Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Moskeeplein vandaan? Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Moskeeplein vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Moskeeplein vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Moskeeplein vandaan?
Foto: Bas van Setten
Het plein op de Kop van Lombok krijgt toch wel de naam Moskeeplein. Dat besluit het Utrechtse college in juni van 2011 definitief. In de maanden ervoor zorgt de nieuw bedachte naam voor kritiek.

Het plein op de Kop van Lombok krijgt toch wel de naam Moskeeplein. Dat besluit het Utrechtse college in juni van 2011 definitief. In de maanden ervoor zorgt de nieuw bedachte naam voor kritiek.

Volgens het Bouwfonds zou de naam ‘Moskeeplein’ een negatief effect hebben op het verkopen van nieuwbouwappartementen in de buurt van de moskee. Maar daar moet het college niets van hebben. Het Moskeeplein zou juist een heel voor de hand liggende naam zijn, bijvoorbeeld voor de mensen met een migratieachtergrond die in Lombok wonen. Er wordt op dat moment bovendien aan de nieuwe Ulu-moskee gebouwd.

De plannen voor de nieuwe inrichting van de omgeving worden zo’n tien jaar eerder al gemaakt. Vertegenwoordigers van verschillende groepen gaan dan in gesprek over de namen die geschikt zouden zijn voor het plein op de Kop van Lombok. Dat zijn een klankbordgroep van inwoners van Lombok, vertegenwoordigers van de moskee en ook de opdrachtgever Bouwfonds zit daarbij. Er komt een aantal namen op tafel te liggen. Damplein, Lombokplein en de uiteindelijke winnaar: Moskeeplein. Waarom vallen de eerst twee namen uiteindelijk af? Dat heeft eigenlijk hele praktische redenen.

Verwarring

De Commissie Straatnaamgeving buigt zich over de mogelijke namen voor het plein, en concludeert dat Damplein en Lombokplein voor verwarring kunnen zorgen. Voor verdwaalde toeristen misschien, maar ook voor de hulpdiensten. Damplein zou qua naam veel te veel op Domplein lijken. Dat is te gemakkelijk te verwarren in een 112-gesprek.

Lombokplein zou de indruk wekken dat het naast de Lombokstraat zou liggen. In werkelijkheid liggen de twee zo’n 350 meter van elkaar verwijderd. En ben je op zoek naar het Moskeeplein en je ziet in de verte een moskee liggen? Dan zal het daar wel zijn. Moskeeplein, dat zou dus geen verwarring scheppen. Daarbij komt nog een bijzondere reden om voor Moskeeplein te gaan: daar was er nog geen van in Nederland.

20 Reacties

Reageren
 1. M

  Nu de gebedsoproep nog een flink stuk zachter. Ik woon er 1,5 km vanaf en kan me niet voorstellen hoe het moet zijn als je dichterbij woont.

 2. G. de Vries

  Kan me voorstellen dat slechts een bepaalde bevolkingsgroep op of aan het moskeeplein wil wonen. De indringende oproep tot gebed, hoorbaar in de wijde omgeving, zou voor mij althans een reden zijn om hier absoluut niet voor te kiezen. Ben geboren en getogen in de Lombok maar terug naar de wijk? Nee.

 3. Utrechtse Jantje

  En men heeft kritiek , op de JP Coenstraat ???

 4. Tim

  Maar je hebt wel Damstraat en Domstraat, dat is dan noet verwarrend voor hulpdiensten?

 5. Len

  Uiteindelijk weet iedereen inmiddels toch wel hoe laat ze voor het gebed aanwezig moeten zijn zou je zeggen. Maargoed, echte Hollandsche tradities natuurlijk zo’n moskee, die verander je niet zomaar.

  In Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, zijn de volumes van de gebedsoproepen vanwege onderlinge competitie zodanig uit de hand gelopen dat het een nationaal probleem is. Ik was blij toen ik in een meer Hindoestaans dorp terecht kwam.

 6. Bernhard

  Ik ben geen PVV’er, maar wanneer ik die gebedsoproep door de stad hoor galmen dan krijg ik een idee van wat er met ‘islamisering’ bedoeld wordt. Te hard, te lang en m.i. ook storend gejengel. Gebedsoproepen horen niet in een seculiere samenleving! En ja, kerkklokken luiden mag van mij ook stoppen.

 7. Scherpschutter

  Dus als ik deze complexe materie allemaal goed begrijp dan heet het Moskeeplein het Moskeeplein omdat er een moskee staat.

  Blij dat we een heel ambtenarenleger hebben om dit soort gewichtige beslissingen voor ons te nemen.

