Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Balijelaan vandaan? Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Balijelaan vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Balijelaan vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Balijelaan vandaan?
Archieffoto Balijelaan
In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat proberen we te achterhalen. 

In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat proberen we te achterhalen. 

Tussen de Vondellaan en de Koningin Wilhelminalaan ligt de Balijelaan. Deze straat vormt de scheiding tussen de Dichterswijk en de Rivierenwijk, maar een ‘balije’ heeft opvallend genoeg niets met een rivier te maken. De enige stroom waar een ‘balije’ mee te maken heeft, is een geldstroom.

Een Balije is namelijk ‘de naam voor een Ordensprovincie bij de grote geestelijke ridderorden’. Het doel van een Balije was om de bezittingen van de ridderorde te beheren en hieruit financiering voor de kruistochten van de Duitse (ridder)orde te verwerven. Dit gebeurde vanaf de Springweg, waarvandaan ze de geldstroom uit heel Noord-Nederland beheerste. Na verloop van tijd bleef er echter steeds meer geld in Utrecht hangen, waar het aan de verzorging van zieken en armen in de regio besteed werd.

Op een gegeven moment ging de Balije zich steeds meer focussen op liefdadigheidswerk in de eigen gebieden. Uiteindelijk werd de Balije van Utrecht dan ook steeds onafhankelijker en na 1640 werd die volledig op zichzelf staand. Net als de geschiedenis van heel Nederland, veranderde de orde door de jaren heen echter ook in structuur en opbouw en zo is de Balije vandaag de dag nog steeds actief. Al ging dat niet zonder slag of stoot.

Napoleon

De Staten van Utrecht vonden in de periode van de Tachtigjarige Oorlog dat de Balije protestants moest worden, waarna het verder ging als protestantse adellijke instelling. De toekomst van de Balije was echter nog niet verzekerd. Lodewijk Napoleon vormde de Balije in 1807 om tot militair hospitaal en vier jaar later werd de Balije door zijn broer, keizer Napoleon, opgeheven.

Dat was echter van korte duur. Koning Willem I herstelde het besluit in 1815, al bleef het Duitsche Huis in handen van de overheid. Hoewel de focus op hulpverlening op de achtergrond was geraakt, kwam dat in de twintigste eeuw wel weer centraal te staan. De Balije van Utrecht behandelt tegenwoordig steunaanvragen voor sociale projecten.

De Balije is nog steeds gevestigd op de Springweg, in het woonhuis op het terrein van hotel Karel V, en behandelt tegenwoordig steunaanvragen voor sociale projecten. Een link tussen de Rivierenwijk en het huis van de balije lijkt er niet te zijn. Het is echter zeker niet uitgesloten dat een deel van het liefdadigheidsgeld haar weg heeft gevonden naar de straat, die de kern van een vroegere arbeiderswijk vormt.

5 Reacties

Reageren
  1. Bayerwald

    Leuk artikel, interessante rubriek. Ik ben in de jaren ’40 en ’50 opgegroeid in de buurt van de Balijelaan, maar heb nooit geweten welke geschiedenis er schuilging achter deze naam. Een mens is nooit te oud om te leren.

  2. S

    Ja nu weet ik wat een balije is maar nog niet waarom de straat zo heet.

  3. Yoshua

    @S
    De Balijelaan heeft de naam gekregen omdat De Balije op de Springweg zit.
    Heel erg logisch allemaal
    Op de Molenstraat staan toch ook geen molen.

  4. M.

    @S en Yoshua: de balije, beter gezegd het oude Duitse Huis, stond tussen de Catharijnesingel en de spoorlijn, ongeveer ter plaatse van het oude Academisch Ziekenhuis. In 1347 is het Duitse Huis naar de Springweg verplaatst.

  5. BW

    @Yoshua
    Op de Pijperlaan ben ik ook nog nooit ge-you-know-what. Heel vreemd allemaal…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).