Straatnamen in Utrechtse wijk Lombok beklad | De Utrechtse Internet Courant Straatnamen in Utrechtse wijk Lombok beklad | De Utrechtse Internet Courant

Straatnamen in Utrechtse wijk Lombok beklad

Straatnamen in Utrechtse wijk Lombok beklad
De actiegroep Helden van Nooit heeft straatnaamborden in de Utrechtse wijk Lombok beklad. Het gaat om de Jan Pieterszoon Coenstraat en de Van Heutszstraat.

De actiegroep Helden van Nooit heeft straatnaamborden in de Utrechtse wijk Lombok beklad. Het gaat om de Jan Pieterszoon Coenstraat en de Van Heutszstraat.

Bij beide straten zijn bij een straatnaambord met rode verf verschillende woorden op de grond geschreven. Zo staat er onder andere ‘Killer’, ‘Dief’ en ook hoeveel doden de straatnaamhouder op zijn naam zou hebben.

Ook de palen waar de borden op zijn vastgemaakt zijn beklad met rode verf. De straatnaamborden zelf zijn ongeschonden gebleven.

Op de instagrampagina van Helden van Nooit is toegelicht waarom specifiek deze borden zijn beklad. Zo is er onder andere te lezen dat Coen in Utrecht onterecht wordt vereerd als held. “In werkelijkheid is J.P. Coen een kolonist, mensenhandelaar, oorlogscrimineel, en massamoordenaar.”

48 Reacties

Reageren
 1. Piet

  Ben benieuwd wanneer dit in Voordorp gaat gebeuren. Waren natuurlijk ook allemaal terroristen volgens het toen geldende regime en allemaal flink wat op hun kerfstok.
  Vaak zien we ze nu als helden maar dat hebben we ook een tijdje gehad met Coen en Heutz.

 2. Bart

  Heel benieuwd of deze actiegroep binnenkort ook bordjes in Voordorp gaat bekladden. Straten vernoemd naar Che Guevara of Kemal Ataturk kunnen vandaag de dag echt niet meer. Vrijheidsstrijders voor de een zijn terroristen voor de ander.

 3. Theo

  Napoleon was ook zo’n moordenaar. Of Julius Caesar.
  In De Meern is een hele wijk gevuld met namen van Romeinse veldheren met bedenkelijk verleden. Laat de actiegroep die ‘helden’ gelijk meenemen.

 4. Koen

  @HArry

  Nee, want de rode verf op de stoep slijt en regent helemaal niet weg. Kom op jongen…..Het is gewoon een ludieke actie. Zeg je dit ook als een winkel een actie op de stoep verft? De straatnaamborden zelf, die duur zijn, zijn onaangeroerd. Dat getuigt dus zelfs van respect.

  Vegelijk dat eens met de acties van Farmers Defence Force over het afgelopen jaar, waarbij veel directe en indirecte schade is ontstaan.

 5. JJ

  Zo te zien is het het gewoon verf die snel wegslijt. Misschien zelfs wel op waterbasis. Stennis om niks.

 6. Marie

  Komen ze daar nu ineens achter ? Nee, echte helden gaan dit ook nooit worden…wat een flauwekul, ga stoepkrijten…kan het weggespoeld.

 7. Reactionaire rechtse zak.

  Mooi hoor. En ook nog ‘n stukje vaderlandse geschiedenisles er bij. Het kan niet op,
  Na deze vermetele actie zal het met de moderne mensenhandel en slavernij dan ook wel snel gedaan zijn.
  Bedankt jongens, en ook meisjes natuurlijk.

 8. GeeWee

  Waarom J.P. Coenstraat niet hernoemen naar bijv. ‘Sulawesistraat v/h J.P. Coenstraat’? . Met een ondertitel die de aanleiding benoemt? En de aanleiding is natuurlijk niet de bekladding maar de verschrikkelijke wandaden die J.P.C. heeft gepleegd.

  Overigens is er reeds jaren geleden een straat in Lombok hernoemd, toen omdat er misstanden waren i.r.t. de bewuste straatnaam die door de Indonesiërs zijn begaan: https://bitterzoeteroute.nl/wandeling/3/ceramstraat

 9. Nota Bene

  Zijn die borden nou wel of niet beklad? Zo te zien niet. Ik kan er geen touw aan vastknopen, aan dit bericht.
  En Harry heeft wel gelijk. We profiteren in dit land van producten, vaak gemaakt onder minstens twijfelachtige regimes. En we gaan er ook op vakantie!

