Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Jan van Arkelstraat vandaan? Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Jan van Arkelstraat vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Jan van Arkelstraat vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Jan van Arkelstraat vandaan?
In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat proberen we te achterhalen. 

In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat proberen we te achterhalen. 

In Utrecht-Zuid ligt de Jan van Arkelstraat, maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan? Daarvoor moeten we terug in de tijd.

Er hebben in de loop van de eeuwen een hele hoop Jan van Arkel’s bestaan, maar het is waarschijnlijk dat deze straat is vernoemd naar een Jan van Arkel die bisschop was in Utrecht. Dat was hij in de veertiende eeuw.

Jan werd geboren in 1314 in het Belgische Luik. Zijn vader, grootvader, overgrootvader, betovergrootvader en betbetovergrootvader, allemaal ook Jan van Arkel genaamd, waren mannen met macht. De jongste Jan bewandelde een ander pad dan zijn voorouders. Zij waren deftige heren; hij werd uiteindelijk bisschop. 

Hoe hij precies in het geloof is gerold, is niet geheel duidelijk. Toch heeft hij iets goed gedaan, want rond zijn achtentwintigste trad hij aan als bisschop van middeleeuws Utrecht.  De rol van bisschop was destijds niet alleen om het geloof te faciliteren voor inwoners, maar ook om als plaatselijk heerser te dienen.

En heersen deed hij: zo werd het Utrechtse territorium onder het gezag van Jan van Arkel meer onafhankelijk, wist hij op financieel vlak dingen beter op een rijtje te zetten, en werd het land van Utrecht weerbaarder tegen de dreiging van roofridders en vrijbuiters. 

In totaal is Jan van Arkel dik twee decennia, van 1342 tot 1364, bisschop van Utrecht geweest. Na die periode keerde hij terug naar zijn geboorteplaats Luik. Daar is hij ook nog een tijd bisschop geweest. Het ging hem daar alleen minder voor de wind en Van Arkel moest omstreeks 1374 vluchten naar Maastricht, omdat zijn onderdanen tegen hem in opstand kwamen.

Uiteindelijk kalmeerde de boel en kon Van Arkel terugkeren naar Luik, waar hij in 1378 overleed op 63-jarige leeftijd.

6 Reacties

Reageren
  1. Mark

    Zoals ook op het straatnaambord te lezen is, is de straat in Hoograven vernoemd naar de Jan van Arkel (1853-1917) die eigenaar was van één van de vele steenfabrieken in het toenmalige Jutphaas. De vernoeming heeft hij waarschijnlijk te danken aan de bouw van de arbeiderswoningen in deze straat.

  2. Bewoner

    Een leuk verhaal. En het zou mogelijk kunnen zijn. Echter, het is nog waarschijnlijker dat de straat vernoemd is naar de Utrechtse steenfabrikant Jan van Arkel, die geleefd heeft van 1853 tot 1917. Zoals overigens ook vermeld staat op het straatnaambordje.

  3. engel van dienst

    Ben benieuwd wat het plaatje bij dit verhaal voorstelt.

  4. W

    Broehahaha wat een research! Niet vernoemd naar een bisschop hoor, maar naar een steenfabrikant.

  5. Kees

    Duic gaat op dezelfde manier de mist in als de projectontwikkelaar van de nieuwbouw woningen, die heeft het project toen ‘De Bisschop’ genoemd. Mark heeft het helemaal juist.

  6. Boogschutter

    Misschien kan DUIC eens in de archieven van de straatnaamcommissies ‘duiken’. Er zijn wel meer straten in Nederland waarvan de oorsprong van de naamgeving onduidelijk of dubbelzinnig is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).