Straatnamen in Utrecht: waar komt de Wittevrouwenstraat vandaan? Straatnamen in Utrecht: waar komt de Wittevrouwenstraat vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de Wittevrouwenstraat vandaan?

Straatnamen in Utrecht: waar komt de Wittevrouwenstraat vandaan?
Afbeelding Het Utrecht Archief: Gezicht op de voor- en zijgevel van het Politiebureau Wittevrouwenstraat (nummer 44) te Utrecht (omstreeks 1927).
In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat proberen we te achterhalen. 

In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat proberen we te achterhalen. 

De Wittevrouwenstraat is een honderdvijftig meter lange straat in de binnenstad van Utrecht. De straat begint aan de Driftbrug en loopt door tot aan de Wittevrouwenbrug. De straat verbindt de Biltstraat en de Voorstraat met elkaar. De Wittevrouwenstraat heeft twee zijstraten, namelijk de Ridderschapstraat en de Keizerstraat. 

Volgens het boek ‘Een paradijs vol weelde’. Geschiedenis van de stad Utrecht’ bestond de straat al rond het jaar 1300. De straat is vernoemd naar het Wittevrouwenklooster, een vrouwenklooster in Utrecht dat in het begin van de achttiende eeuw verdween. Omdat de nonnen witte kledij droegen, kreeg het klooster deze naam. Niet alleen de Wittevrouwenstraat is vernoemd naar het klooster. Ook de wijken Wittevrouwen en Buiten Wittevrouwen en de straten Wittevrouwensingel en Wittevrouwenstraat zijn hiernaar vernoemd. 

Volgens de ‘Lijst van beschermde monumenten’ van de gemeente Utrecht staan er tal van monumenten in de straat. De panden op nummer 1, 2, 3, 5, 7, 9, 11, 26, 28, 30, 32, 34, 36 en 44 zijn rijksmonumenten. De panden op huisnummer 13, 15, 17, 18, 20, 22, 24 en 42 zijn gemeentelijke monumenten.

Er staan twee opvallende gebouwen in de straat. Zo bevindt zich op de hoek van de Wittevrouwenstraat/Drift de Universiteitsbibliotheek Binnenstad. Dat was voorheen het paleis van Lodewijk Napoleon. Napoleon liet grachtenpanden samentrekken en daarachter een ‘grande galerie’ bouwen met balzaal en kapel. Het paleis was maar kort in gebruik en werd toen Universiteitsbibliotheek. DUIC schreef al eens eerder over ‘het koninklijke boekenpaleis’. Het gebouw op nummer 44 was ooit een accijnshuis en Politiebureau Wittevrouwen. Inmiddels dient het gebouw als advocatenbureau. De panden in de straat worden verder veelal gebruikt als huizen, winkels en horeca. 

Volgende week vertellen we het verhaal achter de Potterstraat. Kun jij ons meer vertellen over de herkomst van deze straatnaam? Laat het ons dan weten.

5 Reacties

Reageren
  1. Kees Truijens

    Waar stond het Wittevrouwenklooster?

  2. Jasper

    Even Google geraadpleegd https://ridderschapkwartier.blogspot.com/2010/02/het-wittevrouwenklooster.html?m=0

  3. Kees N

    @Jasper: bedankt voor de link. Zeer verhelderend. Ik wist niet dat er zoveel info over dit kleine hoekje van de stad bestaat. (en ik weet nu waar de naam Jufferstraat vandaan komt ;-)>

  4. Beth Weter

    De Driftbrug heette vroeger de Wittevrouwenbrug. De Wittevrouwenbrug heette vroeger Witte Vrouwenpoort, Wittevrouwenbarrière en Wittevrouwenbarrièrebrug. Het noordelijk deel van de Keizerstraat heette vroeger Lange Rietsteeg. Verder is ook de Kloksteeg nog een zijstraat van de Wittevrouwenstraat.

  5. Ellie

    Vlakbij was een disco, de naam ben ik kwijt .
    Hele nachten heb ik gedanst
    Jaren 1985 en later.
    Daarna werd het Derrick

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).