 10. Chrissie

  Helemaal eens met de reactie van Harry.
  Deze zogenaamde nette mensen zijn asociaal.
  Zoiets doe je niet, nu moeten andere mensen hun bekladde rommel weer verwijderen!
  Fijn hé?

 11. Marcopolo

  Dat zijn ook alle 1e westerse bewoners van Amerika die de Indianen, de oorspronkelijke bewoners hebben uitgemoord. En wat dacht je van de moslimlanden waar de bewoners vroeger uitgemoord zijn door “kruisvaarders” en heden door de westerse bewoners, jullie helden???
  Maak er gewoon andere straatnamen van, dan ben je hier van af.
  Voorstel: Jan Pieterszoon Coenstraat wordt: Jan van Zanenlaan. Kleine verandering met een groot gevolg

 12. Rikkert Blaaser

  Het wordt tijd dat we de Nelson Mandelabrug ook gaan hernoemen. Deze man heeft ook een groot aantal onschuldige doden op zijn geweten

 13. Aleida

  Waar zijn ze allemaal mee bezig…. het houd niet op, niet vanzelf pffffff

 14. Gert

  ook ik ben het Helemaal eens met de reactie van Harry .
  ik vraag me gelijk af wanneer deze mensen nou is normaal gaan doen of willen ze gewoon aandacht ?????

 15. W

  Dit is wel héél ziek zeg!

 16. Pee

  Waarom nu pas en niet jaren eerder?
  Omdat het een hot item is ,soort van trendy om mensen die vroeger iets fout hebben gedaan te ”straffen”.
  Vergeet niet dat dankzij deze mensen we nu wel in vrijheid kunnen leven,nog wel.
  Maar zodra het om een naam als ata turk zou gaan dan mag dat natuurlijk weer wel,die word niet beklad,beetje hypocriet.

 17. Ed

  Geef alle straten gewoon een nummer, dan kunnen de geschiedenis lessen ook afgeschaft worden en die tijd besteden aan rekenen met straten.

 18. Klaas

  @gert en aleida

  Wie zijn ze? Het over “ze” hebben is helemaal niet stigmatiserend, hoe kom je erbij?

  Overigens is er niet 1 groep met 1 agenda die tegen racisme of foute helden strijd. Je kan ze dus niet over 1 kam scheren.

  Ook vind ik de kop nogal suggestief. De straatnaamborden zijn juist NIET beklad en de verf op de stoep is over een aantal weken weggesleten. Gewoon ludiek dus. Er is helemaal geen schade aangebracht. Ik heb zelf wel eens 3 blikken verf layen vallen op de stoep voor mijn huis: “vandalisme, schande”; stel je toch niet zo aan. Of vond je de leuzen die bij de Tour de France op het wegdek waren geschilderd ook zo erg? 2 maten dus.

 19. jan

  Een toepasselijke naam voor deze groep: Helden van nooit!

 20. Sjaak

  @w

  Wat is er ziek aan het benoemen van feiten? Het zijn feitelijk moordenaars, of je het nu leuk vindt of niet. Of vind je wat knutsewerk ziek? Wie is er dan eigenlijk “ziek”?

 21. hoopvol

  mooie manier van culturele en historische context aanbrengen zonder de borden onleesbaar te maken. Houden zo, dus.

 22. Bill

  Dit “ludieke” links-extremisme neemt langzaam maar zeker absurde vormen aan.

  Ja, een toevoeging met een bordje met informatie is zeker een optie, maar om nu juist die geschiedenis uit te wissen door de straatnamen te verwijderen slaat nergens op.

  Laat die Helden van nooit al die energie maar eens steken in de ontwikkeling van wat educatief materiaal op dit vlak, in plaats van dit vandalisme.

 23. Sjaan

  Goede actie! En inderdaad zijn er wel meer bedenkelijke straatnamen in de stad.

  @Gert: “Normality is a concept used to limit our moral imaginations” – George Monbiot

 24. [email protected]😉

  Of in vrijheid te leven, je het recht geeft om anderen te onderdrukken en uit te moorden,nee lijkt mij niet.
  We mogen best kritisch zijn op het verleden en als het móet mag je best een straatnaam veranderen zeker van dictoriale moordenaars.
  Waar ik wel moeite mee heb is de manier waarop deze discussie gevoerd wordt en het bekladden van gebouwen of beelden.

