Straatnieuws Utrecht heeft naar eigen zeggen met de digitale krant een wereldprimeur te pakken. Er is volgens het medium namelijk geen andere ‘streetpaper’ ter wereld die alleen online te lezen is. De eerste online versie van Straatnieuws Utrecht verschijnt op 16 december.
Om toegang te krijgen tot de digitale straatkrant kan bij de verkopers die op verschillende plekken in de stad staan een QR-code worden gescand. Vervolgens kan voor 2,79 euro de digitale krant worden gekocht.
Van dat bedrag gaat 2 euro naar de verkoper, 0,50 euro is voor de organisatie en de overige 0,29 euro zijn transactiekosten. De verkopers kunnen het verdiende geld, dat zij cash krijgen, wekelijks ophalen bij een loket.
Corona
Vanwege de coronamaatregelen werd het bestuur van Stichting Straatnieuws Utrecht er in maart van dit jaar toe gedwongen de verkoop op straat te stoppen. De distributie kon namelijk niet veilig worden geregeld. In de overgangsperiode bleven de verkopers geld verdienen door verschillende dichtbundels aan te bieden.
De transitie naar het digitale blad werd volgens Straatnieuws Utrecht mogelijk gemaakt door vele partners in de stad, waaronder Centrum Management Utrecht, het Leger Des Heils, de Tussenvoorziening en Lister. Ook de protestantse en katholieke kerken gaven een bijdrage.
Belangstelling
Volgens de Utrechtse stichting hebben straatkranten over de hele wereld belangstelling getoond voor dit initiatief. Wethouder Maarten van Ooijen, die ook een rol heeft gespeeld bij de overstap, zal op woensdag 16 december een eerste exemplaar van Straatnieuws Online kopen.
Gekoppelde berichten

Utrechters kunnen vanaf december een digitale straatkrant kopen
Binnenkort is het mogelijk om bij de Utrechtse straatnieuwsverkopers voor 2,50 euro een digitale editie…
7 Reacties
ReagerenMisschien denk ik negatief.
Mijn gedachte is dat de primeur een primeur gaat worden waar men later niet meer aan wil terug denken.
De kracht van straatnieuws is het krantje, niet dat ik hem het laatste decennia in handen heb gehad.
Maar wanneer ik een verkoper zag, ook al had die een verfrommelde editie van een paar maanden terug, gaf ik hem een paar euro.
Toen ze er mee begonnen eind jaren 90 begaf ik mij veelvuldig in de horeca en wanneer een verkoper langs liep kocht ik voor de leuk al zijn kranten die hij bij zich had.
Deed ik ook regelmatig met de Indiase rozen verkoper, alle zijn rozen die hij in zijn armen had kopen.
Kwartier later zag je hem weer lopen met zijn armen vol rozen, dan kan je avond toch niet meer stuk.
Dat zijn leuke dingen.
Een QR code scannen ga ik niet doen, ik geef de verkoper een paar euro zonder te scannen.
Denk dat veel mensen dit zullen gaan doen.
Het gevoel dat je koopt van de verkoper is er niet meer.
ook al is het in het nadeel van het straatnieuws, weinig scannen betekend weinig omzet.
Nu alle daklozen nog uitrusten met een mobiel pinapparaat en we zijn weer helemaal bij in het digitale tijdperk.
Mooie oplossing! Vrijwel nooit meer contant geld bij me dus dit maakt voor mij de drempel lager om vaker een krantje te kopen.
Super initiatief! Wens ze veel succes toe! Ik weet van dichtbij dat een nieuw concept hard nodig was om dit belangrijke project voortgang en ook financieel bestaansrecht te geven!
Warme dagen gewenst en denk aan de eenzamen! #zetjekerstboombuiten.nl
Mvg,
Bart Fagel Socialrun-loper
@j
Geen cashgeld is juist het probleem.
@Yoshua Wat belet u om de krant digitaal aan te kopen en ongelezen te wissen? Of moet het ingewikkelder gemaakt worden: een digitale afslag naar een fooi voor de bezorger, een donatie aan Straatnieuws?
Een verkoper werd voorheen beroofd van contant geld, het zou nu om de geplastificeerde verkoperspas gaan die men zal namaken en met een vervalste QR-code zal voorzien. Het aldus gefabriceerde gevaar van phishing lijkt mij niet denkbeeldig.
QR-code scannen?? Betekent dat dat ik met mijn telefoon moet gaan betalen? Nog afhankelijker worden van dat ding? Terwijl de batterijen steeds sneller leeg gaan, er steeds nieuwe updates nodig zijn om de dingen te laten werken, die ik eerst gewoon kon? Vergelijk t met een gereedschapskist, waar iemand dan weer de hamer uit gepikt heeft, dan weer mijn schroevendraaiers, dan weer de nijptang en elke keer naar de winkel moeten om mijn gereedschapskist weer aan te vullen…nee, voor mij gaat dit niet werken…jammer voor de jongens op straat…cash geld blijft toch, vooral voor arme mensen, t enige bruikbare betaalmiddel..