Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Jan van Scorelstraat vandaan? Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Jan van Scorelstraat vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Jan van Scorelstraat vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Jan van Scorelstraat vandaan?
Het Utrechts Archief
De Jan van Scorelstraat loopt parallel met de Waterlinieweg en grenst aan het Wilhelminapark. De straat is vernoemd naar Jan van Scorel. Wie was deze man?  

De Jan van Scorelstraat loopt parallel met de Waterlinieweg en grenst aan het Wilhelminapark. De straat is vernoemd naar Jan van Scorel. Wie was deze man?  

Jan van Scorel was een zestiende-eeuwse schilder die werd geboren in het Noord-Hollandse Schoorl. Hij werkte lange tijd in Utrecht, maar vertrok later voor een jaar naar Rome waar hij beheerder werd van de kunstschatten van het Vaticaan. Daar maakte Van Scorel kennis met het werk van de renaissancisten. 

Eenmaal terug in Utrecht speelde hij een grote rol in de verspreiding ervan in de Noordelijke Nederlanden. Hij kreeg naamsbekendheid met zijn Italiaans geïnspireerde kunst en zijn opdrachten groeiden. In deze tijd leefde hij samen met Agatha van Schoonhoven. Het paar kreeg vier kinderen, twee zonen en twee dochters. 

Een belangrijk werk van hem is de restauratie van Het Lam Gods van de broers Van Eyck. Andere eervolle opdrachten waren de decoratie en organisatie van de intochten in Utrecht van keizer Karel V in 1540 en van Filips II in 1549. Hoewel Van Scorel overleed in 1562, is zijn werk nog altijd te bewonderen. In het Centraal Museum bijvoorbeeld, dat tegenwoordig de grootste collectie van werken van de Utrechtse schilder ter wereld bezit.

5 Reacties

Reageren
  1. De_wakkere_Utrechter

    Interessant toch, hoe deze straat zomaar de naam van Jan van Scorel kreeg? Een man met z’n invloed in de kerk en z’n connecties met het Vaticaan—iets waarover men toch niet héél veel praat. Een invloedrijke kunstenaar, een humanist zogezegd, maar je zou je afvragen: welke agenda bracht hij écht mee terug naar Nederland? Kunst was vaak een manier om net wat meer te brengen dan ‘schilderijen.’ Ben ik de enige die het vreemd vindt dat deze naam zo prominent in onze straatnaamborden prijkt?

  2. Klaasjan

    @wakkere: die straat kreeg niet “zomaar” de naam van Jan van Scorel. Hij was schilder, alle straten daar (in de schilderwijk) zijn vernoemd naar schilders

  3. WvR

    @De_wakkere_Utrechter 26/10/2024 – 8:22
    Ja.

  4. engel van dienst

    “De Jan van Scorelstraat (…) grenst aan het Wilhelminapark.”.
    Is dat zo? Tussen de Jan van Scorelstraat en het Wilhelminapark zien de we Rembrandtkade, de Minstroom, de Koningslaan en de Albert Neuhuysstraat.

  5. W

    @engel: wsl wordt bedoeld het wilhelminaparkkwartier…😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).