Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Van Asch van Wijckskade vandaan? Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Van Asch van Wijckskade vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Van Asch van Wijckskade vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Van Asch van Wijckskade vandaan?
In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat zoeken we uit.

In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat zoeken we uit.

Berichten over de nieuwe straatnaamborden in de stad bereikten afgelopen week de redactie van DUIC. Sinds kort staan er onder verschillende straatnaamborden geen onderschriftje meer. Een toevallige voorbijganger kan niet meer lezen naar wie precies de straat is vernoemd. Reden te meer om daar aandacht aan te besteden.

De Van Asch van Wijckskade spant over de noordzijde van de Utrechtse binnenstad. Beginnend bij het Nijntjepleintje in het westen, loopt deze straat langs de stadsbuitengracht en parallel aan de Weerdsingel O.Z. aan de overkant van het water. Alleen ter hoogte van het Begijnebolwerk maakt de stadsbuitengracht een knik in noordelijke richting. De kade loopt door tot aan de Plompetorenbrug, die richting de Wolvengevangenis leidt.

Nederland kende in haar geschiedenis een meerdere Van Asch van Wijcken met een belangrijke functie. Wij hebben het hier over Hubert Matthijs Adriaan Jan van Asch van Wijck, die verder bij zijn achternaam wordt genoemd. Net als op het straatnaambord. Van Asch van Wijck werd op 14 oktober 1774 geboren in Utrecht. Hij stamde uit een belangrijke familie die oorspronkelijk uit de Betuwe kwam, een aanzienlijk ‘regentengeslacht’. De jonge Hubert volgde, zoals voor hem vanzelfsprekend moet zijn geweest, een academische opleiding in Utrecht; Rechtsgeleerdheid en Geschiedkunde.

Zijn carrière, die kon volgens Van Asch van Wijck nog wel even wachten. Hij ging nog een aantal jaar als student door het leven. Daar kwam in 1804 verandering in, Van Asch van Wijck liet zich na zijn vaders overlijden inschrijven als advocaat. Later bekleedde hij tal van functies in het bestuur van Nederland. Hij werd in 1827 benoemd tot burgemeester van zijn ‘vaderstad’ Utrecht. Dat bleef hij tot in 1839. In 1833 werd hij verheven tot de adellijke stand.

Van Asch van Wijck, een ‘energieke burgemeester’ volgens geschiedenisplatform UtrechtAltijd, nam het initiatief om van Utrecht een mooiere stad te maken. Door het neerhalen van de stadsmuren, kwam er ruimte vrij voor de aanleg van fraaie plantsoenen en villawijken. Van Asch van Wijck zou Utrecht aantrekkelijker willen maken voor de gegoede burgerij, in de hoop dat zij zich in de stad zouden vestigen.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
  1. Moniek

    Ik denk dat we heden ten dage de stadsmuren niet meer zouden neerhalen. Wat een bijzondere stad zou Utrecht mét muren en poorten dan zijn geweest.

  2. Rob Huibers

    Vermeldenswaard is ook dat Van Asch van Wijck de verlopen steegjes Holle Bilt en Reet van de Muur liet slopen. Die lagen ongeveer waar nu de Visscherssteeg uitkomt op het Visschersplein en er heersten zeer armoedige woonomstandigheden. Nu zouden ze een mooi gerenoveerde bezienswaardigheid zijn 🙂
    De toegevoegde ‘s’ tussen Wijck en kade is overbodig en verwarrend. Hij leidde ertoe dat de gemeente ooit op het pleintje aan de Van Asch van Wijckstraat een bordje met ‘Van Asch van Wijcksplein’ aan een huis liet ophangen. Daar slaat die ‘s’ helemaal nergens meer op, maar ook met Van Asch van Wijckkade is volgens mij niets mis. De man heette Van Asch van Wijck en niet Wijcks. Overigens is dat bordje niet meer te vinden.
    Ze halen toch ook niet een van de drie s-en uit de Cornelis Mertenssstraat omdat het zo lastig uit te spreken is? Probeer het maar eens.

  3. UTRECHTSE JANTJE

    Jaa beste @ Rob , je hebt zeker ‘n punt met je betoog , en @ Moniek ik zou ook zeker van de Stadsmuren hebben genoten , zeker weten !! Kijk er het Utrechts Archief maar eens op na , bijvoorbeeld de Stadswallen De Vos en De Beer …en de Plompetoren van weleer ….

  4. Piet van Helsdingen

    Zijn graf is te bezoeken in De Bilt op de “oude begraafplaats” Dorpsstraat te De Bilt.
    Hij heeft het prima naar zijn zin !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).