Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Daalsedijk vandaan? Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Daalsedijk vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Daalsedijk vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Daalsedijk vandaan?
Bron: Het Utrechts Archief
In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat proberen we te achterhalen. 

In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat proberen we te achterhalen. 

De Daalsedijk, ooit was het één dijk maar vandaag de dag zijn het er twee – de 1e en 2e Daalsedijk. Wie naar de arbeiderswoningen in de wijken Pijlsweerd en de 2e Daalsebuurt kijkt, ziet al snel wat de recentere geschiedenis van de straten is. Naast het verleden dat verbonden is aan de spoorindustrie, die in 1863 van de enkele dijk een eerste en tweede variant maakte, is er echter nog heel veel meer geschiedenis van de dijk die verder teruggaat dan de stadsrechten van onze stad.

De eerste vermeldingen van de huidige naam van de dijk zijn uit de dertiende eeuw, toen die vernoemd werd naar de abdij Mariëndaal. Deze abdij was tussen 1244 en de reformatie gevestigd aan het Queekhovenplein in Zuilen. De weg die op de Daalsedijk liep, is echter nog ouder. Die werd al rond 1200 aangelegd. Het ligt voor de hand dat de weg al eerder bestond dan de abdij. De Utrechtse kanunnik Theodorius (Dirk) Kovelwaat zal de abdij namelijk gesticht hebben in gebied dat al bereikbaar was.

Het gebied is waarschijnlijk al veel eerder bereikbaar geweest. De Daalsedijk lag oorspronkelijk naast de Vecht, die nu oostelijker stroomt. Dit gebied is al in meer of mindere mate bewoond sinds de Romeinse tijd. In historische bronnen wordt de streek vooral besproken vanaf de achtste eeuw, toen die onder het gezag van het Bisdom Utrecht viel. In deze periode heette de gouw (dat ‘weg langs het water’ betekent) Nifterlake. Hierin verwijst ‘lake’ waarschijnlijk naar het zuidelijker gelegen ‘Lake et Isla’. (Lek en IJssel) Nifter is Oudnederlands en betekent zoveel als ‘naast’. Het ging dus over de gouw naast het ‘Lek en IJssel’ gebied.

Net als veel gebieden rondom Utrecht werd dit deel bewoonbaar gemaakt in de ‘Grote Ontginning’ die vooral van de tiende tot dertiende eeuw plaatsvond. Hierin kregen de succesvollere pachtboeren van de lokale vorsten (rond Utrecht vooral de bisschop) in ruil voor meer vrijheid het aanbod om hun eigen hoeve te stichten in het nieuwe gebied. Naast kerkelijke gebouwen werden er vervolgens veel ‘woontorens’ gebouwd. Het oudst bekende gebouw in de directe zone van Zuilen was een kapel die in 1050 gebouwd werd. Het is dus aannemelijk dat het gebied rond de Daalsedijk in ieder geval toen al bebouwd was. Hoe de dijk voor 1200 heette, is echter verloren gegaan in de geschiedenis.

17 Reacties

Reageren
  1. Herman

    Artikel roept na veelbelovende inleiding meer vragen op dan het beantwoord. Waarom zijn er 2 Daalse dijken bijvoorbeeld?

  2. Hans

    @Herman: de oude Daalsedijk is doorsneden door de spoorlijn naar Amersfoort, vandaar nu 2. Leuk is ook te vermelden dat het traject van de Daalsedijk terug te zien is in de Edisonstraat en de Daalseweg, als onderdeel van een oude weg naar Amsterdam (vóór de aanleg van de Amsterdamsestraatweg).

  3. Roy

    @ Herman,

    Doordat de aanleg van het spoor de Oude Daalsedijk on twee delen splitste.

  4. W

    @herman: “ Naast het verleden dat verbonden is aan de spoorindustrie, die in 1863 van de enkele dijk een eerste en tweede variant maakte”
    Het spoor deelt de dijk in 2

  5. Utrechtse Jantje

    Ja dat ben ik helemaal met jou eens @ Herman, ik ben bijna op de 2e Daalsedijk geboren in 1946 …in de Papaverstraat , en had liever uitgelegd gekregen waarom al die straten , tussen de Daalsedijk en de Straatweg, bloemennamen hebben gekregen , en niet wat het met Nifterlaken te maken heeft ….

  6. Cees van Rooijen

    Een Niftarlake of Gouw is een stuk land tussen 2 rivieren. De Vecht en de Rijn. Vandaar dijk. Ik ben geboren op de 1e Daalsedijk 76 in 1957. Die woningen zijn afgebroken voor de verbreding van het spoor naar Amsterdam. De namen van de straten zijn afgeleid van het gebruik van het land toen. Tuin en landbouw. Bij het Utrechtse Archief zijn daar nog tekeningen over te vinden. De namen Ondiep, Hogelanden, Marnixlaan hebben daar ook mee te maken.

  7. Ada Koren

    Ik ben in 1947 geboren in de Dirkje Mariastraat heb er 47 jaar gewoonikn vraag waar komt die naam vandaan of is die straat naar iemand vernoemd
    Vr gr Ada

  8. Wout

    @Hans

    Op de Huis te Zuylenlaan staat nog een huisje waar de voordeur op de Daalseweg uit komt/kwam.

  9. Ton

    Ik heb altijd begrepen dat een gouw een bestuurlijke eenheid was; een soort voorloper van een graafschap.
    En Lake voor Lek is ook nieuw voor me. Lokkia(m) of Loccham zou de oorsprong van de naam Lek zijn.

  10. Herman

    @Roy, Hans en W dank!
    Stond er inderdaad wel, maar voor mij niet duidelijk genoeg blijkbaar.

  11. Josine

    @Ada: Ik woon nu in de Dirkje Mariastraat. Toen destijds de woningen in dit stukje Utrecht werden gebouwd werd aan de architect of aannemer (weet niet zeker meer) gevraagd of hij extra werkzaamheden wilde verrichten. Dat wilde hij wel, maar op voorwaarde dat een straat naar zijn vrouw werd vernoemd. Zij heette Dirkje Maria.

  12. Marcel 59

    Kijk eens op Topotijdreis om te zien hoe vroeger de Daalsedijk helemaal tot bij Maarssen liep: https://www.topotijdreis.nl/kaart/1925/@136173,457930,9
    En zie ook hoe de Daalsedijk via de huidige Uitenbogaertstraat en Edisonstraat liep.

  13. Cees van Rooijen

    Beste Ton.

    Beiden zijn waar. Een Gouw is een weg langs een water, sloot of rivier. Nog een betekenis is de definitie die jij er aan geeft.

  14. Utrechtse Jantje

    Was ‘n mooie jongenstijd langs de 2e Daalsedijk …’swinters scholletje trappen over de sloot met de buurjongens , en zomers met je mes op de grond zittend landjepik spelen etc… het spoor over langs boer Pot richting de Cartesiusweg die toen nog afgesloten was , voetballen enzevoorts … geweldige jeugd daar gehad….Buurtfeesten in de Knopstraat en de Concordiastraat …..

  15. Tineke

    Ik ben geboren op de 1e daalsedijk langs het spoor 1956

  16. Tineke

    Ik ben op de 1e daalsedijk geboren langs het spoor 1956

  17. Joop van Rooijen

    Ik ben geboren op de eerste Daalsedijk op 22 augustus 1947 Het nr weet ik niet.Wat ik wel weet is dat het 2 hoog was boven het café van Piet van de Ham. Op de eerste verdieping woonde de Fam. Has en Dina Sanders

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).