Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Jodenrijtje vandaan? Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Jodenrijtje vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Jodenrijtje vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Jodenrijtje vandaan?
In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat zoeken we uit.

In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat zoeken we uit.

Heel eerlijk: officieel gezien is het Jodenrijtje geen straat. Het is dan ook niet terug te vinden in het kadaster. Wel valt dit stukje van de Utrechtse binnenstad onder Nederlands immaterieel erfgoed en is daarom zeker de moeite waard om genoemd te worden. Want waar komt deze opvallende naam vandaan?

Loop je de smalle ingang naast Oudegracht 135 of Bakkerstraat 20 in, dan vind je een steegje met de naam Jodenrijtje. Een ‘onooglijk steegje’, wordt het genoemd, dat toch een interessant stukje historie van de stad met zich meedraagt. Tegen het eind van de middeleeuwen lag hier een groot erf, waaraan langzaam maar zeker steeds meer huisjes kwamen te staan. Het waren voornamelijk Joodse kooplieden en marskramers die hier kwamen wonen. Lid worden van een gilde mochten ze niet. Daarom was handeldrijven in het stadshart voor velen de enige oplossing.

Vanaf 1444 was het voor joden verboden om in Utrecht te wonen. Dit verbod werd pas in 1788 opgeheven. Niet iedereen hield zich aan het verbod. Zo kwam en een stuk of twintig huisjes aan de ‘Jodenrye’. Hoewel vrijwel alle huisjes nu verdwenen zijn, blijft de naam Jodenrijtje nog altijd behouden.

7 Reacties

Reageren
  1. Gré Braadslee

    Het heet Jodenrijtje omdat er allemaal Gereformeerden woonden. Nou goed?

  2. Geenstijl@Utrecht

    Tja vervolging vd joodse gemeenschap was de Nederlandse niet vreemd,voor, tijdens,en na de oorlogsjaren.

  3. Pol

    Boeiend verhaal; had wel iets meer informatie over mogen staan (verdwenen door de bouw van de HEMA bijvoorbeeld).
    Meer beeldmateriaal staat op: https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/?q=Jodenrijtje&mode=gallery&view=horizontal

  4. Koel Hoofd

    344 jaar jodendiscriminatie onder het mom van de Dom ‘heb uw naasten lief’.
    Dat is 2 jaar langer dan de transatlantische slavernij (1525-1867) NB!
    Gaat het gemeentebestuur nu excuses aanbieden aan de Joodse gemeenschap?

  5. forta

    Hoe vaak ik dit al voorbij heb zien komen in de media de afgelopen jaren……

  6. Mikkie van Duinen

    Dank voor het beeldmateriaal

  7. Gré Braadslee

    @koelhoofd op dit moment is er ala’minute slavernij bezig IN LIBIE , Afrika…. Afrika de bakermat van de internationale slavernij sinds enkele tienduizenden jaren. Richt je licht daar eens op en haal het niet bij dit onderwerp. Dit is iets geheel anders. En net als slavernij: NIET uniek voor Nederland… maar óók voor de rest van de Wereld. En ik kan er over meepraten. Gezien mijn afkomst. Hou dat slavernij er dus buiten, en klaag daar ook niet over, maar doe iets aan slavernij NU dat MOET gestopt worden en haal het niet overal bij, zoals je nu doet, Staat totaal los van elkaar. Grote slavenkoophandelaren waren overigens óók Joods. En óók Egyptisch en ook Ashantis Slavernij is van álle volkeren wereldwijd en niet alleen van Nederland. Hou het er dus de volgende keer buiten aub. Heeft NIETS hier mee te maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).