Straks ruimte voor recreatie, natuur en zonnevelden in Ockhuizen in Utrecht Straks ruimte voor recreatie, natuur en zonnevelden in Ockhuizen in Utrecht

Straks ruimte voor recreatie, natuur en zonnevelden in Ockhuizen in Utrecht

Straks ruimte voor recreatie, natuur en zonnevelden in Ockhuizen in Utrecht
Er komen straks meer mogelijkheden voor recreatie in Ockhuizen, een gebied dat ten noorden van Haarzuilens in Utrecht ligt. Daarnaast wordt onder meer de biodiversiteit verhoogd en komt er in Ockhuizen een zonneveld waarmee duurzame energie wordt opgewekt. Dat staat in plannen van de gemeente Utrecht.

Er komen straks meer mogelijkheden voor recreatie in Ockhuizen, een gebied dat ten noorden van Haarzuilens in Utrecht ligt. Daarnaast wordt onder meer de biodiversiteit verhoogd en komt er in Ockhuizen een zonneveld waarmee duurzame energie wordt opgewekt. Dat staat in plannen van de gemeente Utrecht.

Ockhuizen is een gebied dat ligt in het uiterste noordwesten van de gemeente Utrecht en deel uitmaakt van Haarzuilens. De gemeente Utrecht wil het gebied ontwikkelen waarin recreatie, natuur, duurzame energie en het cultuurhistorische landschap samenkomen. Er ligt nu een conceptontwerp voor Ockhuizen op tafel, dat een initiatief is van onder meer een aantal omwonenden en grondeigenaren.

Tekst loopt door onder afbeelding

Ockhuizen vanuit de lucht gezien

Karakteristieke kenmerken en historische elementen

In het conceptontwerp zijn een aantal eisen opgenomen waaraan de ontwikkelingen in Ockhuizen moeten voldoen. Zo moeten de karakteristieke kenmerken, zoals het patroon van sloten en de openheid van het gebied, behouden blijven. Ook moet de nieuwe natuur toegankelijk zijn voor recreanten. Daarnaast komen oude historische elementen terug, zoals een perenlaantje en bomensingels. Verder worden er extra bomen geplant en komt er een groene corridor van negen hectare voor dieren, zoals de bever, de otter en de blauwborst.

Duurzame energie

Ook komt er in Ockhuizen een zonneveld van 35 tot 40 hectare groot, dat wordt ingepast in het landschap met groen eromheen. Het zonneveld moet volgens de plannen zo’n dertig jaar in het gebied blijven. Ten noorden en zuiden van het zonneveld kan straks worden gefietst en gewandeld op een nieuw aangelegd pad.

Tekst loopt door onder afbeeldingen

Wethouder Lot van Hooijdonk (Energie en Klimaat) is trots op het plan. “Utrecht wil een schone en leefbare stad zijn voor iedereen. We hebben hier samen met de initiatiefnemers een mooie combinatie van zonnevelden met natuur en recreatie weten te maken.”

Gezamenlijk ontwerp

Bij de uitwerking van het ontwerp zijn verschillende partijen betrokken, waaronder vereniging Natuurmonumenten, de provincie Utrecht, grondeigenaren, direct omwonenden in Ockhuizen en bewoners van het dorp Haarzuilens en omgeving.

Vanaf vrijdag 19 mei hebben omwonenden en belanghebbenden vier weken de tijd om te reageren op het nieuwe ontwerp. Op 30 mei is er een informatieavond bij kringloopwinkel Emmaus Haarzuilens waar vragen gesteld kunnen worden. De Utrechtse gemeenteraad moet nog over het ontwerp besluiten. Dat gebeurt in de tweede helft van 2023.

30 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Goedemorgen. Liefst 400.000m2 aan zonnepanelen….?? Lord have mersey. Dat is dus één grote troosteloze zwarte glasvlek, letterlijk zover het oog rijkt, met hooguit wat slootjes en plantjes eromheen.

  Een ‘leefbare’ stad met veel natuur, noemen ze het nog ook…LOL.

 2. Peter

  Huppakee alweer een ambitieus plan van initiatiefnemers die, zonder winstoogmerk… maar met de support van de gemeente, die uiteindelijk ook wel zal mee investeren, tot een jarenlange discussie zal gaan leiden en begrotingstekorten. Onder aanvoering van een trotse wethouder die er goede sier mee gaat maken.

 3. rmn

  @Scherpschutter: Alsof lege weilanden zo inspirerend zijn.

