Straks mogen dieren in Utrecht alleen gevoerd worden op plekken die zijn aangewezen Straks mogen dieren in Utrecht alleen gevoerd worden op plekken die zijn aangewezen

Straks mogen dieren in Utrecht alleen gevoerd worden op plekken die zijn aangewezen

Straks mogen dieren in Utrecht alleen gevoerd worden op plekken die zijn aangewezen
Het voeren van dieren in Utrecht mag straks alleen nog op plekken die de gemeente aanwijst. In april van dit jaar werd nog gezegd dat dieren op alle publieke plekken in de stad niet meer gevoerd mogen worden. Het nieuwe besluit werd donderdag genomen tijdens de behandeling van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Het voeren van dieren in Utrecht mag straks alleen nog op plekken die de gemeente aanwijst. In april van dit jaar werd nog gezegd dat dieren op alle publieke plekken in de stad niet meer gevoerd mogen worden. Het nieuwe besluit werd donderdag genomen tijdens de behandeling van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Het voeren van dieren wordt gezien als belangrijke oorzaak van plaagdieren zoals ratten. De ratten komen namelijk af op voedsel dat bijvoorbeeld wordt achtergelaten voor eenden. Daarnaast zou het overmatig voeren niet goed zijn voor de dieren.

Het college mag nu bepaalde plekken in de openbare ruimte aanwijzen waar het voederverbod niet geldt. Dit zullen volgens de gemeente locaties zijn die geschikt zijn voor het recreatief voeren van dieren. Welke plekken dit zijn is nog niet bekend.

Inzamelen

Naast het voederverbod gaat de gemeente ook kijken naar mogelijkheden om oud voedsel in te zamelen. Het idee is dat dat elders opnieuw kan worden gebruikt om voedselverspilling tegen te gaan.

Een uitzondering op het verbod is voeren van dieren op privéterrein. Zo mogen er in de toekomst bijvoorbeeld nog steeds vetbollen voor vogels worden opgehangen in de tuin. Het verbod geldt daarnaast ook niet voor mensen die dieren voeren in opdracht van een beheerder van een openbare plaats en voor sportvissers.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Fynman

  Dat zie je maar op kanaaleilanden en overvecht daar wemelt het van de ratten,omdat mensen voedsel op straat gooien.

 2. Fred

  Ik voorzie een conflict tussen enkele groepen: de gemeente met het voerverbod en verkopers van patat en broodjes. De klanten van de laatsten zouden wel eens wat kruimels en korstjes kunnen knoeien waar mussen en duiven op af komen.

 3. Heike

  Jammer dat het op privéterrein wel mag, mijn buurman voert de vogels elke dag hondenbrokken (er staat standaard een hele bak in zn tuin) waardoor er een plaag van duiven en kraaien is ontstaan. Mijn balkon is favo landings- en poepplek voor die beesten. Maar dat mag dus nog.

 4. Lombokker

  Schandalig! Ook duiven en ratten hebben recht op bed, bad en brood.

 5. Kadoendra

  @Heike

  “mijn buurman voert de vogels elke dag hondenbrokken”.

  Heel apart en de stront van die vogels zal geheel naadloos daarop aansluiten………..

 6. Ton

  Mooie foto.

 7. isabelle

  @Heike, kun je daar dan geen klacht over indienen bij de gemeente? Of een melding doen bij de GGD? De constante voedselbron trekt ook muizen en ratten aan. Daar moet de gemeente wat aan doen, zou je denken. Zeg ik met enige twijfel…

 8. Ton

  @ Isabelle
  Ik zou toch eerst eens vriendelijk met de buurman gaan praten..
  Lijkt me wel zo netjes.

 9. Sam

  Wij wonen langs een grote weg in Utrecht waar onlangs bezuinigd is op de prullenbakken. Die zijn weggehaald door de gemeente. Als ik nu 20 minuten naar het centrum loop tref ik daar pas de eerste prullenbak. Wat wil ik zeggen? Misschien kan er naast een verbod op het voeren van dieren (prima!) ook even gekeken worden waar mensen hun meuk kwijt kunnen

 10. Anne Marie ten Berge

  Vuilniszakken met etensresten die te vroeg op de stoep gezet worden trekken honden. katten, vogels en ratten aan. Zonder kennis van zaken dieren voeren die niet tot je huishouding horen is toch een vorm van dierenmishandeling ? Als iemand vogels hondenbrokken voert? Tja, dat wordt óók een gezondheidsprobleem voor die vogels! Niet doen zou ik adviseren!

 11. Binnenstadbewoner

  Oud brood weggooien is ‘haram’ volgens de koran. Daarom veel meer rattenoverlast in de wijken Overvecht en Kanaleneiland. Hele broden worden daar aan de eendjes en duiven gevoerd of op straat achtergelaten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).