 25. Ed

  Ik vind het teleurstellend dat in deze tijd waarin racisme een veel besproken onderwerp is en helaas ook onderwerp van discussie is, dat Duic in dit artikel een negatieve framing gebruikt. Door het voorval te framen als ‘beklad’ wordt er voorbij gegaan aan waar het daadwerkelijk om draait. En met de bewoording ‘op zijn naam zou hebben’ wordt geïnsinueerd dat dit ter discussie staat, terwijl de geschiedenis uitwijst dat er geen twijfel bestaat over het feit dat J.P. Coen verantwoordelijk is voor de moorden in Banda.

  Door deze framing ontneemt Duic de mogelijkheid voor de lezer om zijn eigen mening op het voorval te vormen omdat ‘beklad’ al negatief oordeel is. Duic had er ook voor kunnen kiezen om de manier waarop er aandacht wordt gevraagd door de actiegroep ter discussie te stellen. En om inhoudelijke context te geven, daarentegen kiest Duic ervoor om slechts in enkele woorden te verwijzen naar de  uitgebreide Instagram uitleg van Helden van Nooit. Ook wordt er geen deeplink gemaakt naar deze post. Dit is het minste wat Duic had kunnen doen.

  Door de keuzes van Duic wordt er voorbij gegaan aan kolonialisatie en de impact daarvan op het huidige institutionele en systematische racisme. Sterker nog, door de huidige framing draagt Duic zelfs (onbewust) bij aan de tot standhouding hiervan. 

 26. cas

  Zijn gewoon domme mensen die dit soort dingen doen. Typische blinde haat zonder enig vermogen om rationeel te kunnen denken.
  Mensen die geen vorm van discussie, tegenspraak of feiten willen horen als die iets van hun misplaatste trots en ideeën kunnen tegenspreken.
  Dit zijn helaas wel de gevaarlijke mensen die hun stempel drukken en helaas zijn teveel partijen er te gevoelig voor. Merken die zich ergens achter sluiten doen dit alleen voor de PR. Overheden zijn bang geworden en wringen zich in allerlei bochten om aan enig kritiek te ontkomen tot zorgelijke acties aan toe.

 27. JP Koen met een K

  @ Bill

  1) wie zegt dat er geen educatieve initiatieven zijn?

  2) Het idee van GeeWee om de straat te herdopen in “Sulawesistraat v/h JP Coenstraat” doet recht aan alle opvattingen rondom dit thema en is dus een hele goede optie.

  3) wat is er extreem-links aan het benoemen van feiten en het op de agenda zetten van het hebben van twijfel over historische heldenverering? Het feit dat jij iets dat niet per se politiek is politiseert doet al vermoeden waar je zelf staat en wat je met je uitspraak teweeg wil brengen: namelijk kampen maken en polariseren. Zeker wanner je iets dat helemaal niet per se links is, meteen tot extreem links bombardeert.

  @ Coen; we hebben geen linkse gemeenteraad, want alke politieke kleuren zijn er in vertegenwoordigd. Van PVV tot stadsbelang tot VVD, met die laatste als grootste opositiepartij. De echte linkse partijen nemen minder dan 30% van de raad in. Ook het college is niet links te noemen, met maar 1 linkse partij. Deze partij, GL, is wel de grootste partij in de raad, maar heeft zeker geen meerderheid. Deze partij kan dus nooit in zijn eentje plannen er door krijgen. Daar is altijd steun van het gehele college en steun van de meerderheid in de raad bij nodig. Dus ook van de wat rechtsere partijen. Op basis van de verkiezingsuitslag is er wel de meeste steun voor een middencollege met een linkse inslag, maar juist de liberale kijk is het cement van het college. Er is dus geen linkse raad en zelfs geen puur links college. En al was het er wel geweest, dan nog is daar niks ‘fouts’ aan. De sociaal democratie, die niks te maken heeft met communisme, is gewoon een geaccepteerde politieke stroming in Nederland, die bijv. betaalbare zorg, onderwijs en huisvesting wil in Nederland. Het is een andere extreme stroming in het land die net wil doen alsof de sociaal democratie daar niet voor opkomt. Misschien je eens wat meer verdiepen in politocologie, voordat je zomaar wat uitspraken doet?