 4. Berk

  Voor een keer eens met Scherpschutter, 40 hectare zonnepanelen is echt het einde van zo’n gebied. En dan kan je er nog met wat greenspeak iets van proberen te maken, maar dit is sec het veranderen van een cultuurlandschap in een energieproductielandschap. Begrijp me niet verkeerd, ben sterk voorstander van groene energie, maar op deze wijze vernietig je echt het landschap. Waarom niet al die zonnepanelen op daken? De ruimte is er. Het wordt tijd dat de landelijke overheid met een plan komt voor de energietransitie, ipv het aan de gemeenten over te laten

 5. Scherpschutter

  @rmn

  Ik begrijp uw punt. Het zou beslist vrolijker zijn met wat smakelijke koetjes erop natuurlijk, maar als ik moet kiezen tussen levende Hollandsche groene grasvelden of eindeloze sombere dode zwarte glasvelden van GroenLinks, dan is die keuze wat mij betreft snel gemaakt.

 6. Moniek

  Wat zou mersey moeten betekenen, Scherpschutter?
  Als u geen Engels beheerst, schrijf dan liever gewoon in het Nederlands.

 7. bureaulesswatts.nl

  We voorspelden het al een aantal jaren geleden: recreëren in een zonnepark .

 8. JdV

  Grappig. 400.000 m2. Daar kun je 1000 eengezinswoningen en een veelvoud daarvan in gestapelde woningen bouwen.
  Maar ja, huizen zat in utrecht dus waarom zou je.

 9. Koel Hoofd

  Pardon, lees ik het goed… heeft Utrecht een klimaatwethouder?
  Denkt de gemeente Utrecht nou werkelijk echt dat 360.000 inwoners onderwerpen aan de klimaatreligie ook maar enig impact heeft op het klimaat wat een extreem complex planetair systeem is? Dat NL eeb dwingeland als klimaatcommissaris (een alfa die niet kan rekenen) in de EU heeft en een drammende klimaatminister (ook zo’n betweterige alfa die niet kan rekenen) in het kabinet, is al krankzinnig voor een vliegenplasje op de kaart als Nederland.
  Maar dat Utrecht dat ook nog eens moet naapen is gewoon onthutsend. De waanzin der zwakzinnigen is echt grenzeloos verbijsterend.

  Want China, India, Afrika, midden oosten, USA en Rusland zeggen gewoon doodleuk fuck the EU, let’s screw them over and get rich. Dat zijn meer dan een paar miljard mensen die daar ook naar handelen.
  Komt Utrecht aan met 360.000 inwoners… Ho-oi, kijk eens hoe deugend wij zijn!

 10. Katja

  400.000 m2 natuur naar de knoppen.
  Had ook een mooi bos kunnen gaan komen, maar ja, NL en ook 030 kappen zich een slag in de rondte.

 11. Wil

  @ss: mersey..?!?!

 12. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Dat de bestuurlijk alfa’s niet kunnen rekenen staat wel vast ja. Ik heb net even snel uitgerekend dat je met deze onvoorstelbare 400.000 m2 aan pure vernietiging van levend land (en alle aanwezige biodiversiteit) nét 16.000 tot 20.000 huishoudentjes van stroom kunt voorzien. Ervan uitgaande dat dit is hoe GroenLinks iedereen in Utrecht van stroom ‘denkt’ te gaan voorzien, zal GroenLinks zal dus in het meest gunstige geval nog eens 7x 400.000m2 aan levend gebied voorgoed moeten blakeren alleen al om de huishoudens in de stad Utrecht van stroom te kunnen voorzien….In het meest ongunstige geval zullen nog eens 9-10(!) van zulke gebieden moeten geloven aan de totale uitroeiïng van leven. En let wel: dat is dus berekend op basis van het huidige inwoneraantal. De gewenste 30% groei nog niet eens meegenomen….En nu zit ik eens even naar een kaart van Utrecht te kijken,maare….eehhh….ja….mmm….eehhh….ja…..dat dus ja. LOL.

  Dus joh. Relax en ga lekker achterover zitten. De linkse circusshow is pas net begonnen. We hebben alleen nog maar een man met blauw haar en rode clownsneus op een eenwielertje voorbij zien komen…De hoofdacts moeten nog komen. LOL

 13. Tom

  Het verdienmodel van de zonnepanelen ligt bij de eigenaren van de huidige weilanden waar de panelen worden gelegd. Van Hooijdonk is trots want en de grondeigenaren worden rijk.

