In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat zoeken we uit.
In de historische binnenstad van Utrecht vind je de Choorstraat, een straat van zo’n 100 meter lang die tussen de Stadhuisbrug en het Buurkerkhof in ligt. Volgens het Kadaster zijn er 49 huizen in de Choorstraat te vinden en die zijn gemiddeld gezien aan de oude kant. De oudste woning in de Choorstraat is 572 jaar oud en heeft als bouwjaar 1450. De jongste woning heeft een leeftijd van 89 jaar en komt dus uit het jaar 1933.
Volgens de notities van de geschiedschrijver Van der Monde was op deze plek in de zestiende eeuw de Lakensnijdersstraat of ‘Onder de Lakensnijders’ te vinden. De straat was vernoemd naar de bewoners: de lakensnijders, oftewel mensen die kleinere stukken stof verkochten. Voor lange tijd werd het verkeer in de straat opgehouden door het koor van de aangrenzende Buurkerk. Het probleem was kennelijk zo erg, dat de Raad van de stad Utrecht in het jaar 1586 besloot dat de hele koorpartij van de kerk gesloopt moest worden.
De kerk werd daarop weer dichtgemetseld en de grond waarop het koor had gestaan werd in achten verdeeld en verkocht. In 1588 werd de opdracht gegeven om de nieuwe wegen te bestraten, waarvoor de ‘Stadtswegen’ het zand en de keien leverde. Die bestrating was in 1589 voltooid en daarop kreeg de straat een naam: Choorstraat, naar het koor van de Buurkerk.
Waarom noemen veel mensen deze straat nou de ‘Goorstraat’, terwijl die uitspraak verkeerd is? De ‘ch’ is vanuit verschillende talen in het Nederlands terechtgekomen, en wordt dus op verschillende manieren uitgesproken. Uit het Engels kennen we de klank uit ‘chatten’, uit het Frans ‘champagne’ en uit het Grieks ‘chaos’. Die hebben al heel verschillende klanken. Choor is afgeleid van het Middeleeuws-Latijnse ‘chorus’ en wordt als ‘koor’ uitgesproken.
10 Reacties
ReagerenIk woon mn hele leven al in utrecht en heb werkelijk nog nooooit iemand Koorstraat horen zeggen
Blijf van mijn Goorstraat.
@Fred
Als je weet dat hier hier het koor van de Buurkerk stond, zeg je Koorstraat. Ik tenminste wel.
Dan heb je het mis Fred. Mijn familie woont hier sinds 1400 al in de stad en omstreken en die zeggen állemaal koorstraat……….. állemaal… en daar zitten ook oude wijk cers tussen.
Aan dit stukje klopt iets niet en er ontbreekt het nodige.
Bijvoorbeeld dat de Buurkerk de eerste parochiekerk van Utrecht was. Dat de doorgang tussen de huizen aan oostzijde van wat nu de Choorstraat is en het koor van de kerk zo smal was dat er geen wagens doorheen pasten, alleen voetgangers. Wagens mochten dwars door door de kerk rijden via een route tussen de zijingangen aan de Steenweg en het Buurkerkhof. Alleen tijdens kerkdiensten was dat verboden en op het overtreden van dat verbod stonden boetes.
Dat “Voor lange tijd werd het verkeer in de straat (werd) opgehouden door het koor van de aangrenzende Buurkerk” klopt dus niet. Dat verkeer kon er gewoon niet door.
Dat het koor in 1586 werd gesloopt is geen toeval. 1580 is het jaar van de Reformatie in het zeer katholieke Utrecht. Voor die tijd werd een derde van de stad in beslag genomen door kerken, kapittels en kloosters. Dat was heel bepalend. Zo heeft de Voorstraat bijvoorbeeld zo’n mooie bocht, doordat hij om de immuniteit van St. Jan, rond het Janskerkhof, heenliep.
Dat kerkelijke bezit werd na 1580 onteigend en kwam o.a. in handen van de stad die er ineens veel ruimte bij kreeg. Op plekken waar bebouwing van de kerk in de weg stond, werd er gesloopt om burgers meer ruimte te geven. Ook bij de Buurkerk dus.
In een cel naast dat koor had trouwens tientallen jaren een kluizenares ingemetseld gezeten, Suster Bertken.
En nu weten we ook hoe de Van der Mondestraat aan zijn naam komt.
Als je wilt spreken we even af Fred, dan kun je het horen.
@ Fred
Oh.
@Fred, ik woonde er de vorige eeuw, toen waren er nog veel meer Nederlanders in de stad die algemeen beschaafd Nederlands konden en het de Koorstraat noemden omdat de spellingsregels dat dicteren. Tegenwoordig is 25% van de jeugd functioneel analfabeet en staat Utrecht stijf van de internationals die niet eens weten wat integreren is maar wel doen alsof, dan krijg je automatisch taalverloedering.
Tjoorstraat
Mooi. Voortaan zeg ik ‘Koorstraat’ en ‘Choorbal’.