 8. W.

  @G. de Vries: Afgelopen 1,5 jaar heb ik veel gewerkt vanuit een appartement dat direct tegenover de moskee ligt, in het nieuwbouwcomplex aldaar. Je hoort het daar echt nauwelijks als je de ramen dicht hebt. De toeterende auto’s maken aanzienlijk meer geluid.

  Als we in de zomer het raam wel open hadden dan hoorde je het iets duidelijker, een minuut ofzo. Nou big deal. Een kerkklok op zondagochtend vlakbij je huis lijkt me aanzienlijk vervelender, als je een beetje van uitslapen houdt.

 9. Malle Aggie

  Net als Bernhard ben ik beslist geen PVV’er, maar wanneer ik die gebedsoproep door de stad hoor galmen dan krijg ik een idee van wat er met ‘islamisering’ bedoeld wordt. Te hard, te lang en storend gejengel. Gebedsoproepen horen niet in een seculiere samenleving! Mijn vrouw, afkomstig uit een islamland, kan er zeker niet tegen. Kerkklokken mag van mij als christen ook stoppen. Als het Goede Nieuws ergens gebracht wordt, neem je daar toch je vrienden mee naar toe?

 10. Ooginaller

  Een plein met een moskee erop, dat noemen we hier een moskeeplein. Nou ja, veel duidelijker wordt het niet, toch?

 11. EB

  Ik woon in Lombok, vlak bij de kerk. Die luidt niet alleen op zondagen en ook niet zachtjes. Bovendien: niet zeuren over het geluid van de moskee, want we hadden het nu even over de naam van het plein.

 12. Ton

  Ik zou zeggen: geen versterkt geluid in de openbare ruimte, alleen akoestisch.
  (dat geldt voor festivals, studentenfeestjes, straatmuzikanten, reclamekaravanen, gebedshuizen, enz, enz, )

 13. Kaat

  Apart dat sommige mensen onder dit artikel over kerkklokken beginnen. Ga da niet naast een gebouw wonen wat er al meer dan 100 jaar staat.
  Verder is deze moskee tot diep in Tuinwijk goed te horen. De kerktorens uit de binnenstad hoor je niet. Dus het zijn geen vergelijkbare issues.

 14. JdV

  @EB: niet zeuren over het geluid van kerkklokken dan, want we hadden het nu even over de naam van het plein.

 15. Cico

  “Volgens het Bouwfonds zou de naam ‘Moskeeplein’ een negatief effect hebben op het verkopen van nieuwbouwappartementen in de buurt van de moskee.”

  Het is ook erg lastig voor sommigen om met hun eigen racisme geconfronteerd te worden. Hoe moeten deze mensen nu verder? Daar zit je dan, in je recent gekochte nieuwbouwappartement, iedere dag tandenknarsend te kijken naar dat ene gebouw dat een gewoon moskee blijkt te zijn ipv een lanceerinstallatie voor LED-raketten. Sad!

 16. Cico

  En als het plein in Leidsche Rijn zou liggen, dan had het zeker de ‘Place Republique’ of ‘Madison Square Garden’ geheten.

  Maar even serieus: ik zou het plein noemen naar een oude fabriek die hier in de wijk stond. Zoals de lood- en zinkpletterij van Hamburger, Jaffa, metaaldraad lampenfabriek ‘Holland’, Cereol, etc etc.

  Of vernoem het anders naar het voormalige badhuis dat er nog steeds staat. Zou fijn zijn als dit mooie pand werd opgeknapt en publiek toegankelijk werd. Zou ideaal zijn voor een wijkbibliotheek en ontmoetingsplek.. oh wacht, dat is net allemaal wegbezuinigd. Horeca dan maar?

 17. Nina

  De titel van dit artikel in combinatie met de foto is gewoon giga-humor 😂

 18. Edwin

  Om verwarring te voorkomen wil ik voorstellen om het Moskeestoep te gaan noemen. Een paar jaar geleden heb ik daar namelijk een bekeuring gekregen voor ‘Fietsen op de stoep’ toen ik m’n fiets daar parkeerde. De BOA was niet voor rede vatbaar, ik gaf aan dat ik weet dat ik niet mag fietsen op een stoep maar dat een plein geen stoep is.
  Met al dat brood wat men daar weggooit zou je het overigens ook kunnen benamen als: duivenpoepstoep. Maar wellicht geeft dat weer verwarring met andere plekken in de stad…

 19. wollie

  een paar jaar terug zag ik een boa iemand bekeuren omdat die op het Moskeeplein fietste. volkomen terecht natuurlijk, iedereen weet dat zulks niet mag.

 20. UTRECHTSE JANTJE

  Goed idee van jou @ Cico ….. Humor ! beste @ Wollie , ik kan er de hele dag weer tegen vriend …..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).