 28. Janus

  Precies @ hoopvol!

  Er wordt gewoon op een creative wijze toelichting gegeven bij de straatnaamborden, zonder deze te beschadigen, ludiek en creatief.

  Er staan niets dan feiten vernoemd. JP Coen heeft tienduizenden tot honderdduizend(en) onschuldige burgers laten vermoorden als vergeldingsactie, omdat men zaken deed met de Engelsen. 1 van de redenen waarom de Indische bevolking, een meerderheid, de Nederlanders altijd als bezetter heeft gezien.

  Het is niets anders dan de feiten benoemen. Zinnen die feiten je niet, dan zegt dat vooral veel over jezelf en dat je zelf juist aan geschiedvervalsing wenst te doen.

 29. Uit de kunst

  Jezus, wat kunnen sommige mensen overdrijven zeg. Er staan wat woordjes in het rood op de stoep om je aan het denken te zetten. Iets wat gangbaar is bij Streetart en gewoon maatschappelijk geaccepteerd is.

  Om wat rode woordjes op een stoeptegel, het slijt weg, aan te merken als vernieling, extreem of ziek is zelf juist ziek en echt giga overdreven. Overdrijven is ook een kunst.

 30. Jos

  @ geenstijl. Er zijn geen gebouwen of beelden beklad bij deze actie of door specifiek deze groep. De verf op de stoeptegels verweerd gewoon.

 31. Massegast

  Koningin Wilhelmina was helemaal leip van van Heutsz. Hij werkte in haar naam. Kreeg van haar de hoogste onderscheidingen. Dus als we toch aan de grote zuivering beginnen: Wilhelminapark wordt BBQ park. Dat dekt de lading ook veel beter. Een nieuwe naam voor het WKZ heb ik zo 123 niet voorhanden. Later, tijdens een staatsbezoek in de jaren 90, heeft President Suharto Nederland – via Koningin Beatrix – nog bedankt voor het creëren van de Indonesische eenheidsstaat in de koloniale tijd. Voor een groot deel het werk van van Heutsz. Daarna werd er een officiële toast uitgebracht.

 32. Jaap

  Als we hier nou eens positief mee omgaan en deze kans gebruiken om iemand te eren waar heel Utrecht wél achter staat? Ik stel voor om een van de mooiste straten van Utrecht te hernoemen tot de Jan van Zanenstraat.

 33. Reactionaire rechtse zak.

  Marcopolo 28/7/2020 – 11:57

  De kleine globetrotter heeft goed geluisterd op de basisschool, vrees ik.

 34. wollie

  je poetst de geschiedenis niet weg met andere naambordjes. als deze namen confronterend zijn is dat juist een reden om ze in ons straatbeeld te hebben. met een bordje erbij: dit was ooit een held, nu wordt daar anders over gedacht.

  de huizenprijs heeft er tot nu toe niet onder geleden…

 35. Toine Goossens

  Laten we ook de Churchilllaan op de lijst zetten. Die man was de eindverantwoordelijke voor het door Engelsen bombarderen van de Duitse binnensteden met als enige doel om zoveel als mogelijk burgers te doden.

 36. Scherpschutter

  Het heeft me altijd gefascineerd. Korporaal Shimada en de soldaten Kinshichi Kozuka en Yuichi Akatsu vochten op Lubang Island tot 1974 door in de veronderstelling dat de oorlog tussen Japan en de V.S. nog niet afgelopen was….Het Fillipijnse leger, kranten, brieven van familie, radio uitzendingen: helemaal niets kon Onoda aan zijn verstand brengen dat de oorlog al lang voorbij was…

  Zo kun je dit stoepgeklieder ook een beetje zien. Het laatste verwarde fanatieke linksgekkie dat niet door heeft dat de straatnamenoorlog van links al lang voorbij is…en bovenal dat links verloren heeft. Alweer…

 37. Steve

  Laten we ook de ajakkesdreef op de lijst zetten.
  Die griekse god houden ze maar lekker in Abcoude Noord.

 38. Angelique

  Iedereen heeft het in de discussie over de reactie van Harry, waar is deze gebleven?

