Straatnamen in Utrecht: Waar komt de naam Achter Clarenburg vandaan? Straatnamen in Utrecht: Waar komt de naam Achter Clarenburg vandaan?

Straatnamen in Utrecht: Waar komt de naam Achter Clarenburg vandaan?

Straatnamen in Utrecht: Waar komt de naam Achter Clarenburg vandaan?
Foto: Bram van Toor
In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat zoeken we uit.

In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat zoeken we uit.

Zoals de meeste lezers hopelijk niet ontgaan is, heeft de redactie van deze krant een nieuw adres. De grote rode letters van DUIC staan nu op een adres in de binnenstad van Utrecht. De nieuwe uitvalsbasis van DUIC ligt aan de straat Achter Clarenburg. Hier is de DUIC-redactie vanaf nu te vinden, samen met redacteurs van RTV Utrecht en studenten. Maar waar komt eigenlijk de naam Achter Clarenburg vandaan?

Achter Clarenburg ligt in de binnenstad van Utrecht en er zijn 46 adressen te vinden. De jongste woning heeft volgens het kadaster een leeftijd van 46 jaar en dateert dus uit 1976. De oudste woning in de straat Achter Clarenburg is 572 jaar oud en heeft dus als bouwjaar 1450. 

De straat Achter Clarenburg is vernoemd naar het middeleeuwse stadskasteel Clarenburg. De naam zou in 1415 voor het eerst in de boeken terug te vinden zijn, schrijft Van de Ven in 1952. Eerder is er wel sprake van het huis van de familie Van Clarenburg, maar het zou dan nog niet duidelijk zijn geweest waar het huis heeft gestaan.

Schuilkerk

Clarenburg heeft nu het adres Achter Clarenburg 6. Hier vind je het Belgisch biercafé Olivier tegenwoordig, maar het gebouw heeft in de loop der jaren andere functies gehad. Zo deed het sinds het begin van de zeventiende eeuw dienst als oudkatholieke schuilkerk Maria Minor.

“Maria Minor is gebouwd als schuilkerk voor de katholieken, zij mochten geen diensten meer houden sinds de reformatie. In een verscholen kerk werd het gedoogd, toen al een typisch Nederlandse opvatting”, schrijft de historische vereniging Oud-Utrecht.

Hoog Catharijne

Bij de bouw van het winkelcentrum Hoog Catharijne kwam het voortbestaan van het stadskasteel even in gevaar. Er zou juist op deze plek een hoofdweg moeten komen, maar dat plan ging (gelukkig) niet door.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

8 Reacties

Reageren
 1. WvR

  Eén van de lelijkste plekken van de Utrechtse binnenstad.
  Het heeft een het-steegje-aan-de-achterkant-van-de-parkeergarage look & feel, met een dito “wegwezen hier” gevoel (tesamen met “Voor Clarenburg”).

  De enige reden er doorheen te lopen is omdat het mogelijkerwijs de kortste weg is naar willekeurig welke plek waar het wel leuk is. Olivier is er gevestigd als baken van hoop in het duister, het enige lichtpuntje in Voor- en Achter Clarenburg.

  Jammer genoeg kom je dan op de Steenweg uit, wat een vergelijkbare, maar minder droevige uitstraling heeft dan de Clarenburgjes.

 2. woutvr

  Dacht het niet, @WvR

 3. WvR

  @woutvr:
  Jawel, dat dacht ik wel, daarom schreef ik het op 😉

 4. Ton Hooft

  Voor ‘plaatjes’ en info over het genoemde middeleeuwse stadskasteel Clarenburg, zie: http://www.documentatie.org/uds4/dbdropdownvolgende.asp?search=Utrecht%20-%20huis%20Clarenburg&start=0&zoekmethode=6

 5. Lexus

  Dank voor de reactie van Ton Hooft. DUIC doet er goed aan zich eerst behoorlijk te informeren voor het — voor een deel verkeerde — stukken en stukjes over de Utrechtse geschiedenis plaatst.

 6. Kees de Bruin

  Ik ben geïnteresseerd in de historie van de manege Achter Clarenburg. Weet iemand daar meer van ? Dan houd ik mij graag aanbevolen.

 7. Kees de Bruin

  Ik ben geïnteresseerd in de historie van de manege Achter Clarenburg. Weet iemand daar meer van ? Dan houd ik mij graag aanbevolen. Alvast bedankt.

 8. Ton Hooft

  @Kees: zie: https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/?mode=gallery&view=horizontal&q=manege%20clarenburg&page=1&reverse=0 en: http://www.documentatie.org/idUDSobjectnummer.asp?objectnummer=Ob6927n.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).