Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Hanengeschrei vandaan? Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Hanengeschrei vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Hanengeschrei vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Hanengeschrei vandaan?
Ik heb haar gezoend in het Hanengeschrei

Ik heb haar gezoend in het Hanengeschrei
bij de automaat aan de Choorstraat
terwijl ze garnalencroquetjes at
of wat daar gewoonlijk voor doorgaat

Dit is het eerste deel van het gedicht Het Hanengeschrei van Kees Stip. In zijn gedicht verwijst hij naar het steegje met de naam Hanengeschrei. Een opmerkelijke naam voor een, volgens sommigen, wel romantisch steegje in het centrum van Utrecht.

Het Hanengeschrei ligt tussen de Choorstraat en de Kalisbrug. Hier is maar één adres te vinden: Hanengeschrei 2. Het steegje zou tegen het einde van de 16de eeuw zijn ontstaan – in 1571 is een eerste omschrijving van de steeg te herleiden – al was het toen waarschijnlijk meer een verlengde van de Steenweg. Destijds werd een deel van de Buurkerk gebouwd en in 1586 weer gesloopt, waarna het steegje meer op zichzelf kwam te staan. Daarna pas moet deze doorgang de naam ‘Hanengeschrei’ gekregen hebben. Alles wat men verkocht op de visafslag op de Vismarkt, moest door de steeg worden vervoerd. Dat schrijft geschiedkundige N. van der Monde over de steeg. Hier was dan ook een groot metalen hekwerk gemonteerd. Dat moest verhinderen dat mensen vanaf de achterkant de markt zouden betreden.

Volgens de notities van Van der Monde zou de naam Hanengeschrei zijn voortgekomen uit de naam ‘Hanentredt’. Echter, zo schrijft Van der Monde, is het volkomen onduidelijk waarom de naam is veranderd in Hanengeschrei. Hanentredt zou hebben verwezen naar een huis met dezelfde naam. Dat schrijft Luit van der Tuuk in 1999 in Madoc, een tijdschrift over de middeleeuwen. Hij zegt ook dat de straatnaam Hanengeschrei wel vaker voorkwam. In Utrecht zouden er zelfs drie stegen met deze naam zijn geweest; degene die er nog is aan het einde van de Steenweg, eentje tussen de Loeff Berchmakerstraat en de Predikherenstraat en nog één naast het huis Oudaen.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

1 Reactie

Reageren
  1. W.

    Leuk! Het is de moeite waard om ter plekke de rest van het gedicht te lezen, wat in de steeg aan de muur hangt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).