 39. Bernhard

  Ik vind ‘t een onzinnige actie, maar moet ze nageven dat ze hun ongenoegen op een nette manier kenbaar maken. Men had ook de borden vernielen/besmeuren.

 40. Trol

  Zonder een mening te vormen over wat er is gebeurd. Ik zag in de statements over dit onderwerp van grauwe eeuw/helden van nooit dat ze gentrificatie ook ook al racistisch vinden. Op dit soort tenenkrommende eenzijdige, simpele, feiteloze statements kan ik weer een week teren. Helaas vinden de volgers dit de waarheid

 41. D'n Jos

  Ah, daar is die weer hoor. Scherpschutter. De man die zgn voor vrijheid is en vindt dat iedereen onbelemmerd zijn gang mag gaan, behalve als iemand een andere mening heeft dan zijn eigen mening, dan komen de meest absurde vergelijkingen voorbij en ben je meteen ‘links’ of een gekkie. Lekker mensen belachelijk maken en op de man/ vrouw spelen (en afleiden van de inhoud).

  Raar dat feiten benoemen, JP Coen heeft 100.000 onschuldige e burgers laten vermoorden, omdat ze met de Engelsen handelden) als links wordt gezien, terwijl dat in feite geen politieke kleur heeft. Aan deze verfactie is geen enkele politieke kleir af te lezen.

  Raar dat mensen die doelbewust aan het politiseren en polariseren zijn, zonder het over de inhoud van het topic te hebben, hun relaas überhaupt mogen plaatsen. Ze doen dit alleen maar om mensen die anders denken weg te kunnen zetten en belachelijk te maken.

 42. D'n Jos

  @ Trol

  Ik zou zelf gentrificatie nooit direct racistisch noemen, maat via een omweg heeft het er wel mee te make. Wanneer immigranten of mensen uit ex-koloniale gebieden, zeker wanneer men een duidelijke hetkenbaar als zodanige naam en/ of huidskleur heeft en soms ook nog als extra handicap wat lager opgeleid, moet men sociaal-economisch gezien vaak onder aan de ladder beginnen met streepjes achter. Gentrification betekent veryupping van oude volksbuurten of verpauperde stadsdelen, waar of de autoctone armere bevolking eigenlijk woonden, maar waar zeker ook veel migrantengroepen terecht kwamen. Deze yuppen zijn toch echt vaak mensen uit de witte hogere middenklasse of witte hoger klasse (kak, oud geld) die door hun houding, gedrag en geld wijken toch echt vaak (moedwillig) zuiveren van hun migrantenbevolking, maar OOK van de oorspronkelijke autochtone volkse bevolking.

  Het begrip IS DUS NIET racistisch, naar mijn mening, maar heeft er wel mee te maken.

  Is “helden van nooit” wel hetzelfde als de “grauwe eeuw” of is het slechts een afsplitsing, is het een heroprichting onder een andere naam en andere identiteit zonder wat idioten, of is er iemand bij betrokken die voorheen betrokken was bij de andere groep, of zeg je het doelbewust om te framen en er voor te zorgen dat mensen al vooringenomen naar deze groep gaan kijken? Zelf zie ik namelijk een nieuwe groep met een andere naam en hoogstwaarschijnlijk een andere agenda.

 43. Joas

  Wil DUIC haar onjuiste titel en onjuiste foto-onderschrift aanpassen?

  Er zijn geen straatnamen of straatnaamborden beklad. Sterker nog, er is helemaal niet zo veel “beklad” aangezien beklad slaat op kliederen. Hier is op demonstratieve wijze in een protestvorm in rode verf tekst aangebracht op een openbare stoep. Dat zou de neutrale politiek onafhankelijke kop moeten zijn.

 44. Paul

  Tuurlijk Joas, dan is het minder erg natuurlijk, Lotte kan weer trots op je zijn.

 45. trol

  Jos, Precies een sociaal economisch probleem, zoals zoveel in dit land. ( al is het maar net of je vindt dat er in NL grote problemen zijn, maar dat is een andere discussie). Dank voor de uitleg. Het punt is dat sociaal economische problemen wel bij voorbaat worden geframed als racistisch, white privilege etc. maar andersom kan dat net zo, maar dat is dan foute boel om aan te kaarten, of is het spontaan wel ok, geen probleem etc.. Stel nu dat een vluchteling een woning toegewezen krijgt terwijl een ander moet wachten, mag ik dan ook zeggen dat met racisme te maken heeft?

