In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat zoeken we uit.
Aan de Alexander Numankade in de Utrechtse wijk Noordoost zijn niet minder dan 98 adressen te vinden. Het jongste gebouw aan de kade staat er nog niet zo lang, namelijk sinds 1982, maar de oudste woning is hier al in 1893 neergezet. De veelal statige panden, de hoge bomen op het talud en het uitzicht op het Anatomiegebouw aan de Bekkerstraat laten samen een bijzonder stukje van de Utrechtse historie zien.
Flora en fauna spelen een aanzienlijke rol in dat verhaal. Het begint bij de straatnaam zelf. De Alexander Numankade is vernoemd naar de grondlegger van het veterinaire onderwijs in Nederland. Alexander Numan begon zo’n tweehonderd jaar geleden met het geven van colleges aan de Veeartsenijschool in Utrecht. Nog steeds is Utrecht de enige stad van ons land met een dergelijke opleiding, nu draagt die de naam Diergeneeskunde.
Op 13 april verscheen een boek over het werk van Alexander Numan: Alexander Numan (1780-1852) en de Algemene Veterinaire Ziektekunde. Omdat veel materiaal van zijn colleges bewaard is gebleven, besloot schrijver Bert Nederbragt de naslagwerken te bestuderen en te bundelen. Numan gaat in de colleges diep in op onderwerpen als de ziekteclassificatie, de oorzaken van ziekten en de ziektesymptomen, in de traditie van de klassieke achttiende-eeuwse geneeskunde.
Talud
Niet te missen is de diverse begroeiing op het talud van de Alexander Numankade. Achter de boomstammen houden zich onder meer aronskelk, daslook, donkere ooievaarsbek, kamperfoelie, voorjaarszonnebloemen schuil. Het is het werk van Stiching de Griftkikkers. Sinds de jaren ’90 verzorgen de Griftkikkers vrijwillig het talud aan beide kanten van de Biltse Grift zover als de Alexander Numankade strekt.
Rudolf de Bos Kuil richt in 1997 de stichting op met als doel de vegetatie rond de Biltse Grift te verbeteren. Dat gebeurt naar aanleiding van toestanden bij de sanering van het Griftpark. In de 25 jaar sindsdien hebben vrijwilligers geëxperimenteerd met het zaaien, planten en verzorgen van tientallen plantensoorten op het talud.
Gekoppelde berichten
Herkomst straatnamen Utrecht: waar komt de naam Massegast vandaan?
In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen…
Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Mgr. van de Weteringstraat vandaan?
In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen…
Herkomst straatnamen Utrecht: waar komt de naam Weg der Verenigde Naties vandaan?
In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen…
Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Loeff Berchmakerstraat vandaan?
In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen…
7 Reacties
ReagerenBloedstollende aflevering
Mij is opgevallen dat de straatnaambordjes worden vervangen. Is bekend waarom dat is ? Ze worden namelijk ook vervangen als aan de bestaande niets mankeert. Op de oude stond soms de betekenis van de straatnaam, bij de nieuwe is dit weggelaten. Waarom is dat ? Nieuwe huisstijl ???? Teveel geld ????
Links ….altijd geld tekort!!!
“Het oudste gebouw aan de kade staat er nog niet zo lang, namelijk sinds 1982” Klopt dit wel?
@John: https://www.duic.nl/algemeen/informatie-over-herkomst-komt-niet-terug-op-nieuwe-historische-straatnaamborden-in-binnenstad/
Arbeid is in Nederland relatief duur t.o.v. kapitaal. Ik vermoed daarom dat inspectie van bestaande borden, instructie van het personeel dat de vervanging uitvoert, etc. duurder zouden zijn dan in een keer alle bordjes vervangen.
Dat zal denk ik ook een reden zijn dat voor emaille gekozen is (https://www.duic.nl/algemeen/1200-straatnaamborden-in-binnenstad-vervangen-voor-ouderwetse-variant/). Dat is duurder, maar gaat een stuk langer mee, en kost dus flink minder onderhoud.
@ John Nelissen: https://www.duic.nl/algemeen/informatie-over-herkomst-komt-niet-terug-op-nieuwe-historische-straatnaamborden-in-binnenstad/
De numankade heette vroeger overigens de Blijenburgkade.
Verwarrend dat die A. Numankade in de Zeeheldenbuurt ligt overigens, net als die fc Donders overigens, ook geen Zeeheld.
Maar goed zo is de Nagtegaal bij ons geen vogel, en in het Universiteitskwartier, Nobel niet Nobèl.
😀