeente en ander meer of minder direct belanghebbenden hebben ze niets te maken.

  De stadsstaat Klepierre , doet wat zij zelf willen en daar moeten we het mee doen, ze hebben teveel macht en niemand kan ze wat maken.

 3. Martijn

  Het is net 2 maandjes na de opening, waarna de zuidkant even minder aantrekkelijk is dan de noordkant en ze vergaan al van de aandacht? Het is nog steeds druk daar, en je wist dat je het zo in ieder geval 4 jaar zo moet volhouden. Als dat lastig is, ligt het niet aan Utrecht, ga dan maar lekker naar naar een ander mall in NL. Succes met zoeken!

 4. Katja

  Dan is het in ieder geval lekker stil…

 5. Robert

  Kerken genoeg in Utrecht, locaties genoeg in Utrecht, bezinning kan op veel mooiere plekken dan tussen de etalages. Onzin dat dit onderdeel moet zijn van een modern winkelcentrum. Terecht dat dit geen prioriteit krijgt tijdens de bouw.

 6. Anoniem

  @Robert: je kunt dat ook anders zien: op de Catharijnesingel zat een klooster met kapel dat moest wijken voor Hoog Catharijne. Destijds is bedongen dat er vervangende ruimte in het winkelcentrum zou komen. Je zou dus kunnen zeggen dat er zonder stiltecentrum geen winkelcentrum geweest zou zijn.

  Dat klooster bestaat niet meer en de ruimte is overgedragen aan Pax Christi, maar ik vermoed dat de destijds gemaakte overeenkomst staat als een huis, want anders had Kleppiere er intussen wel een winkel van gemaakt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).