  Wat betreft je groeperingen. ik kwam een aantal Facebookpostings (wie gebruikt dat nog, maar het blijft leuk om mensen te beoordelen) tegen waarin beide als afzender werden gebruikt, over de volledige authenticiteit kan ik helaas niets zeggen. Bewust framen, ach zo zie ik dat niet en anders mijn welgemeende excuses. Ik zal even de linkjes opzoeken en hier posten.

 46. JORIS

  @ Paul

  Er is sowieso niks ergs aan wat streetart op 4 a 5 stoeptegels. De verf slijt weg over een niet al te lang tijdje . Het ziet er ook niet echt uit als hele permanente verf. Verder wordt er inhoudelijk in het ‘commentaar’》de woordjes in het rood, niets gezegd dat niet klopt. Het is slechts wat context bij het verleden van de personen naar wie de straten zijn vernoemd. Kennelijk vinden sommigen onder ons “het heel erg en ziek” als ze gewoon met kritische zaken geconfronteerd worden (die nog kloppen ook). Maar succes met de kop in het zand steken!

 47. Scherpschutter

  D’n Jos

  Het ontgaat u kennelijk dat niet het benoemen van feiten het probleem is, maar dat het laatste linksgekkie in de straatnamenoorlog geen feiten benoemt maar de straat onder kliedert. Waaruit wat mij betreft wel overduidelijk blijkt dat we met een gekkie te maken hebben, want wat een rationeel en moreel wezen kliedert natuurlijk niet de eigendommen van een ander onder…Met feiten of onzin.

 48. D'n Jos

  Kliederen is een aaname en eigen invulling. Ik vind het ludiek en creatief. Net als een hoop anderen. Zet aan tot denken bovendien.

  Of dit door iemand gedaan is die links stemt of een gekkie is, is ook een invulling en aanname. Het is puur een tactiekje om hier een polariserend politiek spel van te maken en ‘de ander’ bij voorbaat weg te zetten en te diskwalificeren. Aan dit soort acties is weinig links of rechts aan, lijkt mij.

  Ik ben het niet eens met die kwalificatie net als een hoop anderen.

  Streetart wordt bovendien (zo goed als altijd) op stoepen en muren gedaan die van de gemeenschap zijn. Het is zelfs èèn van de uitgangspunten. Het is publieke kunst.

  Daarnaast is het gewoon een beetje aanstelleritus van mensen die het inhoudelijk niet eens zijn met de actie en het is bijzonder selectieve verontwaardiging, omdat dezelfde usual suspects daadwerkelijke vernielingen van andere actiegroepen toejuichen en bagataliseren. Er is geen straatnaambord van verf voorzien en de stoep is binnen no time vanzelf weer schoon. Aanstel dus.

  @ trol. Je doet een aaname op basis van een misvatting. Vluchtelingen krijgen geen woningen toegewezen, statushouders krijgen woningen, mits men aan de urgentierichtlijnen voldoet. Statushouders zijn vluchtelingen waarvan de aanvraag tot verblijf in Nederland gehonoreerd wordt na uitvoerige selectie (men kan niet terug naar land van herkomst, omdat er geen vrede is of omdat men vervolgd wordt) dat is maar een klein deel van de vluchtelingen/asielzoekers die een aanvraag doen. Die aanvraag duurt vele, vele jaren (het COA en de IND werken traag; men bouwt dus ook inschrijftijd op een huurwoning op in de tussentijd, net als andere mensen) Dat wil zeggen, men wordt evenredig over Nederland vespreid en wordt dan daar geacht te gaan wonen als men tenminste niet zelf in staat is woonruimte te zoeken of vinden of tenzij men natuurlijk een salaris heeft boven de sociale huurnorm, dan is men natuurlijk vrij om te gaan en staan. Ook autochtone Nederlanders hebben (soms) recht op urgentie, vanwege een veelvoud aan redenen (plotseling dakloos raken, plotselinge scheiding, blijf van mijn lijfhuis, getuigenbescherming, plots een andere baan, onverwachts een kind, sloop, economische terugval buiten schuld, gevangenisstraf uitgezeten, etc.) Hier is dus zeker geen sprake van discriminatie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).