 14. Fred

  @rmm:

  Als een weiland leeg lijkt kan dat aan de toeschouwer liggen. Als iemand het wel nader beschouwd ziet die persoon niet allen gras maar ook kruiden, bloemen, netels, distels en als het meezit nog een rand knotwilgen, zaailingen van bomen uit de omgeving enzovoort. Nog afgezien van de fauna, zoals hazen, fazanten, merels, duiven, reigers, muizen en zo,

 15. Moniek

  @Koel Hoofd,
  de toestanden van vandaag de dag in Italië zijn nog maar een voorproefje. Niet lang meer en we krijgen elders en misschien ook hier droogteperiodes, overstromingen, etc. en daarmee samenhangende vluchtelingen en oorlogen. Après nous le déluge…

 16. RABE

  Laat Lot maar eens over Lunetten fietsen en zien hoe gevaarlijk slecht de fietspaden er aan toe zijn. Daarna verder met de liggende plannen.

 17. Scherpschutter

  @Moniek

  LOL

  Ze hebben goed op uw angstzenuw ingespeeld zeg. Mevrouw, het weer is grillig, was grillig en zal altijd grillig blijven. Dat is nu eenmaal wat chaotische natuursystemen per definitie doen; niet stabiel zijn. Wat denkt u daar nu precies aan te gaan doen, mevrouw?

 18. Hans

  @ SS

  Vanaf vrijdag 19 mei hebben omwonenden en belanghebbenden vier weken de tijd om te reageren op het nieuwe ontwerp

  Is dhr. Mersey een omwonende dan wel belanghebbende? 🤪

  Stadskanaal ligt ten noorden van Utrecht, dat wel.

 19. Koel Hoofd

  @Tom
  Zal ik die natte GL droom even door prikken voor je?
  Een weiland wordt sinds dit jaar voor de volle grondwaarde bij het vermogen geteld en daar moet ruim 6% belasting over worden betaald omdat de overheid uitgaat van een fictief rendement op dat weiland. Dus als je het inzaait met kruiden voor de bloemetjes en bijtjes en er een schaap op laat grazen voor de biolgische bemesting, dan ga je failliet omdat die grond kost meer dan het oplevert. Dat is een nieuwe belastingregel van Kaag, dat deugblondje met een gat van tientallen miljarden in haar handjes.
  Enne, een paar hectare volleggen met zonnecellen is heel slecht voor het milieu omdat er in de schaduw geen bloemetjes kunnen groeien die bijtjes kunnen voeden. GL wil heel graagt bijtjes helpen, door ze sneller van de honger te laten kreperen.
  Daarnaast is pay out periode van de investering en rendement van een weiland vol zonnepanelen ook twijfelachtig aan het worden omdat het een dure investering is, terwijl steeds meer mensen zonnepanelen op hun dakkie hebben liggen en klimaatdrammer rubberen robbie de noordzee wil volplempen met windmolens op kosten van de belastingbetaler. Ook een totale milieuramp in wording.
  Dus ik weet niet je voorspiegelt dat die energieondernemers rijk worden, want die tijden zijn voorbij. Effectief om zeep geholpen door D66 dei 24 miljard nodig heeft om de boerenstand in NEderland uit te roeien. Daar gaat ons landschap.

 20. Derk van Dorth

  Als er dan toch zonnepanelen moeten komen, zet er dan gelijk maar wat huizen onder; en anders lekker zo laten!

 21. rmn

  @Fred

  Al die flora en fauna verdwijnt als we niet stoppen met fossiele brandstoffen. Daar hoort helaas bij dat er moeilijke afwegingen en oncomfortabele keuzes gemaakt moeten worden. Ik zal niet claimen dat dit de beste oplossing is maar het is allicht een stap in de goede richting.

  Overigens ben ik nog wel benieuwd naar de adder on het gras. Het is tenslotte GroenLinks he.. Ergens pakken ze ons weer. Het is alleen nog niet duidelijk hoe dan precies. Misschien wordt het Natura2000 ofzo?

 22. Moniek

  @Scherpschutter
  Ik persoonlijk in mijn eentje kan er weinig aan bijdragen, daar hebt u gelijk in.
  Verder zijn de globale maatregelen te weinig en te laat. Die spreekwoordelijke déluge (zondvloed, hier in overdrachtelijke zin, mocht u geen Frans hebben geleerd) komt er vanzelf en ik weet wel zeker dat die na mij gaat komen, maar niet heel erg lang daarna. Kennelijk is het nog niet tot u doorgedrongen dat de door de mens veroorzaakte klimaatsverandering en weersverschijnselen nauw met elkaar samenhangen.

 23. Berk

  @Koel hoofd die windmolens in de Noordzee worden commercieel geëxploiteerd en dus niet op kosten van de belastingbetaler. Maar dat krijg je wellicht als Geenstijl en twittercomments de bron van je nieuws zijn

 24. Koel Hoofd

  @Moniek
  Ik weet niet hoe oud u bent, maar op dit moment is de prognose voor zeespiegelstijging 28-55 centimeter in 2100.
  Die deluge komt voorlopig niet in Nederland, no worries, wij hebben dijken en deltawerken. Daarin investeren is verstandige en duurzame klimaatadaptatie, maar D66 verspilt liever 24 miljard aan stikstof reductie.

  Intrigerend is overigens dat de Doggersbank ooit bewoond gebied was, maar onder water is komen te staan doordat de laatste ijstijd voorbij was. Die is grofweg 12.000 jaar geleden afgelopen en sindsdien stijgt de temperatuur gestaag en dus ook het water, maar…..is Europa ook tot bloei gekomen. Ergo, zonder die klimaatverandering had de Europeaan ook niet bestaan omdat het hier te koud was (type poolwoestijn) om lekker te kunnen leven. Daar hoor je niemand over want tegenwoordig wordt men compleet hysterisch bij de gedachte dat het klimaat verandert en men weet ook heel erg zeker dat de mens dat helemaal alleen veroorzaakt.

 25. rmn

  @Koel Hoofd

  Kerel, of mevrow, het is volstrekt zinloos om te twijfelen aan klimaatverandering of de implicaties ervan. Het enige wat je ermee bereikt is flagrante zelfdiskwalificatie. De vraag is hoe we ermee omgaan. Dát is de discussie. Daar moet jezelf op richten. Dat is waar het gif zit.

 26. Moniek

  @rmn
  “Dankzij” de klimaat- en stikstofontkenners bereiken we helemaal niks. Het milieu is al grotendeels kapot, de klimaatverandering is nauwelijks meer om te keren. Beide met sluipende maar uiteindelijk desastreuze gevolgen. Het begin ervan zien we al maar we sluiten de ogen er voor.
  Het zij zo. Het duurt mijn tijd nog wel uit en een hiernamaals is er niet. Onze klein- en achterkleinkinderen zitten met de gebakken peren. Te weinig, te laat, geen inzicht in wetenschappelijke feiten, dansen op de vulkaan, kop in het zand, geen redden meer aan. Men had toch altijd zo de mond vol over goed rentmeesterschap? Met waar we mee bezig zijn lijkt het er in de verste verte niet op.

 27. Scherpschutter

  @Moniek

  Ik stel voor dat u de peer reviewed studies van de gebroeders Connolly eens tot u neemt. U zult zich erna nooit meer een dag druk maken over die veronderstelde door mensen veroorzaakte klimaatverandering. Dat garandeer ik u. Tipje van de sluier; de sleutel naar uw mentale bevrijding ligt in de functie die CO2 vertolkt in de atmosfeer, of beter gezegd, welke functie ze specifiek helemaal niet kán vertolken…

  Of u doet dat niet en blijft gewoon geblinddoekt rondjes rennen terwijl u gilt dat alles naar de klote gaat. Dat kan natuurlijk ook. Daar hebben onze Franse vrienden ook een mooi gezegde voor overigens: “Pisser dans un violon”. LOL

 28. Moniek

  @Scherpschutter
  Ik kan in mijn eentje niets aan de situatie veranderen en ga af op ontelbare niet-dubieuze bronnen. Uw verwijzing naar Connolly is in dat opzicht misplaatst.
  Zou u misschien willen overwegen op te houden met de afgezaagde afkorting LOL?

 29. Scherpschutter

  @Moniek

  Uit de kunst mevrouw. Leest u het volstrekt onweerlegbare bewijs niet en blijft u lekker in violen pissen. Ik vind het allemaal wel gezegend. LOL.

 30. Moniek

  @Scherpschutter
  Dan blijft u toch lekker dubieuze bronnen raadplegen? Dat heet struisvogelgedrag. Het lachen (LOL noemt u dat) zal u t.z.t. vergaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).